Text

Tema: Människosyn

Vi och de. Européer och icke-européer. Svenskar och icke-svenskar. De 13 procenten och de 87 procenten. De 99 procenten och den enda. Homo och hetero. Acceptabla och icke acceptabla. Herrefolk och underkastade. Livsdugliga och icke livsdugliga. Centrum och periferi. Närande och tärande. Kvinnor och män och kanske något annat?

Den här helgen samlar vi böcker som på olika sätt handlar om hur vi ser på varandra, på våra medmänniskor och därmed på oss själva. Vilka räknas och vilka räknas liksom mindre eller inte alls? Är värda att lyssna på, får chansen att komma till tals? Chansen att utvecklas på rimliga villkor?

Tendensen att dra upp gränser mellan känt och okänt är möjligen lika gammal som själva mänskligheten. Hur vi reagerar när någon närmar sig de där gränserna – med skräck, avsky eller nyfikenhet – det är det faktiskt vi själva som väljer.

God läshelg!
önskar redaktionen genom Ella Andrén

* * *

Läget idag | Historiskt
Skönlitteratur | Serier | Barn- och ungdomsböcker


Läget idag


Niklas Orrenius: Drömmen om Sverige
Drömmen om Sverige jag också vill drömma

”Vems är Sverige? Vad är Sverige? Det har levererats många tvärsäkra svar på de frågorna de senaste åren. Svar som handlar om enighet, likhet, gemensamma traditioner och värden som måste betraktas mer som en idé än som någon historisk realitet. Svar som utesluter. Svar som jag och många med mig har oerhört svårt…” Läs mer


David Baas: Bevara Sverige svenskt: Ett reportage om Sverigedemokraterna
Tystnad, tagning

”Detta är inte en recension, det är en pitch, som man säger i det där förment världsfrånvända mediasverige där ingen någonsin ens sett ett köksbord. Jag har läst en bunt böcker om Sverigedemokraterna nu, och det börjar kännas smått poänglöst. I synnerhet så här kort efter valet. Det står liksom inget nytt i dem; allt som…” Läs mer


Lawen Mohtadi och Devrim Mavi (red): Rasismen i Sverige
Historien som är nu

”’Nyckeltexter 2010 – 2014′ lyder underrubriken till antologin Rasismen i Sverige. Som en historieskrivning över år som inte ens är slut än. Ett valår dessutom, fast boken släpptes innan valet. Det känns ju till en början ganska knasigt. Och samtidigt. Samtidigt verkar 2010 faktiskt oerhört avlägset. Ett år som vi gick in i utan…” Läs mer


Gabriel Byström: Tystnadens triumf
Skrämmande utveckling i Ungern

”Det börjar med en scen från februari 2009. En ung familj väcks brutalt mitt i natten av att en molotovcocktail kastas in i deras hus. Pappan rusar ut från det brinnande huset för att sätta sin fyraårige son i säkerhet, men utanför dörren väntar någon med hagelgevär. De båda skjuts till döds och ytterligare ett barn…” Läs mer


Sebastian Lönnlöv: HBTQ – böcker bortom normen
Skattkammare bortom regnbågen

”Inte särskilt många boktipsböcker är riktiga bladvändare. Av naturliga skäl. De har ju ingen intrig, består av en berättelse bara i en väldigt bred och luddig betydelse. Böcker som bara staplar titlar på varandra blir lätt ganska rabblande, och de som lyckas väva in tipsen i löpande text blir ofta svårare att överblicka och…” Läs mer


Nick Jones (red): Bryt upp! Om rasism och etik
Titta en gång till

”Fred Wilson heter en amerikansk konstnär som gör utställningar genom att använda museums befintliga samlingar på nya sätt. Han har till exempel ställt ut kopior av insamlade urbefolkningsskelett, men istället för avpersonifierade ‘vetenskapliga’ benämningar rubricerat dem ‘Någons syster’, ‘Någons…” Läs mer


Elise Karlsson: En god bok: Antirasistiska boktips
Att vidga sina vyer

”Kan litteratur vara god? En god bok? Så heter det ju. Och läser man till exempel kursplaner i svenska (det har bland andra litteraturvetarna Annette Årheim och Magnus Persson skrivit bra om), så tycks det inte vara någon hejd på litteraturens förmåga att göra oss till bättre människor. Jag tror ju att det ligger något…” Läs mer


David Qviström: Nyttiga människor: En reportagebok om migranter, gränser och människosyn
”När uppstår egentligen ansvar?”

”Det har sagts att klimatförändringarna kom upp på agendan på allvar när de började påverka snötillgången i Alperna och alltså den övre medelklassens skidsemestrar. Kanske skulle man kunna säga något liknande om den europeiska migrationspolitiken? Först när döda kroppar börjar flyta iland på våra…” Läs mer


Per Svensson: Vasakärven och järnröret: Om den långa bruna skuggan från Lund
Schweden, Schweden

”Efter ett visst antal år på nätet lär man sig Godwins lag: ‘Den som först jämför sin meningsmotståndare med Hitler har förlorat diskussionen.’ En bra regel, men som alla regler har den sina brister. Vad händer när man tycker sig märka att ens meningsmotståndare faktiskt åberopar sig på idéer som i någon mån…” Läs mer


Madelene Axelsson och Kristian Borg (red): Sverigedemokraternas svarta bok
Vi och de – vår uppdelning och deras

”Kan Sverigedemokraterna vara det politiska parti som genererat flest böcker i Sverige de senaste åren? Det är inte omöjligt. Helt säkert skulle de åtminstone hamna på pallen ifall det var en tävling, även om både Socialdemokraternas kris och Moderaternas re-make väckt betydande boklig uppmärksamhet under samma…” Läs mer


Marie Demker: Sverige åt svenskarna: Motstånd och mobilisering mot invandring och invandrare i Sverige
Istället för fördelningspolitik

”Över hela Europa har högerpopulistiska, främlingsfientliga eller nationalkonservativa partier vind i seglen, nyheterna visar upp våldsamma sammanstötningar och samtidigt rapporterar SOM-institutet att svenskar i allmänhet blir mer välvilligt inställda till mångkultur, invandring och flyktingar. Hur hänger allt det här ihop…” Läs mer


Kristian Lundberg: Det här är inte mitt land
Ska jag ta hand om min broder?

”Vad har hänt med Sverige? Vad har hänt med det Sverige som byggde på idén om att alla är värdefulla, att alla har rätt till samma förutsättningar, att den lilla människan skulle skyddas mot övergrepp? Det Sverige som lagstadgade om arbetsrätt och sjukersättning, om sommarläger för stadsbarn och drägliga pensioner…” Läs mer


Charlotte Signell (red): Av oss blev det aldrig några riktiga damer
Nej, feminismen har inte ”gått för långt”

”2014 verkar bli de feministiska antologiernas år. Kanske beror det på det politiska klimatet, kanske är det ett svar på dokumentärserien Fittstim – Min Kamp av Belinda Olsson som har diskuterats livligt i sociala medier. Säkerligen är det en motaktion till det citat som antifeminismen proklamerar: att ‘feminismen har gått för långt’…” Läs mer


Julia Skott: Kroppspanik: Fett, lögner & sjukt onödig ångest
En sjukt viktig kritik av ett sjukt samhälle

”’Står vi på vågen står vi inte på barrikaderna.’ Så står det på baksidan av Julia Skotts Kroppspanik. Det uttrycket kan (till viss del) sammanfatta hela boken. Genom att genomskåda ett samhälle styrt av kropps-, vikt- och matfixering så till den grad att det blir en sorts panik försöker Skott få oss, samhällets invånare, att…” Läs mer


Kristian Lundberg och Crister Enander: Hat & Bläck: En dialog om klasshat, litteratur och människors värde
Det goda hatet. Vad är en människa värd?

”Under ett drygt år skriver vännerna Lundberg och Enander brev till varandra. Det är betraktelser över tidens tillstånd, litteratur och klass. Det är en bok som sjuder och bubblar av vrede och ilska. Vanmakt och frågan om vad en människa egentligen är värd när allt tas ifrån henne? En text som böljar fram och tillbaka…” Läs mer


Linda Hirshman: Seger – gayrevolutionens triumf
Befrielsen är nära?

”Det finns ett replikskifte, eller egentligen ett ständigt pågående gräl som sträcker sig genom och bortom hela den visserligen kortlivade Aaron Sorkin-serien Studio 60 on the Sunset Strip. Matt och Harriet är seriens star-crossed lovers, fullkomligt galna i varandra och fullkomligt oförenliga: han Hollywood-liberal, hon…” Läs mer


Sara Lindquist & Elfrida Bergman: Queering Sápmi: Samiska berättelser bortanför normen
Queering Sápmi

”Det här är inte en bok, det här är ett politiskt och aktivistiskt projekt som samtidigt är en vacker konstupplevelse och en superfin fotobok. Alla skolor borde köpa in Queering Sápmi och dela ut den gratis till sina elever och lärare! Eller åtminstone borde det finnas en handfull exemplar på…” Läs mer


Per Grankvist: Engagemang: Batman, Putnam och jag
Om engagemangets natur i ett föränderligt samhälle

”I slutet av den här boken skriver författaren att han först tänkt skriva en bok om varför en del företag låter sina anställda volontera på arbetstid, detta skulle ta ungefär ett halvår. Sedan blev det något helt annat, ett helhetsgrepp om på vilket sätt människor engagerar sig för en bättre värld, och det tog fem år att slutföra…” Läs mer


Doug Saunders: Myten om den muslimska flodvågen
Vi och De. Igen och igen.

”Som en tsunami väller de in i västvärlden – revolutionerande men samtidigt lömskt. Det pågår ett erövringskrig, men sällan öppet, med vapen. Istället sker det genom massinvandring, genom höga födelsetal och genom att steg för steg tvinga på oss en kultur, en religion som i själva verket är en ideologi…” Läs mer


Geir Lippestad: Det vi kan stå för: Anders Behring Breiviks advokat om rättegången, pressen, sitt arbete och sina värderingar
Troll, vær deg selv – nok!

”I Min kamp 6 skriver Karl Ove Knausgård (eller ja, han parafraserar Don DeLillo) att terroristers mål är desamma som en författares: att tränga in i vårt undermedvetna, att skapa ikoniska bilder, att ställa upp en berättelse som nästlar sig in i hur vi tolkar världen. Flygplan och skyskrapor. Ikaros och Babel.” Läs mer


Eduardo Grutzky och Lars Åberg: Heder och samvete : En bok om hederskultur i Sverige
En bok som förtjänar uppståndelse

”’En ny form av heder har introducerats i Sverige under de senaste decennierna. Det är en hedersideologi som struntar i mänskliga rättigheter och är oförenlig med demokratin. Att ifrågasätta eller bryta mot dess normer medför stora risker. Kollektivet kontrollerar individen. Hederskulturen är antidemokratisk och…” Läs mer


Karin Henriksson: En droppe svart blod: Ras och tolerans i USA
Spännande men alldeles för spattigt

”Med en vit mamma från Kansas och en svart pappa från Kenya har väl ingen tvivlat på att Barack Obama 2008 blev USA:s första svarta president? Hur kommer egentligen det sig? Med en vit förälder kunde han väl lika gärna räknas, och räkna sig själv, som vit? Eller är det fortfarande ‘en droppe negerblod’, regeln från…” Läs mer


Jens Mikkelsen och Katia Wagner: De förlorade barnen
Föreställ er nu att hon är vit

”Det finns en scen i rättegångsfilmen Juryn där advokaten, som försvarar en far som dödat de båda män som våldtagit och misshandlat hans tioåriga dotter, i slutpläderingen ber juryn att sluta ögonen och föreställa sig ‘a story’. När han i detalj målat upp det brutala våldet mot tioåringen lägger han till: ‘Now imagine she’s…” Läs mer


Lisa Bjurwald: Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar internet
Nätets mörka sida

”’Hat’ tycks vara nyckelordet den här säsongen. Från Magnus Lintons De hatade till Maria Svelands Hatet och Johanna Langhorsts Förortshat. Sticker någon boktitel ut verkar det vara med ironisk svärta som hos Henrik Arnstads Älskade fascism eller Marcus Priftis synbart schlagerkäcka Främling, vad döljer…” Läs mer


Maria Sveland: Hatet: En bok om antifeminism
Upplysning åt folket

”Det första jag tänker när jag läst igenom Maria Svelands bok, som verkligen är en bok att sträckläsa, är att detta väl inte är något nytt? Detta visste jag sen innan, de allra flesta sakerna hade jag koll på. Sen slår det mig att det kanske inte har med boken i sig att göra, utan handlar mer om att jag aktivt har samlat denna…” Läs mer


Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt: Migrationens kraft – Därför behöver vi öppna gränser
Den nationella välfärdsstaten som hinder för global solidaritet

”Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt presenterar här ett 119 sidor långt debattinlägg där de i enlighet med klassiskt liberala värden argumenterar för människans fria rörlighet. Sedan i höstas har den svenska migrationsdebatten tagit fart i och med att Centerpartiet i ett utkast till nytt idéprogram förespråkar fri invandring…” Läs mer


Shora Esmailian: Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld
Klimatflykting? Vad är det för någonting?

”Klimatflykting. Ordets innebörd skrämmer i sin bredd och i sitt djup. Ordet ställer också frågor, frågor man som läsare gärna vill se en närmare analys av. Hur definierar man begreppet? Hur ser juridiken ut? Hur hanterar man en nationalstats ovilja att ge resurser till de medborgare som bor i drabbade områden? Tyvärr…” Läs mer


Anna Dahlqvist: I det tysta. Resor på Europas abortmarknad
Syns inte, finns inte?

”I Sverige beskrivs ofta abortfrågan som en ickefråga. Som om den helt oproblematiskt vore huggen i sten. Vi är ju så sexualliberala här. Det säger nog betydligt mer om vår egen självbild än om frågan i sig. För bara några decennier sedan reste svenska kvinnor till det kommunistiska Polen för att göra aborter. Numera…” Läs mer


Marcus Priftis: Främling, vad döljer du för mig?
Samexistera eller slå ihjäl varandra?

”Vad tänker du på när du hör orden ”rasism” och ”rasister”? SS-trupper och koncentrationsläger? Huliganer i kängor och bombarjackor? Lasermannen, Peter Mangs och Anders Behring Breivik? ”Ensamma galningar”? Eller dig själv och dina närmaste? Det är en av utgångspunkterna i Marcus Priftis nya bok, Främling…” Läs mer


Dan Jönsson: Ingenmansland. Ett år på Sveriges baksida
Samtidigt, någon annanstans

”Jag tänker ofta på mig själv som en småstadstjej. Jag har bott i småstäder de senaste sex åren av mitt liv, liksom de sjutton första. Ändå är det där en sanning med modifikation. Något av en livslögn, faktiskt. För jag umgås ju inte i småstaden, jag arbetar inte här, jag hör egentligen inte till. På så sätt kan jag identifiera mig med Dan…” Läs mer


Harald Ofstad: Vårt förakt för svaghet
Alla är vi lite nazister, du med?

”Mannen på omslaget ser lite vagt bekant ut. Lite som Hitler, men ändå inte. Den karaktäristiska mustaschen är borta, han har fått mer intetsägande skäggväxt istället och ett par hörlurar i öronen. Det är faktiskt inte förrän jag lagt ned boken med baksidan och originalporträttet uppåt ett antal gånger som jag fattar…” Läs mer


Niklas Orrenius: Sverige forever in my heart
”Kan inte Tomelilla få vara som det alltid har varit?”

”2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen. Sedan något år tillbaka har folk frågat mig hur jag vågar bo i Malmö. ‘Är du inte rädd att bli skjuten?’ Nej, men jag är rädd för rasismen. Inför valet 2010 florerade lappar med Mona Sahlin i slöja. ‘Muslimvänlig’ blir stämpeln i pannan från Skånepartiet. Om du ser…” Läs mer


Magnus Linton: De hatade: Om radikalhögerns måltavlor
Högerradikalerna på vår bakgård

”När land efter land i Europa de senaste åren har röstat fram högerradikala partier, har det hetat att det är en allvarlig sjukdom som breder ut sig. En farsot som de socialdemokratiska partierna står handfallna inför hur de ska råda bot på. I De hatade – om radikalhögerns måltavlor menar Magnus Linton…” Läs mer


Eva Borgström (red): Den moderna homofobin
Verkligare än Göran Hägglund?

”Visst. Det har hänt mycket. Det är till exempel inte olagligt med homosexuella förbindelser (sedan 1944). Inte heller betraktas homosexualitet som en sjukdom (sedan 1979). Äktenskap mellan homosexuella räknas sedan ett par år som likvärdiga med heterosexuellas, och så vidare. Så det går väl framåt? Knappast av…” Läs mer


Lisa Bjurwald: Europas skam. Rasister på frammarsch
Vad hatet gör kan ingen fatta?

”Begicks förra veckans terrordåd i Norge av en ensam galning, eller är de symtom på större och kanske ännu otäckare tendenser i samhället i stort? Nej, jag syftar inte bara på den sverigedemokratiske kommunpolitiker som gått ut med att Anders Breivik är ‘en produkt av det mångkulturella…” Läs mer


Kajsa Ekis Ekman: Varat och varan
Horan och madonnan på marknaden

”Redan genom att ställa prostitution och surrogatmödraskap bredvid varandra har Kajsa Ekis Ekman sannolikt provocerat en hel del. Ändå är det ju de gamla kvinnliga urbilderna, horan och madonnan – sex till salu respektive den obefläckade födelsen – också den till salu. I Varat och varan undersöker…” Läs mer


Kristina Mattsson: Landet utanför. Ett reportage om Sverige bortom storstaden
En revolution i det tysta

”2008 bodde för första gången någonsin fler av jordens människor i städer än på landsbygden. Det är en fullkomligt unik historisk gräns som har passerats nästan obemärkt. Allra starkast är tendensen just nu i de fattigare delarna av världen, men mönstret är detsamma överallt. Människor vill eller känner sig tvingade in till…” Läs mer


Niklas Orrenius: Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. En bok om Sverigedemokraterna
Underhållande guide till vårt nya riksdagsparti

”Borde vi tigit ihjäl dem? Borde vi tagit debatten? Åsikterna går isär om vad som gått fel, men de flesta är överens om att något har gått fel när ett parti som Sverigedemokraterna kommit in i den svenska riksdagen. För även om Sverigedemokraternas väljarstöd ur partiets synvinkel är en solskenshistoria så är…” Läs mer


Pontus Mattsson: Sverigedemokraterna in på bara skinnet
Grisen i säcken

”Att recensera den här boken dagen innan valet har ju inte till syfte att få er att sträckläsa boken innan ni röstar i morgon (även om den ju bara är 200 välskrivna sidor plus källförteckning, så ni hinner om ni vill). Men även om alla opinionsundersökningar visar sig ha fel och SD hålls utanför riksdagen så är det…” Läs mer


Magnus Nilsson: Den föreställda mångkulturen
Litteratur, klass och det mångkulturella Sverige

”För bara några decennier sedan var Sverige ett Homogent land där alla var blonda och kristna, röstade på Socialdemokraterna och såg på Hylands hörna i teve. Så fick vi Invandrare, nya maträtter, moskéer, segregation och utanförskap. Och så småningom även Invandrarförfattare, som på bruten svenska…” Läs mer


Linnea Nilsson och Emil Schön: Fult folk. Samtal med sverigedemokratiska väljare
”Jag är ju inte rasist, men …”

”Nu när valrörelsen går in på upploppssträckan går det knappast en dag utan att jag nås av uppmaningen att på ett eller annat sätt bojkotta Sverigedemokraterna. Det är Facebook-grupper och -events, det är motdemonstrationer och det är inte minst politiker från de etablerade riksdagspartierna som…” Läs mer


Lena Sundström: Världens lyckligaste folk
Sverige, nästa

”De senaste tio åren har ett märkligt fenomen brett ut sig i svensk politik. Det handlar om partiledare, erkänt duktiga och sakliga, som av någon anledning bestämt sig för att gå i debatt med främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Man ska ‘ta debatten’ säger man…” Läs mer


Jon Ronson: Them. Adventures with extremists
”The truth is out there. Just like in The X-Files.”

”Vad har politiska extremister världen över – islamistiska fundamentalister, Ku Klux Klan och nynazister, vapengalna konspirationsteoretiker i mellanvästern, dogmatiska anti-anti-semitiska organisationer, med flera – gemensamt? En hel del, om man får tro Jon Ronsons galna, underhållande och ganska skrämmande…” Läs mer


Johan Hilton: No tears for queers
Toppen på ett mycket farligt isberg

”Matthew Shepard i Laramie, Wyoming 1998. Johan Pettersson i Katrineholm 2002. Josef Ben Meddour i Göteborg 1997. Tre män som mördats på grund av sin homosexuella läggning. Tre hatbrott som avhandlas i Johan Hiltons bok No tears for queers. Morden är långt ifrån ensamma i sitt slag…” Läs mer


Bo Hazell: Resandefolket
Lysande om en av Sveriges etniska minoriteter

”Att Sverige är ett etniskt homogent land är en myt som myndigheterna har odlat under lång tid. Men likafullt är det en myt, som först under senare år har börjat få ett officiellt erkännande. Makthavarna har också börjat be om ursäkt för det förtryck som staten har utsatt många människor för, enbart för att de har…” Läs mer

* * *

Läget idag | Historiskt
Skönlitteratur | Serier | Barn- och ungdomsböcker


Historiskt


Thomas Kanger: Stulen barndom. Vanvården på svenska barnhem
I samhällets vård och våld

”2011 bad riksdagens talman i en ceremoni om ursäkt för vanvården av barn som omhändertagits av staten. 2013 började de första ekonomiska ersättningarna, efter viss motsträvighet från nuvarande regering, att betalas ut. Journalisten och författaren Thomas Kanger har inte bara skildrat samhällets…” Läs mer


Heinz Heger: Männen med rosa triangel
Vem är egentligen pervers?

”Gult för judar, brunt för romer, lila för Jehovas vittnen, rött för politiska fiender, grönt för kriminella, svart för ”asociala” och rosa för homosexuella. De olika grupperna i nazisternas koncentrationsläger markerades med färgen på trianglar fastsydda på kläderna och avgjorde till stor del deras status och…” Läs mer


Eva F Dahlgren: Fallna kvinnor
Makt, motstånd och samhällets bottensats

”De klassificeras enligt olika psykologiska typer. De är demimonder, gatflickor, ligistflickor, berglärkor, soutenörsflickor, bettlerskor, bordellflickor. De är vampyrer. De är psykiskt undermåliga. Psykiskt abnorma. De är samhällets bottensats. De har ingen plats i Historien om Sverige. De måste låsas in…” Läs mer


Sönke Neitzel och Harald Welzer: Soldater: om kamp, dödande och död
Avlyssnad avgrund

”Hundratusentals sidor med transkriberade samtal mellan tyska krigsfångar avlyssnade i brittisk och amerikansk fångenskap vid olika tidpunkter under andra världskriget. Det är detta Klondike av källmaterial som mer eller mindre av en tillfällighet hamnade i händerna på historikern Sönke Neitzel efter att ha samlat…” Läs mer


Henrik Arnstad: Älskade fascism
Jag är inte rasist men …

”När Henrik Arnstad pratade om sin bok Älskade fascism på en av Norstedts bokpresentationer i vintras pratade han om neofascismens födelse i Frankrike under 1960-talet. Då förkastade extremhögern den biologiska rasismen och gick över till en kulturell rasism. Därmed hade fascismen blivit rumsren. Den kulturella…” Läs mer


Göran Rosenberg: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Auschwitz och Södertälje

”Det finns många böcker där barn till överlevande från nazisternas läger har frågat ut sina föräldrar och sedan skrivit en bok som i huvudsak berättar föräldrarnas historia. Inte sällan blir dessa berättelser till vad Imre Kertész kallar lägerkitsch: istället för att berätta om alla som dog så blir det en berättelse om…” Läs mer


Lawen Mohtadi: Den dag jag blir fri. En bok om Katarina Taikon
”det som sker nu är början på en lång kamp”

”På en bild från en manifestation 1964 står två människorättskämpar sida vid sida utanför Storkyrkan i Stockholm: amerikanen Martin Luther King och svenskan Katarina Taikon. Ändå är det förmodligen betydligt fler svenskar som känner till King än Taikon. Hur kommer det sig? ‘Under 1960-talet…” Läs mer


Barbro Hedvall: Vår rättmätiga plats: om kvinnornas kamp för rösträtt
Kvinnlig rösträtt i Sverige motarbetades fram till våren 1919

”Sådana här böcker, som Barbro Hedvalls Vår rättmätiga plats: om kvinnornas kamp för rösträtt, som handlar om den svenska kvinnorösträttsrörelsens historia, behövs verkligen. Bokens stora fördel är dessutom det rikliga och intressanta bildmaterialet. Därmed kan alla, även de som säger att de har alldeles för lite tid att läsa…” Läs mer


Elisabeth Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar
Och allt som finns kvar ryms i en låda från Ikea

”När Elisabeth Åsbrinks Och i Wienerwald står träden kvar släpptes i början av hösten tycktes varenda nyhetsreporter ha gett sig av till en Ikea-parkering i närheten. Där instämde möbelkunderna i hur förfärligt alltsammans var, och fortsatte sedan glatt att shoppa vidare. Huruvida man bör bojkotta storföretag eller inte…” Läs mer


Kjell Sundstedt: Till Gertrud
De utsorterade

”’Vår släkt var definitionen av det defekta’, skriver Kjell Sundstedt om sin familj. ‘Skadade, fula, missbildade, imbecilla, halta, lytta, lössläppta och snuskiga människor som skulle behandlas och elimineras och ge plats åt det nya, friska, intelligenta och ljusa.’ Av mamma Gertruds stora syskonskara anser…” Läs mer


Toni Morrison: Mörkt spel
Litteraturen och De Andra (US version)

”Det går inte att förstå amerikansk litteratur utan att förstå den som en fråga om (det amerikanerna kallar) ras (inom svensk humaniora talar man ju hellre om etnicitet). Föreställningarna om vilka de underförstått vita amerikanerna är går inte att skilja från föreställningen om vilka de INTE är…” Läs mer


Sven Lindqvist: Utrota varenda jävel
Vår export av det civiliserande våldet

”Utrota varenda jävel är onekligen en modern klassiker. Så mycket faktiskt att jag inte förrän jag nu läser den inser huruvida jag läst den förut eller bara läst OM den. Lindqvists uppgörelse med kolonialismen och vad som hänt sedan dess kom ut första gången i början av 1990-talet under vad som kan beskrivas som en…” Läs mer


Philip Gourevitch: Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas i morgon tillsammans med våra familjer: Berättelser från Rwanda
Konsten att splittra ett folk

”1994 mördades en miljon människor i Rwanda. Mordet begicks av hutubefolkningen som genom radio och tidningar blev uppmanade att ‘göra sitt jobb’. ‘Skona ingen’, sade man, ‘varken senila gamla gummor eller barn, och träffar du en gravid kvinna, glöm inte att skära upp buken och slita ut fostret’. Folkmordet skedde…” Läs mer


Lennart Lundmark: Stulet land
Samerna och den svenska staten

”Det här är inte första gången som Lennart Lundmark skriver om samerna i Sverige. För drygt tio år sedan publicerade han boken Så länge vi har marker, vilken den här boken kan ses som en uppföljning på. Här presenterar nu Lundmark mycket av den forskning som han har bedrivit sedan Så länge vi har…” Läs mer


Gellert Tamas: Lasermannen
Det trånga ombonade Sverige

”Seriemördare har blivit ikoner och vardagsmat i deckare, på film och teve. Skickliga profilerare ringar in gärningsmannaprofilen. Välutrustade labb och noggranna tekniker samlar in minsta mikroskopiska spår och kan minutiöst rekonstruera händelser och binda brottslingarna till brotten. Det är spännande…” Läs mer


Ola Larsmo: Djävulssonaten – Ur det svenska hatets historia
Imponerande men långrandigt

”Den 18 januari 1939 publicerar Svenska Dagbladet en artikel med rubriken ”Plan på läkarimport väcker gensagor”. Idén hade lagts fram av en man vid namn Axel Höijer. Det rörde sig om en arbetskraftsimport från Tyskland av ett tiotal judiska läkare som förlorat sina inkomstmöjligheter. En lista på namn planerades…” Läs mer


Robert Aldrich: Gay – en världshistoria
Homohistoria med skygglappar

”Genom stora delar av världens historia har homosexuella förföljts och förtryckts. Att älska någon av det egna könet har i många kulturer och i många tider betraktats som en styggelse, synd eller sjukdom. Ändå har homosexualiteten levt vidare – än i det öppna, än i det fördolda. Den här boken försöker synliggöra…” Läs mer


Dick Harrison: Slaveri – forntiden till renässansen
Imponerande om slaveriets historia

”Dick Harrison har tidigare huvudsakligen ägnat sig åt europeisk medeltidshistoria. I den här tjocka boken, som dessutom utlovas vara den första delen i en serie om tre band, tar han sig istället an slaveri – i alla dess skepnader och varianter, ur ett globalt och långsiktigt perspektiv. Det är en bra introduktion…” Läs mer


Kristian Gerner och Klas-Göran Karlsson: Folkmordens historia
Hur hanterar vi våra folkmord?

”Härom kvällen zappade jag förbi ännu en trailer för ännu en Hitler-dokumentär (vem kan räkna dem?) Det talades om något i stil med ‘mannen som förändrade 1900-talet’. Och man måste fråga sig: gjorde han det? Var det en ren slump att den här typen dök upp och plötsligt förändrade historien med sin knasiga men…” Läs mer


Adam Hochschild: Spräng bojorna. Kampen mot slavhandeln
Moral mot historiskt storkapital

”Eric Williams, en omdebatterad historiker från Trinidad & Tobago som senare också kom att bli landets premiärminister, skrev en gång att slaveriets historia kan sammanfattas i tre ord: socker, tobak och bomull. Västerlandets rikedomar byggde egentligen i hög grad på det slavarbete som utfördes på plantager i Amerika…” Läs mer


Manu Seppänen Sterky: Kärlekens pris
Auschwitz och den stora kärleken

”Om man gått i skolan på 1980- och 90-talen, och alltså hör till Om detta måste ni berätta-generationen, kan det vara svårt att minnas hur skrämmande ungt medvetandet om nazismen och förintelselägren egentligen är. Eller att det finns mycket kring förföljelsen av olika grupper som fortfarande behöver…” Läs mer


Sven Lindqvist: Terra nullius – en resa genom ingens land
Flytande men skarpt

”Sven Lindqvist har en förmåga att skildra viktiga ämnen i sin egen speciella ton. I Terra nullius diskuterar han Australiens historia och kolonialtidens betydelse för nuet. Lever skulden för de brott som begåtts i historien kvar fastän de som begått dem är döda? Och kan en sådan skuld någonsin betalas tillbaka…” Läs mer


Christian Catomeris: Det ohyggliga arvet
Den svenska rasismen

”Häromdagen såg jag en affisch som uppmanade folk att demonstrera mot de ‘svenskfientliga’. Vad det betydde beskrevs aldrig, utan läsaren fick själv fantisera fritt. Jag hoppades för mig själv att de som såg affischen insåg att det handlade om en demonstration arrangerad av en extremistisk nazistisk…” Läs mer


Martin Dugard: Mot Afrikas hjärta
Det här hade jag gillat när jag var 12 år

”Historien om hur journalisten Henry Morton Stanley fann David Livingstone som försvunnit under sökandet efter Nilens källor är i stora drag välkänd. Inte många har väl undgått det klassiska Stanleycitatet från de båda herrarnas första möte: ‘Doktor Livingstone, förmodar jag?’. Någon djupare bakgrund till…” Läs mer


Linda Melvern: Att förråda ett folk
Folkmordet ingen ville se

”Under tre månader på våren 1994 upplevde Rwanda helvetet. Omkring en miljon människor, främst från folkgruppen tutsier, beräknas ha mördats i efterkrigstidens mest effektiva och omfattande folkmord. Världen såg på under tystnad när majoritetsfolkgruppen hutuer bedrev häxjakt på minoriteten…” Läs mer


Sophie Bessis: Western supremacy
Västerlandet och de Andra

”Hur kommer det sig att det är Västerlandet – eller, som det under senare år har kommit att kallas, Nord – som har kommit att dominera världen? Varför var det inte Kina som tog på sig den rollen? Eller Indien, Egypten, Aztekerna? Och vad var det i den västeuropeiska kulturen som gjorde att man ansåg sig ha en…” Läs mer


Primo Levi: Är detta en människa?
Ögonvittne vid slutstationen

”Det finns en viss sorts litteratur vars upphovsmän drivs av andra bevekelsegrunder än lusten att berätta, längtan att skriva eller uppgiften att förklara. Jag talar om den personliga vittnesbörden från människor som av en eller annan anledning befunnit sig i utmarkerna av mänsklig civilisering. Ingen annan historisk…” Läs mer


James Wilson: Jorden skall gråta
500 sidor folkmord

”USA – ‘land of the free, home of the brave’. Jag förvånas fortfarande över att det faktiskt finns människor som stenhårt tror på det, för saken är ju den att hela den amerikanska civilisationen vilar på ett lager av blod. Det är ett mycket systematiskt folkmord som har banat vägen för dagens USA (och för…” Läs mer


Björn Forseth: Samelandets historia
Äntligen! Sorgligt att det behövs

”Med mycket känsla, väldigt mycket känsla, har Björn Forseth skapat en ny historiebok. En bok som täcker de norra delarna av Sverige och resten av Skandinavien. En bok som ger de samiska barnen sin egen historia. Ett folks historia och inte ett lands. Under min gymnasietid spenderade jag många…” Läs mer


Yehuda Bauer: Förintelsen i perspektiv
Förintelsen per definition

”Ingen historisk händelse torde ha genererat lika mycket text som förintelsen, d.v.s. Nazitysklands avlivning av ca sex miljoner judar. Förvisso faller det sig naturligt då det var en extrem företeelse, en följd av komplexa förutsättningar som sträcker sig långt tillbaka. Även förintelsen som fenomen bjuder på ett brett…” Läs mer


Edward W Said: Orientalism
Om västerlandets översitteri

”Det är inte utan problem jag skriver denna recension. För det första är det inte en skönlitterär bok, utan ett stycke vetenskaplig text. För det andra är boken inte ny. Den kom ut på engelska 1978 och på svenska första gången 1993. Den har hunnit påverka många och har hunnit kritiseras av lika många. Mycket har…” Läs mer


Adam Hochschild: Kung Leopolds vålnad
Det okända folkmordet i Kongo

”Vem har inte läst Tintin när han eller hon var liten? Och är det då någon som har missat den ypperliga pärlan Tintin i Kongo? Själv läste den jag den när jag var liten, glatt oförstående för det mycket rasistiska seriealbumet, och ovetande om den mycket brutala historia som låg bakom historiens tillkomst…” Läs mer

* * *

Läget idag | Historiskt
Skönlitteratur | Serier | Barn- och ungdomsböcker


Skönlitteratur


Pär Lagerkvist: Bödeln
Ondskan är ständigt aktuell

”1933 reste Pär Lagerkvist genom Europa. Hans intryck av nazismens och fascismens framfart resulterade i Bödeln, en berättelse om människans förhållande till ondska gestaltat genom bödeln, en figur som genom historien både fruktas och hyllas. Romanen utspelar sig i två olika tidsperioder. Först befinner vi oss…” Läs mer


Kristian Lundberg: Vi är de döda, nu snart
Dikt som måste skrivas

”’Vi är de döda, nu snart och det är så enkelt, vi är de döda, nu snart.’ Jag läser Vi är de döda, nu snart samma vecka som EU inleder Mos Maiorum – en gigantisk jakt på papperslösa över hela Europa, även kallad Super-REVA. Det är en slump, tänker jag skriva först, men det är det såklart inte. Vi är de döda, nu snart, skrevs…” Läs mer


Steve Sem-Sandberg: De utvalda
När samhället bara vill skydda de starka

”1997 görs ett makabert fynd i källaren under ett sjukhus i Wien. Där finns ett låst utrymme fyllt med likdelar i formalin. Likdelarna kommer från närmare åttahundra barn som ‘behandlades’ på kliniken Spiegelgrund under andra världskriget. Den ‘anatomiska samlingen’ har inte minst spelat en viktig roll i en…” Läs mer


Annika Lantz: Det elfte budet
Paniken som bryter ut när gubbväldet får på tasken

”Jag ska erkänna att jag är lite nervös när jag börjar läsa den här romanen. Jag oroar mig för att Annika Lantzs sylvassa och supersnabba ordflöde, det som är så kännetecknande för henne, ska tappa kraft i skrift. Att det ska märkas en skillnad i tempo, och kanske även i skärpa, när orden formuleras (och omformuleras) i ett…” Läs mer


Edmund White: En pojkes egen historia
Många pojkars historia

”Midsommar i Säterdalen, någon gång under gymnasietiden. Vi har precis kommit in genom entrén när Anders stannar mig och frågar hur jag gör när jag kollar mina naglar. Sträcker jag ut fingrarna, eller böjer jag på dem? Jag känner hur jag blir osäker på vad jag ska svara, vad som är rätt svar…” Läs mer


Titti Persson (red): Vår kamp: feministiska noveller
Kampen är din, min, vår, allas

”Under 2014 kommer ett flertal feministiska antologier ut i Sverige. I Vår kamp ger nio olika författare nya stämmor till feminismen à la idag. Anna Jörgensdotter skriver i sin novell Monster om hur en kvinna hör underliga ljud från grannen: det låter som att grannfrun blir misshandlad av sin man. Då hon försöker hjälpa till blir hon…” Läs mer


Toni Morrison: Hem
En nobel kortroman

”Frank Money kommer från den värsta platsen på jorden, nämligen Lotus, Georgia. Ingen plats är värre, inte ens ett slagfält. Detta vet Frank som återvänt till 50-talets USA efter fasansfulla upplevelser under Koreakriget. Tillbaka till ett USA som präglas av rasism och förtryck. Frank tillhör dock en av dem som hade tur…” Läs mer


Majgull Axelsson: Jag heter inte Miriam
De vi alltid var?

”’Det finns faktiskt en europeisk invandring som vi inte är emot. Det är den utomeuropeiska invandringen vi är emot.’ ‘Så varifrån är det okej att komma? Europa är lugnt?’ ‘Ja.’ ‘Får romer från Rumänien komma hit?’ (Lång paus) ‘…Vita européer.’ – Sverige, 2014. Vi lär oss av historien att vi lär oss fel lektioner av den…” Läs mer


E.M. Forster: Maurice
En berättelse för vår tid

”I Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen hittar tre ungdomar brev skrivna av en lärjunge till Carl von Linné. I dem delges hans tankar om hur allt levande i världen hör ihop och kan kommunicera. Den som läser brevet ombeds avgöra om tiden är mogen för dessa tankar och, om så inte är fallet – lägga tillbaka breven…” Läs mer


Åsa Foster: Man måste inte alltid tala om det
Det slutar inte med apartheid

”Den handlar om Sydafrika, Åsa Fosters novellsamling Man måste inte alltid tala om det. Om och om igen läser jag det i olika recensioner. Sydafrika. Och det gör den naturligtvis, men den första novellen i samlingen utspelar sig faktiskt inte där, och jag tänker att det finns en poäng i det. I inledningsnovellen…” Läs mer


Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah
Globaliseringen – romanen

”När jag började läsa Chimamanda Ngozi Adichies Americanah gjorde jag det mest i ett försök att slå ett litet hål på den stora vita fläcken, som täcker min litterära karta över afrikanska författare på samma sätt som ett Atlas gör från tidigt 1800-tal. Jag vill helt enkelt ta del av det moderna Afrika. Det Afrika som…” Läs mer


Esi Edugyan: Halvblodsblues
Play it again

”’Punk är trevligt, jazz är farligt,’ var det någon som sa. Det ligger något i det. Punken, hur tyken den än blir, går ofta ut på att gå emot strömmen, medan jazzen dansar runt den. Punken, med sina standardackord, målar i chockerande färger innanför linjerna; jazzen kliver utanför dem. Punken är revolutionär, jazzen är…” Läs mer


Daniel Poohl: Som om vi hade glömt
Var börjar det någonstans?

”På nyheterna pratas det om en kommande flyktingvåg och hur hopplöst det är att hitta bostäder åt alla. Redan bor människor i campingstugor och på isolerade lägergårdar. Jag har så svårt att förstå det. För precis som elvaårige Daniel, huvudpersonen i Som om vi hade glömt, växte jag upp och har levt åtminstone delar…” Läs mer


Zadie Smith: NW
Goin’ Underground

”Det är 12 år sedan Zadie Smith slog knock på läsarna med White Teeth, sju år sedan On Beauty, och sedan blev det mest tyst. Jag har inte läst på mycket runt vad hon har sysslat med sedan dess utöver vad som står på bakflärpen på boken, men utifrån NW tror jag det ser ut något sånt här: hon tröttnade på att vara Englands…” Läs mer


Maya Angelou: Jag vet varför burfågeln sjunger
”en negerflicka berättar sin barndom”

”Jag vet varför burfågeln sjunger från 1969 är Maya Angelous första självbiografi eller självbiografiska roman. Första av sju, än så länge, och det hade man ju kunnat tycka var i mastigaste laget. Om det gällt någon annan än Maya Angelou, vill säga. Utan att vara oerhört insatt – jag tror att jag fastnat för hennes…” Läs mer


Julie Otsuka: Vi kom över havet
Att ge de tystade röst

”Fast det finns massor av historiska romaner som jag älskar – och fast mitt historieintresse i grunden alltid varit mer förankrat i populärkulturen än något annat – så får jag väl erkänna att själva begreppet historisk roman för mig ändå bär på ganska många fördomar. Jag ser för mig glassiga romantikböcker där det…” Läs mer


Jonas Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder
Viktig bok att samtala kring

”Jag ringer mina bröder är skriven i ett rasande tempo. Man hinner knappt andas när man läser den. Hela boken är skriven som samtal och tankar. Telefonsamtal mellan huvudpersonen Amor och olika personer. Samtal med en mormor. Inre samtal. Vad är verklighet och vad är inte? Det är svårt att veta när man…” Läs mer


Johannes Anyuru: En storm kom från paradiset
Sin pappas anti-biografi

”Jag trodde jag hade läst en biografi, men efter att ha läst de sista tio sidorna i boken förstår jag att jag läst en anti-biografi. Jag har bara läst om det som gjorde att biografin inte blev någon biografi. Jag tror det är så man måste förstå En storm kom från Paradiset, boken Johannes Anyuru skrivit om sin far. Ni som inte vill veta…” Läs mer


Jonas Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar del 1. Kärleken
Till minne av de som försvann

”På 80-talet kom en sjukdom till Sverige som ingen hade hört talas om tidigare. Den började försiktigt, som en ovanligt segdragen förkylning. En munsvamp som inte ville ge med sig. Några utslag på bröstet. Men snart visade den att den menade allvar. Det var kroppens system den slog ut. Blodkropparna stod…” Läs mer


Gunnar Ardelius: Friheten förde oss hit
Den perfekta historiska scenen för den moderna romanen

”Liberia upprättades som stat på 1800-talet för att ge frigivna slavar från Nordamerika en chans att återvända till Afrika och där skapa sig en ny framtid. Men namnet till trots blev Liberia aldrig någon frihetens utpost. De frigivna slavarna tog direkt efter sina forna herrar och skaffade sig egna slavar. När det inte längre…” Läs mer


Sara Lövestam: Tillbaka till henne
En dubbelhistoria med perspektiv

”Hundra år skiljer den cyniska och lite småbittra Hanna från den idealistiska demokratikämpen Signe. De är två unga kvinnor vars öden länkas samman genom ett antal föremål. Dessa föremål skapar en bro som sträcker sig över ett sekel och som ger läsaren en imponerande parallellhistoria som med avstamp i vår tids…” Läs mer


Steve Sem-Sandberg: De fattiga i Lodz
Mänskligheten på andra sidan

”I Auschwitz och det moderna samhället refererar Zygmunt Bauman en undersökning av äkta par som tagit ut skilsmässa efter en gemensam traumatisk upplevelse. Makarna har under extraordinära omständigheter – i det här fallet en flygplanskapning – upplevt sig fått syn på sin äkta hälfts sanna ansikte…” Läs mer


Maïssa Bey: De utsatta
Malika – den som rubbar ordningen

”Bakom de höga murarna ligger en byggnad i förfall. Kolonner med slingrande murgröna, en marmortrappa, nött av steg från tidigare ägare: välbärgade franska kolonisatörer. Huset på den algeriska landsbygden tillhör nu socialtjänsten. Ålderdomshem, sinnessjukhus, vårdanstalt – allt i ett. Här hamnar de som inte passar in…” Läs mer


Tayeb Salih: Utvandringens tid
Mistah Sa’id, he dead

”’Hennes ögon glänste och hon utropade upphetsat: – Nilen? – Ja, Nilen. – Då bodde ni alltså på Nilens strand. – Ja, vårt hus låg precis vid floden, så att jag, när jag vaknade i min säng på natten, kunde sträcka ut handen genom fönstret och leka med Nilens vatten tills jag blev sömnig igen.’ Det där är, givetvis, en lögn. Ingen…” Läs mer


Tony Kushner: Angels in America
Fantastiskt i flera bemärkelser

”New York 1985. Människor försöker leva – och överleva – sina olika existenser. Hiv/aids griper omkring sig medan det officiella Amerika försöker lägga locket på. Gud har stuckit och änglarna är förbannade. Roy Cohn är döende i aids, men officiellt inskriven för levercancer. Samtidigt som han kämpar med insikten att inga…” Läs mer


Imre Kertész: Mannen utan öde
Helvetet utan kretsar

”I Imre Kertész’ tankesamling Galärdagbok som utgavs i början på nittiotalet (till svenska 2001) skriver han: ‘Vad jag än tänker på, tänker jag alltid på Auschwitz. Allt annat tycks mig dumt jämfört med det.’ Ja, det är klart, tänker jag själv och lägger Mannen utan öde ifrån mig. Med den erfarenheten i bagaget blir alla andra…” Läs mer

* * *

Läget idag | Historiskt
Skönlitteratur | Serier | Barn- och ungdomsböcker


Serier


Julie Maroh: Blue is the warmest color
Ikoniskt tragisk kärlek

”Det kan inte vara många seriealbum som bär stämpeln ‘Cannes Film Festival Palme d’Or Winner’. Företrädesvis förstås för att det är just ett filmpris. Jag har faktiskt inte sett den guldpalmenbelönade filmen Blå är den varmaste färgen – än – men den bygger alltså på en grafisk roman av fransyskan Julie Maroh…” Läs mer


Henrik Bromander: Smålands mörker
Osäkrandet av en genre

”När Johan Wirdelöv recenserade Daniela Wilks Banglatown här på dagensbok.com för några år sedan inledde han med en lista av Tanja Suhinina över vad som karaktäriserar ”svensk självbiografisk ångestserie”: mycket svärta, mycket kroppsvätskor, dåligt sex och könsdelar, jämnstora rutor, naivistisk…” Läs mer


Karolina Bång: Alternativet
Det finns ett alternativ till allt

”’DET FINNS ETT ALTERNATIV TILL ALLT’ Så står det på baksidan av Karolina Bångs seriebok Alternativet. Och ja, så känns det, i alla fall lite grann, efter att jag läst boken. Det börjar som en humoristisk kritik av självhjälpsböcker, utifrån det faktum att de flesta sådana böcker bygger på en superheteronormativ…” Läs mer


Pelle Forshed: De anhöriga: Åtta tecknade noveller
Lakonisk vardag i hemtjänsten

”Pelle Forshed har själv jobbat som timanställt vårdbiträde inom hemtjänsten och ville skildra sina upplevelser därifrån, utan att göra något självbiografiskt eftersom man har tystnadsplikt inom vården. Ändå, läser jag i informationen från förlaget, ville han använda de berättelser han samlade på sig under sin tid…” Läs mer


Lina Neidestam: Zelda 2. Kampen fortsätter
Zelda är tillbaka!

”Vi är nog ganska många som saknar att läsa om Lina Neidestams dubbelmoraliska superfeminist Zelda. Mina tunnelbanemorgnar har blivit betydligt tråkigare sedan tidningen Stockholm City lades ner och jag inte längre får fnissa åt Zelda, som var ett återkommande inslag. Därför är det med största möjliga…” Läs mer


Frida Ulvegren: Tack & förlåt
Svensk Sex and the city i serieformat

”Minns ni första avsnittet av Sex and the city? Scenen där Carrie följer med en kille hem och sedan drar så fort hon fått orgasm och kommenterar händelsen med ‘I just had sex like a man’ för tittarna. Lite så är Frida Ulvegrens serienovell Tack och förlåt. Fast ändå inte. Den är mindre glammig, mer realistisk…” Läs mer


Joe Sacco: Gaza – fotnoter till ett krig
Historiska händelser i en pågående konflikt

”Joe Sacco är tecknaren och journalisten som 2001 åkte till Gaza på uppdrag för tidningen Harper’s tillsammans med journalisten Chris Hedge. De skulle skriva om hur palestinierna klarade sig under den israeliska ockupationen under den första intifadan men började samtidigt rota i en händelse från november…” Läs mer


Art Spiegelman: Maus
En bättre råttfälla

”Så blev det 2009 och Maus återutgavs på svenska. Det förtjänar Dorotea Bromberg ett helt fång rosor för. Köp den, läs den, läs om den, låna ut den, slit den med hälsan. Men, recension? Vad finns egentligen att säga om Maus, en av det sena 1900-talets mest uppmärksammade böcker, 25 år efter att den började komma ut…” Läs mer


Alison Bechdel: Husfrid: En tragikomisk familjeberättelse
Levande charader

”Alison är 19 och går på universitetet i slutet av 70-talet när hon äntligen vågar lägga ihop två och två och inser varför hon aldrig varit intresserad av pojkar och klänningar. Hon skriver ett brev (ty det här utspelade sig på den tiden då folk fortfarande skrev brev) till sina föräldrar och meddelar dem att hon är lesbisk. Hon…” Läs mer


Liv Strömquist: Einsteins fru
Samhällskritik + humor = Liv Strömquist

”När jag var yngre än vad jag är nu skrattade jag högt åt allt möjligt. Fiskpinnar, byxor, bajs, fula foton på Lunarstorm, mina husdjur. Det mesta var väldigt roligt då. På äldre dar har jag blivit betydligt mer kräsen, och det är inte lika lätt att brista ut i ett gapflabb. Jag kan till exempel inte minnas sist jag skrattade högt åt…” Läs mer


Gunilla Lundgren och Sofia Taikon: Sofia Z-4515
Minnena av det fruktansvärda

”Vi får följa Sofia under hennes uppväxt i Polen. Hon har två systrar och en bror, men ingen av dem går i skolan. Hemma pratar de romanes och på sommarhalvåret reser de runt och träffar släktingar. När Sofia är åtta år bryter andra världskriget ut. Samhällsklimatet förändras och blir hotfullare för judar…” Läs mer


Marjane Satrapi: Broderier
Ett iranskt lapptäcke

”Broderier heter Marjane Satrapis senaste serieberättelse. En titel som man kanske kan associera till kvinnlig gemenskap åt syjuntehållet – och det vore inte helt fel ute. När männen vilar på maten sätter kvinnorna i Broderier på samovaren, dricker te och utbyter skvaller och livsvisdomar. Men ‘brodyr’ kan också…” Läs mer

* * *

Läget idag | Historiskt
Skönlitteratur | Serier | Barn- och ungdomsböcker


Barn- och ungdomsböcker


David Levithan: Two boys kissing
Medan de kysstes

”En romanintrig lång som en kyss? Det låter kanske knepigt, men så är det också en lång kyss. Den längsta. Det är åtminstone vad expojkvännerna Craig och Harry hoppas på – att slå Guinness-rekordet för världens längsta kyss: 32 timmar, tolv minuter och nio sekunder. De gör det för att skapa uppmärksamhet…” Läs mer


Maria Nygren: Fjärde riket
Hitler på högstadiet

”Frågan den här boken utgår från tror jag många ställt sig: vad var det egentligen som gjorde att Hitler kunde entusiasmera och få med sig så många på sina idéer? Vad var det han gjorde rätt? Här ställs frågan av Blenda, som börjar i en ny klass mitt under höstterminen i nian och hamnar rakt i ett ormbo av maktstrukturer…” Läs mer


Fabrizio Silei: Rosas buss
Informativt men inte särskilt kreativt

”Den fjärde februari skulle Rosa Parks, den svarta kvinnan som en dag sa nej till att ge sitt säte på bussen till en vit man, fylla 100 år. Lagom till den dagen gav Alvina förlag ut boken om henne på svenska. Ben och hans morfar tar bussen till Detroit för att se på något alldeles särskilt. Ben blir inte helt imponerad när det visar sig…” Läs mer


Janne Teller: Om det var krig i Norden
Om det var du som var flykting

”Det är en liten bok som ser ut som ett pass. Högst medvetet, för den handlar om gränser och om att vara flykting. Om att lämna en plats och åka till en annan för att man måste, inte för att man vill. Den handlar om att själv vara den som behöver hjälp och välvilja från någon annan, själv vara den som blir…” Läs mer


Anette Skåhlberg: Junior vill ha syskon
Lång väg till familjelycka

”Vi har kommit fram till den tredje boken om de homosexuella girafferna Jösta och Johan och deras krokodildotter Junior. När boken tar sin början är Junior sjuk och har fått stora gula prickar över hela sin gröna kropp. Vilket gör henne glad då de får henne att likna sina föräldrar. Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist har redan i…” Läs mer


Christina Wahldén: Ingen du känner
Platt om hett ämne

”Fatma och Aida har just slutat nian. Aida ska tillbringa sommaren med näsan i sina älskade arkeologiböcker, Fatma ska åka med familjen till Turkiet. Innan hon åker måste hon lova Aida dyrt och heligt att inte bli bortgift med någon äcklig gammal gubbe. Något som, enligt Fatma, inte kommer att ske – hennes föräldrar…” Läs mer


Hedvig Ljungar: På spaning med Hedvig
Feministpraktika för tonåringar och andra

”Det är april 2012 och för inte så länge sen blev en kvinna mordhotad för att hon visat sin orakade amhåla i direktsändning i melodifestivalen. Det är april 2012 och inte särskilt längesen Linda Skugge konstaterade i en text att inte mycket har hänt sen hon och Belinda Olsson…” Läs mer


Jessica Schiefauer: Pojkarna
Boys will be boys? Girls will be boys? Hm.

”Någonstans i yngre tonåren slukade jag en bok med titeln Avsnoppad. Romanen, av David Thomas, handlar om Bradley, en man som sövs ned på ett sjukhus för att få visdomständerna bortopererade. Av en slump – eller snarare på grund av nyligen varslade vårdbiträden som varit ute och supit på lunchen, om…” Läs mer


Håkan Lindquist: Regn och åska
Förälskelse – såklart!

”Jag vill egentligen inte säga att det på sistone har skett en explosion av böcker om ung gaykärlek, för det är inte sant. Det finns fortfarande alldeles för få böcker som Håkan Lindquists Regn och åska, såväl för ungdomar som för vuxna. Värt att nämna är ändå att de blir fler. Dessutom har vi på dagensbok.com…” Läs mer


Sofia Nordin: Det händer nu
Det händer faktiskt nu!

”Att vara femton år och kär i en tjej är inte lätt. I det fallet spelar det nog ingen roll om det är en kille eller tjej som sitter på känslorna. Att vara kär i tonåren är att ta de första stapplande stegen mot vuxenlivet. Man har slutat fråga chans, men har liksom ännu inte fått något bra substitut att ersätta det med. Skall…” Läs mer


Per Alexandersson: Bögslungan
Lätt om svårt

”Jag brukar försöka undvika att lägga vikt vid målgrupper och dylikt när jag recenserar. En bok som riktar sig till ungdomar försöker jag läsa som vilken bok som helst, och recensera den utifrån om JAG gillar den, och inte om jag tror att en 14-åring skulle gilla den. Men lättlästa böcker är svåra att behandla på samma…” Läs mer


Greta Sundberg: Var man
Ett slag i magen

”Kristian är sexton år, tyst, blyg och utan vänner. Han kom till som ett misstag och hans pappa har inte hört av sig på länge, hans mamma väntar barn med en ny man. Han ser Sanna dansa och blir förälskad. Sanna är också sexton år. Hon skriver dikter vid sin pappas grav. Hennes bästa vän har flyttat, hon har vänner…” Läs mer


Pija Lindenbaum: Kenta och barbisarna
Den allvarsamma leken

”Kenta är jättebra på fotboll. Men han leker hellre med dockor. Det är hela konflikten i Pija Lindenbaums nya bilderbok, men vilken konflikt sen. Kentas pappa (stor och stark och klädd i militärbrallor) gillar också fotboll, och de vilda killarna på dagis vill slåss och leka krig. Kenta är med på det…” Läs mer


Per Nilsson: Svenne
Jag gjorde bara som jag blev tillsagd

”Svenne handlar om Fredrik Svensson: en vanlig kille som dras med i ett populistiskt parti lett av den karismatiske Nils Dackeman. I början verkar allting bra och allt Dackeman säger är vettigt, men ju längre tiden går desto mer spårar allt ut tills man inte vet var det sunda förnuftet slutar och nazismen börjar. Per Nilsson…” Läs mer


Annika Ruth Persson: Är klänningar farliga?
ABC i HBT

”Identiteter, intressen, mötersplatser, organisationer, relationer, sex, föräldraskap, lagar, fobier, terminologi och symboler. Allt på strax över hundra sidor, med stor text, korta rader och massor av luft. Låter det orimligt och överambitiöst? Det är det uppenbarligen inte…” Läs mer


Randa Abdel-Fattah: Ser mitt huvud tjockt ut i den här?
Humor som försvar

”Sommarlovet närmar sig sitt slut och Amal skriver en för-och-emot-lista: Att bära eller inte bära? Det handlar om hennes beslut att börja bära slöja på heltid. Hon är 16 år och ska börja tredje terminen på McCleans Grammar School. Det känns som ett naturligt steg i förhållande till hennes tro på islam att bära slöja…” Läs mer


Zulmir Bečević: Resan som började med ett slut
Tonår och flyktingskap

”Det regnar i Nino Izudinovics hemstad. Men det är inte regn som faller, det är granater. Det är Bosnien år 1992, och tolvårige Nino hämtas från skolan av sin mamma för att aldrig återvända. Istället anträds färden till ett land han knappt hört talas om och som ligger långt bort: Sverige. Där väntar livet utan krig…” Läs mer


Gunilla Bergström: Alfons och soldatpappan
Alfons och mångkulturen

”Efter att Gunilla Bergström svävat iväg med Alfons i de mer poetiska, och kanske mer svårsmälta, böckerna Hur långt når Alfons och Alfons ABC, har hon nu återkommit med en bok av det mer bekanta snittet. I Alfons och soldatpappan är Alfons fortfarande sex år och bor kvar i samma höghusområde…” Läs mer


Susanne Mobacker (red): Såna som oss
Charmerande tonårspepp (ålder valfri)

”Vilja Ha och Vilja Vara. Annorlunda och Helt Normal. Det är sammanbindande teman i antologin Såna som oss med underrubriken ”Röster om sexualitet, identitet och annorlundaskap”. 14 unga kulturpersonligheter har bidragit med texter, noveller, dikter och serier…” Läs mer

* * *

Läget idag | Historiskt
Skönlitteratur | Serier | Barn- och ungdomsböcker

* * *

Mer läsning på det här temat kan du hitta till exempel under etiketterna Rasism, Kolonialism och Postkolonialism, Migration, Flyktingar och Papperslösa, Mänskliga rättigheter, Feminism, Könsroller/genus, Hbt(q) och Queer, liksom på tidigare temasidor som Att skriva liv, Internationella kvinnodagen 2014, Internationella kvinnodagen 2013, Förbjudna böcker, Tema: Människa och miljö, Tema: Manlighet, Regnbågslitteratur, Tema: Arbetarlitteratur, Minns Förintelsen och Tema: Folkmord.

Mer litteratur från världen utanför Europa hittar du också på temasidorna Inför bokmässan: Brasilien, Tema: Afrika, Jorden runt på 80 romaner, Läs på om Iran och Tema: Japan.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2014-10-18 00:00 / Uppdaterad: 2015-07-22 08:08

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?