Recension

: Det ohyggliga arvet
Det ohyggliga arvet Christian Catomeris
2004
Ordfront
9/10

Den svenska rasismen

Utgiven 2004
ISBN 9173249963
Sidor 320

Om författaren

Christian Catomeris är journalist på Aktuellt, Sveriges Television, som i 25 år skrivit om om invandring och etniska relationer. Han har tidigare skrivit ”Gipskattor och positiv – italienare i Stockholm 1896 – 1910″ och genomfört studien ”Vit makt?” på uppdrag av Civildepartementet.

Sök efter boken

Häromdagen såg jag en affisch som uppmanade folk att demonstrera mot de "svenskfientliga". Vad det betydde beskrevs aldrig, utan läsaren fick själv fantisera fritt. Jag hoppades för mig själv att de som såg affischen insåg att det handlade om en demonstration arrangerad av en extremistisk nazistisk sekt. Tyvärr lär det väl finnas viss grogrund även för dem i dagens samhälle. Rasism är nämligen ett gammalt fenomen, som inte lär kunna utrotas så lätt, något som den här boken visar prov på.

Christian Catomeris tecknar här bilden av hur det "svenska" samhället har sett på främlingar allt genom historien (tonvikten ligger dock på senare tids historia). Det är ingående skildringar av stereotyper kring afrikaner, judar, finnar, samer, zigenare och araber. Catomeris diskuterar också vilken roll som den svenska staten har spelat, exempelvis genom att bedriva slavhandel på Afrika, politiken gentemot samerna ("lapp ska vara lapp"), eller genom mer eller mindre genomtänkta, samtida, uttalanden om Sverige, invandrare och uppfattningar om de tu.

Det här är en historia som sällan har diskuterats i Sverige – framförallt inte på det här systematiska viset. Ibland har fördomarna mot enskilda grupper diskuterats, men det är unikt att någon tar det här samlande greppet på synen på alla "främlingar".

Det som slår mig är hur lika stereotyperna och fördomarna gentemot de olika grupperna är. Bilden av finnen, som den såg ut för 50-100 år sedan, är slående lik hur somliga idag beskriver araber eller andra mer exotiska "främlingar". Samma myter om att de odlar potatis i vardagsrummet eller inte känner till vad en toalett är odlas nu som då, men nu med nya folkgrupper i centrum.

Jag inbillar mig inte att en bok kommer att förändra många människors fördomar och stereotypiska bilder av "främlingar" – framförallt inte de som kanske skulle behöva det mest. Problemen ligger nog nämligen ofta någon annanstans än på ett intellektuellt plan. Det är för övrigt också en av de faktorer som jag kan sakna efter en läsning av Catomeris’ bok – en diskussion om roten till de fördomar och stereotyper han skildrar. Och därmed också en diskussion om hur man kan motarbeta dem.

Men man kan väl inte begära allt av en bok. Catomeris skildrar ingående och oerhört välskrivet ett mycket ohyggligt arv. En bok för alla som vill förstå svensk historia lite bättre. Eller som vill lära sig mer om rasismen för att kunna bekämpa den.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-25 09:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1428

2 kommentarer

Nätverk mot rasism-länken funkar inte.

P Oregistrerad 2004-11-24 15:36
 

Fixat!

David Enemar Medlem 2004-11-24 15:53
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?