Text

Tema: biografier

Biografier och självbiografier har en särskild lockelse. Kanske försöker vi förstå hur andra levt sina liv och hur det kan komma sig att de lyckats eller vilket liv som ligger bakom deras fantastiska framgång. Idag bjuder vi på ett biografitema med allt från popmusiker till politiska aktivister.

Till idag har Ella läst om Sara Lidman i Annelie Bränström Öhmans biografi Stilens munterhet: Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985 som tar utgångspunkt i de dagböcker Sara Lidman skrev under det att hon författade Jernbaneeposet. Ella har också om den feministiska aktivisten Ada Nilsson i Kristina Lundgrens biografi Barrikaden valde mig: Ada Nilsson – läkare i kvinnokampen och Aleksandra Kollontajs självbiografi Jag har levt många liv.

Cecilia har läst två biografier som visar hur svårt det kan vara att skriva om människor som levt för längesedan, Karin Tegenborg Falkdalens Vasadrottningen: En biografi över Katarina Stenbock 1535-1621 och Elena Balzamos Den osynlige ärkebiskopen: Essäer om Olaus Magnus. Lättare blir det att teckna porträtt av dem som skrivit dagböcker eller krönikor som fallet med Hedvig Elisabeth Charlotte som var gift med Gustav III:s bror och som efterlämnat både dagböcker och brev som My Hellsing haft som utgångspunkt i sin biografi Hedvig Elisabeth Charlotte: Hertiginna vid det gustavianska hovet.

Dessutom bjuder vi på ett flertal biografier från arkivet.

/Redaktionen genom Cecilia Bergman

* * *
Författare och konstnärer | Kungligheter
Forskare och vetenskapsmän | Politiker och aktivister


Författare och konstnärer


Annelie Bränström Öhman: Stilens munterhet: Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985
Skrivandets misströstande och lust

”1975 flyttade Sara Lidman hem till Missenträsk i Västerbotten. Till Boken som kallade, Boken som skulle skrivas, den som till slut blev sju böcker och brukar kallas Jernbanan, Jernbaneeposet eller -sviten. ‘jag hoppas kunna skriva Boken’, inleds dagböckerna från Missenträsk. ‘Det är det enda enda’. Berättelsen…” Läs mer

 

Johan Hilton: Monster i garderoben: En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates
Den hotfulla dubbelnaturen

”No tears for queers tillhör den starkaste läsningen i mitt liv. Johan Hiltons tredelade reportage är ett skildrande av homofobiska hatbrott men samtidigt ett effektivt isärplockande av den våldsamma och på samma gång livrädda normativa manligheten. Sällan har ett dokumentärt verk känts så sylvasst och…” Läs mer

 

Jens Andersen: Denna dagen, ett liv: En biografi över Astrid Lindgren
Allas vår Astrid

”Jens Andersens biografi över Astrid Lindgren är en riktig bladvändare. Pastelligt turkos som en hel bokkaramell och rikligt försedd med fotografier. Det är inte ofta under läsningen som jag tänker ”det hade jag ingen aaaaning om” men när jag slår ihop den 431 sidor tjocka boken har jag ändå fått en helt ny bild av…” Läs mer

 

Kim Veerabuthroo Nordberg: Ibland vill man bara försvinna
Att gitta från verkligheten

” Ibland vill man bara försvinna
man mår keff, att aldrig få vinna
lägga sig ner och aldrig mer vakna
man tänker här på jorden finns inget jag ska sakna
(Latin Kings – ”Borta i tankar”)
…” Läs mer

 

Per Åke Jansson: David Bowie på svenska
Charmig men slarvig

”David Bowie på svenska är en kärleksförklaring till artisten i titeln. Författaren, Per Åke Jansson, har under nästintill hela sitt liv lyssnat på Bowie och intresserat sig för honom både som privatperson och offentlig musiker, och det märks att han sitter inne på kunskaper. På bokens baksida står det att ”boken är …” Läs mer

 

Bengt Jangfeldt: En rysk historia
Möten med levande rysk kulturhistoria

”Det är de märkliga tecknen i en anteckningsbok hemma hos en skolkamrat som redan från första mötet fångar en tolvårig Bengt Jangfeldt. Tecknen är kyrilliska, språket är ryska och ska bli ett bärande inslag i den blivande författarens och översättarens liv. Ju mer jag läser böcker från språkområden som visserligen kan vara…” Läs mer

 

Samantha Ellis: Mina hjältinnor: Eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket
Människor behöver sagor

”Samantha Ellis är i mitten av de trettio och en aning vilsen – den stora kärleken vill inte infinna sig och livet bara pågår. Under en resa till Haworth, där systrarna Brontë växte upp, hamnar hon i ett gräl med sin bästa vän om Catherine (i Svindlande höjder) kontra Jane (Jane Eyre). Den vilda Cathy har alltid varit…” Läs mer

 

Astrid Lindgren: Krigsdagböcker 1939-1945
”Gud hjälpe vår arma av vanvett slagna planet!”

”Den 1 september 1939 inleds andra världskriget och Astrid Lindgren skriver i sin nystartade dagbok: ”Gud hjälpe vår arma av vanvett slagna planet!” Sedan fortsätter hon ända fram till freden att göra reda för kriget genom tidningsklipp kompletterat med den information hon får sig till livs på…” Läs mer

 

Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Arbeta och älska
Kometer och konster och kärlekar

”Vi alla behöver mentala landskap – verkliga platser att drömma om, och tanken på dem att lugnas i. Tove Jansson hade bland annat en dröm om att bo på en egen ö. Och ville ett tag skapa en konstnärskoloni i Marocko. Mentala landskap för fantasin. Också drömmen om att flytta till Tongaöarna till…” Läs mer

 

Merete Mazzarella: Själens nattsida: Om Mary Shelley och hennes Frankenstein
Totalt jävla mörker

” Fadern tog så ofta henne och Fanny med sig till graven att hon senare förklarade att det var genom att stava sig fram på gravstenen som hon lärde sig läsa. Mary Shelley, författaren av Frankenstein, föddes av filosofen och författaren Mary Wollstonecraft den trettionde augusti 1797. Tio dagar senare dog Wollstonecraft…” Läs mer

 

Gudrun Tegnér (red.): Alice Tegnér: musikskapare
Från generation till generation

”Alice Tegnér, född Sandström, föddes i Karlshamn den 12 mars 1864, i år är det alltså 150 år sedan hon föddes. I samband med detta firande utkom boken Alice Tegnér: musikskapare. Det är Alice Tegnér Sällskapet, där bland andra Alices barnbarn Björn Tegnér finns…” Läs mer

 

Chris Forsne: Jag är skapad för stormen och striden och regnet: Christina Lilliestierna, krigsreporter och författare
Personlig biografi om bortglömd legend

”Grunden är ensamheten och det gäller att finna en trygghet i den. Tegelstenen In cold blood av Truman Capote har ansetts vara en av de första dokumentära romanerna och det är svårt att sätta sig in i hur banbrytande en sån bok var 1966. Idag duggar autofiktionen lika tätt som män i en 80-tals-hit. Och jag är en sån som gillar…” Läs mer

 

Emmanuel Carrère: Limonov
Limonov – poeten och … fascisten

”ag lever i ett lugnt land på tillbakagång, där den sociala rörligheten är begränsad. Jag är född i en borgerlig familj i sextonde arrondissementet och har blivit en borgerlig bohem i det tionde. [...] Limonov däremot har varit ligist i Ukraina, idol i den sovjetiska undergroundrörelsen, först hemlös, sedan betjänt åt en miljardär…” Läs mer

* * *
Författare och konstnärer | Kungligheter
Forskare och vetenskapsmän | Politiker och aktivister


Kungligheter


Karin Tegenborg Falkdalen: Vasadrottningen: En biografi över Katarina Stenbock 1535-1621
Historia ur den osynligas perspektiv

”Det finns en sägen om hur den unga Katarina Stenbock, redan trolovad med en annan man, springer och gömmer sig när hon får veta att den betydligt äldre Gustav Vasa valt att ta henne till tredje hustru. Huruvida det stämmer eller inte vet vi inte, men det är inte svårt att tänka sig att det inte var helt enkelt att som 17-åring…” Läs mer

 

My Hellsing: Hedvig Elisabeth Charlotte: Hertiginna vid det gustavianska hovet
Gustavianska intriger

”Biografin Hedvig Elisabeth Charlotte är en omarbetning av My Hellsings historiska avhandling: Hovpolitik. Hedvig Elisabeth Charlotte som politiska aktör vid det gustavianska hovet och handlar, som avhandlingstiteln antyder, om hur Hedvig Elisabeth Charlotte och andra kvinnor vid det…” Läs mer

 

Merit Laine (red.): Hedvig Eleonora: Den svenska barockens drottning
Makt och prakt i svensk barock

”För 300 år sedan, år 1715, dog drottning Hedvig Eleonora. Hon var då 79 år gammal och en tongivande gestalt i svenskt kultur- och konstliv. Kungl. Husgerådskammaren uppmärksammar detta med ett ståtligt praktverk och antologi om drottningens liv och gärning och om tiden hon…” Läs mer

 

Daniel Nyhlén: Prinsessan Madeleine
En fotobok om dagens kungliga brud

”Den 16 maj, drygt tre veckor före dagens bröllop mellan Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O’Neill, utkom en ny bok om prinsessan med titeln Prinsessan Madeleine, skriven av journalisten och hovreportern Daniel Nyhlén. Den som, liksom jag själv, hyfsat väl följt mediernas rapportering kring det svenska…” Läs mer

 

Carin Bergström: Självständig prinsessa, Sophia Albertina 1753-1829
Abbedissa, boksamlare och brodös

”Bland det roligaste som finns är att få detaljerade kunskaper om någon, som man hört talas om under lång, lång tid, men bara haft en ytlig uppfattning om. Tack vare olika omständigheter kan man få en biografi i sina händer om en sådan person, och plötsligt får man genom denna person syn på vår historia från en ny…” Läs mer

 

Catarina Hurtig: H.K.H. Victoria – ett personligt porträtt
Personligt om kronprinsessan Victoria och Catarina

”Den här boken släpptes lagom till kronprinsessbröllopet i somras. Den handlar självfallet om kronprinsessan Victoria och framför allt om det decennium under vilket hovreportern Catarina Hurtig följt henne. Men den handlar också väldigt mycket om Catarina Hurtig. Det är både dess främsta fördel och dess främsta…” Läs mer

* * *
Författare och konstnärer | Kungligheter
Forskare och vetenskapsmän | Politiker och aktivister


Forskare och vetenskapsmänKerstin Ekman: Då var allt levande och lustigt: om Clas Bjerkander, Linnélärjunge, präst och naturforskare
Kärleksfullt om en naturforskare på 1700-talet

”Min farmors farmors far, Magnus Hesslén, var en så kallad linneansk småländsk lantpräst. I Carl von Linnés anda samlade han och studerade växter, utbytte växter och fröer och brevväxlade med likasinnade under början av 1800-talet. Därför blev jag särskilt intresserad när jag upptäckte att Kerstin Ekmans nya biografi…” Läs mer

 

A. C. Grayling: Bertrand Russell
”Jag skulle aldrig dö för mina övertygelser, för jag kan ha fel”

”Bertrand Russell levde 1872-1970 och var en av nittonhundratalets mest inflytelserika filosofer. Hans teorier om logisk analys, kunskapsteori och matematik har gjort stort avtryck i historien och hans engagemang i samhällsfrågor och politik var livslångt. Att sammanfatta hans liv och verk…” Läs mer

 

Elena Balzamo: Den osynlige ärkebiskopen: Essäer om Olaus Magnus
Att söka människan bakom verken

”Titeln Den osynlige ärkebiskopen är vald med tanke på att det finns så få bevarade källor som berättar om Sveriges siste katolske ärkebiskop, Olaus Magnus. Det finns inte något bevarat porträtt av honom, bilden på bokens framsida är troligtvis en avbildning av Olaus Magnus, men det kan vara någon helt annan. Elena Balzamo väljer att…” Läs mer

 

Jacques Attali: Diderot: tänkandets lycka
I Upplysningens tjänst

”Denis Diderot föddes 1713 i Langres, ca 30 mil sydost om Paris, som äldste son till en knivsmed. Han insåg tidigt att han inte ville bli det som hans pappa önskade att han skulle bli: kanik, en präst inom katolska kyrkan. Diderot hade inte den religiösa övertygelsen och i 23-årsåldern förstod han att inget specifikt yrke…” Läs mer

 

Yvonne Hirdman: Medan jag var ung: Ego-historia från 1900-talet
Att förändra eller förändras

”Ego-historia kallar Yvonne Hirdman sin biografi och det är ett finurligt begrepp eftersom det innesluter både den individuella historien och den allmänna historien. Och precis så byggs biografin upp, den ger både inblickar i Yvonne Hirdmans liv och i svensk historia under 1900-talet, en förändringens tid. Det här är en…” Läs mer


Stephen Hawking: Min historia
Hawking – en kort historik

”Ursäkta vitsen, men han bjuder in till den själv. Det här är verkligen en mycket kort sammanfattning av ett extraordinärt liv. Den är också väldigt annorlunda jämfört med andra biografier. Han må vara en av världens mest intelligenta människor, men något litterärt geni är han inte. Där andra skulle ha försökt skapa dramatik…” Läs mer


Charles Darwin: Självbiografi
Chuck D håller masken

”När evolutionsteorins fader, Charles Darwin, satte sig ner för att skriva sin självbiografi – mer för att hans barn skulle veta vad han gjort och tänkt än för att han trodde att någon utomstående kunde vara intresserad – var han 67 år gammal. Han hade rest jorden runt, han hade mött eliten av 1800-talets engelska tänkare, han hade…” Läs mer

 

Thomas Maier: Masters of sex
Tiotusentals väldokumenterade orgasmer

”En medicinsk Mad Men har den kallats, teveserien Masters of sex, sådär retrosnygg, lite kittlande nutidshistoria, på en gång ganska nära oss och avlägsen. Men till skillnad från Don Draper och de andra reklamarna fanns dr William Masters och Virginia Johnson på riktigt. Serien bygger på en biografi av Thomas Maier…” Läs mer

 

Maja Hagerman: Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta
Kolonialismens och folkmordens ”vetenskapliga” grund

”Det finns ingen skylt på den byggnad i Uppsala som en gång var Statens rasbiologiska institut. Det skriver Karin Bojs i sin bok Min europeiska familj, så det har fastnat hos mig redan innan jag slår upp Maja Hagermans biografi över institutets grundare och förste chef, Herman Lundborg. Det vill säga, det finns en skylt…” Läs mer

* * *
Författare och konstnärer | Kungligheter
Forskare och vetenskapsmän | Politiker och aktivister


Politiker och aktivister

Kristina Lundgren: Barrikaden valde mig: Ada Nilsson – läkare i kvinnokampen
Ett rasande intressant fruntimmer

”Jag har aldrig haft något särskilt levande förhållande till siffror, så där som en del andra verkar ha. Siffror talar sällan till mig. Undantaget är möjligen årtal och nyckeln förstås att årtal i själva verket inte alls är siffror. De är berättelser. Ta Ada Nilssons livstid: 1872 – 1964. 1960-talets stora steg mot kvinnlig och sexuell…” Läs mer

 

Aleksandra Kollontaj: Jag har levt många liv
I brotten och tystnaderna

”I början av 1917 sitter Aleksandra Kollontaj på ett tåg genom Sverige. Hon är övervakad av civil polis, får inte prata med de människor som samlats på stationerna för att hälsa henne, och inte resa genom Stockholm. Där har hon tidigare fängslats och utvisats ur Sverige på livstid. Breven från Lenin har hon gömt i korsetten. 15 år senare ska…” Läs mer

 

Jesper Bengtsson: Aung San Suu Kyi – en kamp för frihet
En levande frihetssymbol?

”Sedan den burmesiska oppositionsledaren Aung San Suu Kyi släpptes ur sin decennielånga husarrest i slutet av 2010 och faktiskt kunnat verka, om än fortfarande i en militärdiktatur, som politiker har hennes stjärnglans mattats något. Hon har bland annat fått hård kritik för sin försiktighet med…” Läs mer

 

Bengt Liljegren: Winston Churchill: Del 2. 1939-1965
Rätt man på rätt plats

”När Winston Churchill hade valts till premiärminister den 10 maj 1940, kände han en djup känsla av lättnad. Detta säger det mesta om hans kapacitet och drivkraft. Han var 65 år gammal, Storbritannien var sedan den 3 september 1939 i krig mot Tyskland. I en av de många böcker Churchill författade, The Second World War…” Läs mer

 

Lawen Mohtadi: Den dag jag blir fri. En bok om Katarina Taikon
”det som sker nu är början på en lång kamp”

”På en bild från en manifestation 1964 står två människorättskämpar sida vid sida utanför Storkyrkan i Stockholm: amerikanen Martin Luther King och svenskan Katarina Taikon. Ändå är det förmodligen betydligt fler svenskar som känner till King än Taikon. Hur kommer det sig? Under 1960-talet stod välfärdssamhället…” Läs mer

 

Gunilla Thorgren: Ottar & kärleken
Välförtjänt tegelsten om högst mänsklig hjältinna

”Vi vet för mycket nu för tiden. Pratar och pratar. Ältar sönder. Gör pekböcker om analsex, i det närmaste. Det finns ingen mystik längre. Ingen romantik. Sådant kan man höra ganska ofta. Man behöver inte tillbringa särskilt lång tid med Gunilla Thorgrens biografi över RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen för att slå det…” Läs mer

 

Gunnela Björk: Margaret Thatcher. En biografi
”The lady’s NOT for turning”

”Det både firades och lovtalades i början av april när nyheten om att den brittiska före detta premiärministern Margaret Thatcher avlidit kablades ut. Från efterföljaren David Camerons ”Hon räddade Storbritannien” till det mer Facebook-frekventa ”Ding dong, the witch is dead”. Inte visste jag att sången från Trollkarlen…” Läs mer

 

Henrik Berggren: Underbara dagar framför oss: En biografi över Olof Palme
Palme, aktören

”Henrik Berggren, historiker och journalist som bland annat varit ledarskribent på Dagens nyheter, skriver en biografi över Olof Palme, vår mest omdebatterade (men samtidigt hyllade) socialdemokratiske ledare någonsin. Bara här blir det intressant. Boken Underbara dagar framför oss är en tegelsten, och DNs ledare har…” Läs mer

 

Masha Gessen: Mannen utan ansikte
Bäst före-datum: 2024-05-07

”Att se bilder på hur statsminister Reinfeldt ägna sin fritid åt att böja järnbitar, jaga björn eller simma fjäril i iskalla floder skulle inte bara te sig märkligt utan även vara ganska kontraproduktivt i syftet att locka de åtråvärda mittenväljarna till Sveriges nya arbetarparti. Men att se hans ryske motsvarighet berätta om att han…” Läs mer

 

Gunilla Thorgren: Grupp 8 & jag
Det personliga och politiken

”Jag vet inte exakt vad poängen är med Internationella kvinnodagen. Jag vet inte om en särskild dag gör vare sig till eller från för jämställdheten. Det är väl fint att åtminstone bli jämställd med kanelbullen och semlan, liksom. Men ska den nu firas, ja, då finns det all anledning att fira människor som velat och vågat och faktiskt lyckats…” Läs mer

 

Lotta Gröning: Kvinnans plats – min bok om Alva Myrdal
Kvinnans plats nu och då

”Det har kommit ett antal böcker om Alva Myrdal på sista tiden. Till viss del beror det förstås på att hennes och maken Gunnars brev och andra dokument för några år sedan blev offentliga. Men framför allt – inbillar jag mig – handlar det om ett utbrett behov av kvinnliga förebilder och att det nu blivit hög tid att något omvärdera…” Läs mer

 

Eric Sjöquist: Dramat Raoul Wallenberg
Raoul Wallenbergs öde fortfarande en gåta

”Svensken Raul Wallenbergs försvinnande under andra världskriget har varit ett ständigt återkommande ämne under det mer än halva decennium han varit borta. Han lyckades innan sitt försvinnande rädda tiotusentals ungerska judar från en säker död. I januari 1945 kidnappades Wallenberg av sovjetiska soldater, och fördes som gisslan…” Läs mer

 

Bengt Ohlsson: Margot
Partiledaren som kom undan?

”Som den där förälskelsen man aldrig fick ihop det med, så har de socialdemokratiska väljarnas förhållande till Margot Wallström beskrivits. Det som står en fritt att romantisera, eftersom man aldrig prövat det, aldrig haft en vardag med det. ”The road less traveled by”. Den presumtiva partiledaren som skulle rädda partiet…” Läs mer

 

Simon Sebag Montefiore: Den unge Stalin
Och att tänka sig att han skulle bli präst…

”Det bästa seminariet jag besökte under bokmässan i Göteborg förra året var det med Simon Sebag Montefiore. Inte för att det som avhandlades var så mycket intressantare än det som diskuterades på andra seminarier, utan för att Montefiore är ett proffs. Så trevligt att lyssna på någon som kan uttrycka sig, som kan dra de rätta små anekdoterna och skämta om sig själv…” Läs mer

 

Göran Nilzén: Carl Gyllenborg – en frihetstida hattpolitiker
Nedskriven politiker återupprättas

”Carl Gyllenborg, Sveriges första moderna partiledare, har fått ett oförtjänt dåligt rykte, menar Göran Nilzén, författare till den här boken. För att i någon mån försöka väga upp mot en rad äldre historikers negativa omdömen om Gyllenborg har Nilzén därför skrivit en ingående biografi över en av frihetstidens helt centrala maktpolitiker.…” Läs mer

 

Knut Ståhlberg: De Gaulle – Generalen som var Frankrike
Majestix

”Det är 1940, och hela Frankrike är ockuperat. Hela? Jo, hela, om vi bortser från den formellt självständiga regimen i Vichy som sitter i Hitlers knä. Frankrike har besegrats, ockuperats och kapitulerat. I London sitter Charles de Gaulle, en för de flesta fransmän helt okänd (och tillfälligt utsedd) general vars enda legitima roll är att han under några…” Läs mer

* * *
Författare och konstnärer | Kungligheter
Forskare och vetenskapsmän | Politiker och aktivister

* * *
Fler biografier och självbiografier hittar du under våra etiketter Biografi och Självbiografi. Besläktad skönlitteratur och liknande hittar du under etiketterna Biografisk roman, Biografiska serier, Autofiktion och Bekännelselitteratur. 2014 gjorde vi också en temasida om det där gränsområdet mellan liv och litteratur som heter just Att skriva liv.

Fler temasidor hittar du under Teman.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2016-02-27 00:00 / Uppdaterad: 2016-02-26 19:07

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?