Text

Tema: HasseåTage

När budet om Hasse Alfredsons död kom i söndags kväll var vi nog flera som kände det som slutet på en era. Få, om ens några, kulturinstitutioner samlar längre samma publik som Hasse Alfredson, Tage Danielsson och kretsen kring dem samlade framför inte minst tv-sända sketcher och revyer – än mindre humor med en viss politisk udd.

Visst har ett och annat blivit daterat och en smula obegripligt för en yngre generation, men med en hel del av deras produktion är det snarare tvärtom. Miljöförstöring, kärnkraft, främlingsfientlighet, allmän småaktighet och inte minst svårigheten att ta sig in på en riktig bank är knappast problem som försvunnit. Tyvärr.

Hasse och Tage och många andra i deras mångbegåvade ensembler må vara borta, men en stor del av deras verk finns bevarade och vi behöver dem fortfarande, åh, som vi behöver dem. Och så länge vi behöver dem finns de kvar i våra hjärtan, de sitter i våra minnen på en liten pinne och trallar så skenbart harmlöst och på pricken.

För det är vi dem evigt tacksamma.

/Redaktionen genom Ella Andrén

* * *

HasseåTage
Hasse | Tage
Kretsen


Krönika: Mästare på svenskspråkiga limerickar

Lena om Hasse-humor, snälla skurkar och roliga rim.


HasseåTage


Ulf Mårtensson: Hasse & Tage – från äppelkrig till vargatid
Okritiskt om nationalhelgon

”Det här är inte en bok om Hasse & Tage. Det här är en bok om Hasse & Tage och Skåne. Med betoning på Skåne. Bara så att alla är på det klara med det. Ulf Mårtensson har gjort ett gediget jobb med att gå igenom pressklipp och material rörande de filmer Hans Alfredson och Tage Danielsson gjorde i Tomelilla och på Österlen…” Läs mer


Göran Tonström: Hasse & Tage och deras Svenska Ord
Svårslagen folkhemsk humor

”Möjligen vore det svårt att skriva något som INTE var en genuin fröjd att läsa om något så genuint fröjdefullt som Hasse och Tage. Det är mycket svårt att kalla herrarna i fråga för något annat än just ”Hasse och Tage” och det är stört omöjligt att inte gilla folk som skriver något vanligtvis så formellt och tråkigt som en…” Läs mer


Hasse Alfredson och Tage Danielsson: Svenska Ord i toner
”Varför handlar aldrig någon enda schlagermelodi/ om såna som är skapta som vi?”

”’Nu ska ni inte inbilla er att ni har fått tag på en fullständig utgåva av våra sångtexter genom åren. Ånej! Inte till det priset!’ Så börjar Hasse och Tage sin inledning till sångsamlingen Svenska Ord i toner och det är ju ett ganska rimligt påpekande. Den bok har ännu inte givits ut som samlar allt man kan tänkas vilja…” Läs mer


Hasse


Hans Alfredson: En liten bok om att bränna löv, ris, kvistar och annat avfall i ett hörn av trädgården
Oumbärlig skrift för alla som har en trädgård, samt för alla som saknar en sådan

”Rubriken till denna recension är Hans Alfredsons egna ord från baksidestexten på hans första bok En liten bok om att bränna löv, ris, kvistar och annat avfall i ett hörn av trädgården från 1961 (jag har läst andra upplagan från 1965). Boken känns till viss del som den allra första Lindeman-sketchen, fast i långt bokformat…” Läs mer


Hans Alfredson: Nytidens slott och herresäten – en spännande resa i ord och bild till 2000-talets nybyggda palats
Försvarbart på grund av Arkitekturens år?

”Nytidens Slott och herresäten, med underrubriken ‘En spännande resa i ord och bild till 2000-talets nybyggda palats’. En resa, javisst, men spännande? Med Hans Alfredson vid pennan brukar läsaren erbjudas lustigheter och samhällshäckleri som ständigt avlöser varandra men detta är en…” Läs mer


Åtta Glas: Åtta glas
Mogna poeters sällskap

”Det lilla sällskapet som grogrund för berättande är populärt och ofta fruktsamt. I fiktionen brukas temat i Decamerone och Canterbury tales. Verklighetens sammanslutningar har skänkt oss Frankenstein och böcker i Bloomsburygruppens kölvatten. Att spinna sin berättelse runt ett förvalt ämne, som i fallet Frankenstein, blir extra…” Läs mer


Tage


Tage Danielsson: Grallimmatik
Handbok i struntprat

”Få vetenskaper torde vara lika tillämpbara på vårt moderna informationssamhälle som fil.mag. Tage Danielssons Grallimmatik. Struntpratets fysiologi och teknik. Handboken är visserligen något bedagad vad gäller vissa exempel, men en god formlära blir aldrig för gammal och efter regn kommer bevisligen solsken. Förr eller senare…” Läs mer


Tage Danielsson: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
En onödig boks nödvändighet

”En tecknad film som under 25 år visats på julafton. En film som älskats av många svenskar. Ingen jul utan Karl-Bertil Jonsson. Han är ett lika obligatoriskt inslag i den svenska jultraditionen som köttbullar, Arne Weise, skinka och Kalle Anka. Är denna bok nödvändig? En bok vars text de flesta kan rabbla…” Läs mer


Kretsen


Annika Persson: Jag vill ju vara fri: En bok om Lena Nyman
Geniet som blev recenserad för sin kropp

”Det var en gång en liten flicka som hette Lena. Hon var mycket liten och ljushårig. Alla, åtminstone hennes pappa, trodde att hon var en Prinsessa. Hon var mycket tillbakadragen, ja, för att inte säga, blyg. Hon ville sitta i lugn och ro med sitt dockskåp. Hon hade inte behov av andra. Hon hade en egen värld. Just precis det…” Läs mer


Klas Gustafson: Gösta Ekman. Farbrorn som inte vill va’ stor
”Jag är så sammansatt och kluven att jag betraktar mig själv som en fri grupp”

”En sådan kontrasternas man, läser jag gång på gång i recensionerna av Klas Gustafsons biografi över Gösta Ekman. ”Snubblande och grubblande.” Rolig och allvarlig. Folklig och smal. Politiskt engagerad, framgångsrik och tvivlande. Någonstans i början av Gösta Ekman. Farbrorn som inte vill va’ stor har…” Läs mer

* * *

HasseåTage
Hasse | Tage
Kretsen

* * *

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-09-16 00:01 / Uppdaterad: 2017-09-15 23:44

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?