Text

Nobelpriset i litteratur 2017: Kazuo Ishiguro

Ikväll tar den brittiske författaren Kazuo Ishiguro emot 2017 års Nobelpris i litteratur. För att vara litteraturpristagare är han kanske en ovanligt bred och populär författare – eller, det hade man åtminstone kunnat framhålla om han inte precis föregåtts av Bob Dylan.

Med rötterna i såväl Storbritannien som Japan är Ishiguro ett exempel på mellanförskapets skarpa blick, eller, som det heter i Svenska akademiens motivering till priset: ”som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.

Nobeldagen 2017 ägnar vi alltså åt Kazuo Ishiguros roman- och novellkonst.

Mycket nöje!

* * *


Kazuo Ishiguro: Nocturner: Fem berättelser om musik och skymning
Ökad visdom med åren?

”Nocturner börjar med schlagersångaren som nått en stor publik i sina bästa dagar. Nu beslutar han sig för att skilja sig eftersom skivförsäljningen ökar när skvallerpressen rapporterar om nya frun som är betydligt yngre än den förra. I andra novellen försöker det krisande medelålders paret kommunicera med varandra genom…” Läs mer


Kazuo Ishiguro: Never let me go
Utbytbara kroppar och oersättliga människor

”Jag önskar att alla som ännu inte har läst Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro skulle få göra det med så lite förförståelse som möjligt. Nu när han tilldelats Nobelpriset i litteratur så kan detta bli svårt. Men om du ännu inte vet så mycket om handlingen så rekommenderar jag dig att läsa romanen innan du tar dig an den. Jag lovar att…” Läs mer


Kazuo Ishiguro: Återstoden av dagen
Stolthet och fördom

”När en bok får ett högt betyg kan man nog generellt utgå ifrån att den inte alldeles gått recensenten på nerverna. Så är det i det här fallet inte. Återstoden av dagen genomsyras helt och fullt av sin jag-berättare, butlern mr Stevens. (Har karln ett förnamn? Det skulle förutsätta att man kunde föreställa sig honom som spädbarn med…” Läs mer


Kazuo Ishiguro: A Pale View of Hills
Tomrum och tolkning

”Föräldrar ska inte överleva sina barn, brukar man ju säga, men i Etsukos fall är det precis så det blivit. Hennes äldsta dotter har tagit sitt liv, och Etsukos tankar för henne tillbaka till en sommar långt innan hon flyttade till Storbritannien, till efterkrigstidens Nagasaki. Den sommaren väntar Etsuko sitt första barn, med sin förste…” Läs mer


Kazuo Ishiguro: Begravd jätte
Ishiguro om vägen till försoning

”När jag upptäcker att handlingen i Kazuo Ishiguros roman Begravd jätte knyter an till Artursagan blir jag förtjust. Under några år i slutet av 80-talet läste jag det mesta som gick att komma över i ämnet. Nyfikenheten väcktes av fantasyromanen Avalons dimmor, skriven av Marion Zimmer Bradley, som…” Läs mer


Kazuo Ishiguro: The Buried Giant
Ishiguro imponerar

”Är det verkligen fred vi vill ha – till varje tänkbart pris? Mikael Wiehes rader ekar i mitt huvud när jag läser Kazuo Ishiguros nya roman The Buried Giant. Lär vi oss något av historien? När de gamla kommunistimperierna Sovjetunionen och Jugoslavien brakade samman under trycket av sina egna motsättningar…” Läs mer


Kazuo Ishiguro: Never let me go
Stillsamt groteskeri

”Kathy ser tillbaka på sitt liv. På uppväxten på vad som liknar en internatskola, på vänskapsförhållanden och konflikter. På hur livet blev. Snart ska hon, efter en ovanligt lång tid som vårdare, ta nästa steg och övergå till donator. För att efter två, tre donationer, fyra om hon har tur, ‘fullborda’, det vill säga dö. Kathy är 31 år…” Läs mer

* * *

Alla recenserade Nobelpristagare hittar du här, och en lista över samtliga pristagare finns här.

Tidigare temasidor vi gjort om Nobelpristagare: Bob Dylan 2016, Herta Müller 2009, Elfriede Jelinek 2004 och J M Coetzee 2003.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-12-10 00:01 / Uppdaterad: 2017-12-09 20:44

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?