Text

:
10/10

Inför valet 2022

Om en dryg vecka, söndag den 11:e september, är det val till Sveriges riksdag, till regioner och kommuner. Inför det har det naturligtvis kommit ut en och annan bok, men på dagensbok.com vill vi också lyfta fram litteraturens betydelse för politiken över huvud taget. Skarpa debattböcker, politiska biografier och historieskrivning absolut, men över huvud taget böckernas, berättelsernas, betydelse för att få oss att uppleva, göra erfarenheter och tänka tankar utanför det egna jaget, det egna livet. Hur är det att födas till andra villkor? Ha andra behov? Andra drömmar?

Världen har inte alltid sett likadan ut. Människor har förändrat den, och det har de kunnat göra till stor del för att de kunnat föreställa sig något annat. Därför vill vi idag, på valdagen och alla andra dagar hylla demokratin, empatin och fantasin.

Mycket nöje!

* * *

Tips från Lena:

Lowkey av Melody Farshin
Att tränga sig bakom rubrikerna om dödsskjutningar i förorten medför upptäckter. Humor och internskämt fyller luften mellan grannfamiljer och mellan kompisar. Vardagens framåtanda stupar på lågt betalda jobb som sliter på föräldrarna. Barnen ser samhällsklyftorna. En snabb och rapp berättelse som landar i en fråga. Var finns politikern som lovar fler kuratorer, psykologer, mindre elev- och barngrupper för lärarna och pedagogerna?

Ramona och Julia av Mia Kim (ill. Emily Ryan)
Unga femteklassare är värda att satsa på. Men strunta i excelarken och de mätbara prestationerna, det handlar inte om antal mål eller poäng som alltför ofta präglar de idrottsliga fritidsaktiviteterna. Här handlar det om att få pröva sina vingar som skådespelare. Berättelsen avslöjar hur de vuxnas fördomar sipprar in och skapar hinder. Tänkande och kännande skolelever tror på sin dröm om en premiärkväll. En bok som kan läsas av en stressad politiker på ett par timmar. Förhoppningsvis förstår hen att kultur kan väcka stark livskänsla hos en ung människa.

På äventyr i senkapitalismen av Tommy Sundvall
Att vi i medelklassen tycker det är bekvämt med billiga varor och tjänster är sällan ett diskussionsämne på de sociala medieplattformarna. Synd tycker jag. I seriehistorierna av Tommy Sundvall kan man skratta med de unga kompisarna som vill hitta smarta vägar för att få pengar till betala hyran. Sen kan man som medborgare ta en funderare på om ekonomisk tillväxt. En del innovationer är förödande för både klimat och arbetsliv.

/Lena Nöjd

Tips från Saga:

Miljön och gängkriminaliteten är två fokusområden i årets val och här är ett lästips för vart och ett av dem:

I Tills alla dör talar Diamant Salihu med gängmedlemmar och deras anhöriga och visar på verkligheten bakom rubrikerna. Det är resursbrist och skolmisslyckanden, utanförskap och vilsenhet i det svenska samhällets rättigheter och krav, revanschlust och flyktbeteenden. Det är inte några enkla lösningar som presenteras utan mer ett visande på vad som inte fungerar – men också inblickar i enskilda personers och gruppers agerande för att motverka detta. Hopplöshet och hoppfullhet på samma gång.

Jorden brinner, såväl bokstavligen som bildligen när temperaturen ökar, torkan grasserar och skogsbränder härjar. Vi har tagit oss hit fortare än vi velat kännas vid och varningsklockorna har ringt för många tomma öron. Finns det någon återvändo eller är det kört? I lågor är en samling av Naomi Kleins artiklar under ett tiotal år och även här finns hoppet jämte hopplösheten men då krävs det radikala åtgärder.

/Saga Nordwall

Tips från Fredrika:

B-laget av Freddot Carlsson Andersson
I B-laget – rapport från ett utanförskap får vi en inblick i hur livet kan se ut för någon med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Hur ser livet ut för någon som fungerar annorlunda? Hur väl fungerar egentligen myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan? Detta är viktiga frågor att beakta så här i valtider.

/Fredrika Carlsén

Tips från Anna KW:

Såhär i valtider kan det vara skönt att lyfta blicken och se längre än till söndagen den 11:e oktober. Tre tips på serier för att rensa hjärnan från politisk depression och maktlöshet.

Monk and the Robot-serien av Becky Chambers
Hur ser världen ut efter att mänskligheten klarat av alla kriser? I böckerna A Psalm for the Wild-Built och A Prayer for the Crown-Shy får vi följa med när en människa för första gången på flera hundra år ger sig ut i den vilda naturen. Till sin förvåning möter hen en robot, något ingen människa har gjort sen de för hundratals år sedan bestämde sig för att lägga ner sina verktyg och lämna mänskligheten. Mosscap är utsänd av robotarna för att ställa en fråga till mänskligheten: vad behöver ni?

Båda böcker är som en varm kram att kliva in i när utsikterna känns dystra. De är lättlästa och ett tips även för den som inte är särskilt van vid att läsa vare sig sci-fi eller på engelska.

Wayfarers-serien av Becky Chambers
Även om denna serie inte kan ses som en utopi i en egentlig mening, mänskligheten har packat ihop och dragit ut i rymden, så är det fortfarande en fantastiskt fin berättelse om mänskligheten och alla andra samhällen som de möter ute i rymden. Wayfarers-serien är fyra separata berättelser som angränsar till varandra, alla utspelar sig i samma universum. Vi får följa olika folkslag, queera rymdfarare och inte minst en AI som helst vill bo i ett skepp men nu hamnat i en kropp. Det gemensamma för alla böcker är den mänsklighet och värme som genomsyrar allt.

Även den här serien bjuder på fantastiska titlar: första delen heter The Long Way to a Small Angry Planet. Wayfarers-serien är också på engelska och lite mer lik klassisk Sci-fi, kanske något svårare att komma in i än Monk and Robot. Böckerna är dock väl värda att spendera tid med, och erbjuder en perfekt verklighetsflykt.

Hain-cykeln av Ursula K Le Guin
Ursula K Le Guin är en legendarisk författare inom Sci-fi-scenen, och det finns goda anledningar till det. Även om jag inte läst alla delar så vill jag tipsa om Hain-cykeln. Varje bok är fristående, men utspelar sig i samma värld. En värld där mänskligheten utvecklats på olika planeter, och i olika förhållanden. Ursula K Le Guin använder de olika planeternas unika förhållanden för att undersöka mänskligheten utifrån olika perspektiv, en av böckerna utforskar bland annat en anarkistisk utopi (De obesuttna) medans en annan utforskar ett samhälle utan fasta kön (Mörkrets vänstra hand).

Böckerna är inte alltid särskilt upplyftande, men ger oss chansen att titta på mänskligheten och våra styrkor och tillkortakommande på lite mer avstånd än en valrörelse ger.

/Anna Kain Wyatt


Tips från Ella:

Jag tror ibland att jag ska bli glad av valrörelse – så mycket diskussion i luften – men det blir jag sällan. Det blir så lite visioner och hjärta, så mycket spel och strategi, kris och kortsiktighet. Jag önskar mig helhet och långsiktighet, dröm och fantasi. Något annat än det just nu reaktiva och publikfriande.

Det var egentligen en dagensbok-kollega som frågade efter utopier (finns de ens längre?), och fick mig att tänka på idéhistorikern Ronny Ambjörnssons Fantasin till makten!. Hur har människor genom tiderna egentligen föreställt sig ett gott samhälle?

Ambjörnssons titel fick bli rubrik när jag (i uppenbar irritation över förra valrörelsen, inser jag när jag läser om recensionen) skrev om den nederländske historikern Rutger Bregmans Utopia för realister. Bregman bjuder på ren lustläsning om saker som medborgarlön, kortare arbetstid och öppna gränser – med exempel som faktiskt fått det att funka.

Vill man förstå och åstadkomma förändring behöver man förstå det förflutna, och det finns så många historiska berättelser av olika slag som jag skulle kunna lyfta fram. Den skriande fattigdomen i Jack Londons reportage från London för drygt hundra år sedan. Sara Heymans biografi över sjuksköterskan Bertha Wellin och hennes kamp som en av de första fem kvinnorna som kom in i riksdagen – och det för ett parti som inte ens velat ta in kvinnliga medlemmar. Jag väljer ändå till slut en roman (om än med verklighetsbakgrund): Mian Lodalens Lisa och Lilly, om två älskande unga kvinnor som bara kunde drömma om så många av de möjligheter som vi faktiskt har nu. Eftersom människor slagits för dem.

/Ella Andrén

Tips från Anna C:

Rösta på vargen! av Davide Cali och Magali Clavelet
Om en lite annorlunda men ändå väldigt välbekant valkampanj på en bondgård. Peter Varg är ny valkandidat på gården. Han är rolig, snygg och bra på att prata. Alla djuren vill rösta på honom. Men är Vargen verkligen så bra som de tror? Perfekt bok att läsa med de minsta som är nyfikna på det här med val och röstning. Vuxna läsare bjuds på en del skratt och rätt mycket igenkänning.

/Anna Carlén

* * *

Fler politiska boktips


Andreas Cervenka: Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika
Farväl till folkhemmet

”Sverige är inte längre den där föregångaren vad gäller välfärd och jämlikhet som det en gång kunde göra anspråk på. Sverige har på kort tid sett en massivt ökad ojämlikhet. Den som tror att Sverige är ett högskatteland har inte alls hängt med i utvecklingen under de senaste decennierna. Faktum är nämligen att Sverige…” Läs mer


Sofia Näsström: Demokrati: en liten bok om en stor sak
Demokratins plus och minus

”I salen på lokalbiblioteket står ett bord med böcker som anknyter till valet i september 2022. De har skrivits av både kända och mindre kända representanter för svensk offentlighet. En av böckerna har inskaffats i flera exemplar, vilket får mig att greppa den för att skumläsa lite grann. När jag läser förordets första sida…” Läs mer


Johan Rockström och Owen Gaffney: Jorden: Vår planets historia och framtid
Viktigt och pedagogiskt om klimatförändringar

”Jordens klimat förändras. Vi människor är ansvariga för utsläpp som bidrar till den här utvecklingen. Vi lever nu i en tidsålder där Jorden har påverkats så till den grad av oss människor att vi också bör namnge den tidsålder vi lever i därefter: antropocen. Situationen är allvarlig eftersom vi på många områden lever långt…” Läs mer


Marisa De Castro och Christos Kourtoglou: Vad är demokrati?
Demokrati! Revolution!

”Vad demokrati egentligen är, är en fråga som förmodligen dykt upp i de flesta svenska klassrum så här veckorna innan ett val. Det är inte alldeles lätta begrepp att förklara – ärligt talat är vi nog få vuxna som helt kan detaljerna kring regional och nationell representation, det…” Läs mer


Erik Helmerson: Dom därute
Stöveldjupt i Twitterdyngan

”Mikael Petersen är riksdagsman för Moderaterna. Han är gammal nog att ha vuxit upp utan datorer. Men nu är en tid då var och en kan vara sin egen publicist i sociala medier, ocensurerat. Konkurrensen är förstås stenhård om uppmärksamheten, men den som gör på rätt sätt kan gå från inga följare till tiotusentals på…” Läs mer


Shoshana Zuboff: Övervakningskapitalismen
Upp till kamp mot övervakningskapitalet

”Ska man försöka sammanfatta den här tegelstenen till bok kan man kanske göra det så här: att surfa på internet innebär i dagens läge att man är övervakad. Företag registrerar allt om vad vi som enskilda användare söker på, om vi använder en sökmotor som Google, eller vad vi läser eller delar på sociala medier som Facebook…” Läs mer


Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson: Vi som arbetar med våra kroppar
Vackert om det kroppsliga arbetet

”Det påstås ibland att vi nu alla är medelklass. Att det inte längre finns någon arbetarklass i Sverige. Så är förstås inte fallet. Omkring två miljoner människor i Sverige är kroppsarbetare. De här människorna uppmärksammas dock väldigt sällan i det politiska eller kulturella samtalet. Det är något som de två upphovspersonerna…” Läs mer


Veronica Palm: Inte alla män
Mot det oundvikliga slutet?

”Som så många deckare börjar Inte alla män med en dödsscen. En kvinna blir svårt misshandlad. Det är inte första gången, men det kan vara den sista. Den här gången har mannen som vill trasa sönder en kniv. Klipp till en annan sorts vardag, och kampen med att få på dagisbarn ytterkläder. Det är tisdagsmorgon och…” Läs mer


Ali Esbati: Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya
Breiviks dåd i sitt politiska sammanhang

”Det har gått tio år sedan massmordet på Utøya och bombdetonationen i Oslos regeringskvarter. Terrordåden var chockartade och outhärdliga för i princip alla. Därför var också förklaringsmodellen ”en ensam galning” välkommen. Många av oss kunde inte – ville inte – ta in att vårt samhälle och vår tids idéer kunde alstra…” Läs mer


Elin Wägner: Pennskaftet
Kvinna med huvud och penna på skaft

”Författaren Elin Wägner var en av dem som tappert stred för att Sveriges kvinnor skulle få rätt att rösta i riksdagsvalet. Hennes rösträttsroman Pennskaftet skapade rabalder och blev en veritabel kioskvältare år 1910. Romanen handlar om en grupp eldsjälar, som ägnar en stor del av sin tid åt att skriva i rösträttsrörelsens egen…” Läs mer


Anna-Lena Lodenius: En värmländsk Hitler: Birger Furugård och de första svenska nazisterna
Den ofullkomlige riksledaren

”Det är nog riktigt att påstå att jag vuxit upp nära Birger Furugård. Naturligtvis inte nära i någon själslig eller känslomässig mening, men i en fysisk. Distriktsveterinärens, nazistens, fanatikerns och den forne riksledarens sista viloplats ligger nämligen bara några hundra meter från mitt barndomshem. Knä om knä…” Läs mer


Jenny Bengtsson: Glöden i ögonen
Facklig kamp i motgång

”Dagens arbetsmarknad är på många sätt vildare än på länge. Slaveriliknande villkor är i somliga fall tillbaka, medan andra arbetare tvärtom lider av totalt osäkra arbetsvillkor och måste jaga tider då de kan få jobb. Arbetsköparna försöker i allt högre grad att kapa villkoren för arbetarna – frysa eller till och med sänka löner, öka tempot…” Läs mer


Christian Daun: Draksådd: Fiaskon och haverier när kommunen ska sättas på kartan
Turistfällor eller rop på hjälp?

”Sätta kommunen på kartan. Någonstans på 1980-talet, under marknadsliberalismens och New Public Managements smekmånadsdecennium, verkar denna floskel ha makat sig på plats i kommunretoriken, enligt journalisten Christian Daun. Kommun efter kommun skulle skaffa sig en slogan. Bygga sitt varumärke. Hitta sin…” Läs mer


Andreas Johansson Heinö: Anteckningar från kulturkriget
Kulturkriget i idéhistoriskt perspektiv

”Varenda jul numera uppstår märkliga bråk. Kanske har ett bryggeri tagit fram en dryck som de kallar ”vintermust”. Någon kommun låter en mörkhyad person vara Lucia. Disney har klippt bort rasistiska stereotyper ur tomteverkstadens leksaksparad. Somliga blir väldigt arga. De får utlopp för sin ilska i…” Läs mer


Jakob Mathiassen: Drömmar och damm
Arbetare i alla länder, förena er…

”Arbetarklassen i Europa är under allt hårdare press. Verksamheter utlokaliseras till länder med lägre löner eller sämre arbetsvillkor. EU:s inre marknad gör att företag i länder med relativt höga löner – som exempelvis de nordiska – kan hyra in arbetskraft från länder med betydligt lägre lönekostnader. I den här…” Läs mer


Anne Applebaum: Demokratins skymning
En konservativ sörjer sin flock

”Journalisten Anne Applebaum är, eller har varit, vän eller bekant med många ur den politiska eliten i såväl Europa som USA. Men under senare år har hon noterat att flera av hennes gamla vänner allt mer har övergett sina forna demokratiska principer, och kommit att omfamna auktoritära ideal, och stödja allt mer auktoritära regimer…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2022-09-03 00:00 / Uppdaterad: 2022-09-10 16:22

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?