Recension

: Sommarsorger
Sommarsorger Nina De Geer
2022
Ordfront förlag
8/10

Dolt under ytan

Utgiven 2022
ISBN 9789177751670
Sidor 271

Om författaren

Nina De Geer (född 1979) har en bakgrund som arkeolog och socialarbetare. Sedan 2017 driver hon även podcasten ”Debutera eller dö”. Sommarsorger (2022) är hennes debutroman.

Sök efter boken

Agnes verkar leva det perfekta livet. Hon har en man som tjänar bra, två fina tonårsbarn och ett tjusigt hem. Dessutom har hon ett attraktivt jobb som redaktör på ett bokförlag. Men ganska snart förstår vi att det är mycket som döljer sig under fasaden. Som att hennes perfekta man Martin är besatt av porr. Hans kartotek i datorn innehåller mängder av tonårstjejer i utmanande poser och rädda ögon. Trots att de lagt ner en förmögenhet på terapi kan han inte sluta. Med detta i bagaget är det inte konstigt att samlivet mellan Agnes och Martin inte existerar.

Vi får även följa en ung Agnes. En tonårstjej som jobbar med att hantera en knepig, annorlunda mamma. En kedjerökande mamma som en dag kliver ut genom dörren och försvinner. En dödförklarad mor som tjugofem år senare har mage att vilja ha kontakt igen. Men sveket gör det svårt för Agnes att förlåta sin mamma.

Sommarsorger är en berättelse som till en början verkar vara rätt enkel. Men det är en chimär. Under den glossiga ytan döljer sig så många lager att en lök skulle bli avundsjuk. Agnes kämpar med tillvaron och även sitt förflutna, som ständigt kommer ikapp henne.

Ibland händer det lite för mycket och jag måste gå tillbaka i texten för att hänga med i handlingen. Andra gånger läser jag vidare och hoppas att jag ska hitta tillbaka till tråden. Och det gör jag.

Jag tycker mycket om den här boken. Det är en modig debut som behandlar tabun, svek och andra svåra saker. Karaktärerna är noga utmejslade och känns levande med alla sina fel och brister. Trots mycket mörker och misär finns det ett hopp om att allting kommer att ordna sig. Även om vägen dit är snårig och full av tvivel.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-09-04 00:00 / Uppdaterad: 2022-09-03 10:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8861

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?