Text

Tema: språk

Människan skapar ljud med vibrerande stämband, puffande läppar och rullande tungspets. Ljuden bildar ord och orden bildar meningar. Idéer, instruktioner och kärleksförklaringar förmedlas från en individ till en annan. Det talade ordet tillhör vårt ursprung. Med tiden kom det skrivna ordet.

Det går att hitta många infallsvinklar på språk, som är temat för dagensbok.com idag. Ditt och mitt språk är både lika och olika. Ett äventyr väntar om du öppnar dörren till en ny språkvärld!

Mycket nöje!

/Redaktionen genom Lena Nöjd


Birgit Häggkvist: Välkomna och please come in
Snudda eller toucha?

”Har du någon gång letat efter en bok där du får gotta dig i exempel som gör att du utvecklar ditt språkutövande på svenska? Näe, tänkte väl det. Språkapparna underlättar ju för var och en att hitta ‘det rätta ordet’, varför gå till en bok? Förr var det lite av en högtidsdag för språkintresserade när det var dags för en ny upplaga av…” Läs mer


Johan Althoff och Robert Nyberg: Språklådan
Verktygslåda för lekfull ordhantverkare

”En magisk helg! En magisk konsert! En magisk morgon! Ordet magisk används häpnadsväckande ofta. Jag undrar om alla blivit hjärntvättade när jag skrollar igenom flödet på Facebook eller Instagram. För något år sedan låg ett annat ord i farozonen för inflation – om ni minns? Alla skrev ‘klockrent’ i kommentarerna…” Läs mer


Anders Bodegård, Kerstin Gustafsson, Janina Orlov och Jan Stolpe: Andras ord och våra. Fyra översättare om sitt arbete
Prosodi rimmar på melodi

”En gång berömde jag översättaren i en bokrecension för att hon lyckats fånga en sorts svensk melodi. Jag visste inte hur jag skulle uttrycka mig, och jag borde ha utvecklat min beskrivning. Lite tafatt drog jag en linje till Gustaf Fröding, som jag tycker fångat ‘det där’. Så kom boken Andras ord och våra. Fyra översättare om…” Läs mer


Hanna Alvhage, Saga Gärde och Elin Lilleman Eriksson (red): Nyliberal ordlista
Aase Berg kan du alltid lita på

”Jag vet inte varför jag blir så lätt uttråkad av böcker som är skrivna ur ett samhälleligt perspektiv. Kanske för att jag är uppfödd på 1970-talet, då mina föräldrar – åtminstone om de var ute efter nya barnböcker – fick leta med ljus och lykta efter det som hade med fantasi och egensinne att göra. Möjligen att Gunilla Woldes…” Läs mer


Heléne Hedqvist: Den personliga retoriken
Personliga retoriska råd

”Vid första anblicken av retorikhandboken Den personliga retoriken av Heléne Hedqvist ser man en snygg, leende kvinna i sobra kläder sittande i helfigur på en stol med ett mycket öppet och starkt kroppsspråk. Färgskalan är dämpad. Det ena benet vikt över det andra, lyfta armar och händerna knäppta bakom…” Läs mer


Sara Lövestam: Grejen med substantiv och pronomen
Humor och språk

”För några år sedan utkom Sara Lövestams bok Grejen med verb som hyllades av kritikerkåren och läsare. Nu kommer uppföljaren Grejen med substantiv och pronomen ut och frågan är, kommer även detta bli en succé? Lövestam har ett slående sätt att uttrycka sig. Hon är tidigare SFI-lärare och i hennes språk märks det att…” Läs mer


Erik Andersson: Dag ut och dag in med en dag i Dublin
På promenad i den språkliga trädgården

”Det är en fröjd att stiga in i Erik Anderssons översättarverkstad, där inga språkliga företeelser är små nog att räknas som obetydliga. Vid Anderssons skrivbord finns tid för eftertanke, och i jakten på den perfekta översättningen vidrör han större frågor om språkets mångsidighet och komplexitet…” Läs mer


Liv Larsson och Mahina Chipumbu Havelius: Kontakt: nonviolent communication och empati i socialt arbete och vård
Kommunicera som en giraff

”NVC – nonviolent communication – är en kommunikationsmodell utvecklad sen 1960-talet av den amerikanske psykologen Marshall Rosenberg (1934-2015). Modellen, som framförallt används inom vård, omsorg och pedagogik, beskrivs som en kombination av språkbruk, inställning och kommunikativ…” Läs mer


Yens Wahlgren: Liftarens parlör till galaxen: En berättelse om 101 språk som egentligen inte finns
”Namárië Mellon”

”Trots att jag avnjutit lite tyngre titlar i J R R Tolkiens bibliografi, som De förlorade sagornas bok och Sagor från Midgård, där fotnotssystemet nästan tar mer plats än själva texten, och har en guidebok till alviska i bokhyllan har jag aldrig dykt ner på djupet i den lingvistiska sidan hos fantasypionjären. Följaktligen är…” Läs mer


Jhumpa Lahiri: Med andra ord
En hyllning till metamorfosen

”’Jag tror att det alltid existerar något utanför en själv som kan förändra ens liv’, skriver Jhumpa Lahiri i Med andra ord, som förutom 21 essäer också innehåller två noveller. Detta ‘något’ representeras här av det italienska språket som Lahiri redan i sin ungdom ‘blixtförälskar’ sig i. När hon berättar om sitt första möte med italienskan…” Läs mer


Sara Lövestam: Grejen med verb
Från en nörd till en annan: jag vill ha mer!

”Jag har aldrig varit särskilt intresserad av grammatik. Eller jag börjar om: jag har aldrig varit särskilt intresserad av varför en säger som en säger, om en säger. Att jag, förmodligen tack vare all läsning jag ägnat mig åt, alltid har haft lätt för grammatik är en annan sak. Att ha lätt för att säga rätt är inte samma sak…” Läs mer


Karin Westin Tikkanen: Latinska ord
Förena nytta med nöje på latin

”Historiska media fortsätter utgivningen av roliga ordböcker, men denna gång är det inte Olle Bergman, utan Karin Westin Tikkanen som har fått sätta ihop en mosaik av ord med ursprung i latin (och i viss mån grekiska och hebreiska). Som vanligt…” Läs mer


Mia Carlstedt: Engelska uttryck – och vad vi säger på svenska
En bok att ha till hands vid korta väntetider

”En tjock och fin bok med väldigt luftigt innehåll – Mia Carlstedts och Kerstin Johansons bok består av uttryck och metaforer som onekligen är väldigt roliga att läsa, men det är mycket papper och lite text. Här samlas 400 uttryck på engelska, samlade i kapitel med mer eller mindre välformulerade rubriker…” Läs mer


Deborah Fronko: Grammar for the Non-Native Speaker
Kort och gott om det vi missar

”När man säger ‘grammatik’ får väldigt många något nervöst i blicken, vissa stänger av öronen och andra försöker titta åt ett annat håll och byta samtalsämne. Det är ett hårt ämne, som väl har misshandlats av alldeles för många lärare i skolorna världen över. Denna lilla bok är tunn, lättöverskådlig, skriven med…” Läs mer


Olle Bergman: Kulinariska ord
Ett lätt sätt att prata om mat

”Passande nog går jag in på en krog i Prag, beställer en öl och en osttallrik, och slår sedan upp denna bok som inleds med artikeln om absint. Denna dryck är det många ungdomar som har åkt just till Prag för att pröva, eftersom det ryktats att den varit…” Läs mer


Erik Andersson: Översättarens anmärkningar – dagbok från arbetet med Ringarnas herre
Ring, ring

”Han har inte läst böckerna innan. På något vis känns det oerhört befriande att få veta det. Erik Andersson får i uppdrag att göra en nyöversättning av Sagan om r… förlåt, Lord of the Rings till svenska, och han vet inte ens hur boken slutar. Han översätter som man läser, sida för sida, och låter överraskningarna komma…” Läs mer


Olle Bergman: Krigiska ord
Hur man får pacifister intresserade av krig

”Krig? Bara ordet får mig att vända bort huvudet och titta efter något annat. Efter skolans idoga andra världskrigspumpande har jag fått avsmak, och den lilla vistelse jag gjort på ett regemente fick mig inte mer intresserad direkt. Men…” Läs mer


Kjell Wigers: Världens namn
Från vattniga aber till österliga öländer

”Den här recensionen fick nästan bli till två. En hyllande och en nedsablande. Till slut fick det bli en i två delar. Först den hyllande: Kjell Wigers har rest jorden runt och samlat in namn på platser. Städer, vattendrag och länder, men mest städer. Han lyckas hela tiden hitta en rolig association till platsernas namn, och…” Läs mer


Ola Wikander: Orden och Evigheten: Tankar om språk, religion och humaniora
Från Wales till klippdassarnas ö – amen.

”Om man prenumererar på några av Sveriges kulturtidskrifter, så har man redan läst flera av essäerna i denna bok – men det är nog ett fåtal i befolkningen som prenumererar på såväl Språktidningen som Axess, Minaret och Kontur. Ola Wikander har här samlat såväl tidigare publicerade som ny(?)skrivna…” Läs mer


Östen Dahl och Lars-Erik Edlund (red): Språken i Sverige
Med rötterna djupt i dhen swänska myllan

”Sveriges Nationalatlas är inte en enda bok, utan en hel hoper olika med olika inriktning, från kartor till infrastruktur, klimat och atlaser över vissa delar av landet. Den här delen täcker såväl det svenska språket som de andra språk som talas här i landet. Med ett stort antal författare, främst från…” Läs mer


Gunilla Jonsson och Qia Rindevall: Även himlen har prickar
Fläckar var ordet, sa Bull

”Min tanke, när jag börjar läsa denna bok, är att det här måste vara ett verk av några som verkligen värnar om böcker. Om boken som format. För sedan Avigsidan dök upp på internet för många år sedan, så finns det här redan mångfaldigat på flera sätt. Det är (oftast) omedvetna språkliga missförstånd och skrivfel som ‘AB Flytt- och…” Läs mer


Maria Sveland: Befrielsen
Så kostar den inte skjortan heller …

”Ordalaget har gjort sig kända som ett förlag som satsar vitt och brett, allt från barnböcker om lilla kaninen Miffy till kokböcker och antikvitetsböcker, samt stadsguider till Stockholm, vilket antagligen gör att de får pengar nog att satsa på mindre glasklara kort i boklådornas hyllor. Det här är en lustig liten bok med oklar…” Läs mer


Martin Gellerstam (red): SAOL och tidens flykt: Några nedslag i ordlistans historia
Norm eller upplysning?

”Jag minns en gång i Toulouse, av alla ställen, när jag och min kompis gick och pratade ord. Hon säger (så som jag hörde det) ” Jo, men enligt Saul, så …” och jag förstår plötsligt ingenting. ”Vem fan är Saul?” frågar jag. Hon menade förstås SAOL, Svenska Akademiens OrdLista, men jag hade aldrig hört förkortningen tidigare…” Läs mer


Lars Melin: Ärans och hjältarnas språk: Trender och traditioner i svenskan
Tydligen rätt i tiden

”Med publikfriande titlar som ‘Etta på Svensktoppen’, ‘Och nu ska vi sjunga’ (I, II och III, faktiskt), och ‘Fröjdefull jul’ vill Lars Melin berätta för oss om hur vårt gemensamma språk används i vitt skilda sammanhang. Huvudtanken i boken är att bearbeta idéer om svenskans ‘renhet’ och ‘äkthet’, och konstatera, eller i alla fall…” Läs mer


Mikael Parkvall: Lagom finns bara i Sverige
I Sverige talar vi svenska … eller hur var det?

”Av någon anledning har jag aldrig läst någon av Mikael Parkvalls böcker. Tack vare att jag hittade Lingvistbloggen fick jag även upp ögonen för denne lingvists alster, och nu blev det dags. Efter de första kapitlen är jag helfrälst. Roligt, bitskt, men ändå vänligt och aningen … tja, liksom suckande. Men efter drygt halva boken…” Läs mer


Richard Domeij (red): Tekniken bakom språket
En nyttig översikt

”Redan i förordet klargörs vem som är tänkt publik: utbildare och studenter, samt en och annan som är intresserad av teknik för språkanvändning. Det här är en mycket akademisk och teknisk bok, som varken passar eller är tänkt för en bred allmänhet. Kapitlen spänner över allt från korpusanvändning, där jag till…” Läs mer


Lenny Lindell och Kenth Thorbjörnsson-Djerf: Ordbok över svensk romani – Resandefolkets språk och sånger
Lattjo var ordet

”Sedan år 2000 har Sverige officiella minoritetsspråk: finska, samiska (samtliga dialekter), meänkieli, romani och jiddisch, som bland annat i och med detta måste ges som hemspråk om en skola har elever med ett av språken som modersmål. Romani kallades i min barndom fortfarande ‘zigenska’ eller ‘zigenarspråket’ och var smått…” Läs mer


Kjell Wigers: Ortnamn i västra Sverige
Från Höghus till Laholm

”En bok baserad på en tv-serie … men inte den vanliga sorten. Kjell Wigers har länge åkt runt för nyhetsprogrammet Västnytts räkning (med annan fotograf än till denna bok) och pratat om väl valda svenska ortnamn och deras ursprung, och nu har detta resulterat i en bok. I dagens IT-samhälle är detta…” Läs mer


Ola Wikander: Ett träd med vida grenar
Äntligen

”Svenskan är ett språk med många släktingar, inte bara i danskan och norskan, utan även franskan, grekiskan och till och med språk som kurdiska och persiska är avlägset släkt med svenska. När man talar om släkt, så hamnar man inte sällan i ett släktträd, och det är den bilden av språket Ola Wikander har valt att använda…” Läs mer


Carl-Axel Axelsson: Bättre engelska
I do say …

”Den här boken har den något skrytiga undertiteln ”The English you need and how to use it”. Som översättare från bl.a. engelska var jag ju tvungen att se efter om det stämde, och minsann, det gjorde det! Jag fick samma vecka som jag läste den nytta av mina nya kunskaper, till och med! Författarna vänder sig till en…” Läs mer


Birgitta Ernby: Etymologisk ordbok
Var får vi allt ifrån?

”När brevbäraren knackar på, för att hon inte får ner paketet i brevlådeinkastet, studsar jag närmast fram och tar emot paketet med ett stort leende och konstaterar Jag hoppades du skulle komma med den idag! innan jag stänger dörren och sliter upp paketet. Vad det innehåller? Den första större etymologiska ordboken som…” Läs mer


Bo Bergman: Ordens ursprung – Etymologisk ordbok över 2 200 ord och uttryck
Från a till övervåld

”Etymologiska ordböcker har Sverige haft brist på, de senaste decennierna eller i princip alltid, beroende på hur petig man är. Under 2008 kommer Norstedts med en ny, etymologisk ordbok, men redan nu finns denna sammanställning av 2 200 ords betydelse och historia från W&W. Det är i princip en…” Läs mer


Lars-Gunnar Andersson: Språket
Språkets små vardagsbekymmer

”Språkvården är inte vad den en gång var. Förr i tiden tycks de som sysslade med språkvård ha varit höglärda esteter som satt på sina kammare, smakade på orden och helt sonika bestämde hur det skulle vara. Numera är de ute och lyssnar hur vanliga människor talar och deras svar på vad som är rätt och fel blir demokratiska…” Läs mer


Magnus Ljung: Svordomsboken
”Stick och brinn!” eller ”Fall ner på gatan!”

”’An American walks into a restaurant somewhere in Great Britain. He sits down and the waiter comes up to him. ”I want a bloody steak, please.” The waiter calmly asks ”Do you want some fucking potatoes as well?”‘ Förstod man inte denna historia innan, så gör man det efter att ha läst Magnus Ljungs bok. Det här är en lättillgänglig bok…” Läs mer


Lars Melin: Vett och etikett i språket
Är det fint att kalla någon ”Din knickedick!”?

”’Vett och etikett’ är ju en fråga om att uppföra sig, att inte provocera eller göra andra obekväma till mods. Hur undviker man det, bara genom sitt språk? Till viss del får läsaren här reda på detta, men mest är hela denna bok en genomgång av vad som anses vara rätt och fel, och vem som anser, och har ansett, det ena och det andra…” Läs mer


Ebbe Vilborg: Rena grekiskan
Hoppla hejsan!

”På senare år har latinet fått ett smärre uppsving i Sverige, både hos unga och äldre, av olika orsaker. Böcker som Tore Janssons Latin och Ebbe Vilborgs Latinska citat har sålt över förlagens förväntan och både gymnasie- och kvällskurserna i latin har på många ställen fått fler elever än för bara tiotalet år sedan. Det senaste året har…” Läs mer


Britt Backlund: Inte bara ord
Konsten att tala – for Dummies

”Detta är en utmärkt handbok för alla som någon gång talar inför andra, oavsett om det gäller tal på födelsedagar och bröllop, personalchefer eller olika sorters lärare, såväl i små grupper som inför stora folkmassor. Diskuterar och argumenterar gör vi väl alla nästan varje dag, och då kan vi bland mycket annat i denna bok…” Läs mer

* * *

Fler böcker om språk hittar du under etiketterna Språk, Svenska språket, Skrivande, Läsande, Om översättning och Om litteratur.

Recensioner av böcker på andra språk än svenska hittar du under etiketterna På engelska, På norska, På danska, På tyska, På franska, På japanska, På latin och På romani.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2018-09-15 00:01 / Uppdaterad: 2018-09-14 21:12

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?