Recension

: Latinska ord
Latinska ord Karin Westin Tikkanen
2012
Historiska media
10/10

Förena nytta med nöje på latin

Utgiven 2012
ISBN 9789186297893
Sidor 128

Om författaren

 Foto: Björn AnderssonFoto: Björn Andersson

Doktor Karin Westin Tikkanen är forskare i latin vid Göteborgs universitet och frilansande skribent. Hon har ett brinnande intresse för allt som har med den antika världen att göra och har bott flera år i Rom där hon studerat Romarrikets tidiga historia. Som journalist har Karin Westin Tikkanen bland annat medverkat i tidningarna Militär Historia och Tidningen Språk.

Sök efter boken

Historiska media fortsätter utgivningen av roliga ordböcker, men denna gång är det inte Olle Bergman, utan Karin Westin Tikkanen som har fått sätta ihop en mosaik av ord med ursprung i latin (och i viss mån grekiska och hebreiska). Som vanligt i denna serie är boken väldigt snygg och väl uppdelad i alfabetisk ordning, så att läsaren lätt kan hitta det där ordet som just diskuterades eller dök upp i något annat sammanhang. Det är också riktigt bra att alla övriga uppslagsord står i kursiv stil i brödtexten, så att läsaren vet att det går att hitta mer om dem i boken. Vi får reda på att ordet ”arena” betyder ‘sand’ och användes för att det är så effektivt när man behöver suga upp blod efter gladiatorspel, varför hotell och sjukhus (nåja, hospital) hänger ihop, och varför procenttecknet ser ut som det gör. Tikkanen lär oss också varför buss heter som det heter, varför karnevaler borde uppskattas mer av vegetarianer och varför det är knasigt att ha silverfärgade ören. Som avslutning får vi dessutom veta varför vissa varumärken heter som de gör och mer om en del kvasilatinska, eller nästan-latinska, ord vi ofta stöter på. Boken är helt enkelt sprängfylld av roliga anekdoter om de ord som har valts ut.

Som studentpresent borde den vara perfekt, men den passar också till vem som helst som har något litet intresse för svenska språket, eller att läggas på lämpligt ställe där folk kan behöva bläddra i något snyggt och bli allmänbildade på kuppen.

Irene Elmerot

Publicerad: 2012-06-07 00:00 / Uppdaterad: 2017-08-12 22:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4733

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?