Recension

: Krigiska ord
Krigiska ord Olle Bergman
2011
Historiska Media
9/10

Hur man får pacifister intresserade av krig

Utgiven 2011
ISBN 9789186297572
Sidor 145

Om författaren

Olle Bergman, född 1964, är civilingenjör, frilansskribent och föreläsare. Bland tidigare böcker märks de populärmedicinska Den lilla sorgen (2000) och Fästingar, loppor, löss (2003) samt två historiska ungdomsböcker: En värld i lågor och Begravda i sanden (2007). Han är också en uppskattad föreläsare om skriv- och presentationsteknik.
[caption id="attachment_29509" align="alignnone" width="179" caption="Olle Bergman"]Olle Bergman Fotograf: Gustav Bergman[/caption]

Sök efter boken

Krig? Bara ordet får mig att vända bort huvudet och titta efter något annat. Efter skolans idoga andra världskrigspumpande har jag fått avsmak, och den lilla vistelse jag gjort på ett regemente fick mig inte mer intresserad direkt.

Men kombinationen krig och ord visade sig svåremotståndlig, i alla fall i Olle Bergmans version. Han har letat rätt på ord som är ”självklart” krigiska, som marskalk, sabrera och patrull, men får även in ord som kanske inte är helt glasklara i en sådan här bok, som fika (som är med för att det inte har med något militäriskt att göra, trots historier om det). Olle Bergman har letat, rotat, pratat med militärhistoriskt intresserade experter och sedan skakat om och fått ur sig en liten pärla till bok, som bör pryda alla sorters hem, även de pacifistiskas. Historierna knyts ihop fint och ordkunskapen är grundmurad. Det enda lite märkliga i boken är illustrationerna, som är jättefina, men som kallt avslöjas som ”Clipart” i kolofonen. Vafalls? Skada på en så fin bok i övrigt. Det andra negativa är givetvis att den är för kort. Bara 145 sidor, med stor stil och en massa bilder. Jag vill ha mer.

Irene Elmerot

Publicerad: 2011-04-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-18 23:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4105

4 kommentarer

[...] vilken fin recension Krigiska ord får hos dagensbok.com! Olle Bergman har letat, rotat, pratat med militärhistoriskt intresserade experter och sedan [...]

Finfin anmälan hos dagensbok.com Oregistrerad 2011-04-23 08:46
 

Det gläder mig att du tyckte om boken & i min tur kan jag glädja dig med att det verkligen kommer mer: om Gud vill och skorna håller så ska Kulinariska ord vara färdig i tid för bokmässan.

I skrivande stund håller jag på att utreda de tre aztekiska orden (så vitt jag kan överblicka) i svenskan: tomat, avokado och choklad samt till yttermera visso hur Cortés bringade aztekernas imperium på knä med hjälp av eldvapen, smittkoppor och europeisk cynism.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hernán_Cortés

Bilderna är, via bildtjänsten clipart.com, hämtade från den så kallade Dover Collection – en samling av gammal tidningsgrafik.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dover_Publications
http://www.clipart.com (kolla under kategorin Illustrations)

Olle Bergman Oregistrerad 2011-04-23 13:53
 

[...] Svenska författare Relaterade artiklarHur man får pacifister intresserade av krig [...]

Ordhistoria i tiden | dagensbok.com Oregistrerad 2011-09-23 16:26
 

[...] en niopoängare från dagensbok.com. Det som gör mig gladast med deras recensioner (Krigiska ord här) är det sätt på vilket recensenten verkligen har förstått mitt anslag. ” …det här är [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?