Text

Norge-tema på 17:e mai

Skam i all ära – ibland skulle man kunna tro att tv-serien var den första kulturyttring att nå oss från vårt grannland i väster. Så är det ju knappast. Bara en snabb titt i dagensbok.com:s arkiv skvallrar om en lång och mångsidig relation. Här finns barnböcker och filosofi, samhällsdebatt och humor, fantasy, historia och tecknade serier.

Idag firar Norge sin nationaldag, eller grundlagsdag. Vi gratulerar på dagen med såväl en rejäl samling recensioner ur arkivet om och av norrmän, som med ett par nya. Jens skriver om en fängslande, ännu oöversatt roman av Agnes Ravatn, Fugletribunalet, och Lena om en barnbok av Stian Hole, Morkels alfabet.

Hyggelig lesning!
/Redaktionen genom Ella Andrén

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker


Världen i Norge


Morten A Strøksnes: Havsboken
Vindlande och tankeväckande havshistoria

”I somras kom en minst sagt fascinerande nyhet om den märkligt benämnda hajen håkäring. Forskare hade kommit fram till att arten kan bli så gammal som 400 år, vilket gör det till det klart mest långlivade ryggradsdjuret. Dessa hajar uppnår könsmognad så sent som vid 150 års-strecket. I centrum för, eller kanske snarare…” Läs mer


Åsne Seierstad: En av oss: En berättelse om Norge
Årets vidrigaste och mest angelägna bok!

”Det här är historien om den största terrorattacken mot det norska samhället under modern tid. Man önskar att man inte läst den, man önskar att man låtit bli, och ändå känns det nödvändigt. På de första sex sidorna kastas vi direkt in i den vidrigaste delen av berättelsen, skottlossningen på Utöya. Kanske skriver Seierstad in dessa…” Läs mer


Geir Lippestad: Det vi kan stå för: Anders Behring Breiviks advokat om rättegången, pressen, sitt arbete och sina värderingar
Troll, vær deg selv – nok!

”I Min kamp 6 skriver Karl Ove Knausgård (eller ja, han parafraserar Don DeLillo) att terroristers mål är desamma som en författares: att tränga in i vårt undermedvetna, att skapa ikoniska bilder, att ställa upp en berättelse som nästlar sig in i hur vi tolkar världen. ‘Flygplan och skyskrapor. Ikaros och Babel.’ Han skrev detta…” Läs mer


Regine Stokke: En ung kvinnas sista ord
Möta sitt öde

”En ung kvinnas sista ord heter boken. När Regine Stokke fick veta att hon led av en aggressiv och svårbehandlad form av leukemi hösten 2008 startade hon en blogg, ”Face your fear”, där hon berättade om sin sjukdom och sitt liv under det sista året. Den utvecklades fort till Norges mest lästa blogg, enligt bokens baksidestext…” Läs mer


Eivind Tjønneland: Knausgårdkoden
The proof is in the padding

”Och det hände sig på den tiden att Karl Ove Knausgård gav ut den sista delen av Min kamp och Norges samlade litteraturkritiker drog en suck av både lättnad och förtvivlan, ity vad skulle de nu debattera? …Debatten runt Knausgård, förstås! För om ni tror att vågorna gått höga runt Nordens mest uppmärksammade…” Läs mer


Siri och Erik Sønstelie: Jag lever, pappa
En bok att läsa med hopp i hjärtat

”För en dryg vecka sedan fick Anders Behring Breivik sitt straff i norsk domstol. 21 år i förvar för 77 dödade och ett helt land sårade. I juli knappt ett år efter bomben i Oslo och attacken mot AUF på Utøya kom boken Jag lever, pappa skriven av Siri och Erik Sønstelie utifrån deras upplevelser av dådet den 22 juli 2011. Det senaste…” Läs mer


Aron Etzler: Trondheimsmodellen
För en gladare vänster

”I tre decennier har de ekonomiska klyftorna ökat i Sverige. Oavsett höger- eller vänsterregeringar har politiken sett mer eller mindre likadan ut: avregleringar, bolagisering av statliga bolag, privatiseringar. Det är mest takten och argumenten som varierat något. Många undersökningar pekar på att majoriteten faktiskt…” Läs mer

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker


Norge i världen


Alf Riple: Lögn, förbannad lögn & prognoser
När icke-rationalitet får fritt spelrum

”Är du intresserad av ekonomisk psykologi, men saknar tid att fördjupa dig i forskning, teorier och böcker av intressanta forskare och författare såsom Daniel Kahneman, Richard Thaler och Nassim Taleb? Då kan du glädjas åt att Alf Riple gjort grovjobbet åt dig. Med sin bok Lögn, förbannad lögn och prognoser presenterar han för…” Läs mer


Harald Ofstad: Vårt förakt för svaghet
Alla är vi lite nazister, du med?

”Mannen på omslaget ser lite vagt bekant ut. Lite som Hitler, men ändå inte. Den karaktäristiska mustaschen är borta, han har fått mer intetsägande skäggväxt istället och ett par hörlurar i öronen. Det är faktiskt inte förrän jag lagt ned boken med baksidan och originalporträttet uppåt ett antal gånger som jag fattar. Det är…” Läs mer


Pål Steigan: En gång skall jorden bliva vår
Kommunismen som miljöpolitik

”Pål Steigan skulle egentligen ha vad som helst utom ett ganska bra betyg. Det finns liksom inte så mycket ‘ganska’ över det här. Nu hör jag inte på något sätt till dem som anser att alla som tror att någon form av gemensamt ägande som lösningen på gemensamma problem är medskyldiga till all världens diktaturer och…” Läs mer


Arne Næss: Livsfilosofi
Förnuft OCH känsla

”Om Livsfilosofi vore ett koncept, en lätt dogmatisk och enhetlig filosofi, då vore det betydligt enklare att sammanfatta den. Så är det inte. Istället betonar Arne Næss det föränderliga. Allt är möjligt. Han ser på världen med en grundläggande nyfikenhet och glädje som man sällan ser hos någon på den här sidan puberteten…” Läs mer


Johan Galtung: Johan utan land
Spattig, smått inspirerande introduktion till världens tillstånd

”När den norske freds- och konfliktforskaren Johan Galtung skriver om sitt liv blir det oundvikligt att inte också skriva om världens tillstånd under det senaste halvseklet. Som en intellektuell seriehjälte tycks Galtung ha varit med precis överallt och boken Johan utan land. På fredsvägen genom världen ger en rad smakprov…” Läs mer


Tore Pryser: Kvinnliga spioner
Bortglömda

”Den absolut bästa film jag sett på bio i år, ja på många år, var den norska filmen Max Manus i regi av Joachim Roenning och Espen Sandberg. Den handlar om den norska krigshjälten och sabotören Max Manus, som bekämpade tyskarna under ockupationen av Norge under andra världskriget. Filmen blev en gigantisk succé i Norge…” Läs mer


Åsne Seierstad: Ängeln i Groznyj
Att beskriva det obeskrivliga

”Åsne Seierstad har skrivit en bok om Tjetjenien och om vad krig gör med människor. Redan som 24-åring rapporterar hon från Ryssland när kriget bryter ut, och när hon blir frustrerad av den motsägelsefulla nyhetsrapporteringen bestämmer hon sig för att själv åka till Tjetjenien för att kunna skriva om vad som verkligen händer. 10 år senare…” Läs mer


Lars Fr H Svendsen: Ondskans filosofi
Vikten av att bekämpa ondskan

”Omslagsbilden känns väl igen vid det här laget; de utmärglade männen bakom taggtråden, från det serbiska koncentrationslägret. Samma bild verkar ha fått illustrera ett flertal diskussioner på det här temat; ondska. Ondskan bakom många avskyvärda illdåd – allt från de begångna under inbördeskriget i det…” Läs mer


Henrik Syse: Rättfärdigt krig
Etisk krigföring

”Kan ett krig någonsin bli rättfärdigt? Under vilka omständigheter är det i så fall rätt att gå ut i krig? Och vad har man rätt att göra om man väl är indraget i ett krig? Det är de frågorna som utgör fokus för den här boken. Henrik Syse, forskare vid norska fredsforskningsinstitutet PRIO, försöker på bokens dryga 200 sidor avhandla…” Läs mer


Åsne Seierstad: Med ryggen mot världen
När kriget är över varas såren

”En sak lär oss historien; med freden kommer inte alltid försoningen. Det märks tydligt i många konflikter, inte minst den på Balkan. Det lär dröja än innan relationerna har normaliserats mellan flera av de forna Jugoslaviska republikerna. Inbördeskriget rev upp stora sår som än idag varas, det framgår tydligt av…” Läs mer


Karsten Alnæs: Historien om Europa: Uppvaknande 1300-1600
Det var här som jorden blev rund

”Historia handlar inte om regentlängder, fredsfördrag och årtal; det handlar om människor av kött och blod. Det är sällan så tydligt som här. Där de flesta tjocka historieböcker väljer att koncentrera sig på något speciellt – kungar, krig och korståg – vill Alnæs ge en helhetsbild av vår världsdel under de trehundra år då…” Läs mer


Åsne Seierstad: Bokhandlaren i Kabul
En problematisk bokhandlare

”Det har blivit ett rejält rabalder kring Åsne Seierstads bokhandlare i Kabul. Boken, som kom ut redan förra året, blev en riktig kioskvältare när pocketversionen släpptes i våras. Timingen var perfekt eftersom hela Norden, och delar av Europa, kunde se henne duckandes undan raketer iförd hjälm och skottsäker väst från taket på…” Läs mer


Thomas Hylland Eriksen: Small places, large issues
Saklig introduktion med läsvärdhet

”Introduktionsböcker brukar ofta inte vara särskilt roliga, eftersom de ju ‘måste’ samla ihop det som tidigare författare skrivit om. Det ger ofta en något stel och oengagerad bok. I Small places, large issues lyckas den norska antropologen Thomas Hylland Eriksen dock med konststycket att kombinera en saklig introduktion…” Läs mer

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker


Norska Nobelpris i litteratur


Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter
Bortom de lyckliga sluten

”Jag är en dryg och okunnig romanläsare. Det inser jag gång på gång i Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter. Jag tror att jag fattar precis vart det bär hän – och hon lurar mig gång på gång. Med den äran. Till viss del skyller jag på förlaget som gett ut den upplaga jag råkat komma över. En trist, glansig och lagom melodramatiskt ljuv…” Läs mer


Sigrid Undset: Jenny
Djupt gripande om livsval

”Det börjar som en oskyldig kärlekshistoria. Och slutar i tragedi. Sigrid Undsets genombrottsroman Jenny är en djupt gripande berättelse om konstnären Jenny Winge. Hon flyr vardagen hemma i Norge för att utveckla sitt konstnärskap i Italien. I kulisserna står det nya seklet då kvinnorna börjar frigöra sig från hemmets hägn…” Läs mer


Knut Hamsun: Svält
Svältandet som konst

”Ens egna fördomar om författare som man av någon anledning vägrat att läsa är spännande. Jag har alltid tänkt på övermänniskoideal, svarta läderhandskar, neuros och nazism i samband med Knut Hamsun. Men när originalutgåvan av genombrottsromanen Svält nu kommer i svensk översättning har jag riktigt roligt. Det här ju…” Läs mer


Sigrid Combüchen: Livsklättraren: en bok om Knut Hamsun
Autodidakt och individualist

”När jag först försöker föreställa mig hur Knut Hamsun såg ut är det spontant Max von Sydows ansikte som framträder. Så som han såg ut i filmen Hamsun, där han innehade rollen som den åldrade författaren vid den tid då denne åtalades för att ha stått på tyskarnas sida under ockupationen. Och framför mig ser jag även den…” Läs mer

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker


Skönlitteratur på norska


Agnes Ravatn: Fugletribunalet
Dunkelt i fåglarnas domstol

”Agnes Ravatns andra roman Fugletribunalet från 2013 är en mycket slukande berättelse som präglas av osäkerhet precis överallt. Allis Hagtorn flyttar in och börjar arbeta hos främlingen Sigurd Bagge. Hon har flytt från en briserad skandal och sadlar nu om från tv-personlighet till hemhjälp och trädgårdsmästare. Med sig…” Läs mer


Bjørn Vatne: Slik skal vi velge våre ofre
Näthat och luciafika på dagis

”Kjetil och Aina har en plan. De lämnar studentrummet i Bergen och flyttar hem till lilla Ålesund över sommaren för att jobba ihop pengar. Till hösten ska de ansluta sig till ett ekokollektiv i USA. Men till hösten är Aina gravid. Efter stor tvekan bestämmer de sig för att trots allt behålla barnet, och med hjälp av hennes välbärgade…” Läs mer


Siri Pettersen: Evna
Slutet på en trilogi – och en världsordning?

”Evna, den tredje och sista delen i Siri Pettersens fantasytrilogi Korpringarna, dimper ner i min brevlåda och drar som en mindre tornado över min planering. Det mesta blir liggande tills efter att Evna är utläst. En stund efteråt också, förresten, den där stunden efter en riktigt bra bok när man inte riktigt vill ta tag i någonting…” Läs mer


Merethe Lindstrøm: Dager i stillhetens historie
Minnets språk

”Man har talat om det som en roman om demens, Dager i stillhetens historie som fick Nordiska Rådets litteraturpris 2012. Jag läser den med erfarenheter av Alzheimers sjukdom i minnet (och en rädsla för samma sjukdom i framtiden) och inser snabbt att erfarenheterna av demenssjukdomar är lika många som antalet drabbade. Man…” Läs mer


Tore Renberg: Farmor har kabel-tv
Möte över generationsgränserna

”Det är så himla orättvist. Allt trettonåringarna Arve och Jonas vill är att se musikvideos på Sky Channel, men för det måste man ha kabel-tv, och det har bara de som bor i lägenhet. Hemma hos Arve och Jonas finns endast den statliga tv-kanalen, och de visar aldrig musikvideos, bara någon gång ‘Take on me’ med A-ha…” Läs mer


Olaug Nilssen: Få meg på, for faen
Sätt på mig eller se mig åtminstone

”Maria pluggar sociologi och drömmer om att hålla ett så fantastiskt bra föredrag, baserat på de egna erfarenheterna som städvikarie, att hon blir världsberömd eller någonting. Intervjuad av Skavlan. Att någon åtminstone ska se henne. Alma har gått ut och tagit lite luft under en fest på ungdomshuset när Artur ställer sig…” Läs mer


Siri Pettersen: Råta
Fantasy mitt ibland oss

”I slutet av Odinsbarn – ja, det här är en recension av en uppföljare, så sluta genast att läsa om du inte vill veta hur föregångaren slutar – lämnade Hirka Ymslanden genom stenportarna. Delvis för att skydda det enda land hon minns att hon levt i från sitt eget skadliga inflytande, delvis för att eventuellt få reda på varifrån hon…” Läs mer


Tore Renberg: Videogutten
Allt man kan önska sig. Ocensurerat.

”1980-talet var ett tråkigt decennium. Det är i alla fall själva utgångspunkten för Tore Renbergs båda kortromaner Videogutten och Farmor har kabel-tv. Det har förmodligen också ganska mycket att göra med åldern hans huvudpersoner befinner sig i, yngre tonåren och otåligt väntande på att saker ska börja hända…” Läs mer


Mette Karlsvik: Bli Björk
Possibly Maybe

”Det tar flera månader efter att jag läst de första sidorna i Mette Karlsviks roman Bli Björk till att jag vågar mig på att läsa resten. Jag vågar bara inte. Skälet är enkelt. Jag tycker helt enkelt att de första sidorna är så fruktansvärt bra och tänker att hon inte kan upprätthålla det här i drygt fyra hundra sidor till. Det är inte möjligt. Och det…” Läs mer


Selma Lønning Aarø: En rekke avbrutte forsøk
Livet i boken i boken

”Författaren Selma Lønning Aarø firar av ekonomiska skäl familjesemester i sitt föräldrahem. Det är ju praktiskt, med barnvakt nära till hands och så. Samtidigt tänker hon ta tillfället i akt att skissa på en självbiografisk uppväxtroman. Problemet är bara att vare sig hon väljer att be om familjens åsikt eller om de själva snokar upp…” Läs mer


Unni Lindell: Anna + Didrik = baby
1 + 1 = 3? 2?

”Unni Lindell är en författare med många strängar på sin lyra, men som ungdomsförfattare tycks hon framför allt uppmärksammad i hemlandet Norge. Hyllade Anna + Didrik = baby (från början utgiven som Annas barn) tycks inte ens finnas på svenska. I Sverige är Lindell förmodligen mest känd som deckarförfattare…” Läs mer


Harald Rosenløw Eeg: Gyldig fravær
”Ska bara dö först”

”Fem ungdomar är av vitt skilda anledningar sena till en klassutflykt. De hamnar i samma tunnelbanevagn i tåget efter resten av klassen, var och en fullt upptagen av sina egna problem. Det är då det smäller. Explosionen isolerar dem från resten av världen. Långt nere i underjorden omges den tillknölade tunnelbanevagnen av…” Läs mer


Tore Renberg: Pixley Mapogo
På lur under det politiskt korrekta?

”Jag har läst på förhand att Pixley Mapogo, Tore Renbergs fjärde roman om Jarle Klepp, ska vara den hittills svartaste. Den har också fått minst sagt blandad kritik. Fansen lär ha klagat på att det här är olikt Jarle. Författaren själv har uttalat sig om att romanen utgör en svacka, och säger att det närmast är ett mirakel att han fick ihop den…” Läs mer


Tore Renberg: Dette er mine gamle dager
Det förflutna flammar upp

”Vi har kommit fram till nutid, Tore Renberg, hans huvudperson Jarle Klepp och jag. Dette er mine gamle dager är den senaste – men enligt författaren långt ifrån sista någonsin – romanen om Jarle. Alldeles nyss skrev jag, apropå föregångaren Pixley Mapogo: ‘Det finns inte mycket enhetligt över böckerna om Jarle Klepp…” Läs mer


Tore Renberg: Kompani Orheim
En familj faller samman

”Kompani Orheim. Mamma Sara, pappa Terje och lille Jarle. Ja, i sanningens namn är det väl mest Terje som hittat på det där namnet. Kompani Orheim. Terje, med sitt enorma intresse för andra världskriget och de norska motståndsmännen. Terje, som upplever livet som ett krig, en kamp. Terje, som tycker att den perfekta semestern…” Läs mer

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker


Norsk skönlitteratur


Linn Ullmann: De oroliga
Vackert om livet och döden

”För några år sedan diskuterade jag en nyutkommen bok med en kollega. Jag sa att jag inte var så värst imponerad av den, att den var en högst ordinär barndomsskildring. Kollegan blev fundersam och sa att han uppfattat det som att författaren haft en ganska besvärlig uppväxt. Ja? En ordinär barndomsskildring är väl oftast en…” Läs mer


Karl Ove Knausgård: Om vintern
I det vardagliga stjärnfallet

”Jag hade beställt hem Knausgårds båda böcker Om hösten och Om vintern redan i början av sommaren. Jag tog mig an Om hösten och recenserade den, och när det nu var dags att recensera Om vintern kände jag en kvävande trötthet, var det verkligen så att jag skulle läsa ännu en bok av texter som jag skulle glömma bort. Skulle jag…” Läs mer


Maja Lunde: Binas historia
Lågmält drabbande roman om människor och bin

”I delar av sydvästra Kina bestryks äppel- och päronblommorna numera av pollentäckta penslar hållna av människohand. Detta sedan de naturliga pollinerarna, humlor och bin, slagits ut till följd av besprutning och monokulturernas utbredning. Uppe bland grenverket i ett kinesiskt fruktträd och dryga 80 år…” Läs mer


Karl Ove Knausgård: Om hösten
Brev till en ofödd dotter

”En far skriver texter till sin ofödda dotter. Dottern ligger fortfarande där inne, i det skyddande svarta höljet och har ännu inte mött något i yttervärlden. Fadern berättar för henne: om äpplen, getingar, huggormar, toalettstolar och ambulanser. Och om en hel massa andra ting, människor, djur och fenomen. ‘Jag vill visa dig…” Läs mer


Hanne Ørstavik: På terassen i mörkret
Terapistycke utan fördjupning

”Hanne Ørstaviks nyaste bok är förlagd till hamnstaden Málaga i södra Spanien. En stad jag själv bott i och nyligen återvänt till. En stad som lyser av kontraster; starkt präglad av såväl sin historia som sin modernisering. Det tycks vara en perfekt fond till en dov, sinnlig Hanne Ørstavik-roman. Den tidigare, Det finns en stor öppen…” Läs mer


Hanne Ørstavik: Det finns en stor öppen plats i Bordeaux
Den öppna platsen finns varsomhelst

”Jag läste Hanne Ørstavik första gången på en skrivarkurs i början av 2000-talet. Då hette boken Tiden det tar. I fokus var kroppslig erfarenhet i förhållande till språk och familjerelationer och jag minns det som en roman som pågick mycket långsamt, både i huvudpersonen och i mig, efteråt. 2016 har Ørstavik hunnit ge ut…” Läs mer


Tore Renberg: Attack från alla håll
Yrkeskriminella bygger bo

”Det är dags för förändring i Stavangers undre värld. Cecilie, Rudis tjej och Janis syster, väntar barn och huset, liksom livet, behöver snyggas till i grunden. Det finns heller ingen ekonomi i inbrott längre; Stavangerborna har för gott om pengar för att vilja köpa stöldgods nu för tiden. Hillevågsgänget ska alltså dra sig…” Läs mer


Erlend Loe: Blåst
Färdläsning

”Erlend Loe må vara en av Skandinaviens mest populära författare men jag har aldrig riktigt förstått mig på hans böcker. Naiv. Super är en underhållande bok som jag verkligen gillade i mina tonår men annars har storheten med norrmannens skrivande gått mig förbi. Trots detta fick jag för mig att läsa hans debut Blåst…” Läs mer


Roy Jacobsen: De osynliga
Ett kosmos i ett nötskal

”’En ö är ett kosmos i ett nötskal’ står det i inledningen till ett av de första kapitlen i Roy Jacobsens roman De osynliga. På många sätt görs detta tydligt i den berättelse som sedan följer. Ön som skildras heter Barröy, ligger i Nordnorge och befolkas av de fem personerna i familjen med samma namn. Den mest centrala karaktären är…” Läs mer


Siri Pettersen: Odinsbarn
Död mans svans

”Vargen tog den. Det har alltid varit den officiella förklaringen till varför Hirka inte är som alla andra. Som folk. Hon minns det visserligen inte själv, men hon var också bara ett spädbarn när det hände. Pappa har berättat, och ärret sitter ju där i ryggslutet. Så varför skulle hon tvivla? Självklart måste även Hirka vara…” Läs mer


Anne B Ragde: Jag har ett täcke i tusen färger
Livet och intrigerna

”För ett tag sen gjorde vi en temasida här på dagensbok.com om de genrer som brukar betecknas som autofiktiva, Att skriva liv. Självbiografiska romaner, självbiografier, biografier, fiktiva biografier och allt vad det är – ofta med luddiga gränser sinsemellan. Anne B Ragdes nya, Jag har ett täcke i tusen färger, får väl räknas till denna…” Läs mer


Tore Renberg: Vi ses i morgon
Händelsedigra dagar i Stavanger

”Oljestaden Stavanger ska vara världens rikaste stad, men karaktärerna i Tore Renbergs Vi ses i morgon känner sig ofta långt ifrån rika. Den ensamstående kommuntjänstemannen Pål, till exempel. Han har spelat bort massor av pengar på nätet och orkar inte ens le naturligt mot sina båda tonårsdöttrar längre. Läget är…” Läs mer


Britt Karin Larsen: Det växer ett träd i Mostamägg
Träd och människor

”’Ett önskat barn kommer till världen, fött under kärleksträdet.’ Så inleds Det växer ett träd i Mostamägg, men det är inte i första hand sådana barn Britt Karin Larsens roman handlar om. ‘Ett annat barn kommer till världen, fött under ensamhetsträdet, för det var inte önskat, det skulle aldrig ha fötts, och när det skriker…” Läs mer


Tomas Espedal: Gå (Eller konsten att leva ett vilt och poetiskt liv)
En roman om en man som går, och om männen som gått innan honom

”Min bekantskap med den norske författaren Tomas Espedal inleddes i och med att hans roman Mot konsten gavs ut på svenska 2013 (min recension av den finns här). Min inledande skepticism gentemot en författare som skriver böcker om att skriva böcker försvann i samma stund som jag invaggades i den poetiska rytm…” Läs mer


Erlend Loe: Inventering
Satir kring raseri

”Poeternas rätt i samhället finns det ingen grupp som heter. Jag ägnar mig åt att beskriva mellanrummen, att utforska trädens andetag, är inget en i en bisats nämner i vardagspratet hos frisören. Detta till trots; poesin kommer alltid att hanka, krångla och åla sig fram, oavsett konjunkturer och inflationer…” Läs mer


Kristin Berget: Hennes ansikte
Positionernas upplösning

”Människor och djur, djur och människor, död och levande, kön och kropp, offer och förövare. Att norska Kristin Berget strävar efter att lösa upp invanda förställningar om uppdelning gick att ana redan i hennes förra diktsamling, Der Ganze Weg. ‘Kroppen är också ett hus/ där rovdjur samlas’ skrev Berget. Och…” Läs mer


Hanne Ørstavik: Hyenorna
Djuriskt om skapandet av en ny tillvaro

”’Hon ställer ifrån sig den tomma tallriken, böjer sig fram och sätter fötterna i golvet, hon reser sig och vet bara en sak, hon ska in i köket och rosta sig en brödskiva till.’ Detta! Tillståndet där allt annat är bortrensat. Där allt runtomkring är tomt. Där till synes små handlingar blir de viktigaste och mest omvälvande. Att resa sig från…” Läs mer


Tomas Espedal: Mot konsten
Ett stycke koncentrerat liv

”Jag brukar inte gå igång på romaner som handlar om författarens eget skrivande. Jag tycker inte att det är intressant. Ofta tycker jag rent av att det är självupptaget och respektlöst mot läsaren. Det är inte det att jag är omedveten om våndan i skrivandet. Om kampen. Om rädslan för att orden ska ta slut. Om…” Läs mer


Karl Ove Knausgård: Min kamp 6
En ärelös jävel

”Det är september 2009, Min kamp har börjat komma ut i Norge och över en natt har Karl Ove blivit skandalförfattare. Släktingar hotar dra honom inför rätta och kallar honom och hans mor varje namn man kan tänka sig, jävla bortskämda märkvärdiga författare som inte fattar vad det verkliga livet är, medan hans författarkollegor…” Läs mer


Stig Sæterbakken: Genom natten
Den ofrånkomliga ensamheten

”Det finns ett hus någonstans i Slovakien, där du möter dina värsta mardrömmar. De som stigit in i detta hus har kommit ut på olika sätt förändrade, ingen blir sig riktigt lik igen. Vissa tappar förståndet av skräck. Andra finner lycka i att nu ha upplevt det värsta som kunde hända; efter detta finns det inget värre. Ytterligare andra…” Läs mer


Linn Ullmann: Det dyrbara
Relationsdrama med klichéartade ingredienser

”Linn Ullmann gav ut sin femte roman, Det dyrebare, förra året. Nu har romanen kommit i svensk översättning, gjord av Ann-Marie Ljungberg. Linn Ullmann har nyligen varit på besök i Stockholm. Den 25 oktober besökte hon Internationell författarscen på Kulturhuset, där hon intervjuades av Helena von Zweigbergk. Jag var själv på…” Läs mer


Karl Ove Knausgård: Min kamp 5
Cirkeln sluts?

”Så lätt att sugas in i, uppslukas av, falla för. Så svårt att skriva om. Det tycks som att intresset för del fem av Knausgårds Min kamp är svalare än för de tidigare delarna av sviten. Det är inte rättvist. Det här är inte den bästa av dem, inte den mest välskrivna men den mest intressanta. På 636 sidor beskriver Knausgård…” Läs mer


Anne B Ragde: Jag ska göra dig så lycklig
Människor emellan

”Ett nybyggt flerfamiljshus i Trondheim. En trappuppgång. Åtta lägenheter. Åtta familjer. Året är 1965 och lägenheterna fylls sakta upp med alla upptänkliga och moderna bekvämligheter. Badrum. Tvättmaskiner. Dammsugare. Frys. Tevekannor. Pulversoppor. Permanentvätska. Det verkar inte finnas någon hejd på framstegen…” Läs mer


Karl Ove Knausgård: Min kamp 4
Och väntandet, det var livet

”För någon vecka sedan kom den fjärde delen av Karl Ove Knausgårds självbiografi Min kamp på svenska. Jag har fallit som en fura och slukat de tidigare delarna, den om hans pappa, den om hans vuxna familjeliv och kärleken och den om barndomen. Nu har turen kommit till hans ungdomsliv. Berättelsen börjar med den…” Läs mer


Tore Renberg: Mannen som älskade Yngve
Rörigt, trivialt och fascinerande som livet självt

”’Hötorgskonst’ var Davids omdöme när han recenserade Tore Renbergs då nyöversatta tonårsskildring Mannen som älskade Yngve på dagensbok.com i februari 2005. Jag håller med om ganska mycket av det han skriver i den recensionen, men ändå är min grundupplevelse en helt annan. Och som flera av våra läsare invänt under…” Läs mer


Dag Solstad: Gymnasielärare Pedersens redogörelse för den stora politiska väckelsen som har hemsökt vårt land
När politiken blir religion

”Vad får en människa i ett av världens rikaste och tryggaste länder att gå med i vad som kan beskrivas som en kommunistisk sekt i väntan på väpnad revolution? Nej, det här ska faktiskt inte handla om Magnus Utviks nyutkomna självbiografi Med Stalin som Gud (den kommer senare i veckan). Det här handlar istället…” Läs mer


Magne Hovden: Sameland
Transnåjder, renar och drömmen om Entreprenörskapet

”Så var vi där igen. Humor. Vad är egentligen roligt, och varför är det roligt? Varför fungerar somligt, men somligt inte? Varför tycker du att något är roligt som inte jag tycker är roligt, och tvärtom? Jag gillar idén till norske Magne Hovdens Sameland. Ett par lite avdankade polare, Leif och Roy, jobbar på Posten i Nordnorge, men…” Läs mer


Tore Renberg: Jag reser ensam
Sju år och nio månader senare

”Läste du Mannen som älskade Yngve? Minns du i så fall Anette Hansen? Inte? Det är kanske i så fall inte så konstigt – Jarle minns henne ju knappt själv, och nu är det sju år sedan. Eller sju år och nio månader, för att vara exakt. Jarle Klepp har hunnit bli 25 år, en omhuldad och inte så lite pretentiös doktorand i litteraturvetenskap…” Läs mer


Karl Ove Knausgård: Min kamp 3
När det halvdana smutsar ner det skimrande

”När Knausgård berättade om sitt mastodontprojekt att skriva om sitt liv i sex band, göra en Proust, var det många som blev imponerade. Så även jag. Och första boken var fantastisk. Den blev belönad med flera priser, bland annat Norges stora litterära pris och Bragepriset. Den rörde sig fritt mellan nu- och dåtid på ett sätt…” Läs mer


Karl Ove Knausgård: Min kamp 2
Den store Knausgård

”Karl-Ove Knausgård bestämde sig för att skriva en serie på sex böcker och målet från början var att det skulle ta ett år. Han lyckades inte helt, det tog ett och ett halvt. Varje bok är på över 300 sidor. Det är inte mänskligt att lyckas med något sådant. Jag slukade den första delen runt jul. Van vid att vara en segt långsam läsare åt jag första…” Läs mer


Roy Jacobsen: Underbarn
Uppväxtidyll med naggade kanter

”I arbetarområdet Årvoll i Oslo bor den tioårige pojken Finn med sin deltidsarbetande mor som både är frånskild och änka. Eftersom det är tidigt sextiotal är det en smula udda. Även om hon kämpar på i skoaffären för att få allt att gå ihop, och Finn är klassens bästa elev, så räcker liksom inte det. En bra mor ska nämligen fortfarande…” Läs mer


Karl Ove Knausgård: Min kamp
He not busy dying is busy being born

”Tja, vad säger man om en av årets mest omtalade böcker? Man kan ju börja här: allt jag hörde om Min kamp till en början fick mig att tro att den var omtalad av helt fel skäl. Det var snack om att det var ett gigantiskt romanprojekt baserat helt på Knausgårds eget liv, att han var ärlig om allt, att han skrev ner varenda detalj om sig…” Läs mer


Jon Fosse: Det är Ales/Sömnlösa
Ljus och mörker mot en arketypisk fond

”Med några få viktiga undantag förekommer inga punkter i Jon Fosses Det är Ales/Sömnlösa. Ändå är texten lätt att följa. Den väl avvägda rytmen och de ständigt återkommande fraserna drar en framåt. Man sträckläser boken. Det är en bedrift av Fosse att få de täta textkvadraterna att sjunga med en sådan lätthet och luftighet…” Läs mer


Kristin Berget: Der ganze Weg
Tid, rum, kön och kropp

”’Långa rader av människor och djur/ djur och människor/ gud är ett ord/ i en himmel som ständigt/ mörknar’ Efter ett par försök att klura ut den korrekta översättningen av Der ganze Weg, och vad titeln innebär för texten släpper jag den och låter mig ledas in i norska Kristin Bergets andra diktsamling. Som börjar försiktigt…” Läs mer


Stig Sæterbakken: Lämna mig inte
Det gör ont att älska

”Det första förhållandet. Hon tycker om dig, du tycker om henne. Världen är ny, skör, den går nästan sönder. Samtidigt har du hittat hem, och skulle detta någonsin ta slut, då dör du. Men det kommer det ju aldrig att göra. Ni har funnit varandra, du är hel tack vare henne. Du blir blind av svartsjuka så fort hon så mycket…” Läs mer


Gunnhild Øyehaug: Vänta, blinka
Som på film och bara i romaner

”När norska Gunnhild Øyehaugs första roman kommer på svenska är det med undertiteln ‘En perfekt bild av ett personligt inre’. Det är en roman med filmiskt snabba klipp och ett myller av människor, deras tankar och omständigheter, med skruvade, oväntade inslag och smarta referenser till världen och kulturen…” Läs mer


Anne B Ragde: Arseniktornet
Arvsynden

”Den onda häxan är död. Återstår firande och vad som ska bli av hennes paljettskor. Nej, det är inte en scen ur Trollkarlen från Oz. Det är Thereses mammas och morbrors reaktioner på att deras mor har dött i Anne B Ragdes roman Arseniktornet. Therese och hennes mamma Ruby reser till Rubys ursprungsland Danmark…” Läs mer


Dag Solstad: Armand V
Under romanen där uppe

”Armand V är fotnoterna till en roman som inte har skrivits. Eller inte har ”grävts upp”. Dag Solstad redogör för en lite metafysisk litteratursyn där romanen är någonting som någon annan har skrivit, som författaren ”gräver upp”. Där uppe, någonstans där vi inte kan se den, finns den verkliga romanen som Dag Solstad här skriver fotnoter…” Läs mer


Per Petterson: Jag förbannar tidens flod
Man kan inte inte kliva i samma flod

”Per Petterson snor sin titel från en dikt av Mao Zedong, av alla människor. ‘Bleka bilder från avfärden och byn den gången./ Jag förbannar tidens flod: det är trettiotvå år sedan.’ I början av 70-talet, när allt verkade möjligt, var Arvid en av de ungdomar som trodde att de kunde ändra världen: revolution, arbetarmakt, solidaritet…” Läs mer


Stig Sæterbakken: Osynliga händer
Svårhanterligt om människans bristande moral

”Tacka vet jag Vertigo förlag för att de har modet att ge ut en så pass udda och tänkvärd deckare som den norske författaren Stig Sæterbakkens Osynliga händer. Vid en internetsökning på den för mig hittills okända författaren upptäcker jag att Vertigo även tidigare gett ut några av hans böcker, nämligen Siamesisk…” Läs mer


Herbjørg Wassmo: Ett glas mjölk, tack
Ett barskt uppvaknande

”Dorte är en 15-årig tjej som bor på landet i Litauen med sin mamma och sin syster. Hennes dagar ser för det mesta likadana ut – hon hjälper sin mamma med sysslor i hemmet, försöker få tag på ett jobb, hälsar på bagarens son Nikolai som hon är förälskad i, kommer hem och försöker skapa sämja mellan den djupt kristna…” Läs mer


Anne B Ragde: Berlinerpopplarna
Hem till gården

”I torsdags började SVT visa den norska tv-filmatiseringen av Anne B Ragdes Neshov-trilogi. Jag läste ut Berlinerpopplarna i onsdags, vilket förstås leder till en hel del enerverande noggranna jämförelser. Och så landar jag i att det luktar ju knappt. Visst är det en fin filmatisering, möjligen något mer genomallvarligt, men framför allt – var…” Läs mer

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker


Om norsk litteratur


Eivind Tjønneland: Knausgårdkoden
The proof is in the padding

”Och det hände sig på den tiden att Karl Ove Knausgård gav ut den sista delen av Min kamp och Norges samlade litteraturkritiker drog en suck av både lättnad och förtvivlan, ity vad skulle de nu debattera? …Debatten runt Knausgård, förstås! För om ni tror att vågorna gått höga runt Nordens mest uppmärksammade…” Läs mer


Margareta Wirmark: Nora, Nora: Henrik Ibsens Dockhem och Ingmar Bergmans
Dramat om framtidskvinnan från 1879

”Camilla Collett (1813-1895), norsk romanförfattare, kritiker och, som hon brukar kallas, Norges första feminist var nära vän till Henrik Ibsen. I sin bok Nora, Nora: Henrik Ibsens dockhem och Ingmar Bergmans berättar Margareta Wirmark om hur Collett påverkade Ibsen att skriva Ett dockhem. Collett och Ibsen…” Läs mer


Leif Zern: Det lysande mörkret: Jon Fosses dramatik
Engagerat utan stavningskontroll

”Det lysande mörkret börjar med en relativt personligt hållen presentation av teaterkritikern Leif Zerns förhållande till Jon Fosses dramatik. Det går inte helt fullt att komma ifrån att det känns som att sitta på andra sidan glaset av ett studiorum. Genom den för mig genomskinliga rutan iakttar jag Zern som i ett inledande stadie, något…” Läs mer


Sigrid Combüchen: Livsklättraren: en bok om Knut Hamsun
Autodidakt och individualist

”När jag först försöker föreställa mig hur Knut Hamsun såg ut är det spontant Max von Sydows ansikte som framträder. Så som han såg ut i filmen Hamsun, där han innehade rollen som den åldrade författaren vid den tid då denne åtalades för att ha stått på tyskarnas sida under ockupationen. Och framför mig ser jag även den…” Läs mer

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker


Norska bilder


Gösta Flemming (red): Norwegian Journal of Photography
Norsk fotografi i läcker förpackning

”Norsk dokumentärfotografi? Nja, den är väl ganska okänd i Sverige. Vi minns Elin Høylands bok Brothers som kom för några år sedan och Marie Sjøvolds fina Dust catches light. Den sistnämnda kanske mer personlig än dokumentär. Men i Norge finns en stiftelse som heter Fritt Ord. En allmännyttig privat stiftelse…” Läs mer


Andrea Gjestvang: En dag i historien, 22 juli
En historia som inte får glömmas

”Den 22 juli 2011 är verkligen en dag med en historia många av oss helst vill glömma. Det var då en man med berått mod mördade 69 personer på det socialdemokratiska sommarlägret på ön Utøya i Norge. De som befann sig på ön den dagen kan dock inte glömma. Det är deras…” Läs mer


Morten Andersen: Black and blue
Bilder från en kall stad

”Morten Andersens Oslo är en kall stad. Gatorna tillhör grabbarna. Dom som spyr mot väggen och gör pisspår i snön. Krogarna och klubbarna är ställen man kan fly till när snön blåser runt gathörnen. Där finns kvinnorna med sina röda läppar och förföriska leenden. Dom som man så gärna vill vara nära, men som är…” Läs mer


Espen Tveit: fra siden/side-lines
Från läktaren ser man bäst!

”Vi människor har behov av ordning. Kanske är det viktigare nu än någonsin tidigare. När världen förändras så snabbt och nästan ingenting längre är säkert. Detta behov kan uttryckas på många sätt. Ta till exempel otyget med att folk står och dräller lite hur som helst runt en…” Läs mer


Bjarne Bare: Hose Variations
Undersökning av trädgårdsslang

”Det är nåt med slangar! Anders Petersen fotograferar slangar. Daido Moryiama gör det också. J H Engström har en bild på massor av slangar i sin bok Haunts. Eller kanske är det elledningar, sak samma. Gamle Sigmund skulle nog ha ett och annat att säga om denna (manliga) trend. Bjarne Bare har tagit ett steg till. Han har…” Läs mer


Elin Høyland: The Brothers
Ett liv lite vid sidan om

”Høyland hade kunnat gjort en traditionell dokumentär skildring av de två norska bröderna från Tessanden, en liten by nordväst om Lillehammer. Men istället för att förvandla Harald (75) och Mathias (80) till något slags exotiskt forskningsobjekt så närmar hon sig dem ytterst försiktigt. Och med stor respekt…” Läs mer

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker


Krim


Jo Nesbø: Gengångare
Harry och hans hårda kamp

”Gengångare är den nionde boken om Harry Hole. Det är ingen roman man smyger med. Den väger som ett mjölkpaket och är närmare 600 sidor tjock. Så det är ett litet företag att umgås med Harry och hans Oslo. Det börjar med att Harry Hole kommer tillbaka efter tre år i Hongkong. Anledningen är att hans stora kärlek Rakels son…” Läs mer


Unni Lindell: Sockerdöden
När det förflutna gör sig påmint på ett brutalt vis

”Det har gått sexton år sedan Kari Helene Bieler hittade sin lillebror livlös på golvet. Då avskrevs händelsen som plötslig spädbarnsdöd. Nu minns Kari Helene något helt annat. Något hon förträngt under alla dessa år. Hon kontaktar polischef Martin Egge, en vän till familjen som hon litar på. Men kvällen före deras möte…” Läs mer


Jo Nesbø: Pansarhjärta
Pansarsjälar och kevlarhjärtan

”Trenden går mot blodigare och mer brutala deckare. Gammeldags pusseldeckare är det ingen som skriver, det ska vara blod, seriemördare, stympningar och rått, riktigt rått. Jo Nesbø skriver precis den sortens deckare, hans hjälte Harry Hole är lagom alkad och lagom störd för att vara hjälte i den nya sortens nordiska…” Läs mer


Karin Fossum: Mordet på Harriet Krohn
En snäll mördare

”Charlo har haft ett bra liv en gång i tiden. Han har sålt bilar, varit gift och oändligt stolt över sin duktiga dotter. Men Charlos kärlek till spel och dobbel blev till slut större än kärleken till familjen och han förlorade allt. Med lånehajar i hälarna och en obefintlig relation till sin tonårsdotter ser han bara en utväg. Han måste råna…” Läs mer


Kjell Ola Dahl: Den vackre trumslagaren
Sävliga skandinaviska supersnutar

”En ung kvinna hittas död i ett parkeringshus. Hennes gode vän försvinner i Kenya. Spritfester anordnade av ett stort läkemedelsföretag verkar vara den enda länken. Utredningen som följer blir kaotisk och svår, när press och multinationella bolag ger sig in i leken. Västvärldens sätt att se på afrikaner och Afrika får sig…” Läs mer


Unni Lindell: Rödluvan
Ryggradskryperier

”Tre systrar lever tre helt olika liv. Lisbet är kvinnan med familjen och det ansvarsfulla barnmorskejobbet. Judith är fotograf och lever storstadsliv i Oslo. Carol är både alkis, tablettmissbrukare, snattare och allmänt misslyckad. De tre kvinnornas liv är tätt sammanvävda trots avstånden och tidigt i berättelsen förstår man att en av…” Läs mer


Karin Fossum: Jonas Eckel
Detaljrikt äckel

”Lär känna Jonas Eckel. Eckel med ett E. Jonas var som pojke väluppfostrad, ordentlig och prydlig. Som vuxen är Jonas väluppfostrad, ordentlig och prydlig och dessutom lagerchef. Jonas har ett viktigt jobb med ett omfattande ansvar för varulagret. Jonas gillar kontinuitet och trygghet. Jonas petar naglarna med en nagelfil. Jonas är…” Läs mer


Karin Fossum: Natt till den fjärde november
Rädslan med barn

”Jag kan inte säga precis vad det är som gör att jag fastnar. Fredagsmorgon och jag ska äta frukost. Boken ligger bredvid sängen och jag tittar lite försiktigt på raderna. Korta meningar. Precis som jag gillar. Fortsätter. Missar frukosten och får gå till jobbet med känslan av att ha lämnat något påbörjat. Under dagen funderar…” Läs mer


Anne Holt: Bortom sanningen
Supersurpuppa i eget race

”Anne Holts kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen får rycka ut igen när ett brutalt dåd begåtts i en våning i en av Oslos finare stadsdelar. Fyra personer ligger döda i lägenheten, skjutna, och någon eller något har slickat i sig deras hjärnsubstans. Och tårtan som stod på bordet. Läckert. Spaningarna inleds och man…” Läs mer


Karin Fossum: Älskade Poona
Stackars Poona!

”Gunder Jomann, en ensamstående och en smula tafatt medelålders man på norska landsbygden, reser till Indien för att hitta sig en fru. Han finner en vacker och kärleksfull kvinna, Poona från Bombay. De gifter sig, och Gunder reser före till Norge för att förbereda fru Jomanns ankomst till det lilla samhället Elvestad. Samma dag…” Läs mer


Tove Nilsen: Kvinnor om natten
Offermentalitet och okända män

”Kvinnor om natten handlar om det som aldrig får hända och om det ändå gör det så ska det i alla fall inte hända mig utan någon annan. Det är en smygande känsla som sakta förlamar huvudpersonen. Det står inte rätt till med den här taxifärden, något är mycket fel. Hon sitter i baksätet och intalar sig själv att hon inbillar sig. Hon kan inte…” Läs mer

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker


Ungdomsböcker


Harald Rosenløw Eeg: Jag ska bara dö först
Distanserat terrordåd

”Att Norge skulle bli ett land som vi idag förknippar med stora terrordåd är något som få trodde för några år sedan. Författaren Harald Rosenløw Eeg var det dock på spåret förra året när han släppte sin ungdomsroman Gyldig fravær (Ska bara dö först, på svenska). På grund av terrordåden på Utøya förra sommaren blev…” Läs mer


Bjørn Sortland: Alla har ett hungrigt hjärta
Köra Volvo, lyssna på Springsteen och bli på smällen

”’Ingenting händer här. Det är tolv kilometer till färjan. Och så är det en bensinstation innan. En bit efter bensinstationen ligger biblioteket. En bensinstation där jag känner en som jobbar, och som jag måste passera för att komma till biblioteket. Jag har bestämt mig för att gå till biblioteket, så jag har ändå en liten mission. Den…” Läs mer


Hilde Hagerup: Vågbitar
Barndomen som rå maktkamp

”Anna och Emma har varit bästa väninnor sedan de var sex år och Anna flyttade in i Emmas mormors gamla hus i det lilla samhället vid Risvika. Eller, ja, kanske inte riktigt sedan de först blev grannar och Emma hatade Anna som flyttat in istället för mormor. Men sedan hon klämde Annas hand i dörren och sedan ångrade sig…” Läs mer


Unni Lindell: Anna + Didrik = baby
1 + 1 = 3? 2?

”Unni Lindell är en författare med många strängar på sin lyra, men som ungdomsförfattare tycks hon framför allt uppmärksammad i hemlandet Norge. Hyllade Anna + Didrik = baby (från början utgiven som Annas barn) tycks inte ens finnas på svenska. I Sverige är Lindell förmodligen mest känd som deckarförfattare…” Läs mer


Harald Rosenløw Eeg: Yatzy
Ligistkille söker kärlek

”’-Du får noll poäng, storebror, säger Gustav rättskaffens. Böjer sig ner för att notera min nolla, då tar jag hans pekfinger, böjer det bakåt så det knakar i leden och tårarna formligen sprutar ur ögonen på honom. Han dunkar huvudet i väggen bakom sig och tappar blyertspennan. Och du har sett det i Tom och Jerry-filmer…” Läs mer


Jon Ewo: Solen är en fet gud
Norsk punk, Peer Gynt och ljuva tonår

”Att kunna steka en perfekt biff, bli ordentligt full, röka cigarr och göra bort sig ordentligt är några av milstolparna man ska passera innan man kan bli vuxen. Sättet man ser på världen när man är sexton är idel stora känslor, otålighet och knivskarpa gränsdragningar. Jag minns med saknad mina anteckningsböckers marginaler…” Läs mer

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker


Barnböcker


Stian Hole: Morkels alfabet
Den fina samhörigheten

”Omslaget pryds av en ung människa som har dragit mössan långt nedför pannan och sett till att halsduken täcker både näsa och kinder. Endast två stora, bärnstensfärgade ögon ser ut över min högra axel. Ingenting i blicken avslöjar vad som utspelar sig där. Snön täcker åkern som ligger intill…” Läs mer


Fam Ekman: Kalla mej Farbror Alf
När man får hem en oönskad Farbror

”Det lilla förlaget Urax startade förra året sin utgivning med den fantastiska (och nu också pribelönade) bilderboken Molly & Sus av debutanten Klara Persson. Deras andra utgivning då var den betydligt mer rutinerade norska bilderboksskaparen Fam Ekman, som har gett ut bilderböcker i snart…” Läs mer


Åshild Kanstad Johnsen: Kubbes museum
Samlarmani i skogen

”Kubbe, en liten vedkubbe, samlar på saker, ja, han samlar på allt. När han kommer hem sorterar han alla grejer i olika lådor och sätter etiketter på dem. Just den här dagen är det alldeles fullt i lådorna, vart ska han då göra av alla saker? Farmor tipsar Kubbe om att han kan göra ett museum. Det gör Kubbe. Hans museum blir…” Läs mer


Unni Lindell och Fredrik Skavlan: Mystiska Milla och Vintercirkusen
Ruskigt söta spöken

”Jag känner till Skavlan från talkshowen och jag känner till Unni Lindell från barncitatböckerna tillsammans med Mark Levengood, båda dessa är fenomen jag tycker ganska bra om, så det var med spänning jag satte tänderna i deras barnbok Mystiska Milla och vintercirkusen. Och jag blir inte besviken. Mystiska Milla är en…” Läs mer


Erlend Loe: Kurt i Kurtby
Oväntad semester

”Kurt blir tvungen att ta semester från truckkörandet och när familjen lottar om var de ska åka vinner minstingen Bud som vill åka till Finland och Mumindalen. Hela familjen Kurt packar in sig i trucken och beger sig från Norge, men istället för att komma med finlandsfärjan hamnar de i Kurtby istället. Där råkar de på församlingen…” Läs mer


Erik Hjorth Nielsen: Hugin & Munin berättar om Nordens gudar
Han är en hon

”Hugin och Munin, nä, han heter inte Mumin. Och är Munin verkligen en han? Vet du inte vilka de är, Hugin och Munin? De är de två korparna i den nordiska mytologin. Tillsammans flyger de världen runt och ingenting undgår deras ögon och öron. De två är de klokaste av alla eftersom de har druckit ur Mimers…” Läs mer


Erlend Loe: Kurt och fisken
En barnbok för alla

”Det skulle kunna ha varit så här: Erlend Loe läser Den gamle och havet, Jorden runt på 80 dagar och På drift och bestämmer sig för att skriva en barnbok! Den ska skrivas i ett svep, utan uppehåll, orden och meningarna ska komma i precis den ordning de dyker upp i Loes huvud, den ska handla om truckföraren Kurt…” Läs mer


Terje Formoe och Egil Nyhus: Kapten Sabeltand och häxgrytan
Pirater, pyssel och pliriga figurer

”Trollbrygder och svartkonst. Detta är en bok om alkemi. Kapten Sabeltand har boken, boken med receptet på hur man förvandlar en sten till guld. Tillsammans med Kapten Sabeltand och hans besättning får vi följa med på en fantastisk resa för att leta upp de tio märkliga ingredienser som ska kokas i grytan. Under…” Läs mer

* * *

Världen i Norge | Norge i världen
Norska Nobelpris i litteratur
Skönlitteratur på norska | Norsk skönlitteratur
Om norsk litteratur
Norska bilder | Krim
Ungdomsböcker | Barnböcker

* * *

Läsning på det här temat hittar du under etiketterna Norge och Norska författare.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2017-05-16 23:13

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?