Text

Läslov 2022

Höstlov är läslov här på dagensbok.com. Det är sedan gammalt. Därför ägnar vi barn- och ungdomslitteraturen lite extra uppmärksamhet den här veckan, med extra många recensioner av fin höstlovsläsning.

Här har vi samlat våra mest aktuella recensioner. Fler hittar du med hjälp av länkarna längst ner.

* * *


Oskar Kroon: Kärleken är att jag vill att du finns
Werners kaos

”Sommaren är slut för Werner och han går tillbaka till skolan. Pappa ligger i koma på sjukhuset efter att bilen har krockat med en flock vildsvin. Hunden Boye är försvunnen. Ungdomsromanen Kärleken är att jag vill att du finns har en underbar titel men en katastrofal inledning. Snabbt förstår jag som läsare att allt har förändrats…” Läs mer


Bjarke Schjødt Larsen: Inte den du tror
Att ljuga ett sannare jag

”Linn är en sådan där person i klassen som ingen riktigt lyssnar på. Som blir ignorerad eller tystad med taskiga kommentarer. ‘Ingen har frågat dig, Linn’ kan de säga och himla med ögonen. Men såklart har hon också saker att säga, och när hennes äldre kusin Emma berättar hur folk luras med falska identiteter på nätet…” Läs mer


Moa Graaf: Mormor vid havet
Härlig samvaro vid havet

”Den här lilla bilderboken är bara snabbläst när det gäller antal sidor. Texten rymmer så mycket kärlek mellan mormor och barnet att den nästan inte får plats innanför pärmarna. Bilderna hålls mestadels i blått, men mormor i sin röda klänning lyser som den ledstjärna hon är för…” Läs mer


Kristina Falk: Adios hockeyhora
Hemligheter, lögner och näthat

”Det är sista terminen på sista året i gymnasiet, och Elsa ska börja ett nytt liv, på en ny skola i en ny stad. Bakom sig lämnar hon sociala medier fulla av hatiska kommentarer. Hon lämnar bilderna och filmen hon bara vill glömma. Hon lämnar till och med sitt gamla namn bakom sig. Silje. Hockeyhoran…” Läs mer


Marisa De Castro och Christos Kourtoglou: Vad är demokrati?
Demokrati! Revolution!

”Vad demokrati egentligen är, är en fråga som förmodligen dykt upp i de flesta svenska klassrum så här veckorna innan ett val. Det är inte alldeles lätta begrepp att förklara – ärligt talat är vi nog få vuxna som helt kan detaljerna kring regional och nationell representation, det…” Läs mer


Davide Cali och Magali Clavelet: Rösta på vargen!
Drastiskt och dråpligt om populism

”Det har blivit dags för djuren på gården att välja sin ledare. Det är de gamla vanliga kandidaterna som ställer upp: Nisse Gris, Hanna Höna och bröderna Mus. På valaffischerna verkar de tala enbart till sina speciella väljarsegment. Grisen lovar mera lera, hönan vill slå ett slag för rätten att slippa…” Läs mer


Jenni Hendriks och Ted Caplan: Unpregnant
“FUCK YOU, MISSOURI STATE LEGISLATURE!”

”Veronica Clarke går en ljus framtid till mötes. Bra high school-betyg, rankad som årskursens avslutningstalare och på väg mot ett av USA:s allra finaste collage till hösten. Tills ett streck i räkningen uppenbarar sig, högst bokstavligt: en litet rosa streck på en plastbit hon just kissat på. Hon är gravid. När hon berättar det för…” Läs mer


Ester Roxberg: En hemlig sommarnatt
En sommarsaga att spara

”Det är sommarkväll i den lilla stugan som mamma, pappa och Ellen har hyrt. Myggbetten kliar och flugorna surrar. Det är omöjligt att sova. Ellen smyger upp. På väggen hänger en tavla med vargar som stirrar på henne. Ute är det fortfarande ljust, skogen och dimman där ute lockar. Men det är något mer som…” Läs mer


Emma Virke: Lilla molnet
Känslosamt och molnigt

”‘Det är sommar. Himlen är alldeles klar och så där knallblå. För alla moln har tagit semester. Alla utom ett litet moln som de råkade lämna kvar.’ Så börjar historien. Det lilla kvarglömda molnet bestämmer sig för att klara sig. Små moln kan vara bra att ha och det kan säkert få nya kompisar. Molnet får syn…” Läs mer


David Levithan och Jennifer Niven: Om du lämnar mig här
”Vilket tar man mest skada av – elakhet som finns eller vänlighet som inte finns?”

”Han förstår det så fort han ser hennes bäddade säng. Ezras storasyster Bea bäddade aldrig någonsin sängen, oavsett hur mycket deras mamma och styvpappa grälade på henne. ‘Vilket enastående långfinger till henne och Darren – en prydligt bäddad säng. Som om ingen någonsin hade sovit i den. Som om du aldrig hade…” Läs mer


Ann Boglind och Anna Nordlund (red): En bro av poesi
Poesi für alle

”En bro av poesi ges ut av Svenska Akademien för att sprida glädjen att läsa litteratur tillsammans. När kung Gustaf III grundade Svenska Akademien år 1786 ville han stärka det svenska språket och litteraturen. Den här boken ska vara ett sätt att göra det på. Under höstterminen 2021 skänktes boken till landets alla sexåringar…” Läs mer


Sara Lövestam: En stark nolla
Om kött och pixlar

”Det finns queer ungdomslitteratur nuförtiden. Någon enstaka bok fanns säkert även när jag var liten, men plötsligt är den en självklar del av barn- och ungdomslitteraturen. Vad hade jag inte gett för att ha fått läsa Att se stjärnor eller Brorsan är kung när jag var liten och försökte bena ut min plats i existensen? Ett av de…” Läs mer


Elise Gravel: Stora Antonio
Finstämt varmt om en annorlunda superhjälte

”Vi får träffa Antonio. När boken börjar är han bebis, en mycket stor sådan. Han föds i forna Jugoslavien och är redan från början otroligt stark. Som tolvåring kan han dra upp träd med rötterna, utan att använda händerna. Det är allt vi vet om hans barndom. Kanske är hans föräldrar gigantiska skogshuggare? Eller…” Läs mer


Karen M McManus: En av oss ljuger
Dödlig kvarsittning

”Har man sett The Breakfast Club är det svårt att inte se scenerna framför sig när man slår upp En av oss ljuger. Vi har de viktigaste komponenterna på plats, en osannolik grupp elever som fått kvarsittning, och som tvingas komma varandra mycket närmare än de någonsin förutsett, eller velat. ‘Fem får kvarsittning. Bara…” Läs mer


Anna-Carin Magnusson: Bara den som vill
Privat- och piratgrejer

”Rädda Barnen har under lång tid arbetat med barn som har varit utsatta för våld och sexuella övergrepp. 2013 skapades därför materialet ‘Stopp! Min Kropp!’ som en vägledning för vuxna i hur en pratar med barn om kroppen, gränser och sexuella övergrepp. Vägledningen fick stor spridning och den har använts både inom…” Läs mer


Anna Nygren: Fuck your marsvin and dö
Gurlesk på en skoltoalett

”Det börjar redan på bokens omslag, det gull-äckliga. Längst fram i mitten ett gammaldags julbokmärke, en urgullig dock/flicka med ditritad detalj i form av en kniv med blod droppandes från det vassa stålbladet. Bredvid henne står en tecknad grön figur med ett människohjärta hängandes i en kedja runt…” Läs mer


Angeline Boulley: Mitt namn är Firekeeper
Hockey och meth

”‘I just wanted to write this Indigenous Nancy Drew story that I wished I had read when I was a teen.’ Så säger Angeline Boulley i en intervju. Hon kom på idén till boken som 18-åring, började skriva när hon var 45, och 10 år senare var den klar. Nu har jag den i min hand, och det är jag tacksam för. Jag vet inte…” Läs mer


Nicola Yoon: Saker man inte vill veta
Mysig feelgood om kärlek, mod & dans

”Evie har förlorat hoppet om kärleken. Det började när hon kom på sin pappa med att ha en affär. Efter föräldrarnas skilsmässa ter sig de romantiska böcker hon tidigare älskat platta och osannolika. Kärlekshistorierna har förlorat sitt skimmer. Evie samlar resolut ihop sina gamla favoritböcker och cyklar till biblioteket. Som är…” Läs mer


Karin Filén: Alla mina katastrofer
Högt och lågt sommaren 1986

”Karin Filéns debutromanen vänder sig till läsålder 9-12 år och utspelas i Finland under Tjernobylsommaren 1986. Det betyder bland annat att vi helt slipper mobiltelefoner och ungarna, huvudsakligen jag-berättaren Sandra och hennes bästa vänner Emma och Jenny, kan ägna sig åt att cykla runt, bada och hänga totalt…” Läs mer


Eva Lindström: Ingenting är omöjligt för oss
Syskonsymbios, hundkärlek och förhoppningar

”Det är en kaxig titel: Ingenting är omöjligt för oss. Och det är en stor inledning. ‘Här landade vi med farkosten.’ Det illustreras med en illustration av någon slags rymdfarkost. Men när huvudpersonerna, två barn som ser identiska ut, visar landningsplatsen för den nya grannen menar gubben att de nog har slarvat med grillen…” Läs mer


Charlotta Lannebo: Ensamseglarna
Relation över gränserna

”Bianca älskar Jacob. Hon är besatt av Jacob. Han har liksom alltid funnits där i bakgrunden, en första barnslig, omöjlig förälskelse. Bästa vännen Iddes elva år äldre bror. Omöjligt. Eller hur? Så, när Bianca är sjutton, står han plötsligt där, i köket hemma hos Idde. Han har bott utomlands i flera år, knappt varit hemma alls. Och…” Läs mer


Reyhaneh Ahangaran: Känsloboken
Om glädje, ilska och ett lila orosmonster

”Reyhaneh Ahangarans Känsloboken har undertiteln ‘För dig som går på lågstadiet’, men jag funderar en del under läsningens gång på hur olika människor egentligen är när det gäller känslor. Barn i olika åldrar. Vuxna. Visst, vi vuxna lägger oss inte ner i gången i matbutiken och skriker om vi inte får det vi vill. Men…” Läs mer


Celina Kalluk och Alexandria Neonakis: Känsloboken
Arktis välkomnar det lilla barnet

”Vad stort det är när ett nytt barn kommer till världen. Mellan en vuxen och en liten uppstår en känsla som närmast kan liknas vid en stark ström inombords. Den häpnad som finns i Erik Lindorms dikt Lyckans minut, är fint beskriven. Läs den gärna…” Läs mer


Jason Reynolds och Danica Novgorodoff: Long way down
Våldets evighetscirkel

”En tonårskille kliver in i en hiss på sjunde våningen. Sextio sekunder senare stannar hissen på markplan, och det är dags att kliva av. Egentligen är det vad som händer mellan första sidan och sista i Jason Reynolds roman Long way down. Samtidigt händer såklart en hel del. För varje våning kliver det på någon i hissen…” Läs mer


Johanna Thydell: Hundtjuvarna
Hunddrömmar

”‘Mest av allt i hela världen vill Gordon ha en hund. Som viftar på svansen när han kommer hem. Som har en mjuk päls där han kan gosa in näsan. Som bara är hans. Men det går inte. För Gordons pappa är allergisk, säger han. Till och med kaniner. Till och med mot grisar. Till och med mot, ja ni fattar. Djur.’ Byt ut Gordon…” Läs mer


Barbro Lindgren: Rosa på dagis
Hundhäng med hundgäng

”En bok för alla ger ut skönlitteratur i läsfrämjande syfte. Böckerna väljs ut tillsammans med en referensgrupp bestående av kritiker, författare och bibliotekarier. Det är kvalitetsböcker för barn och unga till låga priser. De ger ut cirka 25 böcker om året, nästan enbart återutgivning av tidigare utgivna böcker, men…” Läs mer


E P Uggla: Felet med Eden
Oklar dystopi i futuristisk internatskolemiljö

”När Ava vaknar upp är hon ensam i en sjuksal. Det sista hon minns är att hon, hennes mamma och lillebror Tage insjuknade i den nya influensan. Hon vet inte var hon är eller hur lång tid som passerat, och den vitklädda sjuksystern Clara bidrar inte med mycket information. Ava befinner sig i Eden, en slags oas byggd av…” Läs mer


Anna Fiske: Bak & fram: Om kroppen
Kroppspositivt med (eller utan) begränsningar

”Alle har en bakside heter den svenskfödda barnboksförfattaren och illustratören Anna Fiskes bok om kroppen på originalnorskan. Nu handlar boken visserligen inte bara om kroppens ‘baksida’ – och verkligen inte alls i någon sorts metaforisk betydelse – men det finns en nyckel där ändå, i det allt inkluderande…” Läs mer


Sara Bergmark Elfgren: Grim
Death metal, demoner och vänskap

”När jag läser de första kapitlen i Grim tänker jag inte på något särskilt. Jag följer med, lite avvaktande. Det är en bok för unga vuxna, och jag tillhör inte längre den kategorin. Det visar sig snart att det inte spelar någon som helst roll. Berättelsen har slagit klorna i mig. Jag är fast. Kasper Nordin är inte bara son till en av…” Läs mer


Moni Nilsson: Kompisen längtar
Poetisk kompislängtan

”Känslor är livsviktiga. Att kunna identifiera och känna dem både hos sig själv men också hos andra gör att vi bygger empati, medkänsla och förståelse. Alla känslor är okej men vi måste hitta strategier för att hantera dem utan att skada andra eller oss själva. Kompisen blir arg av Moni Nilsson med illustrationer…” Läs mer


Leigh Bardugo: I ljusets makt
Mörker och magi i ryskinspirerad fantasy

”Alina Starkov är en föräldralös kartritare i det krigsdrabbade landet Ravkas armé. Hon är egentligen inte någon särskild alls, bara ännu en fattig person med ett förflutet på barnhem och en framtid utan något att se fram emot. Alina målas upp som den medelmåttigaste av medelmåttor, hon sticker inte ut på något sätt över huvud taget…” Läs mer


Lena Sjöberg: Djuren som hjälper oss
Kom igen mänska, det svänger ju

”De osynliga viruspartiklarna är förändringsbenägna och når många människor. Vissa blir väldigt sjuka och dödstalen skjuter i höjden. Tuberkulos är en sådan smitta och för en labbassistent tar det en hel dag att undersöka 25 tuberkulosprover. Däremot klarar en gambiansk jättepåsråtta lika många prover på…” Läs mer


Elin Persson: Det är någonting som drar i mig
I gränslandet mellan barn och ungdom

”I Det är någonting som drar i mig är huvudpersonen Andréa lika uppkäftig som sökande efter tillhörighet. Eftersom hon befinner sig i gränslandet mellan barn och ungdom är inget ställe riktigt självklart för henne längre. Å ena sidan har hon tröttnat på att sova över hos bästisen Anja och kolla på Pocahontas, men…” Läs mer

* * *

Ännu fler barn- och ungdomsböcker hittar du till exempel på vår temasida från läslovet 2021, sommarlovet 2021, höstlovet dessförinnan, höstlovet innan det, sommarlovsläsning 2019, från höstlovet 2018, höstlovet 2017, höstlovet 2016, höstlovet 2015, höstlovet 2014, sportlovet 2014, höstlovet 2013, sportlovet 2013, höstlovet 2012 eller höstlovet 2011 – och förstås under etiketterna Ungdomsbok, Barnbok, Kapitelbok för barn och Bilderbok.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2022-10-31 00:01 / Uppdaterad: 2022-10-31 23:21

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?