Recension

: Ensamseglarna
Ensamseglarna Charlotta Lannebo
2021
Rabén & Sjögren
8/10

Relation över gränserna

Utgiven 2021
ISBN 9789129732399
Sidor 231

Om författaren

Charlotta Lannebo (född 1974) är journalist och författare. Hon har skrivit en rad böcker för barn och unga i olika åldrar. För unga finns Jag vill vara jordens medelpunkt (2017), Nyårsvandraren (2020) och Ensamseglarna (2021).

Sök efter boken

Bianca älskar Jacob. Hon är besatt av Jacob. Han har liksom alltid funnits där i bakgrunden, en första barnslig, omöjlig förälskelse. Bästa vännen Iddes elva år äldre bror. Omöjligt. Eller hur?

Så, när Bianca är sjutton, står han plötsligt där, i köket hemma hos Idde. Han har bott utomlands i flera år, knappt varit hemma alls. Och visst finns det något särskilt mellan dem? Bianca har svårt med matten i skolan, och Jacob erbjuder sig att hjälpa till.

Det blir början på ett stormigt förhållande, som ingen annan får veta om. Hur berättar man för sin bästis att man ligger med hennes elva år äldre brorsa? För sin familj? Jacob vill heller inte att någon ska veta. Han tar med Bianca för att sjunga med sitt band, men när en bandkompis oanmäld kommer hem till honom gömmer han henne i städskåpet.

Ingenting av det som händer Bianca kan hon dela med familj och vänner. Hon blir alltmer isolerad i sin relation till Jacob – vad det nu är för en relation? Jacob velar fram och tillbaka. Han vill avsluta. Han vill vara med henne alltid. Det är inte lätt att hänga med i svängarna.

Det har kommit en rad ungdomsböcker om destruktiva relationer de senaste åren. Här blir det alltmer tydligt att Jacob inte mår psykiskt bra. Hans humörsvängningar och idéer blir alltmer extrema. De vore inte lätta för någon att hantera – och hans familj verkar mer eller mindre ha gett upp – men Bianca går bara andra året i gymnasiet. Det här är hennes första relation. Det är inte lätt för henne att veta vad som är rimligt eller inte.

Som vuxen kommer jag på mig själv med att ligga och svära högt över Jacobs beteende. Det är lätt att se vartåt det barkar. Samtidigt sträckläser jag, och ligger vaken alldeles för länge. Det är spännande. Drabbande.

Samtidigt som temana är allvarliga – förutom relationen med Jacob och vilka konsekvenser den får, är Biancas familjesituation knepig, med en pappa som jobbar utomlands och en utåtagerande tonårig lillebror – finns här en väldig glädje och livslust. Den återkommer i lusten till Jacob och utforskandet av den egna sexualiteten, men också i vänskapen med Idde och skildringen av gymnasieliv och fritidsintressen. Bianca går bildestet och sjunger i kör, spelar gitarr, festar och fikar med kompisar. Hon har ju ett liv. Före Jacob. Och kanske till och med efter, trots allt?

Ella Andrén

Publicerad: 2022-02-11 00:00 / Uppdaterad: 2022-02-09 07:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8709

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?