Text

Tema: brott och straff

Alla mänskliga samhällen håller sig med någon sorts gränser för vad som är acceptabelt och inte acceptabelt. Överträdelser av gränserna leder till mer eller mindre uttalad bestraffning, från social utfrysning till kroppsstraff och frihetsberövande. I västvärlden refererar vi inte sällan till denna gränsdragning som baserad på en ”kristen värdegrund”, men det är svårt att hitta samhällen som inte till exempel fördömer dödande. Svårare kan det vara att hitta samhällen som inte är beredda att göra någon form av undantag från denna regel. Vissa överträdelser kan anses så oförlåtliga att just den egna rätten till liv förbrukats.

Vad som uppfattas som ett brott förändras också över tiden. För några decennier sedan åkte svenska kvinnor till Polen för att få göra aborter som inte var tillåtna i Sverige. Numera är det Polen som förbjuder abort. När homosexuella överlevare återvände från nazisternas koncentrationsläger efter andra världskriget stod de i flera fall utan vare sig erkännande eller ersättning, eftersom homosexualitet fortfarande ansågs vara ett brott. En kulturs frihetshjältar är en annan kulturs terrorister. Segraren skriver historien, och allt det där.

Också där vi är överens om vilka beteenden som är förkastliga kvarstår frågan om hur de ska motarbetas. Är hårdare straff svaret på det mesta, eller fungerar det bättre med någon form av vård och utbildning? Ska brottslingar rehabiliteras och hjälpas eller bara straffas och hållas undan oss andra? Det här är bara några frågor som ställs av litteraturen i dagens tema, där vi samlat skön- och facklitteratur på temat brott och straff.

God läshelg!
/Redaktionen genom Ella Andrén

* * *

Berättelser om brott | Berättelser om straff
Fackböcker om brott | Fackböcker om straff


Berättelser om brott


Helena Henschen: I skuggan av ett brott
Mordens långa skuggor

”’De von sydowska morden’ var en av förra seklets mest omskrivna och omtalade mordhistorier. Bara i en familj var tystnaden kompakt, i det som blev kvar av familjen von Sydow, dit såväl offer som gärningsman hörde. Helena Henschen växte upp med denna tystnad. Hon ärvde den, men bestämde sig så småningom för att…” Läs mer


Emma Cline: Flickorna
Längtan som leder vilse

”Minnena kommer alltid ikapp en. Det förflutna kommer alltid att läcka in i nuet, om det så gått fyrtio år, så är det bara. Evie lånar ett hus av en vän men plötsligt bryts tystnaden och stillheten. Någon kommer och skräcken infinner sig, tills det visar sig att det är husägarens son och hans flickvän, men då är porten till sommaren 1969…” Läs mer


Steve Nyberg: Trygga lilla Sverige
Allt annat än tryggt

”Jag förväntar mig förstås ett vanligt seriealbum när Trygga lilla Sverige landar i min brevlåda. Istället är det en ask, som förutom sex seriehäften innehåller en karta över ‘sabbatssabotörens’ bombdåd, ett tidningsutklipp om…” Läs mer


Louise O’Neill: Hon bad om det
Våldtäktskulturen

”Emma O’Donovan har precis fyllt 18 år och är snyggast och populärast i hemstaden Ballinatoom. När hon och hennes kompisar ska på fest en föräldrafri lördagskväll är det självklart veckans lokale hjälte, fotbollslagets stjärna, som hon riktar in sig på och vet att hon kan få. Hon är Emma O’Donovan. Hon är snyggast och…” Läs mer


Ryan Gattis: Sex dagar: En roman om upploppen i Los Angeles 1992
I skuggan av samhällskollapsen

”Frikännandet efter misshandeln av Rodney King i Los Angeles 1992 är vare sig det första eller sista exemplet på hur uppenbar orättvisa, rasism och polisbrutalitet lett till våldsamma upplopp i USA (eller på andra platser). Det är nästan omöjligt att se bilderna av Kings allt annat är regelrätta gripande utan att begripa…” Läs mer


Jessica Schiefauer: När hundarna kommer
Våldet griper omkring sig

”Jessica Schiefauer, mest känd för den fantasifulla och augustprisbelönade Pojkarna, växte upp i Kungälv, nära Kode, och var sjutton år när fjortonårige John Hron i augusti 1995 misshandlades till döds vid en sjö där, av tonåriga gärningsmän med nazistsympatier. Schifauers nya roman, När hundarna kommer, handlar inte…” Läs mer


Tore Renberg: Attack från alla håll
Yrkeskriminella bygger bo

”Det är dags för förändring i Stavangers undre värld. Cecilie, Rudis tjej och Janis syster, väntar barn och huset, liksom livet, behöver snyggas till i grunden. Det finns heller ingen ekonomi i inbrott längre; Stavangerborna har för gott om pengar för att vilja köpa stöldgods nu för tiden. Hillevågsgänget ska alltså dra sig…” Läs mer


Leo Tolstoj: Kreutzersonaten
Mördarens monolog

”I en tågkupé någonstans i 1880-talets Ryssland börjar resenärerna samtala och kommer in på äktenskapet, kärleken och relationerna mellan könen. Plötsligt lägger sig en man som tidigare suttit tyst och avskärmad i samtalet. Han presenterar sig som Pozdnysjev, en man som har dödat sin hustru. För berättaren i Leo Tolstojs…” Läs mer


Anna Lihammer: Medan mörkret faller
Mord och rasbiologi

”Året är 1934 och kommissarie Carl Hell blir utsedd att utreda ett brutalt mord som skett vid Anatomiska institutionen i Uppsala. Hell och hans, för tidens, oväntade val av partner, polissyster Maria Gustavsson, kliver burdust in i det akademiska finrummet och mordet visar sig snart vara svårare att utreda än de räknat…” Läs mer


Dorothy Koomson: The Ice Cream Girls
Människor kring ett mord

”Jag har inga enorma förväntningar på The Ice Cream Girls. I och med att jag precis sett teveserien – en miniserie i tre delar från brittiska ITV som nyligen gick på SVT – så vet jag ju vem som gjorde det och så. Dock var den ändå intressant nog för att göra mig nyfiken på romanen. I centrum för The Ice Cream Girls står ett mord. Och ändå…” Läs mer


Lauren Myracle: Shine
”No tears for queers, and all that”

”Strax utanför det lilla samhället Black Creek i North Carolina hittas en söndagsmorgon en brutalt misshandlad tonårspojke utanför bensinstationen där han jobbat. Nerkörd i halsen och fasttejpad med silvertejp har han munstycket från bensinpumpen, och på hans bröst står ‘Suck this, faggot’ skrivet i blod. Misshandeln…” Läs mer


Joyce Carol Oates: Våld – En historia om kärlek
Missgärning och hämnd

”Det är en enkel och otäck bok hon har skrivit, Joyce Carol Oates. Äcklet och våldet är svårt att värja sig mot, och berättartekniken är så effektiv att man gärna läser ut boken snarast möjligt. Handlingens startskott går som följer: Den 4:e juli 1996 går änkan Teena Maguire genom parken med sin tolvåriga dotter Bethie, på väg…” Läs mer


Maj Sjöwall och Per Wahlöö: Den skrattande polisen
Underfundigt underhållande polisarbete à la 1968

”Det är lätt att se varifrån svenska deckare fått rykte om sig att vara samhällskritiska – och bra – när man läser Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Jan Guillou ska för övrigt ha sträckläst deckarduon när han satt i fängelse i början av 1970-talet (efter IB-affären) och dragit den slutsats som sedermera resulterade i Hamilton-böckerna: ‘För mig blev det…” Läs mer


William Shakespeare: Julius Caesar
Demokratin och döden

”I Den gudomliga komedin placerar Dante tre personer längst ner i helvetet: Judas, som förrådde Jesus, och Brutus och Cassius, som förrådde Julius Caesar. Nu är det ju inte säkert att han menade något med just den där fördelningen – 2-1 till Caesar – men i vilket fall som helst talar det sitt tydliga språk. Mordet på Julius Caesar hör till historiens…” Läs mer


Anders Roslund & Börge Hellström: Box 21
Otänkbart obehagligt

”Mitt i idyllen vid St Eriksplan i Stockholm pågår otänkbara övergrepp. I en liten lägenhet bakom lyckta dörrar misshandlas Lydia fysiskt och psykiskt långt bortom vår föreställningsvärld. På Sergels torg säljer tjackpundaren Hilding amfetamin utblandat med tvättmedel till fel personer. På samma sjukhus i olika rum…” Läs mer


Agatha Christie: Mord på ljusa dagen
”ondskan finns överallt under solen”

”Hur grov brottslighet fått sådant underhållningsvärde är väl egentligen ett mysterium i sig. Ställd inför verkliga brott är det emellertid inte utan att man känner en bismak av besvikelse över att verkligheten nästan alltid är så oglamourös och plump (och verklig). Verkliga skurkar har sällan särskilt mycket att göra med…” Läs mer

* * *

Berättelser om brott | Berättelser om straff
Fackböcker om brott | Fackböcker om straff


Berättelser om straff


Edward Bunker: Djurfabriken
Ett koncentrat av eftersatt mänsklighet

”’Bastiljen i bukten’, San Quentin-fängelset, är Kaliforniens äldsta och kanske mest beryktade fängelse. Edward Bunker blev, när han placerades där som 17-åring 1951, fängelsets yngsta intern någonsin. Han hade redan då en lång och strulig historia: alkoholiserade föräldrar, fosterhem, ungdomsfängelser, militärskola…” Läs mer


Kristien Hemmerechts: Kvinnan som matade hundarna
Provocerande distans

”Michelle Martin var fru till den belgiske pedofilen och seriemördaren Marc Dutroux och dömd för att ha varit delaktig i hans brott. Dutroux greps 1996 och dömdes för kidnappning, våldtäkt och mord på flera unga flickor. Två flickor överlevde i Dutrouxs källare. Fyra andra dog, blev mördade eller svalt ihjäl. Kristien…” Läs mer


Aris Fioretos: Mary
Att behålla en kärna ingen kan komma åt

”Det är november 1973, men det är svårt att skaka av sig känslan av att det också är helt nyss. Då var det studentprotester utanför Tekniska högskolan i Aten som brutalt slogs ner av den grekiska militärdiktaturen, men vi har sett de här situationerna från platser runtom i världen, inte sällan filmade med skakiga…” Läs mer


Varlam Sjalamov: Skovelmästaren: Berättelser från Kolyma
Alla de andra dagarna

”Mellan 1929 och 1953 tillbringade Varlam Sjalamov 20 år i sovjetiska arbetsläger som oliktänkande. 16 av dessa i Kolyma, en region längst bort i Sibirien, ett fängelse stort som Frankrike, en halv värld borta från… allt. När han släpptes började han skriva om det: inget stort mastodontverk, utan bara (om man får använda ordet i…” Läs mer


Victoria Larsson: Ett norrländskt trauma
Om traumat är trippelmordet eller bara tonåren ..?

”’Jag är elak för att jag är ful. Om jag var söt skulle jag vara snäll.’ Ibland verkar det så enkelt för 16-åriga Veronica, huvudpersonen i Victoria Larssons debutroman Ett norrländskt trauma. Om hon bara vore söt, om hon inte hade den där aknen i hela ansiktet. Då. Då skulle allt vara bra. Inte den här evigt molande vilsenheten…” Läs mer


Henrik Bromander: Smålands mörker
Osäkrandet av en genre

”När Johan Wirdelöv recenserade Daniela Wilks Banglatown här på dagensbok.com för några år sedan inledde han med en lista av Tanja Suhinina över vad som karaktäriserar ‘svensk självbiografisk ångestserie’: mycket svärta, mycket kroppsvätskor, dåligt sex och könsdelar, jämnstora rutor, naivistisk tecknarstil…” Läs mer


Susanna Alakoski: Håpas du trifs bra i fengelset
En eländesroman

”Annis bror är narkoman. Jennas morbror är narkoman. Knarket är inte bara Samis liv, knarket är Annis och Jennas och Dans liv också. Susanna Alakoski skildrar i sin nya roman en finsk familj där alkoholiserade föräldrar och knarkande bröder hör till vardagen. Där fattigdomen ständigt är närvarande och problemen är många…” Läs mer


Edward Bunker: The Animal Factory
Av naturen stenhård

”Edward Bunker har en bra referens när han skriver. Sig själv. Bunker är av naturen stenhård. Många moralpredikanter säger antagligen motsatsen och förbannar hans livsstil men de har, ack, så jäkla fel. Bunker hade en lite strulig uppväxt och sedan blev allting värre. Efter diverse problem som ledde till militärskolor hamnar han som den…” Läs mer

* * *

Berättelser om brott | Berättelser om straff
Fackböcker om brott | Fackböcker om straff


Fackböcker om brott


Inger Lövkrona: Annika Larsdotter – barnamörderska
Det värsta brottet?

”Att döda sitt nyfödda spädbarn, hör det till de mest obegripliga och tabubelagda brott man kan begå? Att skada den där lilla, hjälplösa varelsen som man burit i sin egen kropp, förväntas föda med sin egen kropp, älska över allt annat? Skydda med sitt liv? Ändå händer det, har hänt och händer än idag. I inledningen till…” Läs mer


David Lagercrantz: Änglarna i Åmsele
Åmsele-morden som karriärväg

”Sommaren 1988 är David Lagercrantz 25 år och anställd på Kvällsposten i Malmö – ”’den sämst ansedda dagstidningen i landet’, som min fars vän Harry Schein vänligt förklarade för mig”. Det har inte så lite av uppror över sig, både mot den välrenommerade fadern, Olof Lagercrantz, och den adliga släkten…” Läs mer


Ulf Durling (red): 221 bra deckare du bör läsa innan du mördas
To die for?

”Kriminallitteraturen är en enorm genre, både inom Sverige och på export. Enorm och spretig, för även om den har den konkreta bestämningen att den kretsar kring ett brott, oftast ett eller flera mord, så kan ju författaren närma sig detta på många olika sätt. Det kan vara klurigt och märkligt mysigt eller framkalla mardrömmar. Vi…” Läs mer


Niklas Orrenius: Skotten i Köpenhamn
Vilks, hunden och yttrandefrihetens gränser

”Efter attentatet mot Lars Vilks i Köpenhamn 2015 uppstod ingen ‘Je suis Vilks’-rörelse. Det konstaterar Jens Liljestrand när han i Expressen recenserar Niklas Orrenius reportagebok Skotten i Köpenhamn, och det konstaterandet både sammanfattar och inte sammanfattar något centralt i frågorna kring Lars Vilks och hans evinnerliga…” Läs mer


Björn Hagberg och Martin Widman: Att döda en människa
Mördarapor eller freds- och harmonimaffia?

”Att döda en människa är titeln på Björn Hagbergs och Martin Widmans bok med undertiteln ‘På spaning efter det första kriget’. Det är på ett sätt en bra titel; den fångar såväl uppmärksamheten som det centrala grundläggande moraliska problem den handlar om. Eller gör den det? Är ‘att döda en människa’ verkligen detsamma…” Läs mer


Simon Häggström: Skuggans lag: En spanares kamp mot prostitutionen
Från Malmskillnadsgatan och hotellen

”’Vi har nämligen en patrull från Ingripandesektionen som står på Sveavägen 39 A med en kvinnlig överdos. De hittar ingen legitimation på henne, men de har tydligen hittat en jävla massa kondomer, så då kom jag att tänka på er. Det kanske är någon av era horor? Skulle ni ha möjlighet att svänga förbi och kika på henne?’ Med…” Läs mer


Ulrika Nandra: De oanständiga: Det moderna Indiens sexuella revolution
Modernisering, våldtäkt och sexuell revolution

”I december 2012 utsattes en ung indisk student, Jyoti Singh Pandey, för en brutal gruppvåldtäkt och misshandlades så svårt att hon senare avled av skadorna. Det var kanske ingen unik händelse – vare sig den första eller den sista – men den väckte protester som kablades ut över världen. Ett tabu var brutet och Indien debatterade…” Läs mer


Joakim Palmkvist: Äventyr i Svenssonland: Seriemördaren Peter Mangs
Stabilt kriminalreportage om Peter Mangs

”Den senaste tiden har det börjat komma böcker om Peter Mangs, mannen som satte skräck i Malmö och kallades för en ny laserman. Palmkvists bok är den med den osmakligaste titeln. Jag antar att den är lånad från Mangs egen bok Mina äventyr i Svenssonland. Dock är reportaget intressant och läsaren får en insikt i såväl de brott…” Läs mer


Annika Sandén: Missdådare
På kant med rättvisan omkring 1600

”För den som gillar amerikanska brottsplatsutrednings- och advokatserier lämnar rättsmaterial från 1600-talet onekligen en hel del att önska. Det är frustrerande, men också naturligtvis intressant. Varför verkar rättegångarna så ofta ha runnit ut i sanden? Ser det bara ut så, för att material inte bevarats, eller lät man verkligen…” Läs mer


Mattias Gardell: Raskrigaren: Seriemördaren Peter Mangs
Mangs rätta ansikte

”Döda invandrare, sa Mangs, och polisen kommer att utgå ifrån att de haft livet av varandra. Knarkuppgörelser, gängbråk, det är där de kommer att leta först. När Peter Mangs först började skjuta på Malmöbor med utländskt utseende, var året 2003. De första morden skedde i Lindängen, ett område med…” Läs mer


Niklas Malmborg och Geir W Stakset: Pappa & kriminell. Ett reportage om bankrån, bilbomber och blöjor
Livsstilskriminella byter blöjor

”Rent filosofiskt skulle säkert de allra flesta människor utan problem skriva under på att även kriminella kan älska sina barn. Eller på att barn inte är skyldiga till vad föräldrarna har för sig. Hur vi agerar i verkligheten verkar inte ligga helt i linje med den filosofin. I reportageboken Pappa & kriminell finns till exempel ett barn som…” Läs mer


Roberto Saviano: Kom med mig
Modigt om maffians inflytande på det italienska samhället

”När Silva Avallone var i Stockholm och pratade på Internationell författarscen i våras pratade hon om Roberto Saviano som hennes förebild och en förebild i den samtida italienska litteraturen. Nu är det förvisso en skillnad på den skönlitteratur som Silvia Avallone och de andra italienska författarna som är aktuella nu skriver…” Läs mer


Sören Bondeson: Konsten att döda. Så skriver du en kriminalroman
Gediget, genialt och omfattande om hur du skriver en kriminalroman

”Som den poet jag är har jag på något vis alltid varit fascinerad av deckare. Det är det där med mörkret, ondskan och spänningen. Vem gjorde det och varför? Jag minns hur jag på min författarutbildning skrev ett par deckarnoveller, och faktiskt drömde om att skriva en hel roman i samma genre. Men det blev oöverstigligt…” Läs mer


Susanna Alakoski (red): Lyckliga slut. Sjutton berättelser om vardagsvåldet
”Att berätta om det blir en väg att återta makten”

”Det är egentligen en ren slump att jag råkar läsa Lyckliga slut precis efter att jag läst Happy, happy – en bok om skilsmässa. En slump som definitivt ser ut som en tanke. Antologin Lyckliga slut börjar med redaktören Susanna Alakoskis berättelse om sina egna och föräldrarnas förhållande. Om hennes mamma…” Läs mer


Emre Güngör och Nima Dervish: Varför mördar man sin dotter?
Hederskultur, mord och det svenska samhället

”Vad får en människa att förtrycka, misshandla och slutligen mörda sitt barn? Hur resonerar man? Och hur lever man med det efteråt? De frågorna ligger till grund för socionomen Emre Güngörs och journalisten Nima Dervishs bok om hedersmord, Varför mördar man sin dotter? I centrum för skildringen står morden på tre…” Läs mer


Lena Lennerhed: Historier om ett brott
Mångsidigt och inkännande om aborternas historia

”Kropp, sexualitet och reproduktion tycks alltid ha varit närmast ideologiska slagfält där män och kvinnor, stat, familj och individ tävlat om kontrollen. Människor vill kunna planera sina liv och relationer; samhällen vill av olika anledningar styra deras beteenden och antal. Åtminstone sedan antiken har man använt sig av…” Läs mer


Gellert Tamas: Lasermannen
Det trånga ombonade Sverige

”Seriemördare har blivit ikoner och vardagsmat i deckare, på film och teve. Skickliga profilerare ringar in gärningsmannaprofilen. Välutrustade labb och noggranna tekniker samlar in minsta mikroskopiska spår och kan minutiöst rekonstruera händelser och binda brottslingarna till brotten. Det är spännande, det är…” Läs mer


Tomas Lappalainen: Camorra – En bok om maffian i Neapel
”Maffian? Vad är det? Någon sorts ost?”

”Små killar beundrar maffian – de leker utpressning och beskyddarverksamhet. Stora killar fascineras av maffian – de intresserar sig för utpressning och beskyddarverksamhet som ‘fenomen’. Jag hade nästan glömt bort mitt tidigare intresse, fram tills för något år sedan då jag kom över en bok av Tomas Lappalainen som hette Maffia…” Läs mer


Johan Hilton: No tears for queers
Toppen på ett mycket farligt isberg

”Matthew Shepard i Laramie, Wyoming 1998. Johan Pettersson i Katrineholm 2002. Josef Ben Meddour i Göteborg 1997. Tre män som mördats på grund av sin homosexuella läggning. Tre hatbrott som avhandlas i Johan Hiltons bok No tears for queers. Morden är långt ifrån ensamma i sitt slag. De…” Läs mer


Göran Rystad: Politiska mord
Från Et tu, Brute till Warrenkommissionen

”’Stora’ ledare föder stora drömmar eller stort hat. Så när en Ceasar, en John F. Kennedy eller en Indira Ghandi mördas, är det därför inte bara en människa som dör, utan även en symbol. Lika självklart som det kan tyckas vara, lika svårt verkar människor kunna acceptera detta faktum, en omständighet som alltid utgjort…” Läs mer


Katarina Wennstam: En riktig våldtäktsman
Våldtäktsmannen – monster eller människa?

”Årligen polisanmäls omkring 2000 våldtäkter i vårt land. Mörkertalet är förmodligen mycket stort, så det är åtminstone ingen överdrift att konstatera att tusentals kvinnor varje år får sina liv förstörda – enbart i Sverige. Katarina Wennstam har i sin tidigare bok Flickan och skulden tittat på synen på våldtäktsoffren. I den här boken…” Läs mer

* * *

Berättelser om brott | Berättelser om straff
Fackböcker om brott | Fackböcker om straff


Fackböcker om straff


Roddy Nilsson och Maria Vallström (red): Inspärrad
Institutionaliserad identitet och motstånd

”Att låta tidigare tystade grupper komma till tals, det är och har varit en central del i modern historisk forskning. De som inte räknats, de som haft få möjligheter att göra några större avtryck, eller vars avtryck ingen brytt sig särskilt mycket om att bevara. Inspärrade är en sådan grupp, och just Inspärrad. Röster från intagna på sinnessjukhus…” Läs mer


Annika Sandén: Bödlar: Liv, död och skam i svenskt 1600-tal
Bödelns svenska historia

”Annika Sandén är historikern som utforskar den lite skuggiga delen av svensk historia. Hennes förra bok Missdådare utforskade synen på brott i 1600-talets Sverige. I det senaste verket Bödlar utforskar Sandén bödelns kulturhistoria, främst under Sveriges 1600-tal. Områden som Sandén belyser är hur själva yrkesrollen bödel kom…” Läs mer


Jonas Inde: Överlevare
Solitary man

”Överlevare handlar om hur Jonas Inde åker till Lake City i Florida för att träffa Rod Ferrell, en av internerna i fängelset Columbia Annex. Inde fastnade för Ferrell efter att ha sett en dokumentär som behandlar ett uppmärksammat dubbelmord som Ferrell sitter inne på livstid för. Han bestämde sig för att han ville…” Läs mer


Alice Goffman: Jagade: Livet på flykt i en amerikansk stad
Vardagsliv av polisvåld och massfängslande

”Det finns inte särskilt stora likheter mellan Alice Goffmans Jagade och Piper Kermans Orange is the new black – förutom att jag precis läst båda. Den förstnämnda är baserad på Goffmans doktorsavhandling i sociologi, den senare är en memoar som blivit tv-serie. Båda handlar förstås, om än på olika sätt, om det amerikanska…” Läs mer


Piper Kerman: Orange is the new black: Mitt år i ett kvinnofängelse
Från utsidan till insidan och tillbaks igen

”Piper Kerman berättar sakligt utan bitterhet eller sentimentalitet i sin självbiografi hur hon levde i ett kvinnofängelse i över ett år, med allt vad det innebär. Med ett bra men enkelt språk beskriver hon sanningen. Boken släpptes 2010, fem år efter att hon kom ut ur fängelset. Piper har funnit sin man i livet och bor…” Läs mer


Michail Chodorkovskij: Mina medfångar
Porträttsamling från fängelset

”Fängelset eller fånglägret verkar ha en alldeles särskild plats i rysk litteratur och samhällsliv. I Ryssland, skriver Michail Chodorkovskij i förordet till boken Mina medfångar, ‘har alla som läst Solzjenitsyn eller Sjalamov, liksom de som aldrig hört talas om dessa stora författare, med modersmjölken insupit det ordspråk…” Läs mer


Eva F Dahlgren: Fallna kvinnor
Makt, motstånd och samhällets bottensats

”De klassificeras enligt olika psykologiska typer. De är demimonder, gatflickor, ligistflickor, berglärkor, soutenörsflickor, bettlerskor, bordellflickor. De är vampyrer. De är psykiskt undermåliga. Psykiskt abnorma. De är samhällets bottensats. De har ingen plats i Historien om Sverige. De måste låsas in…” Läs mer


Antonio Gramsci: Brev från fängelset
”Att leva innebär att ta ställning. Jag hatar de likgiltiga.”

”Rubrikens ord är Antonio Gramscis, italiensk journalist och marxist, och han levde enligt sina ord. Med liv och frihet på spel, blev han till sist Mussolinis farligaste motståndare. Därför kom polisen, sent på kvällen den 8 november 1926, och hämtade honom i hans bostad i Rom och förde honom till Regina Coelifängelset. Rättegången…” Läs mer


Mattias Hagberg: Släpp fångarna loss. Ett reportage om brott, straff och trygghet
Vem tjänar på brott och straff?

”Antalet anmälda brott i Sverige, inklusive grova våldsbrott, har knappt ökat sen 1990 och brott involverande dödligt våld har snarast minskat. Samtidigt har antalet fångar ökat, eftersom fler människor idag låses in under längre tid. Straffen i Sverige har blivit hårdare, fler döms till fängelse istället för vård, och…” Läs mer


Donald Critchlow: Enemies of the state
Best of Gulag

”Många har hört talas om boken En dag i Ivan Denisovitjs liv, av Aleksander Solsjenitsyn. Färre har kanske läst den, och än färre har väl läst hans mer tungrodda böcker om Gulag-arkipelagen. Men kända är de. Men de är långt ifrån de enda böckerna om Gulag, de sovjetiska slavlägren i Sibirien. Det finns en lång rad personer som har…” Läs mer


Fatima Meer: Prison diary
Från en sydafrikansk cell

”Varje år fängslas mängder med människor för sina politiska åsikter. Regimer världen över försöker på så sätt tysta sina kritiker. Under apartheidregimen var Sydafrika en diktatur utan många likar i världen. Politiska aktivister fängslades i stor mängd för att de umgåtts med fel personer, för att ha spridit politisk propaganda eller för…” Läs mer

* * *

Berättelser om brott | Berättelser om straff
Fackböcker om brott | Fackböcker om straff

* * *

Mer läsning på det här temat kan du hitta till exempel under etiketterna Kriminalitet, Maffia, Kidnappning, Mord, Våld, Våldtäkt och Fängelse.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-04-29 00:01 / Uppdaterad: 2017-04-28 15:17

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?