Recension

: Kom med mig
Kom med mig Roberto Saviano
2012
Brombergs bokförlag
7/10

Modigt om maffians inflytande på det italienska samhället

Utgiven 2012
ISBN 9789173373838
Sidor 161
Orginaltitel Vieni via con me
Översättare Cecilia Schwartz

Om författaren

Roberto Saviano är född i Neapel 1979. Han kom som mycket ung i kontakt med den neapolitanska maffian, camorran. Under flera år samlade han material till sin avslöjande reportagebok, som blivit en succé över hela världen. 2008 kom också en film baserad på boken. Uppmärksamheten gjorde att camorran drog öronen åt sig och Saviano lever nu nunder ständigt dödshot.

Sök efter boken

När Silva Avallone var i Stockholm och pratade på Internationell författarscen i våras pratade hon om Roberto Saviano som hennes förebild och en förebild i den samtida italienska litteraturen. Nu är det förvisso en skillnad på den skönlitteratur som Silvia Avallone och de andra italienska författarna som är aktuella nu skriver och den facklitteratur som Roberto Saviano skriver men båda formerna engagerar och berör.

Texterna som är samlade i boken Kom med mig har Roberto Saviano medverkat med i TV-programmet Vieni via con me (Kom med mig). TV-programmet försökte man censurera på ett smygande sätt, många politiker är liksom maffian rädda för Roberto Saviano eftersom han planterar sina ord i tittarnas, lyssnarnas och läsarnas tankar.

Jag tänker mig ofta berättelsen som ett virus som sprids mellan människor och påverkar dem att förändra världen.

Det spretar på ytan men vad alla texter har gemensamt är att oavsett om de handlar om miljöförstöring, byggfusk, liv och död eller kärlek är att de alla undersöker och presenterar ett Italien med en havererad politik som styrs av maffians våld och hot. Får med sig läsaren i sitt engagemang det får han. Vi hör honom i Sverige jag hoppas att tillräckligt många i Italien också hör honom.

Det handlar om ett raserat studenthus som inte höll tillräcklig byggnadstandard och därmed rasade under en stor jordbävning i L´Aquila och begravde flera studenter vars sista timmar i livet skildras i boken, en berättelse som rör mig till tårar. Det handlar om den vidriga handeln med giftigt avfall som styrs av Camorran i Neapel men förstör jorden i hela Italien, en berättelse som väcker ilskan i mig. För att korrumpera politiken tar man pengar av de politiker som vill köpa sina röster och säljer dessa till studenter och pensionärer utanför vallokalerna. Han talar också om de hemliga ritualer som initierar en ny medlem i en maffiaklan. Alla texter är inte lika engagerande men allt som allt är Kom med mig djupt intressant och obehaglig läsning.

Roberto Saviano låter många röster tala genom sina texter för att på så sätt uppmana fler att gå med dem och honom. Det gör honom till ett självklart mål för den italienska maffian som gör allt för att stoppa honom. De många han tackar i slutet av boken som skyddar vart steg han tar är ett bevis på att det finns människor som lyssnar.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-06-23 00:00 / Uppdaterad: 2015-07-27 08:47

Kategori: Recension | Recension: #4761

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?