Recension

: Maffia
Maffia Tomas Lappalainen
1993
Fischer & Co
7/10

Ingående om den sicilianska maffian

Utgiven 1993
ISBN 9170548552
Sidor 246

Om författaren

Fotograf: Ulla Montan

Tomas Lappalainen, född 1958, har ett förflutet som kulturredaktör på LO-tidningen och har även medverkat regelbundet i Aftonbladet. Numera försörjer han sig som författare och har förutom ”Camorra” givit ut böckerna ”Maffia” (1993), ”Italien” (1999) samt ”Se Neapel och sedan dö” (2006)

Sök efter boken

Jag tror vi lite till mans tänker på den sicialianska maffian med skräckblandad förtjusning. Det är fruktansvärt och hemskt, mord och elände, samtidigt som det är lite spännande med mörktonade rutor, kraftiga handslag och… nja, hästhuvuden i sängar är kanske inte så sexigt ändå.

Lappalainen skriver utförligt om den sicilianska maffian. Han ger bakgrunden till varför situationen ser ut som den gör på Sicilien – ön som ständigt varit ockuperad av andra länder och främmande härskare. Han beskriver maffians uppbyggnad, diskuterar kulturens betydelse och redogör för historien som lett Sicilien där de är idag. Familjens betydelse och hederns centrala plats, vikten av "amicizia", vänskap, och kontakter skriver Lappalainen initierat om.

Uppräkningen av mördade och försvunna politiker, åklagare, domare och journalister samt annan våldsstatistik är skrämmande. Risken att bli mördad på Sicilien ter sig nästan mer överhängande än chansen att överleva, även om det naturligvis inte är så.

Begrepp som Cosa Nostra, omertá, maxiprocessen, botgörare och den sicilianska aftonsången reds ut och förklaras i vidare mening. Så även beskyddarverksamheten, familjernas uppbyggnad och den till synes omättliga blodtörsten i det maffiarelaterade våldet.

Maffian är inget att glorifiera. Anledningen till att maffian existerar på Sicilien är inte för att man inte behöver en stat. Men folket på den italienska ön identifierar sig med familjen, gruppen, klanen istället för med regionen, landet eller partiet. Lappalainen citerar den 1992 mördade domare Giovanni Falcone som skrev:

…detta skapar ett alibi som tillåter alla att leva utan koppling till det kollektiva livets regler … Maffian är, om man tänker noga efter, huvudsakligen ingenting annat än ett uttryck för ett behov av ordning och alltså av stat.

Som Lappalainen skriver i början är det konstigt nog ens eget land man ofta får syn på när man reser utomlands och studerar andra kulturer – eller att man upptäcker sitt eget land, genom att andra kulturer fungerar precis tvärtom. Det är intressant att jämföra statens berättigande i Sverige med statens frånvaro av befogenheter på Sicilien. Det är ingen bok för sträckläsning, men några sidor då och då, för att förstå hur maffian kan existera på Sicilien.

Intressant, som sagt, för att sammanfatta med ett ord.

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2004-08-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-28 12:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1285

5 kommentarer

Jag menar att "Maffia" har fått ett betyg som strider mot min uppfattning om boken, den är värd betydligt mer än en sjua. Tycker snarare att det handlar om en nia på gränsen till en tia. Har just påbörjat "Italien", en annan bok av samma författare, hoppas att även den lever upp till mina förväntingar.

Tack för ordet
/Fredrik

Fredrik Oregistrerad 2005-03-18 14:11
 

Tycker betyget är alldeles lagom. Vill man har djupare fakta rekommderar jag Padovannis intervjuer med Falcone.

jens Oregistrerad 2005-08-29 08:31
 

10 poäng av 10 får denna suveränt välskrivna bok. Vill även tipsa om Kjell E. Genbergs bok "Maffia- En brottsorganisation från födelse till fall.

T.S Oregistrerad 2005-11-07 10:45
 

T.L:s bok Maffia är en helt suverän bok. En stark 9:a enligt min mening. Håller oxå med om att Padovannis int. med Falcone är kanon. Är det nån som har nått mer bokförslag i ämnet så… Tack för ordet

Min Oregistrerad 2005-12-30 00:54
 

Har läst boken och använt den mycket i mitt specialarbete om maffian som jag skrev i gymnasiet och tycker den är kanonbra. Skall lägga upp arbetet på mimers brunn om bara skräpet ville fungera igen.

Joachim Franzén Jur kand Oregistrerad 2006-09-10 05:25
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?