Recension

: Mafia - a chilling illustrated history of the underworld
Mafia - a chilling illustrated history of the underworld Joe Dorigo
1992
Arrow Bks.
6/10

Maffia basic

Mafia – a chilling illustrated history of the underworld av Joe Dorigo är ännu en i raden av folianta böcker som skissar den amerikanska maffians utveckling från dess sicilianska rötter, över immigrationen till den explosiva utvecklingen under förbudstiden och depressionens 20 och 30-tal.

Men den skjuter också in sig på att ta död på en hel del maffiamyter. Boken är indelad i fem kapitel: ”What is the Mafia”, ”Unholy alliance”, ”Murder Inc.”, ”It’s only business” och ”Godfathers”. Under ”It’s only business” tas drogproblemet upp t.ex. Det är väl en allmänt känd sanning att en riktig mafiosos omertá sätter käppar i hjulet för droghandel. Men verkligheten ser annorlunda ut, något som också FBI-agenten Joseph D.Pistone vittnar om Donnie Brasco. Orsakerna till att maffian i slutändan varit intresserad av droger är två, dels lättförtjänta pengar naturligtvis, men också en existerande organisation som kan underbygga de farligaste momenten i knarkkedjan; transporterna och att få ut det på gatan.

Sista kapitlet, ”Godfathers”, tar itu med den slitsarkaste av myter, dessutom en ganska ung sådan eftersom den till stora delar sprungit ur Mario Puzos The Godfather, dvs den om bossarnas boss som sköter sitt kriminella imperium med pragmatisk järnhand och samtidigt leder familjen i kärlek och av respekt. Går man till de historiska figurer som styrt större eller mindre delar av la Cosa Nostra hamnar man ganska långt från denna landsfadersgestalt. Då rör det sig snarare om kallhamrade yrkesmördare som genom list och stor tur lyckats arbeta sig upp till toppen, snarare än ett familjeöverhuvud som tryggat familjens fortlevnad med söner som läst vid Princeton. ”Familjen” var i själva verket förbrytarbröderna och tvärtom. ”If this is your family… this is your family. Capice?!”, som Lefty säger i Donnie Brasco.

Där har ni några exempel på effektiva mytdödare. Fram träder en annan värld, kanske lika mytisk den när allt kommer omkring?

Textutdrag (Visa/göm)

Anders Edwartz

Publicerad: 2005-08-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-18 15:26

Kategori: Recension | Recension: #1740

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?