Recension

: Donnie Brasco
Donnie Brasco Joseph D. Pistone
Sierra Club
6/10

This is your family

ISBN 0451192575
Sidor 416
Språk Engelska

Om författaren

Joseph D Pistone är FBI-agenten som 1976 infiltrerade New York maffian, en operation som varade i sex år.

Sök efter boken

Det här är den spännande berättelsen om FBI-agenten Joseph D. Pistone, som genom en under cover-operation kom att närma sig kärnan av Bonnanofamiljen i New York. 1976 hade Pistone redan genomfört ett antal liknande, men mindre, operationer, vilket gav FBI-ledningen mersmak. Efter månader av idogt arbete för att ”säkra” sin falska identitet på gatorna och i den organiserade kriminalitetens kretsar, kunde ”Donnie Brasco” sakta och metodiskt arbeta sig upp mot toppen i den hierarkiska maffiastrukturen. De åtal som följde på hans vittnesmål (efter att operationen avslutats 1981), ledde till 100 fällande maffiadomar.

Donnie Brasco:s berömmelse vilar naturligtvis till största delen på filmen med samma namn. Dess storhet bygger i sin tur på tidstypiska miljöer men framförallt ett känsligt spel mellan Johnny Depp (Brasco) och Al Pacino, här oförglömlig uttolkare av den tragikomiska ”soldaten” Lefty Ruggierro. Det vilar trots allt något väldigt romantiskt över filmen och Leftys vilsna karaktär som får slita hund i skuggan av de som tar sig upp till toppen. ”Thirty years I’m busting my hump. What have I got?”, summerar han sin gärning.

När man läser Donnie Brasco visar det sig att bokens Lefty befinner sig en bra bit från filmens dito. Här är han mer av den småskurk han antagligen var, kall, småsnål och ofta med en nervös bick över axeln på Mulberry Street. Fader/son-temat som i filmen får stort utrymme vänds här snarare om, Lefty gör allt och tar till hårda metoder för att knyta den mycket smartare Donnie till sin sida. I ständigt krig med soldater inom den egna familjen och andra, blir det ett spel på liv och död.

Även berättelsen i stort har anpassats och skulpturerats om hårt för att passa den vita duken. Boken ägnar t.ex. först en stor del åt att beskriva Pistones tidigare karriär och det intressanta arbetet med att plantera Donnie Brasco i närheten av de miljöer han ska infiltrera. Helt avgörande för att uppbära någon form av säkerhet är såklart trovärdigheten i hans cover, och det fås bara genom att någon går i god för honom, vilket ofta visar sig vara den avgörande skillanden mellan att sluta som ett plastpaket i Hudsonfloden eller få fortsatt förtroende.

Donnie Brasco är ingen vackert skriven bok, men den reportagetext den utger sig för att vara. Den myckna dialogen präglas naturligtvis starkt av gatans språk, och för den som vill hänga med i vissa replikskiften underlättar goda kunskaper i amerikansk slang eller ett lexikon på området. Å andra sidan får man här ett gatudokumnet över en värld som är stängd för de flesta, och när någon ibland öppnar dörren förvrängs den ofta genom det populärkulturella filtret.

Här är det istället naket och rakt på sak, författat av en man som hade föga motiv att ändra sin story så att den skulle passa någon.

Textutdrag (Visa/göm)

Anders Edwartz

Publicerad: 2005-08-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-18 15:31

Kategori: Recension | Recension: #1740

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?