Text

Banned Books Week

I början av oktober är det Banned Books Week, de förbjudna böckernas vecka. Den har funnits i USA sedan 1982 och lanseras nu för första året i Sverige av Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket. Såklart vill vi uppmärksamma hotade böcker även här på dagensbok.com.

Det finns en mängd aktörer som av olika skäl vill förbjuda böcker. Det kan handla om stater, totalitära regimer som inte tål ifrågasättas, men också om exempelvis föräldraorganisationer eller enskilda vuxna som tagit på sig att ”skydda barnen” från det ena och det andra på lokal nivå.

Inte minst i USA är det senare ett växande problem, där böcker förbjuds från bibliotek och skolbibliotek därför att de har ett provocerande språk, för att de tar upp sexualitet, våld eller rasism. I slutet av 1990-talet plockades Harry Potter-böckerna bort från amerikanska skolbibliotek – men också från en frireligiös svensk skola, tydligen – eftersom skildringen av magi uppfattades som hotfull. Idag är det inte minst hbtq-tematik, sexuellt våld och rasism som provocerar.

Vad händer med oss och med samtalet om världen om vi plockar bort det som stör? Om vi vägrar lyssna på människor vars världsbild och erfarenheter skaver mot våra egna? Och inte minst: vad händer med barnen som inte får spegla sig i olika sätt att vara och leva?

De frågorna vill vi lyfta fram här, tillsammans med nyare och äldre recensioner av böcker som förbjudits i olika sammanhang. Mer om varför de förbjudits, och om fler ifrågasatta böcker, kan du läsa på Svenska Pens sidor om Banned Books Week Sverige.

* * *


Angie Thomas: The Hate U Give
Om vi aldrig höjer rösten blir det aldrig bättre

”Sedan hon var tio år har Starrs liv varit delat i två hälfter. Den ena levs på den vita privatskolan, där hon har sina vita vänner och sin vita pojkvän. Den andra där hon växt upp, i Garden Heights, ett svart område präglat av gängvåld och droghandel, men också av sammanhållning och gemensamma erfarenheter. Starr…” Läs mer


Astrid Lindgren: Bröderna Lejonhjärta
Djärvt att ge sagornas saga ny skrud

”Fjorton svenska upplagor har utkommit sedan 1973. Bröderna Lejonhjärta är en fantasyklassiker som blivit översatt till närmare femtio språk. Det är en saga i svart och vitt – det finns inga gråskalor i människornas strid mot diktatorn Tengil. Astrid Lindgren fick visst kritik för det där svart-vita när boken först gavs…” Läs mer


Marjane Satrapi: Persepolis del 1–4
Klockrent Marji!

”‘– Varför sprang frun? – Jag är försenad! Jag sprang för att hinna med bussen. – Jo … men när ni springer rör sig er bak på … hur ska jag säga … ett oanständigt sätt! – Då är det bara att sluta glo på min röv!’ Revolutionsgardister, allmänt kallade ”skäggen”, som kontrollerar att kvinnorna bär sin chador på korrekt sätt, politiska…” Läs mer


Svetlana Aleksijevitj: Bön för Tjernobyl
Werners kaos

”Ett par år efter Tjernobyl-katastrofen medverkade en vän till mig, då åtta, nio år, i ett radioprogram som inleddes med ”den dagen kommer Lisa aldrig att glömma” och handlade om hur katastrofen påverkade oss i Sverige. Men eftersom katastrofens inverkan även i de mest nedsmutsade delarna av Sverige (vilket skall vara…” Läs mer


Laurie Halse Anderson: Säg något
Om mörka minnen, ljusglimtar och överlevnad

”Melinda är 13 år och har precis börjat på high school. Ingen av hennes tidigare vänner – eller någon annan heller, för den delen – pratar med henne längre. Det har att göra med en fest i slutet av sommaren. Melinda ringde polisen, som kom och avbröt festen och omhändertog ungdomar. Vad ingen vet är varför hon ringde…” Läs mer


Masha Gessen: Framtiden är historia
Med den löftesrika framtiden bakom oss

”Rysk nationalism är som all annan nationalism. Kontroll är vad det handlar om. Kontroll över territoriet, över den politiska makten, över opinionen. Och kontroll över kvinnan – inte minst – hon som föder barnen. Nationalismen är auktoritär, kräver underkastelse och är ingen jordmån för demokratisk utveckling eller…” Läs mer


Bei Dao: Lek för själar
En lek med ord

”Vill du hänga med hem på lite kinesisk poesi? När hörde du den raggningsrepliken senast? Eller snarare, när läste du kinesisk poesi senast? Har du alls läst någon kinesisk dikt? De flesta av oss har nog ett bristfälligt kunnande på detta område. Det enda jag känner till om Asien som har poesianknytning är den…” Läs mer


David Levithan: Two boys kissing
Medan de kysstes

”En romanintrig lång som en kyss? Det låter kanske knepigt, men så är det också en lång kyss. Den längsta. Det är åtminstone vad expojkvännerna Craig och Harry hoppas på – att slå Guinness-rekordet för världens längsta kyss: 32 timmar, tolv minuter och nio sekunder. De gör det för att skapa uppmärksamhet kring…” Läs mer


Arundhati Roy: De små tingens gud
När världen inte längre är magisk

”De små tingens gud utkom 1997, blev älskad, omtalad och vann det prestigefulla Bookerpriset. Efter det har vi mött Arundhati Roy som engagerad samhällsdebattör och fredsaktivist, men de skönlitterära verken har låtit vänta på sig. I veckorna utkommer hennes andra bok, Den yttersta lyckans ministerium, och Roy är…” Läs mer


Sarah J Maas: Ett hov av dimma och vrede
När drömprinsen inte är så drömlik längre

”I Ett hov av taggar och rosor tvingades människoflickan Feyre att lämna människornas rike för att istället bo med sin fångvaktare/drömprins (tänk Skönheten och Odjuret) vid alvernas Vårhov. Jag hade dubbla känslor för den boken (recension finns här), eftersom den var något av en litterär bergochdalbana. När den var…” Läs mer


James Joyce: Ulysses
Nyöversatt Joyce

”När jag såg att Bonniers skulle släppa en nyöversättning av James Joyces monumentala roman, 1900-talets kanske främsta roman, Ulysses, höll jag på att kissa på mig av glädje. Min upplevelse för dryga fem år sedan då jag läste romanen i Thomas Warburtons översättning var lika monumental som romanen själv…” Läs mer


Jenny Nordberg: De förklädda flickorna i Kabul
Fickor av motstånd mot rigitt könssystem

”‘Ja. Jag är en av dem.’ Journalisten Jenny Nordberg har genast lagt märke till den unga kvinnan i det lilla förrådsutrymme dit matställets kvinnliga kunder är hänvisade. Hon i den konservativa sjalen som inte viker med blicken utan till och med inleder ett samtal. Nordberg berättar att hon skriver om…” Läs mer


Jay Asher: Tretton skäl varför
Det som inte kan göras ogjort

”Sju kassettband; sidorna numrerade från ett till tretton. Sju kassettband från en flicka som tagit livet av sig. Tretton skäl till varför hon gjorde det. En dag står ett paket framför Clay Jensens dörr när han kommer hem från skolan. I det ligger de sju kassettbanden som visar sig innehålla Hannah Bakers röst, en flicka som bara någon vecka…” Läs mer


Aldous Huxley: Du sköna nya värld
Förtrycket i välfärd och lycka

”Tydligen pågår det någon form av tävling mellan George Orwell och Aldous Huxley, och den är numera avgjord till Huxleys fördel. I alla fall om man får tro Göran Rosenberg, som skrivit förordet till den här upplagan av Du sköna nya värld. ‘Ingen enskild makt kan längre centralisera informationsflödet, kontrollera’…” Läs mer


Anna Politkovskaja: Sanningen – inget annat
På plats i hotfullt Ryssland

”Varje år dödas enligt International Press Institute omkring hundra journalister världen över på grund av sitt arbete. Bland de mest namnkunniga finns den ryska journalisten Anna Politkovskaja, vars skarpa journalistik har funnits tillgänglig på svenska i närmare ett decennium – senast aktuell med artikelsamlingen…” Läs mer


Alice Walker: Purpurfärgen
Systerskap i botten av näringskedjan

”Alice Walkers Purpurfärgen är en sådan där roman, en modern klassiker, som jag länge tänkt att jag borde läsa, men samtidigt dragit mig lite för att plocka upp. Den verkade så väldigt mörk och eländig. Så kom den här vackra nyutgåvan, och det kändes som dags att ta tjuren vid hornen – och bli positivt överraskad. Visst är…” Läs mer


Yan Lianke: Explosionskrönika
King Kong Blues

”Sprängrifte är en liten by mitt ute i ingenstans på den kinesiska landsbygden. Eller rättare sagt, det var det; nu är det ju 2000-tal och byn har växt till en jättestad med skyskrapor, flygplatser, internationella investerare, och nog med pengar att anställa en framstående författare som Yan Lianke att skriva stadens historia…” Läs mer


J K Rowling: Harry Potter och De Vises Sten
Idén är styrkan

”Det tar mig litet drygt 100 sidor innan jag kommer in i boken. Innan dess reagerar jag mest på berättarspråkets klumpighet och hur krystad den fantasivärld Rowling bygger upp känns. Inte förrän jag läst drygt hundra sidor hittar jag någon känsla, ett flyt, kanske är det också någonstans där Rowling…” Läs mer


Jeanette Walls: Glasborgen
En terapeuts önskedröm

”En självbiografi av en amerikansk skvallerkrönikör. Det vore inte konstigt om man förväntade sig en uppväxt med terapi från fjorton års ålder, problem i form av trauman kring vilken klänning man skulle ha på avslutningsbalen och möjligtvis en frånvarande mamma på Thanksgiving. Och så fel man kan ha. Jeanette Walls…” Läs mer


Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Verkligheten efterapar dikten

”Det är lätt att överanalysera gamla historier och älta om innehållet och budskapet i dem. I all oändlighet, om nödvändigt. Den Heliga Skriften är väl det bästa exemplet på detta. Samma sak gäller mycket av all science fiction som skrivits och föregångaren för denna genre, Jules Verne, är inget undantag. Man kan…” Läs mer


Alison Bechdel: Husfrid
Levande charader

”Alison är 19 och går på universitetet i slutet av 70-talet när hon äntligen vågar lägga ihop två och två och inser varför hon aldrig varit intresserad av pojkar och klänningar. Hon skriver ett brev (ty det här utspelade sig på den tiden då folk fortfarande skrev brev) till sina föräldrar och meddelar dem att hon är lesbisk. Hon vet inte…” Läs mer


John Green: Var är Alaska?
Före och efter

”Alaska är tjejen vars hippieföräldrar låtit henne välja sitt eget namn. Tjejen som, fyra år gammal, pekar på jordgloben, på Alaska, för att hon redan då är ute efter något som är stort och långt bort. Alaska är livlig och nyckfull, inte alltid så lätt att ha att göra med, och … alldeles, alldeles underbar. Det tycker i alla fall Miles Halter. Han möter…” Läs mer


E L James: Femtio nyanser av honom
Som Gessle med ögonbindel

”När jag får i uppdrag att läsa bestsellern Femtio nyanser av honom, på engelska Fifty shades of Grey, är den redan boken alla talar om. På Ica-jobbet undrar kollegorna om jag läst den än, för alla har ju det, man böjer sig över kassan och viskar och fnissar, ‘jo, jag gillade den’, hihihi… Av ryktet att döma väntade jag mig till en början…” Läs mer


Margaret Atwood: Tjänarinnans berättelse
Oförglömlig läsning

”De flesta har nog hört talas om Tjänarinnans berättelse vid det här laget. Andra säsongen av tv-serien är på gång, och boken hade varit populär långt innan dess. Den publicerades först 1985, och kan väl sägas ha fått en renässans i och med tv-serien. Den utgåva jag läst, som publicerades förra året, har seriens ledstjärna Elisabeth…” Läs mer


Dave Pelzer: Pojken som kallades Det
Misshandlande läsning

”Dave Pelzer växer på sjuttiotalet upp i en familj i USA som på alla punkter realiserar den amerikanska drömtillvaron för ett barn. Pappan är brandman och mamman husligheten själv. Hon älskar att laga fantastiska middagar, hon ser till att familjens julgran alltid är den vackraste och de åker på underbara semestrar tillsammans…” Läs mer


Suzanne Collins: Hungerspelen
Beroendeframkallande var ordet, sa Bull

”Mängder av upplagor, omslag prydda av rekommendationer av författare som Stephen King och Stephenie Meyer och naturligtvis redan en filmatisering i faggorna. Suzanne Collins Hungerspelstrilogi har i snabb takt erövrat världen, och på svenska finns lämpligt nog alla tre delarna i pocket lagom till sommarlovet…” Läs mer


Harper Lee: Dödssynden
Illasinnade rykten i småstad

”En klassiker värd att läsa. Ja, det omdömet ges ofta till Harper Lees roman som gavs ut 1960. Årtionden hann rinna genom mina fingrar innan jag faktiskt läste den, tack vare en kortlivad bokcirkel som fanns på min arbetsplats. Handlingen utspelar sig på 1930-talet i den amerikanska södern. Berättarjaget Scout är…” Läs mer


George Orwell: 1984
Övervakningssamhällets urmoder Storebror

”Få romaner är så svåra att komma undan som George Orwells 1984. Referenserna sträcker sig långt utanför den vanliga litterära sfären. Bland mycket annat skyller högerdebattörer Lars Ohly för ‘nyspråk’; vänsterdebattörer gör detsamma med Alliansens privatiseringsretorik; egyptiska oppositionella i…” Läs mer


Art Spiegelman: Maus
En bättre råttfälla

”Så blev det 2009 och Maus återutgavs på svenska. Det förtjänar Dorotea Bromberg ett helt fång rosor för. Köp den, läs den, läs om den, låna ut den, slit den med hälsan. Men, recension? Vad finns egentligen att säga om Maus, en av det sena 1900-talets mest uppmärksammade böcker, 25 år efter att den började komma ut…” Läs mer


Maurice Sendak: Till vildingarnas land
Borta vilt men hemma bäst?

”Jag gillade aldrig Maurice Sendaks redan då klassikerförklarade Till vildingarna land som barn, vad jag minns. Jag har en vagt obehaglig känsla av det dova, det irrationella och läskiga. Jag var möjligen ett lite ängsligt, för att inte säga mesigt barn. Men jag tyckte mycket om…” Läs mer


J R R Tolkien: Härskarringen
Härskarringen

”Sagan om ringen är den första delen av trilogin om härskarringen. Här tar äventyret sin början. De tre delarna i trilogin kan knappast kallas fristående och slutet på Sagan om ringen såväl som Sagan om de två tornen är inte långt ifrån att kunna kallas en klassisk ‘cliffhanger’. Trilogin är ju egentligen skriven som en bok…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2023-10-11 22:00 / Uppdaterad: 2023-10-11 23:25

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?