Recension

: Nakanos secondhandbutik
Nakanos secondhandbutik Hiromi Kawakami
2023
Tranan
7/10

Småputtrig, mjuk pärla

Utgiven 2023
ISBN 9789188903389
Sidor 309
Orginaltitel Furudōgu Nakano shōten
Översättare Lars Vargö
Först utgiven 2005

Om författaren

Hiromi Kawakami är född 1958 i Tokyo. Hon är en populär författare i Japan, där hennes författarskap också är flerfaldigt prisbelönt, bland annat med det prestigefyllda Akutagawa-priset. För Senseis portfölj tilldelades hon Tanizaki-priset. Den har blivit både film och mangaserie och översatts till över 20 språk.

Sök efter boken

Nakanos secondhandbutik säljer inga fina antikviteter utan gamla begagnade grejer som folk vill bli av med. Varje dag åker Nakano, en medelålders man med framgång hos kvinnor, och den unge medhjälparen Takeo runt för att plocka upp nya grejer att sälja i butiken – alltid mot lagom betalning. Jaget Hitomi sköter butiken, ibland med hjälp av Nakanos färgglada storasyster Masayo som precis har träffat en ny man och har konstutställningar med egentillverkade dockor då och då. Ofta äter de fyra lunch tillsammans, nästan alltid i butikens bakre rum.

Det är en småputtrig tillvaro i butiken, kunderna kommer och går, Hitomi engagerar sig i Nakanos kärleksaffärer, i nya objekt som kommer in i butiken och i historierna om Masayos nya flammas hyresvärd som har en otrolig trädgård och en långhårig hund. Nakano åker på arbetsresor till olika delar av landet för att hjälpa till med värdering av föremål, trots att han egentligen inte håller på med sådant. Hitomi börjar intressera sig för Takeo som inte säger särskilt mycket, i början till synes mest av uttråkning, sedan allt mer nyfiket och passionerat.

Nakanos secondhandbutik är den andra boken av Hiromi Kawakami som finns översatt till svenska, efter succén Senseis portfölj. Det finns många likheter mellan böckerna – också här får läsaren följa en grupp människor som inte verkar vara några sociala ess, som lever en tillvaro som liksom lunkar fram, utan någon direkt dramaturgisk båge, som trots detta (eller tack vare?) är helt oemotståndliga. Det gemensamma liv som dessa udda karaktärer delar bjuder in till en varm atmosfär, där livet får pågå utan brådska, där maten som karaktärerna äter beskrivs som en lika viktig del som vilken avgörande händelse som helst. När Nakano blir knivhuggen av en kund tas det med jämnmod, ganska snart blir det bättre igen. När det stormar i Masayos kärleksliv äter hon ute på restaurang i stället för i det lilla bakre rummet till butiken, men bara i en vecka.

Nakanos secondhandbutik är en mjuk bok som genom sin enkelhet hyllar det grundläggande i livet, som hänför i den fingertoppskänsla som finns i texten kring människors egenheter och som vaggar in läsaren i en behaglig, trygg lunk, långt bort från vår annars överstimulerade verklighet.

Nadja Gollbo

Publicerad: 2023-10-12 00:00 / Uppdaterad: 2023-10-11 18:35

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9061

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?