Recension

: Över näktergalens golv
Över näktergalens golv Lian Hearn
2003
Bonnier Carlsen
6/10

Lättsmält samurajsaga med mystiska inslag

Utgiven 2003
ISBN 9163826372
Sidor 314
Orginaltitel Across the Nightingale Floor
Översättare Carla Wiberg
Först utgiven 2002

Om författaren

Lian Hearn är författaren bakom ”Sagan om klanen Ototri”. Namnet är en pseudonym för Gillian Rubinstein som är född i England men bor i Australien. Hon har ett stort intresse för Japan, har studerat japanska och har även gjort många resor dit. Det är dessa resor som inspirerat till trilogin.

Sök efter boken

Stora tygskynken har gjort reklam för den här boken rätt länge nu och jag har blivit mer och mer nyfiken på den. Det är klart man blir nyfiken när omslaget är så snyggt och samurajsvärdet skadar inte det heller. När jag inte kunde hålla mig längre bad jag förlaget om ett recensionsexemplar och det ångrar jag verkligen inte.

Det är en medryckande historia och den första av tre delar. Världen är påhittad men namnen och kulturen är direkt hämtade från Japan. Texten är lättläst och passar även lite yngre utan att vara alldeles för simpel för dom lite äldre. Den största brist är annars just denna enkelhet. Världen är rätt svart/vit och de ritualer som genomsyrar det japanska samhället skildras på ett lite blekt sätt. Håller man å andra sidan i minnet att boken riktar sig till ungdomar från 15 år så är det nog en ganska lagom nivå att ligga på. Hade jag varit yngre hade jag nog varit helt lyrisk men nu känns den lite för ytligt för att ge dom där bestående känslorna som kännetecknar en riktig höjdarbok. Karaktärerna är intressanta och kompletterar varandra och de inbyggda motsättningarna för historien framåt på ett bra sätt. Det är en bra och intressant historia som kunnat vara ännu bättre.

Det genomgående temat är klanen Otori och då främst pojken Takeo som adopteras av en av klanens mest framstående medlemmar, Shigeru. Takeo räddades av Shigeru när dennes by överfölls av Iida Sadamu som vill utrota alla som bekänner sig till religionen ”de gömda”, som Takeo och hans släkt. Iida har tidigare även erövrat stora områden av klanen Otoris territorie. En bräcklig fred råder men det är bara en tidsfråga innan kriget bryter ut igen. Det enda som är osäkert är när och hur det sker. Shigeru smider planer tillsammans med sina sammansvurna för att störta Iida och Takeo verkar ha en viktig roll att spela. Var det verkligen en slump att Sihgeru fanns på plats så lång i på fiendens territorium när han räddade Takeo? Alla verkar ha hemligheter och kanske till och med egna mål. Takeos bakgrund bjuder även den på en del hemligheter, han är en av Släktet. Dom kan liknas vid ninjor men har även en del lätt övernaturliga förmågor som till exempel väldigt god hörsel och möjlighet att förbli osedda.

Gillar du enkla och rafflande historier med samurajer med svärd och ninjor med magiska krafter i ett fiktivt forntida Japan så är detta helt klart en bok för dig. Och bäst av allt, detta är bara första delen av tre. Jag kommer i alla fall att se till att läsa nästa del i serien. Den kommer förresten ut i slutet på oktober.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2003-10-05 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-22 09:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #923

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?