Text

Tema: #MeToo

I veckan var det exakt ett år sedan som skådespelerskan Alyssa Milano lyfte fram hashtaggen #MeToo och bad alla som också utsatts för sexuella trakasserier, ofredanden och övergrepp att svara. Det som sedan följde har kallats för en revolution, och har onekligen skakat om inte minst underhållnings- och kulturbranscherna i Sverige och USA.

Är det en revolution? Har rörelsen gjort skillnad? Det kan nog bara historien avgöra, men att det pågår ett viktigt samtal om sexuella övergrepp är uppenbart. Idag har vi samlat böcker som utgör en del i det samtalet – romaner, självbiografier och andra fackböcker som på olika sätt berör det MeToo-rörelsen handlar om: rätten att avgöra vem som får röra eller inte röra den egna kroppen.

God läshelg!
/Redaktionen genom Ella Andrén

* * *


Karin Didring och Malin Biller (red): Draw the line: En serieantologi i spåren av #MeToo
#MeToo i serieformat

”#MeToo-rörelsen förra hösten ledde snabbt till flera antologier, men i alla fall de jag läste gjorde mig en liten smula besviken. Jo, de innehöll betydelsefulla vittnesmål, ofta fragmentariska skildringar av övergrepp eller kedjor av övergrepp – men sen då? Var fanns sammanhangen, analysen? Kraven och vägarna…” Läs mer


Emma Glass: Peach
När allt han är, är kött

”’Tjockt kladd, kletig klibbig blöt trasig ull linda sig runt såren, syr samman den spräckta huden när jag går och skrapar min vantehand mot väggen. Skrovligt rött tegel river sönder ullen. River sönder huden. Rå röd hud. Rått rött huvud…Blodet är svart. Torrt. Bryts i bitar, brister. Lukten av bränt fett täpper till mina näsborrar…” Läs mer


Katarina Wennstam: Har du ingen humor? En snabbguide till jämställdhet
Pedagogiskt för nybörjarfeministen

”Katarina Wennstam, Katarina Wennstam. Alltid Katarina Wennstam. Som med sin debutbok Flickan och skulden synliggjorde de unkna värderingar som präglar våldtäktsrättegångar. Som med sina deckare serverat feministiska insikter till personer som annars aldrig nåtts av dem. Som år efter år outtröttligt…” Läs mer


Ulla M Nissen: Det måste gå
Efter våldtäkten

”Ulla M Nissen debuterade förra hösten med ungdomsboken De kommer ändå inte tro mig. Där försökte fjortonåriga Elsa förtränga den våldtäkt hon utsatts för på en fest. Det gick inte så bra, och till slut lät hon sig övertalas att berätta. Att polisanmäla. I nyutkomna andra boken om Elsa, Det måste gå, försöker Elsa gå vidare med…” Läs mer


Alexandra Pascalidou (red): me too – så går vi vidare: Röster, redskap och råd
Fakta och känslor samt hopp om #metoo

”En samlingsvolym om #metoo-rörelsen som drog fram över världen senhösten 2017. Om sexuella trakasserier och övergrepp. I inledningen skriver Alexandra Pascalidou om allt detta vi alltid vetat – att vi ska “akta oss för pojkarna”. Detta att alltid skyla över, prata bort och på något vis därmed försvara förövaren och…” Läs mer


Åsa Karsin: Lite kul måste man ha
Från båda sidor

”Varför våldtar man någon? Hur kan man gilla någon och samtidigt ge så blanka tusan i den att man tränger sig på dens kropp utan medgivande? Handlar det om makt, kåthet, dumhet, någon sorts ren ondska? Åsa Karsins ungdomsbok Lite kul måste man ha, är något så ovanligt som en bok om våldtäkt som vill berätta från…” Läs mer


Amanda Lundeteg och Colette van Luik (red): #MeToo: 100 berättelser och 10 frågor som behöver besvaras
Snabbt och viktigt, men ganska ytligt

”När MeToo-uppropen exploderade förra hösten var flera förlag snabba på bollen, däribland Max Ström och stiftelsen AllBright. I den lilla pocketboken #MeToo – 100 berättelser och 10 frågor som behöver besvaras har de samlat, just det, hundra vittnesmål om sexuella trakasserier och tio frågor som ska leda vidare. Visst är det…” Läs mer


Roxane Gay: Hunger: historien om (min) kropp
Kompromisslöst ärlig memoar om en kropp

”Hunger har undertiteln ‘historien om (min) kropp’. Den amerikanska författaren och föreläsaren Roxane Gay – som kanske är mest känd för sin bok Bad feminist – har skrivit sin kropps memoarer, och hur den förhåller sig till andra kroppar. Hon börjar med att konstatera: ‘Det finns inget triumferande i berättelsen om…” Läs mer


Thordis Elva: På andra sidan förlåtelsen
Exemplarisk våldtäktsbearbetning

”På andra sidan förlåtelsen har legat i min att läsa-hög ett bra tag. En sådan där ‘Jomen, den vill jag verkligen läsa, fast kanske inte riktigt just nu’-bok. Det är efter att jag sett SVT:s Uppdrag gransknings inslag om #MeToo och Fredrik Virtanen som jag till slut tar upp den, och det är en intertext som följer med mig läsningen…” Läs mer


Yvette Lissman: Kvinnor berättar: #metoo
För privilegierade känns jämlikhet som ett förtryck

”Man kan väl säga att hashtaggen #metoo fick en explosionsartad inledning i Sverige när inredaren Lulu Carter den 14 oktober ifjol la ut en bild på sitt Instagramkonto med texten Timell – TV4´s egen Harvey Weinstein. Det ledde till att TV4 avbröt samarbetet med Martin Timell efter att flera vittnat om sexuella trakasserier…” Läs mer


Wendy Walker: Allt är inte glömt
Boken som så gärna vill penetrera

”15-åriga Jenny Kramer blir utsatt för ett brutalt övergrepp utanför en fest i den lilla staden Fairview. När hennes föräldrar blir kallade till sjukhuset där Jenny ligger och väntar på att opereras får de veta att det finns en speciell behandling Jenny skulle kunna få, ett revolutionerande läkemedel som hindrar personen som tar…” Läs mer


Gunilla Thorgren: Guds olydiga revben
Kristendomens kvinnor

”’mer skitsnack om kvinnor än vad jag kan svälja’ – så beskriver Gunilla Thorgren Bibeln på första sidan i sin granskning av kristendomens kvinnosyn, Guds olydiga revben. Revbenet är ju kvinnan, då. Skapad lite sådär i andra hand, av mannens revben. Underordnad, svag, lättledd. Synderskan som fick människan…” Läs mer


Julia Wiræus: De kallade henne Delhi Braveheart
Notisen växte till en bok

”Mediakonsumenter i Sverige följer nyheter som utspelar sig i USA. Är det inte den 45:e presidentens senaste utspel så är det orkanstormar som hotar att ödelägga Texas eller Florida. Indien, med sin befolkning av 1,3 miljarder personer, kunde ju tänkas ha större betydelse i nyhetsflödet – men så är det inte. Ett undantag gäller nyheten…” Läs mer


Henrik Bromander: Bara en kram
Sköna snubbar

”Om Henrik Bromanders båda tidigare romaner i hans romantrilogi om manlighet på olika sätt behandlade män i utanförskap, kroppsbyggaren och steroidmissbrukaren Johan i Riv alla tempel respektive näthataren Joel i Vän av ordning, så rör sig Bara en kram mer kring innanförskapets manlighet. Och den är på inget…” Läs mer


Katarina Wennstam: Flickan och skammen
”Slut-shaming” håller unga kvinnor på plats

”När Katarina Wennstams första bok, Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt, kom ut för 14 år sedan slog den ner lite som en bomb i mitt och många andras feministiska medvetande. Något man liksom haft på känn men kanske inte riktigt lyckats formulera eller sätta fingret på formulerades så svart på vitt…” Läs mer


Ulrika Nandra: De oanständiga
Modernisering, våldtäkt och sexuell revolution

”I december 2012 utsattes en ung indisk student, Jyoti Singh Pandey, för en brutal gruppvåldtäkt och misshandlades så svårt att hon senare avled av skadorna. Det var kanske ingen unik händelse – vare sig den första eller den sista – men den väckte protester som kablades ut över världen. Ett tabu var brutet och Indien debatterade…” Läs mer


Louise O’Neill: Hon bad om det
Våldtäktskulturen

”Emma O’Donovan har precis fyllt 18 år och är snyggast och populärast i hemstaden Ballinatoom. När hon och hennes kompisar ska på fest en föräldrafri lördagskväll är det självklart veckans lokale hjälte, fotbollslagets stjärna, som hon riktar in sig på och vet att hon kan få. Hon är Emma O’Donovan. Hon är snyggast och…” Läs mer


Maria Sveland: Befrielsen
En tankeställare om det sexuella våldet

”Han kom på cykel i skydd av mörkret och anföll sina offer bakifrån. Örebromannen, en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän, satte under flera års tid skräck i en hel stad. Alla anpassade och underordnande sig våldet. Men vad hade hänt om någon eller några hade fått nog, och börjat slå tillbaka? I Maria Svelands roman…” Läs mer


Sara Hansson: Torskarnas pride-parad
”Vad skönt att allas rätt att få en vinare uppkörd i fittan går före nåt slags kommunistisk totalitär idé om att det per definition är ett övergrepp!”

”Kan man sälja en graviditet? Vad är egentligen politiskt våld? Är det en rättighet att få skaffa barn (om man har råd)? Att köpa sex? Och vad är det som är så jävla farligt med att vara ett ‘offer’? Det hör till frågorna som ställs i Sara Hanssons seriealbum Torskarnas pride-parad, en vass och inte så lite dråplig uppgörelse…” Läs mer


Christina Wahldén: Villig
Kort kjol 2.0

”Det börjar med en brutal våldtäkt. Det händer på en sunkig skoltoalett och det händer Nora som går i sjuan. Den som våldtar henne är Edvin, en kille i nian. Noras pojkvän. Det är en stark, för att inte säga vedervärdig öppningsscen. Kanske får den någon läsare att direkt slå igen romanen, Christina Wahldéns Villig, men jag är säkert…” Läs mer


Magnus Nordin: Avgrundens änglar
Om samhället inte kan skydda oss –

”Lilla Fjärlunda, någonstans i Sverige. En körledare erbjuder sin femtonåriga, nyutvalda solist skjuts hem efter repetitionen. Men han kör inte hem. Istället parkerar han på en höstöde campingplats och börjar ömsom smickra, ömsom pressa henne. Hon vet väl hur vacker hon är? Hur mycket han skulle kunna göra för henne…” Läs mer


Pernilla Gesén: Hon ville ju
Lätt att läsa, svårt att smälta

”Centrum för lättläst arbetar för allas rätt till information, nyheter och litteratur utifrån sina egna förutsättningar. De arbetar på regeringens uppdrag och inom Centrum för lättläst finns LL-förlaget. Den första lättlästa boken gavs ut 1969 och var en lättläst version av Per Anders Fogelströms Sommaren med Monika. Från…” Läs mer


Sapphire: Precious
USA som U-land

”Jag har faktiskt inte sett filmen Precious innan jag läser romanen den bygger på, men jag ser den nästan sekunden efter att jag slagit ihop boken. Inte bara för att den ska vara bra och jag har haft den liggande ett tag, utan framför allt för att jag är så nyfiken på hur i helskotta man gestaltar den här fullkomligt brutala, men samtidigt…” Läs mer


Leymah Gbowee: Tillsammans är vi starka
När det värsta redan har hänt

”Barn som skriker. Barn som svälter. Barn med uppsvällda magar och spinkiga lemmar eller barn med automatvapen nästan större än dem själva, med ett drogat vansinne i blicken. Människor på flykt. Och så kvinnorna som protesterar, som kräver ett slut på kriget. Våren 2008 sitter Leymah Gbowee hemma hos dokumentärfilmaren…” Läs mer


Moa Eriksson Sandberg: Den första flickan skogen möter
Vem mördade Linda Palm?

”Det är glesbygd, mörka skogar och en hotande underton av sexuellt våld. En tonårsflicka är försvunnen, kanske våldtagen och mördad, och hemtrakten och vuxenvärlden låter plötsligt ana nya, solkiga sidor. Är den i själva verket så trygg, den där lantidyllen föräldrarna drömde om? Det är sommaren innan sjätte klass och…” Läs mer


Gustav Almestad och Annika Beijbom (red): #prataomdet: Berättelser från gråzonen
Vi måste fortsätta #prataomdet

”’Det var tisdagen den 14 december 2010 när det som skulle komma att bli en våg av bloggposter, twitterinlägg och medial uppmärksamhet började som ett privat småprat.’ Det började som diskussioner efter häktningsbeslutet av Julian Assange efter misstanke om våldtäkt och sexuellt ofredande av två svenska kvinnor. Meningarna går…” Läs mer


Marilyn French: Kvinnorummet
Why we fight

”Feministiska klassiker ligger uppenbarligen i tiden. Kanske inte lika mycket i tiden som mycket annat, men invid ett hav av högljudd, plottrig antifeminism porlar ändå en tapper liten fåra av kvinnor som slagits för rätten att få räknas in i mänskligheten. Min relation till Marilyn French sträckte sig egentligen tills helt nyligen till…” Läs mer


Moa Eriksson Sandberg: Söta pojkar är bara på låtsas
Hur söta pojkar blir på riktigt

”Ungdomsböckerna som inte skyggar för att skildra tonåringars sexualitet som den är börjar bli mer regel än undantag i den svenska utgivningen. Det är bra. Att känna igen, läsa om andras misstag och förstå att du inte är ensam kan många gånger vara enklare än att prata med kompisarna, föräldrarna eller…” Läs mer


Saphia Azzeddine: Sånt jag berättar för Allah
Upstairs, Downstairs

”Tonårstjejen Jbara för en trist och utfattig tillvaro i den lilla gudsförgätna nordafrikanska byn Tafafilt. Hon hoppas att den är gudsförgäten i alla fall. Att kanske Allah tittar åt något annat, intressantare håll, medan hon låter sig knullas av fåraherdar för små flaskor med söt, rosa granatäppelyoghurt och…” Läs mer


Susanna Alakoski (red): Lyckliga slut. Sjutton berättelser om vardagsvåldet
”Att berätta om det blir en väg att återta makten”

”Det är egentligen en ren slump att jag råkar läsa Lyckliga slut precis efter att jag läst Happy, happy – en bok om skilsmässa. En slump som definitivt ser ut som en tanke. Antologin Lyckliga slut börjar med redaktören Susanna Alakoskis berättelse om sina egna och föräldrarnas förhållande. Om hennes mamma…” Läs mer


Jenny Downham: Älskar – Hatar
Vem har rätt till sanningen?

”Karyn är dotter till en alkoholiserad, arbetslös mamma, storasyster till Holly och lillasyster till Mikey. De bor i ett hyreshus och kämpar för att få ihop sin vardag. Hon blev av med oskulden redan i åttan. När boken börjar har hon precis anmält Tom, som hon var kär i, för våldtäkt och vägrar gå hemifrån för rädslan att stöta…” Läs mer


Christina Wahldén: Ingen behöver veta
Killar kan inte våldtas?

”Det finns en fantastiskt rolig och oroväckande scen i Christina Herrströms Glappet – eller, ja, det finns ganska många, men den jag tänker på är förstås den där tonårskillen Odin sitter hos skolsyster och säger att han blivit våldtagen. Hon är oerhört försiktig och förstående – ända tills hon inser att det ska ha varit av en tjej. Då…” Läs mer


Christina Wahldén: Kort kjol
”Du har rätt att gå naken och aspackad rätt genom hela stan mitt i natten utan att bli våldtagen!”

”För ett par år sedan kom Caroline Malmberg Willfox självbiografiska bok Våldtagen – men jag är fanimej inget offer. Jag har inte läst den – och Andrea, som recenserade den här, tyckte väldigt mycket om den – men jag hade svårt att skaka av mig en viss irritation över titeln. När blev det så jävla tabu att vara ett offer? Om den som…” Läs mer


Märta Tikkanen: Män kan inte våldtas
Han ska få se hur det känns

”En sak gör mig illa berörd i Märta Tikkanens roman om den ensamstående tvåbarnsmamman och bibliotekarien Tova Randers som går på dansrestaurang på eftermiddagen på sin 40-årsdag och tar ett glas likör. Mer illa berörd, det vill säga, än den brutala våldtäkt som hon utsätts för av mannen hon följer med hem från restaurangen…” Läs mer


Anja Snellman: Rädslans geografi
Någon annans tur att vara rädd?

”Rör dig inte i fel miljöer, på fel tidpunkter eller kring fel personer. Klä dig inte för provocerande, var för all del inte för full, eller kåt, eller pryd, eller naiv. Skyll alltid dig själv. Kvinnorna i Rädslans geografi har känt sig instängda i de där strukturerna hela livet. De har varit snälla döttrar, snälla skolflickor, snälla hustrur och de…” Läs mer


Vénus Khoury-Ghata: Hafia
Kortare än bra

”Problemet är inte att hinna överblicka flera dimensioner på en liten yta. Det lär vara möjligt till och med i haiku. Med sin korta berättelse lyckas Vénus Khoury-Ghata vidröra både ett olyckligt livsöde, en skoningslös hederskultur och frågor kring gränsen för en arbetsgivares ansvar för sitt tjänstefolk. I krigets Libanon blir tjänsteflickan Hafia…” Läs mer


Katarina Wennstam: Alfahannen
He had it coming

”En stor filmstjärna svävar mellan liv och död, huggen i magen med en avslagen flaska i sitt eget lyxiga badhus samma kväll som han inkasserat sin första, hett efterlängtade Guldbagge. Med ens börjar ryktena om Jack Rappes brutala förhållanden till kvinnor, gärna mycket yngre kvinnor, att flyta upp till ytan och…” Läs mer


Hanna Jedvik: Snart är jag borta
Ljuspunkter i mörkret

”Snart är jag borta börjar i efterdyningarna av en gruppvåldtäkt. Lina släpar sig hem genom staden, på alla fyra, eftersom det gör så ont i hennes underliv att hon inte kan gå. Hon klandrar sig själv, för att hon var så obetänksam och klantig att hon följde med fyra killar på efterfest. Så gör man inte, det är att be om att bli…” Läs mer


Mirja Unge: Var är alla?
”inte är han sådär egentligen”

”Var är alla? utspelar sig i en riktig jävla håla. Alla vet allt om alla och antingen hänger man på vägkrogen eller på pizzerian. Tessan jobbar på vägkrogen. Benne hänger framför teven för att kolla någon match. David och Alex kommer dit och super med Tessan. De är någonstans i övre tonåren. Alex är ledaren, David idioten som…” Läs mer


Leif G W Persson: Linda – som i Lindamordet
När brottet överskuggar offret

”Det är svårt att läsa Leif G W Perssons Linda – som i Lindamordet utan att ha i bakhuvudet de bråk som uppstått kring berättelsens eventuella verklighetsbakgrund. Persson skriver förstås i allmänhet i en realistisk deckartradition och har tidigare hämtat stoff från verkliga skandaler, händelser och samhällsdebatter. Här har…” Läs mer


Astrid Saalbach: En lek med lågan
Bränner bakom glasvägg

”’Har du hört talas om några vackra kvinnor som har varit lyckliga?’ Claire är sexton år och råkar höra en väninnas mamma trösta dottern. Du ska inte vara avundsjuk på Claire, säger mamman. Hon kommer att få det svårt. För Claire är så väldigt vacker. Hon är en begåvad violinist – åtminstone så länge hon blir sedd – och hon…” Läs mer


Anna Lytsy: Ulrikas sista strid
Ut ur labyrinten

”Någon har beskrivit övergrepp som att plötsligt bli dumpad mitt i en labyrint. Alla idiotiska vägval efter det är på samma gång ditt eget ansvar och ett resultat av den plats i labyrinten du haft att utgå ifrån. Ulrika Olsons plats i labyrinten hör till de värsta man över huvud taget kan föreställa sig. Sexuellt utnyttjad…” Läs mer


Katrine Kielos: Våldtäkt & romantik
Kroppen och sexualiteten

”Katrine Kielos deklarerar att denna bok handlar om våldtäkt. Inte om våldtäkt som ett symptom på någonting annat, den politiska kryckan som bär upp diskussionen om män och kvinnors positioner i samhället. Våldtäkt som ett eget fenomen tillräckligt viktigt för att undersöka på dess egna premisser. Vad det är och…” Läs mer


Caroline Malmberg Willfox: Våldtagen – men jag är fanimej inget offer
Placera skulden där den hör hemma!

”Det är ett rakt och bestämt tilltal i undertiteln till den här boken och det stämmer väl överens med innehållet. Caroline Malmberg Willfox har ett tydligt mål med att berätta sin historia, hon vill stödja andra drabbade och deras anhöriga. Hon har valt att samarbeta med en medförfattare, Christel Dopping. På så sätt har hon haft…” Läs mer


Mukhtar Mai: Hedern har sitt pris
Att vägra underkasta sig

”Hur är det möjligt? Varifrån kommer styrkan att resa sig efter att ha blivit kränkt på värsta tänkbara sätt? Mukhtar Mai var helt ovetande om vad som väntade henne den där dagen år 2002 när hon följde med sin far, sin farbror och en vän till familjen till jirgan, byrådet, för att be om förlåtelse å familjens vägnar för en falsk anklagelse som…” Läs mer


Anonym: En kvinna i Berlin
Så kan det gå

”Det finns ett klassiskt foto från andra världskrigets slut som föreställer en soldat i röda armén som hissar sovjetfanan över Reichstag, med ett fullständigt söndersprängt Berlin i bakgrunden. De flesta officiella versioner av bilden är hårt retuscherade för att dölja att soldaten i fråga bär åtplundrade armbandsur. Det är en bild…” Läs mer


Joyce Carol Oates: Våld – En historia om kärlek
Missgärning och hämnd

”Det är en enkel och otäck bok hon har skrivit, Joyce Carol Oates. Äcklet och våldet är svårt att värja sig mot, och berättartekniken är så effektiv att man gärna läser ut boken snarast möjligt. Handlingens startskott går som följer: Den 4:e juli 1996 går änkan Teena Maguire genom parken med sin tolvåriga dotter Bethie, på…” Läs mer


Katarina Wennstam: En riktig våldtäktsman
Våldtäktsmannen – monster eller människa?

”Årligen polisanmäls omkring 2000 våldtäkter i vårt land. Mörkertalet är förmodligen mycket stort, så det är åtminstone ingen överdrift att konstatera att tusentals kvinnor varje år får sina liv förstörda – enbart i Sverige. Katarina Wennstam har i sin tidigare bok Flickan och skulden tittat på synen på våldtäktsoffren. I den här…” Läs mer


Anja Snellman: Safari Club
Jägaren och bytet

”Det finns de som är införstådda med den könsojämlikhet som existerar på många plan i samhället. Sen finns det de som har föreställningen att vi numera uppnått total jämlikhet mellan könen. Oavsett vilken uppfattning man har, måste man reagera när man läser Anja Snellmans Safari Club. Romanen lämnar oss ingen ro…” Läs mer


Katarina Wennstam: Flickan och skulden
När ett nej ändå inte räknas

”Naturligtvis är jag skitförbannad – igen. Vad kan man annat bli när man i tryck har bevisen på samhällets diskriminering av våldtäktsoffer. Det finns inget försvar och ingen godtagbar ursäkt. Det är bara förjävligt och inget verkar heller kunna föra det svenska rättsväsendet i rätt riktning. Katarina Wennstam återger på ett…” Läs mer


Tove Nilsen: Kvinnor om natten
Offermentalitet och okända män

”Kvinnor om natten handlar om det som aldrig får hända och om det ändå gör det så ska det i alla fall inte hända mig utan någon annan. Det är en smygande känsla som sakta förlamar huvudpersonen. Det står inte rätt till med den här taxifärden, något är mycket fel. Hon sitter i baksätet och intalar sig själv att hon inbillar sig. Hon kan…” Läs mer

* * *

Läsning på de här temana hittar du under etiketterna #MeToo, Våldtäkt och Hedersvåld.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2018-10-20 00:01 / Uppdaterad: 2018-12-10 05:33

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?