Recension

: Hedern har sitt pris
Hedern har sitt pris Mukhtar Mai
2006
Damm
8/10

Att vägra underkasta sig

Utgiven 2006
ISBN 9171306811
Sidor 176
Orginaltitel Déshonorée
Översättare Marie Berthelius
Först utgiven 2006
Medförfattare Mari-Thérèse Cuny

Om författaren

Mukhtar Mai växte upp i en liten pakistansk by i södra Punjab och där har hon grundat en egen skola. Hennes ursprungliga namn är Mukhtaran Bibi, det är hennes elever som gett henne namnet Mai som betyder ”ärade storasyster”.

Sök efter boken

Hur är det möjligt? Varifrån kommer styrkan att resa sig efter att ha blivit kränkt på värsta tänkbara sätt?

Mukhtar Mai var helt ovetande om vad som väntade henne den där dagen år 2002 när hon följde med sin far, sin farbror och en vän till familjen till jirgan, byrådet, för att be om förlåtelse å familjens vägnar för en falsk anklagelse som riktats mot hennes yngre bror. Inte heller kunde hon ana att några rådsmedlemmar skulle strunta i majoritetens åsikter och själva besluta att hedersrättvisa skulle uppnås genom en kollektiv våldtäkt och att hon skulle stängas in i ett rum tillsammans med fyra män och sedan knuffas ut halvnaken framför de andra byborna.

Hon upplever det nästan som att de dödat henne, hennes livslust slocknar. Hon funderar på självmord, för hur ska hon kunna uthärda den offentliga skammen? Hennes mor vakar över henne natt och dag, där hon ligger förlamad på sin säng. Vreden som börjar koka i henne väcker henne sakta till liv igen. Hon vill hämnas, men hur?

Hon får oväntat hjälp genom att hennes historia läcker ut till pressen och snabbt sprids i landet och till och med utanför Pakistans gränser. Vilket i sin tur medför att de lokala poliserna kallar in henne till förhör, de har fått order från högre håll att avlägga en rapport. Detta är bara början på en lång resa inom rättsväsendet. Det är ingen enkel sak för en kvinna som är analfabet att bevaka sina rättigheter i en sådant här läge. Hon blir till exempel uppmanad att sätta sitt fingeravtryck på en rapport som hon inte kan läsa, hon känner instinktivt på sig att den är långt ifrån hennes egen version, men vad kan hon göra? Hon har turen att möta människor som tror på det hon berättar när hennes ärende sedan vandrar vidare till högre instanser.

Var kommer modet ifrån? Hur kan hon vara så orädd? Hon beslutar sig att stanna kvar på sin föräldragård, ett stenkast från förövarnas ägor. Hon får polisbeskydd, men det är ingen absolut garanti mot nya hot. När hon får pengar för att kunna bekosta advokater, vädjar hon samtidigt om hjälp att kunna grunda en skola i hembyn. Hon vill att flickorna i byn ska lära sig läsa och skriva, hon vill att de ska få andra möjligheter än de hon själv haft. Det är imponerande att se hur hennes kamp för upprättelse även blir en kamp för att förbättra flera kvinnors situation i Pakistan.

Det här är ett vittnesmål, rakt upp och ner. Mukhtar Mai berättar om hur kvinnorna har det i hennes hemtrakter, hur hon sedan barnsben i allt tränats att tänka att hon ska underordna sig männen i sin omgivning. Hur kvinnorna är utestängda från byråd och utelämnade åt männens beslut.

Boken belyser många frågor, exempelvis vilket ansvar media har när de väljer vilka saker de ska bevaka och rapportera ifrån, vilka konsekvenser det kan få för det enskilda fallet. Det är också en påminnelse om vilken enorm insats Amnesty International och andra solidaritetsorganisationer gör för att förbättra många människors livsvillkor.

Jag måste erkänna att bokens omslag irriterar mig, det är en av få saker som drar ner helhetsintrycket. Redan på framsidan har man valt att skriva:

Om lidande och förnedring
men också om mod och upprättelse

Ska det läsas som någon slags kortfattad innehållsförteckning? Jag läser mycket hellre en fyllig baksidestext, än en reklamliknade generell slogan, när jag vill avgöra om det är en bok jag vill ta mig tid att läsa. Detta är som sagt en detalj, som inte borde hindra någon från att läsa en stark bok om uppror och viljestyrka.

Textutdrag (Visa/göm)

Andrea Berge

Publicerad: 2006-08-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 11:35

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2143

3 kommentarer

Viktig bok. Tack för recensionen.

Annika Bryn Oregistrerad 2006-08-29 11:09
 

Ja, verkligen angelägen! Borde kanske läsas i skolorna?

Henrik Oregistrerad 2006-08-29 18:05
 

Jättebra bok, rekomenderar att alla ska läsa den! En verklighetsbild över kvinnor i Mellanöstern

sahar Oregistrerad 2007-03-08 18:01
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?