Text

Tema: fåglar

Vi är i månaden oktober, högsäsong för den växande skara som ägnar fritiden åt fågelskådning. När man inte står med kikaren i högsta hugg kan man ägna sig åt att läsa om fåglar i stället; vi hjälper till med tips på olika fågelböcker i dagens fågeltema.

Till idag har vi läst två skönlitterära verk där fåglar och fågelskådare används för att berätta något om klyftan mellan stad och landsbygd. Lina Josefina Lindqvists debutroman Skarv utspelar sig långt upp i norr på en ö som lockar till sig fågelturister. Lise Tremblays novellsamling Hägern som gavs ut förra året utspelar sig i en liten by i norra Kanada, en by som bland annat bebos av en speciell slags häger som lockar ornitologer från när och fjärran att besöka.

Utöver detta recenseras Ingvar Svanbergs Fåglar i svensk folklig tradition, en bok där det finns en hel del att lära om människans förhållande, inte bara till fåglar, utan till naturen i stort. Självklart har vi också letat fram fågelböcker av olika slag ur arkivet.

God läshelg!
/Redaktionen genom Cecilia Bergman

* * *

Romaner om fåglar | Fågelguider
Fackböcker om fåglar


Romaner om fåglar


Tomas Bannerhed: Korparna
En far, en massa fåglar och så Klas mittemellan

”Klas kallar sin pappa far. De är ute efter far. Korparna är ute efter honom. Och Klas skräms av fars galenskap. Lika mycket som han skäms över att det är Agne som det klottras om som är hans far. Och samtidigt den här förälskade vänskapen. Jag grips som alltid av historier om barn som inte vet vad de känner…” Läs mer


Helen Macdonald: H som i hök
Det vildas lockelse

”Duvhöken är större, ja. Men också mer kompakt, mer mordlysten, farligare, mer skrämmande och mycket, mycket svårare att upptäcka. Duvhöken är ingen trädgårdsfågel, den håller till i de djupa skogarna och är fågelskådarnas mörka graal. Så låter det i H som i hök när författaren jämför duvhöken med den mer beskedliga sparvhöken…” Läs mer


Lina Josefina Lindqvist: Skarv
Symbolmättad debut

”På disken i receptionen på hotellet där Maren arbetar står en uppstoppad skarv med allseende ögon av glas och karakteristiskt utspända, svarta vingar. Den uppstoppade skarven återkommer ofta i Lindqvists debutroman som hyser ett tjockt lager av skarvmetaforer. Skarv utspelar sig på en ö långt upp i norr där solen är…” Läs mer


Lise Tremblay: Hägern
Gastkramande om landsbygdskonflikt

”I novellsamlingen, eller kortromanen, Hägern bjuds vi fem korta berättelser om en avfolkningsbygd i norra Kanada. I inledningen av läsningen tror jag att de hör ihop med varandra på ett deckaraktigt sätt och att här finns en gåta att lösa. Det är väldigt spännande och jag läser vidare för att försöka lösa gåtan. Snart nog…” Läs mer


Daphne du Maurier: The Birds
Fåglarna anfaller (på lättengelska)

”Det har sina nackdelar att köpa böcker på nätet, åtminstone om man inte gör sin research helt ordentligt. En gång var jag ute efter Arthur Millers pjäs The Crucible och lyckades köpa en sådan där fuskversion (”cliff notes”) för amerikanska studenter istället. The Crucible (som inte på något sätt är en svårbegriplig pjäs) for dummies, ungefär…” Läs mer


Olof Pettersson: Victor Catervas Accdordern
Fågelsång bortom tid och rum

”Accdordern i bokens titel är en stor röd fågel (ungefär fyra fot mellan vingspetsarna) och ett nytt bidrag till kryptozoologin (det vill säga ett sagodjur snarare än en verklig fågel). Boken inleds med en relativt vetenskaplig text om dessa eventuella fåglar. en accdorderflock kan förmodligen bestå…” Läs mer


Joar Tiberg: Fåglar i fält: Östra Svealand, Nordvärmland, Centraleuropa, södra Indien
Kanske är det kråkan…

” Vi gillar henne rätt mycket. Hon ger en tjurig mening åt förorten. Eller hon skriver en sorts dikter. (Samma sak.) Enkla brunaktiga dikter som man tycker mycket om. Två, tre bokstäver. Så vackert skriver Joar Tiberg om nötskrikan. Så vackert skriver han om många fåglar; kråkan, nötväckan, talgoxen, kungsfågeln…” Läs mer


Helena Ljungström: Fåglar och annat
Lovande debutant

”Den evinnerliga kortprosan som Sveriges nykläckta författare använder sig av. Skrivklåda, skrivklåda. Ner på papper ska du och spridas i världen. Jag har ypperligt svårt för kortprosan hos Sveriges debutanter. Så varför valde jag att läsa ytterligare en? Jo, Helena Ljungström har en gedigen litteraturutbildning; fil. mag. i…” Läs mer


Sun-Mi Hwang: Hönan som drömde om att flyga
Vackert om frihetslängtan och barnlängtan

”På sista tiden hade hon inte haft någon aptit. Hon hade ingen lust att lägga fler ägg. Hennes hjärta blev alldeles ihåligt varje gång bondens fru tog hennes ägg. Den stolthet hon kände när hon hade värpt ett förbyttes i sorg. Efter ett helt år på det här viset var hon utmattad. Hon kunde inte så mycket som röra vid sina egna ägg, inte ens med yttersta fotspetsen. Och hon hade ingen aning…” Läs mer

* * *

Romaner om fåglar | Fågelguider
Fackböcker om fåglar


Fågelguider


Magnus Ullman: Götalands bästa fågellokaler
Matnyttig guide för fågelskådare

””Det är slöseri att bo i Skåne och inte fågelskåda” sa min fågelskådande bror när jag hade bott i Malmö i några år. Sagt och gjort; jag köpte mig en kikare och en anteckningsbok och började kryssa fåglar. Nu har jag ägnat mig åt detta i några år och det är ett trevligt sätt att umgås och en bra anledning att faktiskt bege sig ut…” Läs mer


Mats Ottosson Dan Zetterström: Fågeldagbok 2015: Årsalmanacka för egna noteringar
Förmodligen ingen stork … kanske en sångsvan?

” (Januari) Den första fågeln man ser på nyårsdagens morgon är sannolikt en talgoxe. En dagbok för fågelobservation? Ja, vi behöver en hobby. Något världsligt och nära. Och gärna nu, eller när som. Fåglar är mitt eget försök till en hobby. Jag upplever att fågelskådning bryter ganska härligt mot det moderna digitala flödet, den ständiga…” Läs mer


Lars Jonsson: Vinterfåglar
Perfekt balans mellan konst och guidebok

”Jag bor i lägenhet, på tredje våningen, och har ingen egen fågelmatning. Jag är lite avundsjuk på alla som har möjlighet att ha ett fågelbord utanför köksfönstret. Matlagning och fågelskådning i ett, vilken lyx liksom! Det enda jag ser av fågelliv från mitt köksfönster är grannfastighetens flaxande rovfågel i plast som de tror skall hålla måsarna borta…” Läs mer


Peter Larsson: Fåglar för alla
Tillbaka till skolbänken

”Fåglar för alla riktar sig till lekmän, till amatörer, till nybörjare, sådana som jag. Den går på ett pedagogiskt sätt igenom fåglars läten, deras utseende, ringmärkning, genvägar till artbestämning, utrustning och en rad praktiska tips. På det stora hela är det en väldigt praktisk bok. Den är liten och nätt och tar upp de vanligaste fåglarna på våra…” Läs mer

* * *

Romaner om fåglar | Fågelguider
Fackböcker om fåglar


Fackböcker om fåglar


Ingvar Svanberg: Fåglar i svensk folklig tradition
Om människans förhållande till fåglar

”I denna alfabetiskt uppställda och vackert illustrerade bok ges en översikt över människans förhållande till fåglar här i landet. I ett intressant förord beskriver Svanberg hur folk förr i tiden sannolikt hade en mycket större artkunskap än dagens människor, helt enkelt för att man var mer medveten om sitt beroende av naturen. Fåglar hade en stor ekonomisk betydelse…” Läs mer


Bo Ekberg: Jag tyckte mig se en swart stork: Om jakt och ornitologi i Anders Cronsjös dagbok 1833-1847
Intressant men rörigt

”Det är inte helt lätt att sätta fingret på vad den här boken egentligen handlar om. Om man ser till den utförliga titeln verkar det stå klart att boken skall handla om Anders Cronsjös dagbok. Och det gör den. Ibland. Anders Cronsjö var en naturintresserad prost som bodde i närheten av Kävlingeån i Skåne. I en…” Läs mer


Göran Bergengren: Korp
Personlig och lärd fågelbiografi

”Korpen kom över ladugårdstaket: svart som inget annat. Det var sensommar och det var kväll, strax skulle mörkret vara i skogen. Jag stod med Olga bland fruktträden, mosfrukten låg i en korg, trastar hoppade i häcken. Precis över oss var det som om den svarta fågeln plötsligt föll av några meter, den kom nästan att stryka äppleträdens toppkvistar, som om…” Läs mer


Tom Michell: Pingvinlektionerna
Feel-good pingvin

”Pingvinlektionerna är berättelsen om den unge äventyrslystne läraren Tom som åker till Argentina på 70-talet för att arbeta på en internatskola. Under ett skollov åker han runt i Brasilien och Uruguay och av en händelse träffar han på en oljeindränkt pingvin på en strand…” Läs mer


Brutus Östling: Kaxiga fåglar. Personligheter och relationer i fågelvärlden
Högtflygande och marknära fågelfotografi

”Brutus Östling är en fåglarnas paparazzofotograf. Han fångar dem i deras mest intima situationer, men även när de pucklar på varandra. Vi får också bevittna ond bråd död, men även döden blir på något sätt vacker. En del bilder får mig att tänka på den tyske målaren Caspar David Friedrich – det måste vara något med…” Läs mer

* * *

Romaner om fåglar | Fågelguider
Fackböcker om fåglar

Cecilia Bergman

Publicerad: 2016-10-08 00:01 / Uppdaterad: 2016-10-06 21:56

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?