Recension

: Fågeldagbok 2015
Fågeldagbok 2015: Årsalmanacka för egna noteringar Mats Ottosson Dan Zetterström (illustratör)
2014
Bonnier Fakta
10/10

Förmodligen ingen stork … kanske en sångsvan?

Utgiven 2014
ISBN 9789174244151
Sidor 160

Om författaren

Mats Ottosson är författare och journalist med stort intresse för fåglar och natur. Dan Zetterström hör till världens främsta fågelmålare. Han har bland annat gjort illustrationerna till Fågelguiden, av många ansedd som världens bästa fälthandbok över fåglar. I samarbete med Ottosson sedan 2012 med kalendern Fågeldagbok (2013, 2014, 2015)

Sök efter boken

(Januari)
Den första fågeln man ser på nyårsdagens morgon är sannolikt en talgoxe

En dagbok för fågelobservation? Ja, vi behöver en hobby. Något världsligt och nära. Och gärna nu, eller när som. Fåglar är mitt eget försök till en hobby. Jag upplever att fågelskådning bryter ganska härligt mot det moderna digitala flödet, den ständiga bedövande ström av beslut, stress och ångest – som denna värld utsätter oss för. Dags att varva ned. Titta upp i trädkronan. Så menar jag. Inte med tubkikare och monsterobjektiv och galenskap, bli inte besatt vill jag kanske tillägga. I liv, besatt.

Bara några timmar. Ut i vinter, mitt i natten ut i kylan på en öppen yta, vid en sjö. Låt synen först få vänja sig vid mörkret och lyssna. Länge, stå en stund. Ett läte, ett knak! Vad lät? vad skrämde nyss skiten ur mig? Det blir ett äventyr. Man är inte längre så jäkla kaxig mitt i natten vid en sjö i en skog. Kanske en älg får fnatt och skenar, eller ett lo eller en varg. Mer troligt ett vildsvin som grymtar till i försvar eller en uggla på jakt. Spänningen ligger och byggs upp av brist på synintryck, men hörseln skärps, skalar av vad störande brus från storstaden. Spänningen är elastisk – … vad det nu betyder, tills helvetet brakar loss. Om det nu brakar loss. Om inte så vänta in en ny dag från natten, ett lugnet självt. Spänningen övergår till ljusflams under nattens slutplädering. Efter nattens äventyr – i syn en soluppgång förstärkt av vinterlandskapet. Så jäkla vackert, så fåfängligt. Snart brummar staden igång, allt stress och slit. Men lite mer uthärdligt, för äventyrarens.

Livet är ju svårt har vi lärt oss; men samtidigt så väldigt enkelt. Se uppåt, där en varelse betraktar dig. En främmande, så vilken, vem? En skata, kaja, koltrast, vem som: så enkelt kan ett liv vara. Att titta upp i trädet och finna glädje i dessa möten. För möten blir det om möten tillåts.

Så varför inte då en årsalmanacka för noteringar? Snarare en förtjusande veckodagbok. Fågeldagbok 2015 – illustrerad av Dan Zetterström, tycks vara en mycket begåvad fågelillustratör, och skriven av den detaljrika fågelpedagogen Mats Ottosson – som inleder varje månad med en liten inledning och uppdatering om vad som händer där ute. I grenverket eller bland strandrågen, under hustaken. Varelser som vet mer om oss än vi om dem. Fåglarna. Låt oss bli som dem.

Varje dag kan du notera temperatur och väder i boken, om sånt intresserar – eller vilken fågel du sett under dagen, eller under äventyret natten. Varje vecka presenteras en årstidstypisk fågel, som man kan gå ut och glo på om den finns i skogen eller i närheten av var man finns och går. Varje månad inleds med en kort kåserande text om de tidtypiska. Fåglar som stannar kvar på vintern och de som kommer på besök under somrarna. Nu i januari; blåmes, talgoxe och koltrast. Jag såg en havsörn vid Hornborgasjön i söndags, den kan jag skriva in i min Fågeldagbok 2015. I realtid, och som ett högst beständigt analogt nöje. Som även kan bli din nya hobby. Eller redan är.

Mitt tips är att det redan bör finnas ett fågelintresse eller, ja, behov av ett. För herregud, det finns ju så många andra, hobbies; som inte jag orkar föra dagbok över. Givetvis.

Håkan Kristensson

Publicerad: 2015-01-07 00:00 / Uppdaterad: 2015-01-07 10:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5981

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?