Recension

: Sötvatten
Sötvatten: En värld av liv Johan Hammar
2018
Votum & Gullers Förlag
9/10

Från småvatten till glaciärer

Utgiven 2018
ISBN 9789188435286
Sidor 207

Om författaren

Johan Hammar är biolog och fotograf. Han är en engagerad miljökämpe och har bland annat arbetat med att dokumentera nationalparkernas historia. Under två års tid reste Johan Hammar runt och fotograferade i och kring svenska sötvatten för det multimediala projektet Sötvatten, som bland annat resulterade i en bok med samma namn 2018.

Sök efter boken

Nedanför mormor och morfars hus ligger en vik som min kusin och jag ägnade många stunder åt att kartlägga. Under vattnet fanns hur mycket som helst att utforska, stora stenar att hämta andan på, vass där gäddor stod och lurade iklädda sina karaktäristiskt kamouflagemönstrade fjäll, sjögräsängar där vi ibland siktade ålar. Det här var många år sedan men Johan Hammars bok drar ner en under ytan igen och väcker en slumrande fascination för den rika flora av undervattensmiljöer som förekommer i Sverige.

Bilderna, som Hammar många gånger tagit efter timmar iförd torrdräkt, är kanske det allra främsta skälet att plocka upp ett exemplar. Här fångas effektivt det suggestiva i en skog av vass, klarheten och den samtidiga mystiken i en fjällsjö med lååångt siktdjup, rörelsen i forsar fulla med färgglada rödingar, det mäktiga i en vidsträckt glaciärs formationer. Jag har heller aldrig tidigare känt mig lika lockad att ta på ett cyklop och dyka ner i ett kärr ute på en myr, som under läsningen av boken.

Förutom det oerhört vackra visuella materialet är de ackompanjerande texterna klart läsvärda i sig. Skrivelser om grundvattnets rörelsemönster och sothönors boendevanor skulle i fel persons händer kunna bli tämligen torra men Johan Hammar har onekligen laddat sin text med en uppsjö (ursäkta!) av spännande information. Visste du till exempel att paddors ägg läggs i en lång rad, vilket får dem att likna mörka pärlhalsband medan grodors ägg läggs i klumpar? Eller att det i Sverige finns köttätande undervattensväxter i små dammar och diken? Eller att vissa sötvattenslevande musslors larver växer till sig sittandes på fiskars gälar? Eller att den minst energiproducerande hälften av Sveriges drygt 2000 vattenkraftverk skulle kunna monteras ned och energimässigt ersättas av 40 vindkraftverk, vilket skulle betyda allt för de vattenlevande arter som idag alltför ofta faller offer för vattenkraften?

Här och var på sidorna finns QR-koder strategiskt utplacerade. Scanningen av dessa leder till små film- och ljudklipp fångade från Johan Hammars mångtaliga fotoexpeditioner men ibland även till uppdaterade rapporter om var särskilda här omskrivna djur- och växtarter har observerats de senaste månaderna. På det sättet sträcker sig Sötvattens-projektet bortom bokpärmarna, mot en multimedialitet.

Boken avslutas med ett hoppingivande kapitel som bland annat berättar om hur lyckade återrestaureringar av vattendrag har resulterat i smärre explosioner av arter som varit i princip försvunna efter flera årtionden präglade av exploatering. En mycket passande final för en bok genom vilken fotografen och skribentens brinnande entusiasm för de olika vattenmiljöernas särprägel och betydelse för artmångfald flödar påtagligt.

Björn Schagerström

Publicerad: 2018-05-08 00:00 / Uppdaterad: 2018-05-05 22:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7331

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?