Text

Augustpriset 2021

På måndag går årets Augustgala av stapeln. Sex böcker vardera är nominerade till tre priser: Årets bästa skönlitterära bok, Årets bästa fackbok och Årets bästa barn- och ungdomsbok. Innan vinnarna har utsetts vill vi passa på och uppmärksamma alla de arton nominerade – eller åtminstone dem vi hunnit recensera så här långt.

Tidigare pristagare har vi samlat på sidan Augustpriset genom tiderna.

Årets nominerade är:

Skönlitteratur | Fackböcker | Barn- och ungdomsböcker


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok


Elin Cullhed: Eufori: En roman om Sylvia Plath
Vägen mot slutet

”En känd poet och författare som fortfarande inspirerar och påverkar slutade sina dagar med att lägga blöta handdukar vid alla dörrspringor och fönster, öppna ugnen och slå på gasen för att sedan vänta på att livet skulle ta slut. Poeten var Sylvia Plath och året var 1963. I Eufori får vi följa Sylvias liv åren innan tragedin som avslutade…” Läs mer


Mats Jonsson: När vi var samer
På jakt efter samiskheten

”Varför vet svenskarna så lite om samer? Varför vet jag så lite om samer? När jag läser Mats Jonssons serieroman känner jag igen mig i hans frustration. Jag har själv samiskt påbrå men visste till för några år sedan knappt något om den delen av mitt ursprung. ‘Jag har funderat på alla böcker jag vill göra, och inser att det…” Läs mer

samt
Återliv. Med Skapelsen och Kvällens frihet av Kjell Espmark
Europa av Maxim Grigoriev
Singulariteten av Balsam Karam
Den svarta månens år av Ellen Mattson


Nominerade till Årets svenska fackbok


Nils Håkanson: Dolda gudar
Litteraturens doldisar i välskriven fackbok

”Nu har mina kunskaper återigen fått påfyllning när det gäller litteratur. Orsaken är att jag läst Dolda gudar: en bok om allt som inte går förlorat i en översättning. Bakom titeln döljer sig en översikt som täcker översättningens historia i Sverige – en resa som börjar med handskrifter och landar i dagens digitaliserade värld…” Läs mer


Magnus Västerbro: Tyrannens tid
Under en enväldig krigarkung

”‘Kung Karl, den unge hjälte’, diktade Esaias Tegnér 1818. Då hade Karl XII visserligen varit död ett århundrade. Det är ändå svårt att förstå hur den där nationalromantiska, hjältedyrkande bilden kom att växa fram. Det blir inte mindre svårt av att läsa Magnus Västerbros Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII…” Läs mer

samt
Judarnas historia i Sverige av Carl Henrik Carlsson
Dante – den förste författaren av Anders Cullhed
Knäböj av Sara Martinsson
Mönstersamhället av Anneli Rogeman


Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok


Lisen Adbåge: Furan
Klimatet strikes back

”‘Det började med att familjen äntligen hittade sin drömtomt. ”Här ska vi leva, här ska vi bo. Här ska vi bygga vårt hus!” ropade pappan. Barnen applåderade. ”Men först”, sa mamman, ”så måste vi riva det här gamla rucklet. Och de här stora träden måste vi också ta ner, så vi har något att bygga det nya huset av…” Läs mer


Moa Backe Åstot: Himlabrand
Om kärlek och identitet som får plats

”‘Finns det homosexuella renskötare?’ Frågan utgör rubriken till en diskussionstråd på Flashback, och till den återkommer Ánte hela tiden. Den gnager i bakhuvudet. För Ántes familj är renskötande samer, och det är de traditionerna han vill vara med och föra vidare. Det är hans liv. Men så finns också Erik, Ántes bästa kompis, som han…” Läs mer


Malin Kivelä och Martin Glaz Serup: Om du möter en björn
Visuell bilderboksfröjd med dubbla budskap

”Vet du hur du ska agera om du möter en björn? Malin Kivelä och Martin Glaz Serup har några tips. Huruvida dessa är användbara är däremot oklart. Bilderboken Om du möter en björn har ett du-tilltal, men läsaren representeras av en mycket rar liten scout med…” Läs mer


Johan Rundberg: Nattkorpen
Suggestiv barndeckare i 1880-talets Stockholm

”Det är i slutet av februari 1880. Den långa vintern och kylan genomsyrar Stockholm. Det är ont om mat och ved, åtminstone om man är fattig, och fattiga är de föräldralösa barnen på Allmänna barnhuset. Elvaåriga Mika är ett av dem. Mitt i natten knackar det på barnhemmets port, och en ängslig ung man lämnar över…” Läs mer


Emma Virke och Joanna Hellgren: Min mamma är snabbare än din!
Tävlan och fantasi

”Ibland vill man aldrig gå ifrån förskolan. Ibland längtar man därifrån och vill bli hämtad nu nu nu. För barnen i Emma Virkes och Joanna Hellgrens Augustnominerade bilderbok Min mamma är snabbare än din! är fallet det sistnämnda. De vill bli hämtade nu…” Läs mer

samt
Ett rum till Lisen av Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma Adbåge

Vilka tror – eller hoppas – du får priserna på galan på måndag?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2021-11-20 00:01 / Uppdaterad: 2021-11-20 02:51

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?