Recension

: Om du möter en björn
Om du möter en björn Malin Kivelä & Martin Glaz Serup Linda Bondestam (illustratör)
2021
Förlaget
6/10

Visuell bilderboksfröjd med dubbla budskap

Utgiven 2021
ISBN 9789523333741
Sidor 40

Om författaren

Malin Kivelä är finlandssvensk dramatiker, journalist samt författare till både romaner och bilderböcker. Hennes roman Hjärtat belönades med Svenska Yles Litteraturpris 2019.

Danska Martin Glaz Serup är poet, barnboksförfattare och kritiker. Han är medgrundare av den litterära kollektivbloggen Promenaden samt portalen Litlive, ett nordiskt nätmagasin för litterär kritik.

Sök efter boken

Vet du hur du ska agera om du möter en björn? Malin Kivelä och Martin Glaz Serup har några tips. Huruvida dessa är användbara är däremot oklart.

Bilderboken Om du möter en björn har ett du-tilltal, men läsaren representeras av en mycket rar liten scout med scarf, rejäl ryggsäck och förnuftiga skor.

Linda Bondestams illustrationer är som vanligt oemotståndliga i sin förening mellan humor och dramatik. Björnen går från att leende äta korv på pinne till att ha ett riktigt rysligt gap. Skiftar gör även textens budskap, från fakta till underhållning och tillbaka, på ett ganska förvirrande sätt. På ena sidan sägs det att björnar inte reser sig på bakbenen för att gå till attack, men på nästa sida uppges att detta inte är helt korrekt.

Anslaget ”Vad ska du göra om du möter en björn?”  antyder att vi ska få oss goda råd till livs, men rimliga uppmaningar – spring inte, klättra inte upp i ett träd och dylikt – följs av tipset ”spela lite på din pekplatta, för det kan du nog bättre än björnen”. Fnissigt, och visst förstår även små barn att just denna strategi inte kommer vara lyckosam vid ett faktiskt björnmöte, men andra råds nyttonivå är inte lika solklara. Ska jag exempelvis verkligen småprata med björnen?

Om du möter en björn (exempelbild)

Även språkligt lämnar boken en del att önska. Stilgreppet att upprepa KOM IHÅG och MEN i versaler är inkonsekvent genomfört och känns överflödigt. Överlag tenderar texten att vara något styltig och mycket tjatig. Nog hade det gått att byta ut några av bokens totalt 15 ”inte” mot synonymer.

Nej, behållningen med boken är helt klart visuell. Den bekanta Bondestamska färgskalan, här dominerad av en trolskt blågrön skiftning, gör tanken på den djupa skogen mycket lockande, oavsett vad som döljer sig där. Scoutens röda keps är måhända en vinkning till ett känt sagobarn men även om Om du möter en björn är en sagolik fröjd för ögat så är budskapet inte lika sedelärande som Rödluvan.

Mimmi Söderlund

Publicerad: 2021-08-25 00:00 / Uppdaterad: 2021-08-22 19:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8555

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?