Recension

: Min mamma är snabbare än din!
Min mamma är snabbare än din! Emma Virke Joanna Hellgren (illustratör)
2021
Lilla Piratförlaget
8/10

Tävlan och fantasi

Utgiven 2021
ISBN 9789178132690
Sidor 38

Om författaren

Emma Virke är en svensk illustratör, konstnär, barnboksförfattare och grafisk formgivare. Virke är verksam som bilderboksskapare och bildkonstnär. Hon skriver och illustrerar egna böcker eller i samarbete med andra författare och illustratörer. Hon har en bakgrund inom journalistiken och 2009 vann hon bokförlaget Natur & Kulturs bilderbokstävling där illustratörer kunde välja mellan tre olika texter av kända barnboksförfattare och göra bilder till dessa. Emma vann för bilderna till boken Mops av Eva Lindström. 2010 debuterade hon själv som barnboksförfattare med boken Brevet till månen där hon både illustrerade och skrev texten.

Sök efter boken

Ibland vill man aldrig gå ifrån förskolan. Ibland längtar man därifrån och vill bli hämtad nu nu nu. För barnen i Emma Virkes och Joanna Hellgrens Augustnominerade bilderbok Min mamma är snabbare än din! är fallet det sistnämnda. De vill bli hämtade nu.

Det blir till en tävling.

Det är barnens repliker och bilder av mammornas väg till förskolan vi får följa. Först i helt vanlig stadsmiljö: En mamma går till fots. Den andra cyklar. Det ena barnet – deras repliker skiljs åt genom färgen, den enas röda, den andras gröna – lägger hinder i vägen för den andras mamma.

Men din mamma fick punka, för det var faktiskt glas på gatan.

Nu åker bussen! Och din mamma missade den!

Efterhand blir mammornas äventyr alltmer fantasifulla. Från staden kommer de till vattnet. Den ena mamman kommer med båten, men den andra hoppar i vattnet och simmar jättefort.

Men då kom en haj och åt upp henne! Smask!

Känslorna blir upprörda, och inte konstigt det. Hur ska mamma kunna hämta på förskolan om hon har blivit uppäten av en haj?
Barnen håller på att bli riktigt osams, men så händer något. De börjar samarbeta om berättelsen istället. Konkurrensen slår över i en gemensam lek, där mammorna räddar varandra – precis som barnen räddar varandra ur sin ensamma, vardagsgrå längtan. Är inte leken och fantasin fantastisk?

Min mamma är snabbare än din! kontrasterar vardag och fantasi på ett charmerande glidande sätt. Fantasin och berättelsen hjälper barnen att hantera såväl konflikter som väntan.

Det blir roligare när man lyssnar på varandra och leker tillsammans.

Ella Andrén

Publicerad: 2021-11-01 00:00 / Uppdaterad: 2021-10-30 22:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8616

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?