Recension

: Fåglar i svensk folklig tradition
Fåglar i svensk folklig tradition Ingvar Svanberg
2016
Dialogos
8/10

Om människans förhållande till fåglar

Utgiven 2016
ISBN 9789175042961
Sidor 176
Först utgiven 2013

Om författaren

Ingvar Svanberg (född 1953) är forskare vid Uppsala universitet och han skriver böcker inom en rad olika ämnen, bland annat etnobiologi och djurens kulturhistoria.

Sök efter boken

I denna alfabetiskt uppställda och vackert illustrerade bok ges en översikt över människans förhållande till fåglar här i landet. I ett intressant förord beskriver Svanberg hur folk förr i tiden sannolikt hade en mycket större artkunskap än dagens människor, helt enkelt för att man var mer medveten om sitt beroende av naturen.

Fåglar hade en stor ekonomisk betydelse för många människor i Sverige. Fåglar har använts både till föda, flugjägare och järtecken. Småpojkar har förr i tiden kunnat tjäna en slant på att samla in uppskattade burfåglar att sälja. Svanberg skriver:

Det som senare betraktare kanske uppfattar som en osystematisk blandning av detaljerad, trovärdig information och mer mytiska idéer, sägner och övertro, var i själva verket en sammansatt insikt om landskapet och dess organismer (ibland kallad lokal ekologisk kunskap) ett vetande som måste förstås i sin rätta kontext.

Svanbergs översikt ger en ökad förståelse för detta komplexa system. Han har gjort en gedigen genomläsning av äldre litteratur på området och presenterar fågel för fågel vilka olika namn som upptecknats för den i olika delar av landet och hur man har sett på den i ekonomiskt och kulturellt hänseende.

Så har till exempel gulärlan kallats sädesärla i norr till följd av att dess ankomst passade bättre ihop med sådden. Gulsparven har använts som medicin mot gulsot enligt gamla idéer om att bota lika med lika. Härfågeln varslade om krig och korpen om ond bråd död. Gråsparven var en trevlig liten filur som levde nära inpå husknuten och som man i Skåne använde som budbärare i en skånsk jullek.

Olika fåglars ägg ansågs passa bra till olika maträtter och boken ger en rad exempel på jakt- och fångstmetoder som får en modern läsare att skygga tillbaka. Men det är samtidigt en viktig ögonöppnare för att förstå det där som vi så lätt glömmer: människan är i allra högsta grad en del av naturen.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2016-10-08 00:00 / Uppdaterad: 2016-09-28 20:13

Kategori: Recension | Recension: #6704

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?