Recension

: Upplev Sveriges natur
Upplev Sveriges natur: En guide till naturupplevelser i hela landet Martin Emtenäs
2014
Bonnier Fakta
8/10

För semesterns naturutflykter

Utgiven 2014
ISBN 9789174242614
Sidor 319
Medförfattare Mikael Gustafsson

Om författaren

MartinEmtenas
Fotograf: Mikael Gustafsson

Martin Emtenäs (född 1977) är mest känd som programledare i SVT:s Mitt i naturen, ett arbete som han fick Norrlands stora journalistpris för 2008. Han har utbildning i molekylärbiologi och medie- och kommunikationsvetenskap.

Sök efter boken

Vad kan passa bättre så här i semester- och midsommartid än en utflykt till naturen? Vare sig du vill hitta en ny plats att besöka eller vill lära dig mer om det område du brukar besöka så passar den här boken perfekt. Dessutom går 10 kr per såld bok till Naturskyddsföreningens arbete för att rädda den vitryggiga hackspetten.

Upplev Sveriges natur passar också att läsa från pärm till pärm och förundras över alla de olika naturtyper vi har i vårt land. Alla områden som presenteras i boken är skyddade på något sätt, det är naturreservat, nationalparker och Natura 2000-områden. Det blir tydligt efter en stunds läsning hur viktiga dessa olika skydd är för att vi även i framtiden skall ha en rik natur att besöka. Många av områdena har blivit skyddade som resultat av olika markkonflikter. Konkurrensen om markanvändningen blir inte mindre med tiden direkt och just därför är den här typen av böcker så viktiga. Böcker som ger insikt i vad vi riskerar att förlora.

En annan sak som blir tydlig under läsningen är hur involverad människan är i skapandet av naturen. Spåren efter människan är tydliga i landskapet och människan har i många fall varit medskapande i utvecklingen av naturområdena. Getterön i Halland har till exempel blivit det fågelparadis det är i dag på grund av en väg som byggdes till ön. I Tabergs gruva har fladdermössen hittat det perfekta hemmet och många reservat är ängsmarker som bevarats efter äldre jordbrukstraditioner. Naturen är inte något som finns där borta utan vi är i allra högsta grad medskapare och det gäller att vi är goda medskapare!

Boken är rikt illustrerad med foton av Mikael Gustafsson. Vackra och informativa bilder som får en att längta ut i skogar och på ängar för att leta efter arter man aldrig sett. Varje kapitel ger tydliga beskrivningar av hur man tar sig till området, vilken tid på året det passar bäst att besöka det och vilka arter man skall leta efter. Jag hade önskat en almanacka i slutet som snabbt skulle kunna konsulteras för bästa platsen just nu.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2014-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2014-06-23 14:44

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5712

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?