Recension

: Fågelmatning
Fågelmatning: Allt du behöver veta Niklas Aronsson
2021
Avium förlag
8/10

För vems skull matar vi fåglar?

Utgiven 2021
ISBN 9789198516609
Sidor 223

Om författaren

Niklas Aronsson (född 1967) är journalist med stort intresse för fåglar och fågelmatning. Han är bland annat redaktör för Vår fågelvärld och administratör för facebookgruppen Fåglar inpå knuten .

Sök efter boken

Jag har ingen egen fågelmatning. Jag bor i lägenhet så det har aldrig varit aktuellt, men sedan en tid har jag också ett fritidshus.

I fritidshuset är vi mest på sommaren och det har känts onödigt att bara mata någon helg då och då. I stället har vi satsat på en lite ruff trädgård som vi inte städar och piffar allt för mycket och vi brukar säga att alla djuren får vara i vår trädgård så länge de accepterar att vi också är där ibland. Det senare är det koltrastarna som har svårast att acceptera, de vill gärna bo precis vid vårt hus och sedan blir de extremt sura när vi också vill bo där.

Grönfinkar, ringduvor, rödstjärtar och starar är andra som gärna häckar precis bredvid vårt hus, och de verkar ta vår närvaro med ro.

En annan som ogillar när vi är i vår stuga är en katt som vi tror bor i bondgården bredvid. Den tar en lov runt vår tomt minst en gång om dagen, och om vi sitter på vår uteplats när den passerar så ser den väldigt förnärmad ut.

Efter att ha läst Niklas Aronssons Fågelmatning så tänker jag att jag kanske skall börja erbjuda våra fågelgrannar lite mat när de har det som mest hektiskt med att mata sina ungar, åtminstone. Vem vet, kanske kan det till och med blidka koltrastarna?

Aronssons bok har undertiteln ”Allt du behöver veta”, och han har sannerligen gjort ett gediget arbete med att samla kunskap inom området att dela med sig av. När man läser boken från pärm till pärm, som jag gjorde, så blir det en del upprepningar. Det gör förstås boken mer värdefull som uppslagsbok, man behöver inte gå miste om viktig information om man går in och läser bara ett kapitel.

Förutom att få konkreta och praktiska tips om hur man bygger upp sin egen fågelmatning på bästa sätt så funderar Aronsson också över vad fågelmatningen egentligen har för effekter, och för vems skull vi egentligen matar fåglarna? Påverkar matningen den biologiska mångfalden? Och om vi matar välmående talgoxar med dåligt producerade nötter och frön från andra sidan jordklotet, hur påverkar vi då den biologiska mångfalden och djurlivet på den platsen? Intressanta och viktiga frågor som avhandlas på ett pekpinnefritt sätt.

Några vanliga myter avlivas, och vanliga frågor från facebookgruppen ”fåglar inpå knuten” besvaras. Fåglar klarar av att äta saffran och salt i de mängder som de får i sig om vi delar med oss av lussekatter och skinksvål. De dör inte om vi slutar mata dem efter jul och de matar inte sina ungar med ”fel mat” om man fortsätter att mata dem under våren.

Den här boken är till bristningsgränsen fylld med fakta, funderingar och fotografier. Den spricker nästan, men den håller sig inom ramarna eftersom Aronssons brinnande intresse smittar av sig.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2022-02-24 00:00 / Uppdaterad: 2022-02-23 23:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8722

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?