Recension

: Börja skåda fågel
Börja skåda fågel Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist
2017
Sveriges Ornitologiska Förening
8/10

Bra introduktion till fågelskådning

Jag tar mig an nya ämnen genom att läsa på, något jag blivit kärleksfullt retad för till och från. Vem sjutton inleder sin karriär som löpare genom att teckna prenumeration på ett antal löpartidskrifter liksom? Nåväl, läsning är, om ni frågar mig, ett utmärkt sätt att skaffa sig en första inblick i ett ämne. Sålunda föll det sig naturligt att kickstarta mitt nyväckta intresse för fågelskådning med att införskaffa en bok i ämnet. Och vad passar då bättre än en bok av Sveriges enda kvinnliga professionella fågelskådare – Gigi Sahlstrand?

Börja skåda fågel kom ut första gången 2010, men kom 2017 i uppdaterad utgåva. Boken är en mycket bra introduktion till dig som vill börja med fågelskådning, kanske framförallt om man inte har turen att ha några vana fågelskådare i bekantskapskretsen. Den innehåller praktiska tips på vilken utrustning man som nybliven skådare bör införskaffa, hur man klär sig bäst ute i fält, vilka olika appar, hemsidor och böcker som finns och inte minst hur Man Faktiskt Börjar Skåda Fågel (tro det eller ej, men det börjar faktiskt i soffan). Blivande fågelskådare som sitter i rullstol eller har andra funktionsvarianter får specialtips.

Många fina fågelbilder utlovas dessutom eftersom författarna anstränger sig för att ge läsaren en första inblick i de olika fågelarternas underbara värld.

Och, för den som undrar: författarna gör alldeles klart att de inte räcker med att läsa – för att bli en fågelskådare måste man också ge sig ut.

Det skulle vara lätt att skriva något i stil med att ”denna bok är oumbärlig för alla blivande eller nyblivna fågelskådare”. Men det vore inte sant. Fågelskådning är till syvende och sist något man lär sig genom att göra. Jag säger istället såhär: Är du intresserad av att börja skåda fågel och inte är någon större bokmal -strunta i böckerna (förutom rena fågelböcker då), gå med i en förening eller odla kontakten med de fågelskådare du känner och ge dig ut med kikare i näven. Men om du, i likhet med mig, gillar att läsa in dig på ett ämne eller i alla fall vill ha en bok att ”rådfråga” om fågelskådningens grunder -ja, då kan jag med varm hand rekommendera Börja skåda fågel. Ska du köpa en bok på temat, är denna ett mycket bra alternativ.

Christine Öberg

Publicerad: 2019-04-27 00:00 / Uppdaterad: 2019-04-26 22:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7708

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?