Recension

: Nattsvärmare
Nattsvärmare Mohsin Hamid
2004
Natur och Kultur
7/10

Handlöst fall mot avgrunden

Utgiven 2004
ISBN 9127097501
Sidor 342
Orginaltitel Moth smoke
Översättare Leif Janzon

Om författaren

Mohsin Hamid är uppväxt i Lahore i Pakistan. Han studerade vid Princeton och Harvard-universiteten i USA, och bor numera i London, New York och Lahore. ”Nattsvärmare” är hans debutroman. Han skriver också för tidningar som New York Times och Time Magazine.

Mohsin Hamid – Officiell hemsida.

Sök efter boken

Daru, eller Darashikoh som han egentligen heter, ska dömas för ett brott. Nu återstår bara den avslutande domstolsförhandlingen.

Han tillhörde tidigare Lahores absoluta överklass. De som har råd med både egen tjänare, luftkonditionering och ecstasy. De som går på fester där musik, specialmixad av brittiska dj:s för just den festen, spelas. De som kort och gott inte behöver oroa sig för sitt uppehälle. Åtminstone fram till den dagen då mattan dras undan under fötterna.

Men det är precis vad som händer Daru. Hans arbete som tjänsteman på en bank var inte riktigt lika säker som han föreställde sig. Och hans släktingar lyckas inte hitta något bra ersättningsarbete åt honom, det korrupta systemet har vänts mot honom. Därmed inleds också en klassresa, ned mot det pakistanska samhällets botten.

Parallellt med klassresan skildras också ett triangeldrama – Darus romans med väninnan Mumtaz, som egentligen är gift med Darus gamle vän Ozi… De två spåren vävs också ihop i och med att deras otillåtna romans får konsekvenser för Darus klassresa.

Till slut återstår ingenting annat än kriminaliteten. Men brott lönar sig inte alltid – Daru blir gripen, och därför ska han nu alltså dömas. Boken är skriven ur ett flertal perspektiv – Daru får själv många tillfällen att ge sin syn på händelserna, men så får även Mumtaz, Ozi och andra inblandade, liksom åklagaren.

Här finns ingenting av den exotism som man annars ofta kan finna i böcker om orienten eller främre Asien. Här finns föga inflytande av asiatisk eller muslimsk kultur. Huvudpersonerna och handlingen har mer anknytning till ett jet-set från vilket land som helst, mer gemensamt med yuppies från Djursholm, än med de fattiga på Lahores bakgator. Boken skulle i princip lika gärna kunna handla om Brasilien, USA eller Sverige, som om Pakistan.

Det enda som i någon mån utmärker det specifikt pakistanska i situationen är kontexten; Bomben. Boken utspelar sig mot bakgrund av att Pakistan vid den här tiden just har testsprängt en atombomb, i den långa kapprustningen gentemot Indien. Fanatiska, jublande människor fyller gatorna för att fira nationens framgångar, samtidigt som Daru dras allt längre ned mot botten.

Frågan är om den universella överklasskultur som skildras speglar den faktiska situationen Lahore? Eller speglar det att författaren studerat vid amerikanska överklassuniversitet och själv numera bor i USA och Storbritannien? Vilken tolkning man än tror på är Hamids bok en välskriven och spännande historia som är väl värd läsning.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-03-29 00:00 / Uppdaterad: 2010-07-06 12:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1132

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?