Utgiven | 2002 |
---|---|
ISBN | 9100578401 |
Sidor | 212 |
Naturligtvis är jag skitförbannad – igen. Vad kan man annat bli när man i tryck har bevisen på samhällets diskriminering av våldtäktsoffer. Det finns inget försvar och ingen godtagbar ursäkt. Det är bara förjävligt och inget verkar heller kunna föra det svenska rättsväsendet i rätt riktning.
Katarina Wennstam återger på ett smärtsamt sätt en rad flickors berättelser. Hon tar med allt i från skulden och skammen över att ha blivit utsatt för ett övergrepp till förnedringen i rättsalen men också ilskan, det fullkomliga raseriet över hur någon kan ta sig makten över någon annans kropp.
Dessa kvinnor, ibland inte mer än flickor, har långa historier att dela med sig av, för oftast räcker det inte med att ha blivit kränkt i det sexuella övergreppet, utan övergreppen fortsätter sedan på löpande band. Föraktfulla poliser som säger att: – Om du blir våldtagen igen lilla vän, så kom ihåg att inte duscha efteråt. Okänslig vårdpersonal som missar att säkra bevis som hade betytt allt i en rättegång. Men också åklagare och försvarsadvokater som, trots att det uttryckligt i lagen står att inget som inte hör till utredningen skall framföras, ändå intresserar sig mest för om offret var berusat eller hade promiskuösa vanor.
Någonstans visste jag att det var så här men jag hade ju ändå hoppats att allt hade förändrats, i alla fall lite, och det till det bättre. Men när nu flera forskningsrapporter faktiskt tillstår att det inte är själva lagen som det är fel på utan på rättsväsendets attityd, så tycker man ju att det inte längre skall finnas något att gömma sig bakom. Det borde ju inte vara så svårt att sanera bland juristerna i våra rättssalar. Har man en diskriminerade inställning till parterna vare sig det gäller kön, etnicitet, sexualitet eller dylikt så bör man söka sig ett annat arbete. För enligt min mening är det inte så konstigt att människor när det kommer till kritan har en lätt ambivalent attityd när det kommer till våldtäkt. För om domstolarna, som skall borga för rättvisan, tycker att någon som är redlöst berusad inte kan våldtas så kanske det heller inte är så konstigt att inte alla individer tycker det. Har klädseln betydelse i rätten så har den väl det även i rättsmedvetandet hos vissa andra.
Vårt samhälle är patriarkalt och därmed har mäns våld mot kvinnor en fast grund att stå på. Aldrig är bevisbördan så tung som när kvinnor anklagar män för våldsbrott. Speciellt svårt blir det när det kommer till våldtäkt. Vem är det som sprider och också tror på myten om alla dessa kvinnor som anklagar oskyldiga män för våldtäkt?
Detta är som sagt en bok som gör en extremt upprörd. Den är utlämnande och dessvärre sann. Läs den och agera! Det måste vara slut på skuld och skam! Hur kan det vara på kvinnas lott skulden hamnar? Förklara det för mig den som kan?
Publicerad: 2003-10-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 15:23
6 kommentarer
Billy Butt kör en kampanj där han stenhårt går ut med att många våldtäkter aldrig äger rum. Kvinnorna ljuger och han talar i egen sak så att det är äckligt.
#
Varför bara betyget sju? Det framgick aldrig i recensionen.
#
Ja, varför bara sju? Jag har läst boken, dock för 10 månaders sedan, men den sitter fortfarande klistrad i mitt mevetande. Wennerstam medryckande och engagerande. Jag lade den inte ifrån mig mer än för att äta, även om maten inte riktigt smakade pga den äckelkänsla boken framkallade. För man känner äckel och blir förbannad över vad man får veta och över att man trots allt kan känna igen endel tankegångar hos sig själv, tex: "har hon sån kort kjol på sig får hon skylla sig själv…" Boken får en verkligen att tänka till. Alla borde läsa den – speciellt poliser och jurister.
#
Ja, vad betyder betyg egentligen? Jag tycker att boken är stenbra och det hoppas jag framgår av recensionen men kanske är boken inte den absolut bästa jag har läst någonsin. Som ni ser i recensionen så är jag mycket arg och jag kommer att fortsätta att vara det, länge hoppas jag. För mig indikerar betyget sju en riktigt bra bok. Kanske kan det tyckas snålt men det är ju sju steg bättre än en rikigt dålig bok. (Betygsättning är inte min favorit syssla). Recensionen får tala helt enkelt!
#
Boken, och recensionen, är skriven i ilska. Eftertanken saknas. EN våldtäkt är något oförlåtligt, fruktansvärt och otroligt kränkande och i en rättssal skall fallet skalas av till det mest relevanta och inte som i de många exemplen i boken. Dock kan man inte komma ifrån att boken motsäger sig själv på så många ställen att man hajar till och att Wennsatm missar att ta upp många saker, som jag tror är för att boken är skriven av ilska. SKA kvinnor vara tvugna att tänka på vilka kläder de har på sig eller hur mycket de dricker. Självklart Nej. BÖR de göra det. I dagens samhälle, självklart Ja.
#
HGS – du måste massuppfittat hela boken. Frågan är väl om rätten ska döma utifrån vad kvinnan, som inte är den åtalade, bör göra i dagens samhälle? Självklart nej.
#
Kommentera eller pinga (trackback).