Recension

: #MeToo
#MeToo: 100 berättelser och 10 frågor som behöver besvaras Amanda Lundeteg och Colette van Luik (red.)
2017
Max Ström
6/10

Snabbt och viktigt, men ganska ytligt

När MeToo-uppropen exploderade förra hösten var flera förlag snabba på bollen, däribland Max Ström och stiftelsen AllBright. I den lilla pocketboken #MeToo – 100 berättelser och 10 frågor som behöver besvaras har de samlat, just det, hundra vittnesmål om sexuella trakasserier och tio frågor som ska leda vidare.

Visst är det viktiga berättelser. Vi är säkert många som kan vittna om kraften i att dela erfarenheter, i att få syn på att det här inte bara händer mig; det är något större fel i hela samhället. Vad jag ändå vill invända mot den här boken är att redaktörskapet är så osynligt. Ingen förklarar varifrån de här vittnesmålen – i längd mellan några rader och ett par sidor, en del signerade och andra inte – är hämtade eller hur just dessa hundra valts ut.

Så här ett år senare – det är kanske en orättvis läsning, men allvarligt talat, böcker är inte det snabbaste mediet och hållbarhet är inte att förakta – känns ändå de korta vittnesmålen ganska … ja, korta. Det är drabbande, man blir arg – och sen då?

Det är förstås där de tio frågorna är tänkta att komma in. ”Hur har det kunnat pågå så länge?”, ”Hur vet man vad man får och inte får göra?”, ”Varför säger inte fler män ifrån?”, ”Vad är politikens ansvar?”, och så vidare. Advokat Elisabeth Massi Fritz skriver om processen att polisanmäla, jämställdhetsexpert Tomas Wetterberg om mäns möjligheter och problem, och psykoterapeuten Börje Svensson på Rädda barnen om hur man kan prata med och vara en förebild för barn.

En del är absolut matnyttigt, men återigen känns det lite kort och ytligt. Varje expert bidrar med mellan en och två sidor. Jag önskar mig mer fördjupning, mer analys. Det här blir lite för mycket en bok som försöker reagera lika snabbt som nyhetsjournalistik och sociala medier, istället för att bidra med det böcker gör bäst: utveckla och fördjupa.

Ella Andrén

Publicerad: 2018-10-20 00:00 / Uppdaterad: 2018-10-19 22:53

Kategori: Recension | Recension: #7514

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?