Recension

: Ulrikas sista strid
Ulrikas sista strid Anna Lytsy
2008
Frank förlag
7/10

Ut ur labyrinten

Utgiven 2008
ISBN 9789185865024
Sidor 206
Medförfattare Ulrika Olson

Om författaren

Anna Lytsy (född 1964) är frilansjournalist och författare. Hon romandebuterade 1997 med ”Genom ön”. Tillsammans med Ulrika Olson har hon skrivit ”Den tusende gången” (2003) och ”Ulrikas sista strid” (2008) om Ulrikas erfarenheter av incest, missbruk och sexuella övergrepp och om hennes kamp för ett normalt liv tillsammans med sin familj.

Anna Lytsy – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Någon har beskrivit övergrepp som att plötsligt bli dumpad mitt i en labyrint. Alla idiotiska vägval efter det är på samma gång ditt eget ansvar och ett resultat av den plats i labyrinten du haft att utgå ifrån.

Ulrika Olsons plats i labyrinten hör till de värsta man över huvud taget kan föreställa sig. Sexuellt utnyttjad sedan barnsben av den alkoholiserade fadern blir hennes vägar, den ”lilla Ulrikas” överlevnadsstrategier, ett mischmasch av missbruk av droger, shopping, mat och sex. Ändå lyckas hon på något sätt att hitta ut ur den där labyrinten.

Sedan Den tusende gången, den första boken om Ulrikas historia berättad för och av journalisten Anna Lytsy, för några år sedan öppenhjärtat och brutalt personligt satte incest och sexuella övergrepp på kartan har Ulrika träffat en ny man och på många sätt lyckats styra upp sitt liv. Barnen börjar långsamt vänja sig vid ett normalt familjeliv, ett liv där mamma inte försvinner ut mitt i natten eller ligger och kräks på hallgolvet. Livet är fortfarande en kamp. När någonting blir jobbigt tar autopiloten, överlevnadskonstnären lilla Ulrika, kontrollen från den stora. Hon fräser och försöker isolera sig, kopplar bort och vill döva smärtan med vilka medel som än står till buds.

Men lilla Ulrikas inflytande har gradvis minskat. Hon kan pratas och älskas och vaggas bort. Tills Ulrika och nye mannen Lukas, bankman och medelklasstryggheten personifierad, bestämmer sig för att skaffa ytterligare ett barn. Graviditeten, det okontrollerade intrånget i den egna kroppen, blir en fysisk påminnelse om barndomens övergrepp så stark att Ulrika nästan går in i en psykos. Oförmögen att sova återupplever hon pappans våldtäkter om och om igen. Bilden av honom, den fysiska förnimmelsen av honom, blir starkare än allt annat. Hon själv och hennes närmaste fruktar för hennes liv.

Och omvärlden är skrämmande oförstående. Mellan BB och psykiatri tycks det vara vattentäta skott och svaren Ulrika och Lukas får är alltid samma stereotypa ”Men barnet mår ju bra. Barnet mår bäst av att vara i mammas mage så länge som möjligt.” Men vad är egentligen möjligt? Om mamman går in i en psykos, om hon skadar sig själv eller barnet, om hon görs oförmögen att finnas där när det väl kommer ut?

Moderskapets eventuella baksidor hör onekligen till våra äldsta och segaste tabun. Ulrika Olson må vara en extrem, men hon är knappast den som vare sig behandlats bäst eller sämst av sjukvården, vare sig den första eller den sista. Hon är inte unik. Det borde finnas större beredskap därute, större kompetens och förmåga till förståelse och flexibilitet. Det gör Ulrikas sista strid till en bok som behövs, som förhoppningsvis, liksom sin föregångare, kan öppna ögon och förändra, synliggöra det ingen gärna vill se men som måste ses.

Utan att direkt göra anspråk på det är den lite grann av handbok, lite grann av självhjälpsbok, debattbok och nyttigt perspektiv. Det är en otäck och brutal historia om övergrepp och långtgående konsekvenser, men framför allt en berättelse om hopp och överlevnad. Inte om enkla och självklara lösningar men om att steg för steg hitta ut ur labyrinten och skapa sig egna, nya villkor.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2008-08-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 21:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3019

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?