Recension

: Avgrundens änglar
Avgrundens änglar Magnus Nordin
2013
Bonnier Carlsen
8/10

Om samhället inte kan skydda oss –

Utgiven 2013
ISBN 9789163875182
Sidor 284

Om författaren

Den svenska ungdomsförfattaren Magnus Nordin föddes i Täby 1963. Numera bor han i Stockholm med sin familj. Tidigare kombinerade han skrivandet med sitt jobb som högstadielärare, men är nu författare på heltid. Utöver det spelar han i rockbandet Sonic Negroes. Magnus började skriva redan som ung och startade ett eget bokförlag på två kompisar. Det hette MPT – efter killarnas initialer. Han debuterade 1999 med barnboken Gudarnas ring, men har sedan dess främst gett ut skräck- och spänningsromaner för ungdomar.

Sök efter boken

Lilla Fjärlunda, någonstans i Sverige. En körledare erbjuder sin femtonåriga, nyutvalda solist skjuts hem efter repetitionen. Men han kör inte hem. Istället parkerar han på en höstöde campingplats och börjar ömsom smickra, ömsom pressa henne. Hon vet väl hur vacker hon är? Hur mycket han skulle kunna göra för henne?

Och just som han börjar knäppa upp gylfen och griper under hennes kjol – attackeras bilen av maskerade hämnare och körledaren tas till fånga.

Den maskerade gruppen kallar sig Avgrundens änglar. När filmen med körledarens övergrepp anländer till Louise Hjelm på Fjärlundapolisen kommer den med en programförklaring:

Vi kämpar för rättvisa och upprättelse åt de unga och utsatta som samhället har misslyckats med att skydda. Med den här aktionen vill vi också sända ett budskap till de förövare som ännu verkar i det fördolda: Känn er inte säkra någonstans. Vi kommer att hitta er.

Samtidigt raggar någon upp unga tjejer på nätet. För tre år sedan försvann Ada spårlöst och nu bestämmer Julia träff med en gullig kille som har en morbror som är modefotograf. Snart är också hon försvunnen. Ska Molly, Alice och de andra i Avgrundens änglar kunna hitta henne innan det är för sent?

Med ungdomarna och gymnasieläraren Molly i aktionsgruppen har Magnus Nordin skapat ett på en gång osannolikt och faktiskt ganska trovärdigt gäng (som kanske sett en och annan actionfilm med patos för mycket). De har alla sina skäl att ta lagen i egna händer – och en av dem, visar det sig, står Adas och Julias förövare närmare än de andra kunnat föreställa sig …

Avgrundens änglar har väckt en del debatt om hur läskiga ungdomsböcker egentligen får vara. Man skulle kanske inte gärna sätta den i händerna på hur unga läsare som helst. Och samtidigt: det är ju världen det är fel på, inte litteraturen. Grooming, pedofiler och sexuella övergrepp finns i unga människors liv – om inte som faktiskt verklighet så definitivt som en ständig hotbild att förhålla sig till – både på nätet och IRL.

Nordin väver en spännande historia kring det, utan att för den skull blir exploaterande eller frossande. Han är fin på att hitta det läskiga i det vardagliga, som den säsongsstängda campingplatsen, ödsliga sommarstugor och övergivna anstaltskorridorer, och romanen ställer frågor om rätt och fel, brott och straff, individ och samhälle. Frågor som inte är så lätta att besvara, men som förtjänar att ställas om och om igen.

Ella Andrén

Publicerad: 2013-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2013-10-30 19:47

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5439

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?