Recension

: Berövad
Berövad Liz Coley
2013
B Wahlströms
7/10

United States of Angie

Utgiven 2013
ISBN 9789132161520
Sidor 304
Orginaltitel Pretty Girl-13
Översättare Carina Jansson
Först utgiven 2013

Om författaren

Liz Coley är amerikansk ungdomsboksförfattare och romandebuterade 2011 med Out of Xibalba. Berövad (2013) är hennes sjunde roman, och den första att ges ut på svenska. Förutom författande har Coley också utbildning i biokemi.

Liz Coley – författarens hemsida.

Sök efter boken

Angies hjärta började skena och det pirrade i fötterna, som om de ville börja springa. ”Ni börjar faktiskt skrämma mig lite.”
”Vi skrämmer dig ..?” Mamma började skratta hysteriskt igen. ”Angie, var … var har du varit?”
”Det vet ni väl.” Det vände sig i magen på Angie. ”Scoutläger?” Deras stirrande blickar gjorde det svårt att andas. ”Scoutläger”, upprepade hon bestämt.
Pappa började gå nerför trappan. ”Scoutläger”, ekade han. ”Scoutläger?” Hans röst blev gällare. ”I tre år?”

Angie smiter ut ur tältet för att kissa. Tre år senare kliver hon in genom ytterdörren hemma, men helt utan minne av var hon varit. I hennes hjärna kommer hon direkt från lägret. Det har gått tre år sedan hon försvann spårlöst.

Liz Coleys Berövad är en sådan där bok som det är svårt att skriva om utan att avslöja för mycket. Bit för bit kommer det fram hur Angie lärt sig överleva under de tre år hon varit borta. Bortrövad.

Halvvägs in i romanen är jag imponerad över hur Coley balanserar ett så allvarligt ämne (som säkert fångat många ungas uppmärksamhet i och med flera uppmärksammade verkliga fall där bortrövade unga kvinnor tvingats leva med sina förövare i åratal) med spänningsromanens lättillgänglighet. Efter ett tag känns det dock som att författaren säljer ut den psykologiska trovärdigheten lite, till förmån för mer renodlad action (låt vara av ganska särpräglat märke). Efterordet, där Coley redogör för just vilka friheter hon tagit sig i förhållande till de verkliga medicinska förutsättningarna, underbygger onekligen den känslan.

Jag gillar att Angie verkligen är en överlevare, men det blir som att romanen tar väl lätt både på vad som har hänt henne och hur hon kan hantera det. Att försöka förstå vad för fruktansvärt man varit med om, vilka spår det fortfarande sätter, när minnet bara är ett enda svart hål – och så dessutom fungera i en vardag där man, som man upplever det, gått från 13 till 16 år över en natt – det måste helt enkelt vara svårare än Coley riktigt vågar eller ger sig tid att låta det bli här.

Berövad är ändå en riktig bladvändare med ett ämne som egentligen är väl hemskt för, men som, som sagt, säkert kommer att fascinera unga läsare. Inte minst väcker den intresse för den mänskliga hjärnans fullständigt förbluffande överlevnadsstrategier.

Ella Andrén

Publicerad: 2013-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2013-10-30 19:57

Kategori: Recension | Recension: #5438

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?