Recension

: Villig
Villig Christina Wahldén
2014
Rabén & Sjögren
8/10

Kort kjol 2.0

Utgiven 2014
ISBN 9789129691757
Sidor 164

Om författaren

Christina Wahldén är till vardags kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Hon är född 1965, och debuterade 1998 med ungdomsromanen Kort kjol. Ytterligare ungdomsböcker är bland andra Cell grön (2001), Heder (2002) och Eskort (2003) och 2004 kom kriminalromanen Till salu.

Sök efter boken

Det börjar med en brutal våldtäkt. Det händer på en sunkig skoltoalett och det händer Nora som går i sjuan. Den som våldtar henne är Edvin, en kille i nian. Noras pojkvän.

Det är en stark, för att inte säga vedervärdig öppningsscen. Kanske får den någon läsare att direkt slå igen romanen, Christina Wahldéns Villig, men jag är säkert inte ensam om att reagera tvärtom, att nästan febrigt läsa vidare i hopp om någon slags förklaring och upprättelse.

Nackdelen med den här inledningen är att vi aldrig får veta särskilt mycket om vem Nora var innan det här hände, innan hon rusar hem och vägrar gå tillbaka till skolan, vägrar tala om för någon vad som hänt. Inte minst är det förstås obegripligt varför hon är tillsammans med den obehaglige Edvin.

Fast kanske är Nora inte egentligen romanens huvudperson. Det handlar istället om någonting större, om hur något sådant kan hända, om vad det är för värld unga människor idag lever i. Tvingas leva i. Är med och skapar. Perspektiven växlar mellan framför allt ungdomarna i Noras hemstad – inklusive Edvin. Det är en påtagligt skoningslös miljö, sexualiserad, rå och helt ostörd av några engagerade, vettiga vuxna. Jag skulle så gärna vilja tro att det är en överdriven bild, att det ingenstans ser ut så här, men så enkelt är det ju tyvärr inte.

Det är inte första gången Christina Wahldén skriver om våldtäkt. Första gången var i debutromanen Kort kjol 1998. Det är fortfarande den mest lästa av hennes böcker, och den som elever allra helst vill prata om när hon gör författarbesök på skolor. Dessa samtal har i sin tur genererat nya böcker. Ingen behöver veta är till exempel ett svar på föreställningen att killar inte kan bli våldtagna. Villig beskriver Wahldén som en uppdatering, en ”Kort kjol 2.0”, för alla de läsare som inte ens var födda när den första boken kom.

Unga människors livsvärld har ju förändrats en del sedan 1998. Mobiltelefoner och sms, internet och särskilt sociala medier spelar stor roll i Villig. Många repliker, i synnerhet från en anonym frågesajt som heter Ask.fm, är autentiska, och en del av författarens syfte är uppenbarligen att göra vuxna uppmärksamma på hur det faktiskt kan låta.

Jämfört med Kort kjol, som på sitt sätt är en pedagogisk och hoppfull skildring av ett samhälle som trots allt kan hantera sexualbrott, känns Villig påtagligt desillusionerad. Jag kommer att tänka på ett nyhetsinslag jag såg nyligen, där unga tjejer på stan blev tillfrågade om anmälningsbenägenhet kring sexbrott på nätet. Jag minns inte deras exakta svar, men andemeningen etsade sig fast: Vi hör nyheter om brutala gruppvåldtäkter och andra övergrepp där gärningsmännen går fria precis hela tiden. Vad finns det över huvud taget som tyder på att samhället bryr sig om oss och vill skydda oss?

Wahldén, som förutom författare är kriminalreporter, har uppenbarligen liknande erfarenheter. Ändå är Villig inte helt nattsvart. Här finns också de som vill hjälpa, vill förändra. Allra mest är boken kanske en uppmaning till både unga och vuxna att stanna upp och fundera över vad det är för ett samhälle vi är del av. Vill vi verkligen ha det så här?

Ella Andrén

Publicerad: 2014-11-01 00:00 / Uppdaterad: 2014-10-30 11:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5889

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?