Recension

: Senseis portfölj
Senseis portfölj Hiromi Kawakami
2021
Tranan
8/10

Finstämt om möten över mat

Utgiven 2021
ISBN 9789189175259
Sidor 245
Orginaltitel Sensei no kaban
Översättare Lars Vargö
Först utgiven 2001

Om författaren

Hiromi Kawakami är född 1958 i Tokyo. Hon är en populär författare i Japan, där hennes författarskap också är flerfaldigt prisbelönt, bland annat med det prestigefyllda Akutagawa-priset. För Senseis portfölj tilldelades hon Tanizaki-priset. Den har blivit både film och mangaserie och översatts till över 20 språk.

Sök efter boken

Tsukiko hamnar av en händelse bredvid sin gamle lärare i japanska på en restaurang. Efter att ha lagt märke till att de båda beställt samma maträtter börjar de prata med varandra. Det blir början på en sällsam, finstämd relation som kretsar kring möten över glas med sake och mat, nästan alltid slumpartat. De talar om vardagliga saker, men allt eftersom tiden går inser Tsukiko att hon inte vill vara utan deras samtal, att Sensei, som hon fortsätter att kalla honom, har blivit en mycket viktig del av hennes liv.

Hiromi Kawakami har skrivit en bok som är som lätta fingertoppar mot pannan. Här finns inga stormiga känslor eller intriger; allt är mjukt, behagligt och helt oemotståndligt. Det är något mycket meditativt i att få följa Sensei och Tsukiko genom deras måltider av traditionella japanska maträtter, att få vara inuti Tsukikos huvud och se världen genom hennes stillsamma blick. Detaljerna – maten, omgivningarna, de små tankarna kring livet, spelar huvudrollen, och tack vare det liksom smälter de stora teman som boken rör sig kring in i en, nästan obemärkt. Det är trots allt en bok som handlar om stark förälskelse – och stark vänskap, om självständighet och ensamhet, om liv och död, men det är serverat i aptitliga små skålar med varm nudelsoppa.

Det är utöver detta mycket uppfriskande att få läsa om en trettioåttaårig kvinna som är vaken och skarp, och inte reflekterar över samhällets krav på att stadga sig och skaffa familj – eller vad någon eventuellt anser om att inleda en relation med en mycket äldre man. Allt sådant lämnas därhän, vilket känns positivt överraskande, kanske mest med tanke på att mina tidigare erfarenheter av japansk litteratur är baserade nästan enbart på Haruki Murakami, som ju också har ett särskilt öga för detaljer, men vars kvinnoporträtt känns minst sagt otidsenliga.

Sammanfattningsvis är Senseis portfölj en fint inslagen liten present man absolut bör ge till sig själv.

Nadja Gollbo

Publicerad: 2021-06-21 00:00 / Uppdaterad: 2021-06-20 19:35

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8491

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?