Recension

: Pojken som kallades Det
Pojken som kallades Det Dave Pelzer
2001
Forum
6/10

Misshandlande läsning

Utgiven 2001
ISBN 9137117807
Orginaltitel A Child Called 'It'
Översättare Ulf Gyllenhak
Först utgiven 1995

Om författaren

Dave Pelzer föddes i Kalifornien 1961, och hade en fruktansvärd uppväxt. Som tolvåring hamnade han på fosterhem, och vid arton års ålder tog han värvning i amerikanska flygvapnet. Nu är han författare och föreläsare, och reser runt och föreläser om barnmisshandel och föräldraskap. När han inte skriver böcker eller föreläser lever Dave ett stillsamt liv i Kalifornien med sin son Stephen och sin sköldpadda Chuck. Första upplagan av ”Pojken som kallades Det” kom ut på engelska 1995.

Sök efter boken

Dave Pelzer växer på sjuttiotalet upp i en familj i USA som på alla punkter realiserar den amerikanska drömtillvaron för ett barn. Pappan är brandman och mamman husligheten själv. Hon älskar att laga fantastiska middagar, hon ser till att familjens julgran alltid är den vackraste och de åker på underbara semestrar tillsammans.

Så händer något. Mamman har alltid tyckt om att ta sig ett glas, men hennes drickande börjar urarta, och hennes psykiska hälsa vacklar. Av någon anledning utser hon den då fyraårige Dave till den av bröderna som får skulden för allt. Och för detta ska han straffas. Hon fryser ut Dave ur familjen, han får inte äta med de andra, och sova får han göra i källaren. Hon tvingar honom att i ett rasande tempo sköta hushållssysslorna. Om han hinner diska på av henne utsatt tid kan han få lite rester från familjens middag att äta. Men oftare händer att hon drar undan tallriken just som han ska hugga in, och istället ger maten till hundarna. En gång låter hon honom svälta i tio dagar. Han tvingas sitta ensam nere i den kalla källaren och kämpa mot hungern. Föreställ er hans känsla när han då hör bröderna gå till kylskåpet och hämta sina efterrätter. Brutaliteten och bristen på empati från modern är skrämmande. Hon roar sig med att hitta på den ena ”leken” mer utstuderat elak än den andra, och alla med samma syfte: att skada Dave. Hon är flera gånger nära att döda honom.

Trots allt han utsätts för visar den lille killen upp ett otroligt mod. Mammans överlägsenhet till trots vägrar han förlora. Hon inte ska få vinna, då kan han lika gärna dö. Och när han bestämt sig för det, kan hon slå honom så mycket hon vill, hon kommer inte längre åt honom. Men det utesluter inte att han börjar hata. Han hatar allt i sin omgivning: Henne, pappan, syskonen och alla runt omkring som inte låtsas om problemet. Och mest av allt hatar han sig själv.

Denna psykiska och fysiska misshandel som pågår från att Dave är i fyraårsåldern tills han är tolv, avbryts av att hans lärare äntligen ingriper, och ser till att Dave placeras i fosterhem. Att ingen ingripit tidigare är en gåta, eftersom Dave ständigt haft blåmärken över sin utmärglade kropp. Att inte allt stod rätt till borde varit uppenbart för var och en.

Att tala om stil och språk känns bara onödigt när det gäller en sådan här bok. Den bär fram ett budskap, enkelt och omedelbart. En pojkes oerhört tragiska barndom beskrivs brutalt och detaljerat. Dock reagerade jag på att boken bitvis genomsyras av en slags amerikansk sentimentalitet, något som säkert bidragit till bokens listframgångar i landet i väster.

Trots att den här historien måste anses extrem, är den inte mindre verklig. Det finns överallt barn som blir misshandlade, fysiskt och psykiskt. I Sverige, i din stad, på din gata. Och det viktiga är att man våga ingripa när ett barn far illa. Att tänka att det inte angår en duger inte. Det angår en i högsta grad.

Läs den här boken. Den är, förutom en ohyggligt obehaglig läsupplevelse, en påminnelse om att det överallt och alltid finns barn som far illa. Om du märker att allt inte står rätt till, ignorera det inte. Det kan faktiskt handla om, som i Daves fall, livet eller döden.

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2001-03-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-01 09:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #151

70 kommentarer

Tjena
Måste bara säga att din recension är grymt bra skriven och dina reflektioner är ungefär vad man tänker när man läser boken..
topp
/Thomas

Thomas Oregistrerad 2005-12-01 13:26
 

Jag tycker att din bok är jätte bra , den bästa boken jag någonsin läst, jag grät när jag läste den … Synd för allt som hänt dig , Din bok ligger först för mig . Ha det bra ! Kram Valerija

Valerija Oregistrerad 2006-06-25 17:41
 

Det här boken är den bästa jag vet nu ska jag börja på 3 är den bra eller.

Johan Karlsson Oregistrerad 2006-10-11 10:08
 

jalla

mohammed Oregistrerad 2006-11-08 18:15
 

hej,
vi fick läsa den boken i gymnasium och det var den första boken jag läste på en dag, jag grät minst tre gånger. Det är den bästa bok jag har läst, jag har inte läst många böcker men det beror på att jag hatar att läsa. Fast än att jag hatar att läsa kommer jag att läsa alla andra böcker om pojken. Boken är helt fantastiskt :)

vetra Oregistrerad 2006-11-24 18:31
 

Boken är en utav dom bästa böckerna jag läst!

-.- Oregistrerad 2006-12-01 14:34
 

Hej hej! Jag är en tolv årig tjej som fick intresse av att läsa boken! Jag tyckte jätte mycket om den, och jag har skrivit en reflektion om boken till skolan. Jag tycker den var väldigt sorglig men framför allt lärorik. Jag lärde mig bl.a att vara tacksam över mitt liv och att det faktist finns sonna som David

Zhara Oregistrerad 2006-12-07 19:26
 

jag läste pojken som kallades Det för att jag ville se hur den verkligen va. jag har själv varit i nästan exakt samma situation som han har. och när jag läste boken var det som att återuppleva barndommen på några sidor

anonym Oregistrerad 2007-02-05 16:26
 

men jag fick nyligen reda på att dave bara hittat på en massa och att det som står inte är sant. och det fick mig att undra om det är någon som vet nått om det. men det konstiga är att känslorna som han beskriver är så enliga med mina egna

anonym Oregistrerad 2007-02-05 16:31
 

jag har precis läst ut den här boken!, jättebra . asså,shet vad sorgligt, att det finns människor som klarar av att misshandla små stackars barn!.. recensionen va toppen;}}}

Lisa Oregistrerad 2007-02-12 14:51
 

Bästa böckerna jag har läst! Kunde inte sluta läsa de, satt timmar och bara läste. Kan inte fatta att man kan utsätta sina egna barn för misshandel, man ska älska de, inte slå de. Jäkligt bra böcker vill jag säga!!

Caroline Oregistrerad 2007-02-27 22:48
 

Jag har läst den här boken ett flertal gånger och tröttnar aldrig . det är ingen bok man läser för att den är rolig untan för att den är så betydelsefull . jag tror verkligen att Dave Pelzer kan komma många barn till hjälp!

Elin 16år Oregistrerad 2007-03-06 13:40
 

heej alla. jag vill bara säga att den här boken är dne bästa boken jag någonsin har läst den e sorlig jag grät varige gång jag läste den e lärolik och kännslofull.. man ska va tacksamm för de livet man lever för när man vet att jätte många barn har blivit utsatta för våld kan inte täncka mig att en mamma kan göra all med en fyra åring litten unge tills han blir 12 assåå han har levt åtta år med misshandel och klarat av de.. jag är på den 3:dje boken nu o har läst halva den boken har lärt mig mkt ..

mahrizad Oregistrerad 2007-03-07 19:55
 

denna bok är otroligt bra..man vill aldrig sluta läsa den jag kan läsa den flera gånger om..kan aldrig sluta läsa den<3den är såå himla bra..tycker synd om dave att ahn har haft en sån barndom. hare bra/karro

karro Oregistrerad 2007-04-03 10:55
 

Hur bra bok some helst…
ska börja läsa den andra boken nu ^.-
btw bra recension ^^

En 14 åring Oregistrerad 2007-04-23 10:04
 

dEN VA JU SÅÅ BRA DEN BOKEN :)

Berta ;) Oregistrerad 2007-05-29 12:29
 

hej hej alla glada den här boken är en av den BÄSTA böckerna jag har läst!!
puss å kram

Mufflan Oregistrerad 2007-07-06 10:26
 

nu ahr jag läst första boken. det kom så mycket fråger. och funderingar. hur en mamma kan bli sån? vad är de som egentligen har hänt med henne. vad gick snett för henne? så sorlig men sann!

gymnasietjejen Oregistrerad 2007-08-27 13:36
 

jag är den 14 Ã¥ring som har läst pojken som kalades det den är grymt bra men den är sorglig……jag vill veta om det finns pÃ¥ ljudbok till en mp3 jag vill höra den ingenxD

Frida Oregistrerad 2007-09-01 12:43
 

en mycket bra och lärorik bok, jag är tretton år och bråkar ofta med mina föräldrar om att jag inte blir rättvist behandlad, men nu förstår jag hur bra jag behandlas och jag är lycklig över mitt liv tack :)

Nickie Oregistrerad 2007-09-08 17:09
 

Bästa boken som finns att läsa, älskar den. Går ej att beskriva. man kommer in i den direkt. Love it!

Jennie Oregistrerad 2007-09-12 12:20
 

Det är sorligt hur någon Mamma kan vara så dum! För står det bara inte. / Johanne Ericsson

Johanna Ericsson Oregistrerad 2007-09-16 11:09
 

Den är skit skrämmig

Viktor Oregistrerad 2007-09-24 13:11
 

hejsan,jag är en tjej på 16 år gammal och har läste böckerna som handlar om Dave.jag blev oehört hysteriskt och blev väldigt imponerade av all mod han har i sig den stackars lilla Dave.min första tanke när jag läste boken var att; hur kan en mamma göra så mot sin egen son eller sitt eget barn?jag själv har inte blivit misshandlade eller varit med om något så hemskt.men till alla er ute som ser detta brev snälla ni hör ni eller ser ni att någon blir missahand gör något åt saken.Tänk på att de kan va DU som kan rädda ens liv.hitt tills var den den bästa boken jag nånsin har läst/ta hänsyn till detta //donna

dona Oregistrerad 2007-09-28 19:46
 

Hej!!
recencionen var jätte braa jag tycker om din aböcker dig med… seriöst jag gräät och gråter fortfarande för din uppväxt… när jag läste boken som heter "pojken som kallades Det" mådde jag dåligt av allt misshandel och alllt mamman gjorde jag doog av grätande.. tack!! hoppas du har de bra i framtiden;)

Hägär Oregistrerad 2007-09-30 15:02
 

detta var den absolut bästa jag läst nånsin. denna och prinsessan och mördaren. grymt bra. 10 av 10 ärligt talat jag har tipsat typ alla mina vänner att lläsa denna

Rezzie ^^ Oregistrerad 2007-10-19 12:53
 

helt klart bästa boken

.. Oregistrerad 2007-11-07 18:53
 

hennes mamma har upplevt nåt som gjort henne såhär?? pojken e jätte stark!! överbra bok du borde läsa den om du orkar, psykiskt alltså!!

Tizo Oregistrerad 2007-11-11 00:24
 

hello my swedizz friends. when i grow up my mum called me it. you know why? becuase whe loved italy. it. dahh

Pelzer Oregistrerad 2007-11-11 19:58
 

jag tycker att boken är jätte bra men sorglig på samma gång.. man ser bilder framför sig när han blir misshandlad.. jag vet hur det är att bli misshandlad… jag beundrar dig!! älskar dina böker..

Emelie Oregistrerad 2007-11-12 12:59
 

Den här boken är verkligen jättebra! Boken får en att tänka till. Det finns många barn som blir behandlade så här, och man tänker inte så mycket på det innan man har läst denna bok. Jag ska snart börja på tvåan. Bra recension, :)

Josefine Oregistrerad 2007-11-19 11:20
 

jag är 13 år och jag äskar denna boken. Jag bölade igenom hela boken.!!!
Bästa boken jag läst!!

kramar Eleonor olsson

Eleonor olsson Oregistrerad 2007-12-05 14:33
 

Hej
jag ville bara säga att din bok är nog den sorligaste bok jag någonsin läst.Den är verkligen hemsk med tanke på den mamma och vad hon gjort mot dig. jag fattar inte Vad din pappa tänkte med!
Mvh Malin

Malin Oregistrerad 2007-12-06 17:42
 

En av dt bästa böckerna jag läst.. den berör vem som helst..

Ela Oregistrerad 2008-01-05 11:41
 

hej jag vill bara dpojken som kallades det var den bästa boken sorligaste boken somm finns på jord och det fick mig att gråta och till och med läsa mer böcker men dave pelzer var stark hoppas alla som har samma situation ni kan klara det för dave pelzer gjorde det ni kan också:)

agoustina squarez Oregistrerad 2008-02-24 13:48
 

hej jag är 10 år och jag hatar att läsa men i skolan när vi biblan jag hitta boken och börja läsa den.THE BEST BOOK EVER

hemligt Oregistrerad 2008-02-28 15:20
 

Jag har läst alla dom 3 böckerna, och dom är väldigt lärorika och bra, fast mest sorglig förstås. Att en mamma kan göra så mot sitt eget barn, det är så ofattbart. Men som tur är var ju Dave en stark person, många skulle inte överlevt. Tänk hur ung han var, isolerad från 4 till 12 års ålder! Tänk hur många barn som blir misshandlade varje dag, det är så jävla hemskt. Boken gör en tacksam för att man har ett bra liv, helt klart läsvärd!

Nora Oregistrerad 2008-03-01 17:45
 

Förresten, glöm inte att läsa hans brors bok, En broders berättelse tror jag den heter, och brodern heter Richard Pelzer (han har typ bytt namn från Russell). När Dave blev fri gav sig ju mamman på honom, lillebrorsan istället. Sjuka jävel , fyfan för den mamman.

Nora Oregistrerad 2008-03-01 17:48
 

Boken är jätte bra tycker jag

celina Oregistrerad 2008-03-30 21:37
 

En grymt bra bok men ändå ganska hemsk jag blev livrädd när jag läste den boken tänkte på den 24/4 asså..Och jag som tyckte mitt liv var det dåligaste i världen!!! jag är stolt över mitt liv nu för jag vet att det finns dom som har det sämre….hoppas att det får ett slut i framtiden..tack Dave XD

CLA Kouyama Oregistrerad 2008-04-08 09:56
 

Riktigt bra recension!

Gis Oregistrerad 2008-04-09 14:11
 

Tudeluu everybody-allihopa ! xD
Jag ville baar säga att denna boken brörde mig mycket. Men jag or att den hade gjort det ännu lite till om jag själv hade varit en mamma elr pappa. Men nu är jag inte det & därför blir boken lite konstig för mig . Elr nja , inte konstig , jag kan inte riktigt hitta orden för det. Aja , denna boken var bra & sen så ville jag bara säga att jag ska ha skrivit en uppsats om honom imorn & den är jag inte färdig me ! Ooooops :S are skönt people ! xD Kram

Tudeluu ;D Oregistrerad 2008-04-09 20:11
 

herregud,,när jag läste den här boken grät jag,,,hur kan man vara så himla grym mot ett så litet barn…Din bok ligger helt klart på topplistan his mig!!!!!

anonym Oregistrerad 2008-04-17 19:54
 

den här boken har jag läst och jag tycker den är den bästa boken jag har läst och jag är bara 13 år

palien Oregistrerad 2008-04-19 19:30
 

Hur kan ni människor som faktiskt läst boken fråga er hur mamman kunde utsätta Dave för detta? Hon var för i helvete psykotisk!
Förövrigt är boken otroligt bra. Mest för att historien är sann och samtidigt så fruktansvärd. Vissa människors verklighet fångad i en bok.

Johanna Oregistrerad 2008-04-26 17:09
 

boken var bra, hämsk också menmen..

anonym Oregistrerad 2008-05-06 09:37
 

dena boken var den första boken jag verkligen i hela mitt liv har fasnat annars brukade jag inte läsa.

anonym Oregistrerad 2008-05-07 15:54
 

Bara en fråga :) Är det Dave själv på omslaget? Jättebra recension! /Alexandra

Alexandra Oregistrerad 2008-05-08 12:36
 

Jag började nästan gråta när jag bara läste din recention.. blev helt våt i ögonen. får no läsa den nån gång

Sigrid Oregistrerad 2008-05-11 20:10
 

Fan vad bra den är, min mormor gav mig den i Grekland så jag kunde läsa något xD
10/10 liksom ;)

Tjejen Oregistrerad 2008-05-13 20:04
 

Läste ut den för ett par månader sen och jag blir fortfarande tårögd bara jag tänker på den

Skatedude Oregistrerad 2008-05-28 11:55
 

Jag har ännu inte läst denna bok men ska i morgon försöka få tag i den på bibblan. Din recention ät väldigt bra och det var du som fick mig att längta efter att börja läsa den. :)

<3 Oregistrerad 2008-06-26 21:53
 

den boken är den bästa jag någonsin läst. man gråter ju när man läser den.

anonym Oregistrerad 2008-06-27 13:57
 

Denna boken är nog min favorit. Han berättar så verkligt. Jag satt och grät hur mycket som helst !

Anonym Oregistrerad 2008-07-04 23:14
 

aboo mannen walla ja kunde inte sluta läsa dina böcker, dom va skit bra, och sorlig:( det va så jävla fuckking synd om dig, o måste ba säga har aldrig läst bättre bok än din:(

Dani/ Oregistrerad 2008-09-07 16:15
 

jag har inte läst den, men den låter sorsgen, men jag blir nyfiken på att läsa den, jag ska faktist just börja med att läsa den!!!

Cathrine Oregistrerad 2008-09-08 20:22
 

asså denna bok e såååå skit bra jag tycker fett mycke synd om dave jag skulle inte acceptera en sån mamma vet inte hur han gör det:( jag ska läsa mer om dig david som din andra bok ¨pojken som inte fanns¨ jag kan bara säga synd och lycka till i framtiden:(//jag

en 13 åring tjej Oregistrerad 2008-09-12 17:00
 

Alla kommentarer får mig att börja tänka väldigt djupt på om jag ska köpa. Vilket jag ahr bestämt. Tack så mycket! :)

Ozziee Oregistrerad 2008-09-24 13:16
 

Och, speciellt din recension som är så himla bra utfört. Helt fantastiskt. Jag kände att det gjorde ont när jag läste den..

Ozziee Oregistrerad 2008-09-24 13:17
 

hej, jag läste boken förra året & den är verkligen läskigt bra, jag grät 2 ggr och det brukar jag verkligen inte göra över böcker. mest för att jag inte läser mkt böcker. men denna är bara så bra! men är lite besviken över uppföljarna faktist.

Alexandra Oregistrerad 2008-10-09 18:20
 

hej,
jag håller på att läsa den boken nu,
riktigt hemsk,
men den är otroligtbra,
jag ska göras en redovisning om den boken och om dave pelzer det ska bli intressant. (:

agnes Oregistrerad 2008-10-16 15:59
 

jag tycker att boken är riktigt bra, och jag förstår inte hur en mamma kan utsätta sitt barn för misshandel.

amanda 14år Oregistrerad 2008-10-20 13:07
 

Det är den bästa boken jag har läst!. Det va äcklikt att läsa den för det är så stört att ens mamma kan göra så mot så mot sitt eget barn.

Calle 14år Oregistrerad 2008-10-20 13:09
 

asså du är grymmt modig ! jag tycker egentligen inte heller om att läsa men du söker jag , åker till bibbloteket bara för att jag älskar att läsa om ditt liv , kan inte fatta at du har varit så modig , ha ett bra live nu från 11 åriga mariella , flera pussar till dig (K)

mariella Oregistrerad 2008-10-28 09:35
 

asså du är grymmt modig ! jag tycker egentligen inte heller om att läsa men du söker jag , åker till bibbloteket bara för att jag älskar att läsa om ditt liv , kan inte fatta at du har varit så modig , ha ett bra live nu från 11 åriga mariella , flera pussar till dig (K)

mariella Oregistrerad 2008-10-28 09:35
 

Din bok är jättebra.
Jag grät jätte mycke när jag läste den, och jag beundrar verkligen din styrka och ditt mod.

Marina Oregistrerad 2008-12-01 10:54
 

jag tycker att den är jätte bra bok men mycket sorligt att man ska misshandla sitt barn så.. fy fan den mamman.. hon är psykiskt sjuk är hon..Fy fan

kasandra Oregistrerad 2009-01-08 15:29
 

boken är jätte bra, men fatta att nån kan misshandla sitt barn så?!

Cornelia Oregistrerad 2009-01-19 16:50
 

Dave&#39;s historia är så grym, jag grät mig igenom hela beoken och det är inget som händer ofta. Det är som att det inte går att förstå, hur mycket man än tänker på det, att det faktiskt har hänt på riktigt och att det finns sån ondska i världen. Mycket bra recension oxå, tummen upp.

Anna 14 år Oregistrerad 2009-01-25 22:08
 

Otrolig tråkig och ointressant bok ifall ni frågar mig. Väldigt mycket exakt samma sak igenom hela vilket gör att du kan läsa ett kapitel och sedan veta hur fortsättningen är. Ifall nu historien är sann (en hel del tyder emot detta) så är det enda som egentligen tilltalar mig är all den tid författaren spenderar på att hjälpa folk ur sådana här situationer.

Johan Oregistrerad 2009-02-10 19:37
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?