Recension

: Tidevarv komma, tidevarv försvinna
Tidevarv komma, tidevarv försvinna Sture Linnér
2001
Wahlström & Widstrand
6/10

Från Buddha till genteknik

Utgiven 2001
ISBN 9146180990

Om författaren

Fotograf: Ingela Norén

Sture Linnér är professor i grekiska språket och litteraturen och är underförstått alltså en stor kännare av den hellenska antiken samt det medeltida Bysans. Förutom ett antal översättningar av bl.a. Thykidides och Livius har Linnér även skrivit ett flertal böcker. ”Homeros” (1985), ”Bysantinsk kulturhistoria” (1994) och ”Sicilien” (1998) är några exempel på Linnérs alster.

Sök efter boken

Professor Linnér har i denna lilla bok tagit sig an en trevlig uppgift, nämligen att kasta sig bakåt i historien för att för en stund låta sig uppslukas av allt som hänt. Väl där botaniserar han bland de världsavgörande händelserna och låter dem än en gång få njuta av aktualitetens sötma. Det är inte någon historiebok i dess mest frekventa form det handlar om utan istället en mjukare variant om man säger så.

Spännvidden är runt 2500 år och avstampet sker i och med att historieskrivningen tog sin början. Vi dyker in i tiden runt 400-talet, när grekernas kultur, som kom att betyda så mycket för den europeiska utvecklingen, kanske stod på sin höjd. Därefter lotsas vi framåt och det hela avslutas med en kort reflektion över dagens spekulativa genforskning.

Det ryms ganska många intressanta händelser under dessa år så ett urval för en bok av denna volym (126 sidor) blir nödvändigt och Linnér gör det bra. Det känns inte som om det är några enorma hål i framställningen där något saknas. Att det en mjukare form av historia är kanske ändå inte en helt korrekt beskrivning av det hela. Jag menar helt enkelt att författaren i positiv bemärkelse går utanför den rent historiska beskrivningen och fyller på med en rad kulturhistoriska och filosofiskt-religiösa yttringar av betydelse.

Vi får exempelvis ena stunden snudda vid Aischylos dramer för att i nästa stund stifta bekantskap med demokratins framväxt eller varför inte om hur konsten att tillverka papper nådde Europa. Variationsrikt och därmed lättläst, i alla fall den här gången. Det är skönt också att se hur små händelser tilldelas ett stort utrymme i boken och går hand i hand med de stora, direkt världsavgörande brotten. Så fortsätter det ända in i 2000-talets hamn.

Det som kanske kan tyckas lite obehagligt, för att använda ett något för starkt ord, är att framställningen i viss mån tenderar att påminna något om Peter Harrysson i SVT:s fredagssuccé Så ska det låta. Övergångarna mellan de olika händelserna låter ofta i stil med; Då kom jag osökt att tänka på… och det känns ibland lite tjatigt. Inget ont om Harrysson för övrigt.

Har man bara överseende med denna lilla petitess och det kan man gott ha beträffande denna bok kan man se fram emot några timmars helt okej och allmänbildande läsning.

Per Warmark

Publicerad: 2001-03-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 15:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #150

2 kommentarer

Väldigt bra skrivet!

Zhara Oregistrerad 2006-12-07 19:32
 

Tack!

Per Warmark Medlem 2006-12-07 21:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?