Utgiven | 2002 |
---|---|
ISBN | 9100580481 |
Sidor | 456 |
Hur mycket känner du till om det tidiga 1900-talets svenska historia?
Den här biografin kan vara ett steg i din bildningsresa. I stora drag känner du säkert till vad som hände i Sverige under den aktuella tiden, men den svenska politiken har ofta i skolundervisning och dylikt hamnat i skuggan av de två världskrigen.
Gustaf von Platens biografi behandlar Gustaf V och Victoria, Sveriges kungapar under 1900-talets början. Han berättar om den gänglige kronprinsen som senare skulle bli en vördad och aktad kung – även känd som tenniskungen Mr G, "Vegurra" eller Gamle kungen. Hans gemål var Victoria av Baden, en mycket vacker drottning som genast vann svenskarnas hjärta – för att sedan se sin popularitet dala då hon på grund av sin bräckliga hälsa alltför sällan vistas i landet som hon var drottning för.
Men bigrafin handlar lika mycket om vårt lands utveckling under Gustaf V:s regenttid från 1907 till hans död 1950 – samma regent, men ett land som utvecklats och förändrats i grunden. Boken är därför lika mycket en historielektion som en bigrafisk berättelse om Sveriges regentpar. Här guidas läsaren genom Unionskrisen som ledde till den svensk-norska unionens upplösande, Borggårdstalet och dess konsekvenser, socialdemokratins intåg, första världskriget, andra världskriget och Hitlers krav som ledde till midsommarkrisen 1941, och så vidare.
För den som istället vill ha sin beskärda del av kärlek och dramatik saknas intet. Här behandlas kort kungens homosexualitet och drottningens kärlekshistoria med von Blixen-Finecke och hennes nära relation med livläkaren Axel Munthe, även om von Platen låter bli att spekulera utan redogör sakligt för händelserna.
Det märks att von Platen gjort god research och att han är mycket kunnig på många områden. Genom otaliga ministrars, hovnära personers och andras dagboksanteckningar växer historien fram. Han har dessutom fått tagit del av nytt material som gjorts tillgängligt. Tyvärr brändes hela drottningens korrespondens när hon dog. En ovärderlig brevskatt som kunnat räta ut många frågetecken gick helt enkelt upp i rök.
von Platen väver dessutom in samtida händelser, som teaterpremiärer och tidningsrubriker, för att ge tidsfärg och en vidare bild av landet vars kungapars biografi han skriver. Hans prosa är lättläst och underfundig; han svänger och vänder på formuleringar och gör på så sätt hela framställningen mycket intressant och verkligt läsvärd.
Som den Gamle kungen skulle sagt: Jag rekommenderar eder detta praktverk å det varmaste.
Publicerad: 2004-06-07 00:00 / Uppdaterad: 2014-04-06 21:23
En kommentar
Jag läser den som en referens till en historieuppsats och håller bara delvis med dig. Hans historieskrivning är tendentiös trots att måste ha vetat bättre. Att ”Buster” var ärkekonservativ som SVD-chef är inte nytt men ”det blev bara värre med åren det där….”
#
Kommentera eller pinga (trackback).