Recension

: Jarlens sekel
Jarlens sekel Dick Harrison
2002
Ordfront
7/10

Mera medeltid!

Utgiven 2002
ISBN 9173248983
Sidor 623

Om författaren

Dick Harrison (född 1966) är professor i historia vid Lunds universitet och författare till ett 30-tal böcker. 2000 fick han Augustpriset för Stora döden. 2007 debuterade han som skönlitterär författare med den historiska romanen Ofärd. Harrison har också agerat programledare för historiska teveprogram, vunnit På spåret flera gånger och skrivit mängder av tidskriftsartiklar och blogginlägg.

Sök efter boken

Dick Harrison formligen sprutar ur sig historia. Förutom en hel radda med böcker om året producerar han artiklar, skriver förord till andra historiska böcker och framträder i tv. Jarlens sekel är en av de mer omtalade produktionerna och jarlen i fråga är Birger Jarl och det sekel som då åsyftas är alltså 1200-talet. Biger Jarl är själva navet i denna digra framställning om den svenska medeltidens kanske mest dynamiska och avgörande period, men egentligen handlar det mer om det blivande Sverige än om själva jarlen.

Att enbart skriva en något sånär komplett biografi om Birger är i princip omöjligt då det knappa källmaterialet skulle lämna alltför många luckor i framställningen. Som nav och röd tråd fungerar han dock utmärkt. Boken tar upp många aspekter av det medeltida livet i det område som inte fullt ut var enat och samanhållet som ett land i vår bemärkelse. Från slott till koja, från kung till bonde redogörs det för hur livet kunde te sig under perioden samt hur området sakta men säkert förvandlas till ett rike.

Källmaterialet är som sagt knappt och framförallt är de skrivna källorna få. Endast ett fåtal krönikor och ett begränsat antal övriga handlingar finns att tillgå så Harrison använder sig också av den kunskap som arkeologin kan bidra med vilket är positivt.

Det är en diger bok som föreligger och Harrisons kunskap om medeltiden är otvivelaktigt stor. Trots bokens stora ambition och breda upplägg framstår arbetet inte som alltför fragmentariskt utan man kan med lätthet skönja utvecklingen under 1200-talet vilket gör boken mycket läsvärd.

Per Warmark

Publicerad: 2003-08-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 14:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #842

4 kommentarer

Dick! HAHAHA!! vilket namn! som i snopp… tjaba pitten hur är läget.. hahah.. fan va löjligt.

Sargad skådis Oregistrerad 2003-08-19 16:42
 

Varför recenserar ni bara en bok om dagen?

Typ bildad Oregistrerad 2003-08-19 16:43
 

Typ bildad: Ehh… för att hemsidan heter dagensbok.com och inte dagensböcker.com… typ?

Typ obildad Oregistrerad 2003-08-20 15:35
 

Typ Obildad vi ska väl fortfarande gå på date imorn? /puss Sylvester

Typ Gay Oregistrerad 2003-08-21 13:32
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?