Recension

: Siste man släcker ljuset
Siste man släcker ljuset Stefan Edman
2002
Atlas
4/10

Till glesbygdens försvar

Utgiven 2002
ISBN 9189044983
Sidor 177
Medförfattare Jan Lindvall

Om författaren

Stefan Edman är biolog och miljödebattör och författare till ett 20-tal böcker (bland annat Världens chans). Jan Lindvall är journalist och chefredaktör för tidningen Broderskap.

Sök efter boken

Urbaniseringen fortsätter tämligen oförtrutet. I alla fall om man räknar in tätortsnära landsbygd som en del av det urbana samhället. Glesbygden avfolkas allt mer, långsamt men säkert. Ingen – allra minst ungdomar – verkar vilja bo kvar på landsbygden.

Men måste det se ut så här? Nej, menar debattörerna Stefan Edman och Jan Lindvall. Bara om vi går till vårt närmaste grannland, Norge, så ser vi att det där finns en landsbygd som lever. Även på andra håll, som Åland, lever landsbygden betydligt mycket mer än i Sverige.

Ett litet samhälle om ett par hundra individer kan i Norge ha fullgod service på de flesta områden – livsmedelsaffär, post, apotek, bank, skola, kultur etc – medan ett betydligt större samhälle i Sverige kan få klara sig ens utan en liten närlivsaffär.

Men varför? En av de stora skillnaderna ser författarna i det som de kallar för norsk "boplikt", det vill säga att hus i många natursköna områden inte får användas enbart som sommarstugor. Åretruntboende krävs för att man ska få köpa ett hus. En sån här lag borde införas i Sverige också, menar de. Andra satsningar som borde göras är att satsa på kulturen och på kommunikationerna, inte minst bredband, ute i glesbygden.

Edman och Lindvall argumenterar mycket för sin sak. Lite väl mycket, med tanke på att de inte har så otroligt mycket att säga. Redan efter ett par kapitel börjar det kännas aningen tradigt. Inte blir det bättre av att de upprepar sig en del. Underlaget kanske hade räckt till en eller ett par artiklar, men det känns lite överflödigt med en hel bok.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-08-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-06 09:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #843

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?