Recension

: Arvet efter Arn
Arvet efter Arn Jan Guillou
2001
Pirat
8/10

Här kommer Birger!

Utgiven 2001
ISBN 916420071X
Sidor 427

Om författaren

Fotograf: Ulla Montan

Jan Guillou är en av landets mest lästa författare. Han är sedan länge även kolumnist. En av hans mest kända insatser som journalist är avslöjandet av den sk IB-affären. På författarsidan slog han genom med Ondskan, fick stora framgångar med Hamiltonböckerna och gjorde om bravurnumret med Arn-sviten.

Dandy är den andra delen i Jan Guillous romansvit om Det stora århundradet.

Piratförlaget – Jan hos förlaget.

Sök efter boken

Om jag fått välja hade böckerna om Arn aldrig kommit i närheten av mig. Eller jag av dem.

Sån tur att man ibland inte får välja allt själv. Under en höst i ett sydligt land med påtvingad daglig siesta och akut pocketbrist blev nödlösningen böckerna om Arn som en vänlig kompis erbjöd. Jag tänkte att jag kunde ju läsa dem så länge i väntan på en postleverans med nya böcker.

Men posten i Italien är inte utan fog ökänd för att vara både ineffektiv och långsam.

Så när bokleveransen till sist dök upp hade jag dykt ner på allvar i böckerna om Arn. De var ju bra! Så spännade! Underhållande! Och kanske, kanske att man lär sig en del om ett Sverige i begynnande. För allt kan väl inte vara sprunget ur Guillous fantasi? En sådan finurlig sak som pissriset har han väl inte bara hittat på?

Hur som helst önskades Arvet efter Arn i julklapp och började läsas omedelbums. Denna fristående fortsättning på Arntriologin handlar om Arns barnbarn Birger – mera känd i svensk historieskrivning som Birger jarl, Stockholms grundare.

I motsats till sin farfar är Birger inte from som ett lamm. Han är nog mer som vi vanliga människor är än idag. Ibland lite klok, en smula dåraktig, en aning maktgirig. Framför allt är han huvudpersonen i en spännande historia där makten böljar fram och tillbaka mellan kungaätter.

Om Harry Potter fick barn och ungdomar att börja läsa så kanske Guillous böcker om Arn kan göra de nu så läskunniga barnen och ungdomarna historieintresserade.

Så läs. Jag rekommenderar.

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2004-01-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-04 00:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1057

9 kommentarer

Bra? Spännande?
Håller jag verkligen inte med om. Så otroligt klena och endimensionella personbeskrivningar. I stil med kiosklitteratur eller Liza Marklund. De onda ska vara sååå hemskt hemska och de goda både kloka, fagra och vackra. Allting är svart eller vitt. Så att man inte tar miste.
Finns inget utrymme alls för läsarens egna tolkningar utan Guillou skriver läsaren på näsan hela tiden.

Litteratur för barn.

Soda Oregistrerad 2004-01-20 17:35
 

Guillou har endast skrivit en bra bok – och det är "Ondskan". Resten av hans opus suger hästballe.

åäö Oregistrerad 2004-01-20 22:08
 

Jag tycker inte ens Ondskan är bra SKRIVEN, däremot är det en intressant historia. Håller med åäö om resten.

Fräknis Oregistrerad 2004-01-21 08:40
 

Fräknis: Du har helt rätt, jag kunde varit mer tydlig där. Nej, den är inte bra skriven, den är faktiskt ganska medioker ur den synpunkten, men det är just det som gör boken mer charmig än gubbens andra böcker…

åäö Oregistrerad 2004-01-21 12:50
 

Soda. Birger Jarl beskrivs knappast endimensionellt. Tvärtom. Du har inte läst just den här boken va?

Johan H Oregistrerad 2004-01-23 22:44
 

Jag erkänner. Kom inte längre än till de två första i serien. Sen kunde jag inte fortsätta. För dåligt.

Ta till exempel Arns fru, den goda sidan personifierad. Eller Abedissan. Så otroligt dåligt persongalleri.

Soda Oregistrerad 2004-01-26 16:16
 

Läs de två sista oxå. De är de bästa.

Johan H Oregistrerad 2004-01-29 20:24
 

Dåligt skriven?
Att man renodlar personer är väl knappast att skriva dåligt… Däremot ett av flera sätt att lägga upp en historia. Jag har haft väldigt kul av att följa Arn. Omskrivningen av Korstågen, införandet av handelsvägar och ätternas rivalitet, klostrens betydelse för att driva på utvecklingen i Norden. all läsning behöver inte vara försök till djup psykologi!

Göran Oregistrerad 2005-02-03 01:54
 

Jag håller med recensionen. Min far tvingade mig tillslut att läsa böckerna, och jag har inte velat lämna ifrån mig dem. Må vara så att gubben bakom inte är den charmigaste, men jag gillade dem starkt. Vet även fler som har läst triologin flera gånger om, så vi är inte de enda som tycker om böckerna om Arn!

katinka Oregistrerad 2007-07-26 13:29
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?