Recension

: En av oss ljuger
En av oss ljuger Karen M. McManus
2021
Gondol
7/10

Dödlig kvarsittning

Utgiven 2021
ISBN 9789198617085
Sidor 380
Orginaltitel One of Us Is Lying
Översättare Jan Risheden

Om författaren

Karen M. McManus är en erfaren bestsellerförfattare som skriver ungdomsthrillers. Bland hennes böcker finns En av oss ljuger – serien som också blivit TV-serie. Hon har även skrivit flera fristående böcker som ”Two Can Keep a Secret” ”The Cousins”, ”You’ll Be the Death of Me”, och Nothing More to Tell. Karens kritikerrosade och prisbelönta verk har översatts till mer än 40 språk.

Sök efter boken

Har man sett The Breakfast Club är det svårt att inte se scenerna framför sig när man slår upp En av oss ljuger. Vi har de viktigaste komponenterna på plats, en osannolik grupp elever som fått kvarsittning, och som tvingas komma varandra mycket närmare än de någonsin förutsett, eller velat.

Fem får kvarsittning.
Bara fyra kommer därifrån.

Av någon mystisk anledning har fem mer eller mindre otippade personer fått kvarsittning av precis samma orsak. Någon har lagt en telefon i deras väska, för att få dem att åka fast i Mr Averys rigida kontroll av elevernas väskor. Samtidigt som gruppen börjar inse att någon satt dit dem händer något ännu mer oväntat. Simon dör.

Endast fyra av fem studenter överlever kvarsittningen, och sen, sen är ryktesspridningen (och polisundersökningarna) igång. Genom boken får vi följa alla fyra studenter, och deras försök att hantera skvaller och polisförhör, parallellt med allt det där andra som pågår i en tonårings liv. Allt eftersom tiden går inser gruppen att den ursprungliga strategin att hålla sig så långt ifrån varandra som möjligt i själva verket kommer bli deras fall.

I rollistan har vi: en nörd, en sportkille, en bad boy och en prom queen. Som upplagt för en klassisk highschool-serie med stereotypa karaktärer och personlighetsdrag, som vid en första anblick kan te sig lite trött. Men, misströsta inte, Karen M McManus har mycket mer än stereotyper att ge.

En av oss ljuger är en rapp, spännande och rolig ungdomsbok som bjuder på ett svårknäckt mord. Det är också en ungdomsbok som behandlar viktiga teman som ryktesspridning på internet och psykisk ohälsa.

McManus lyckas med något som väldigt få författare lyckas med, hon lyckas få mig att bli känslomässigt involverad i alla huvudkaraktärer, och deras respektive historia. Jag måste erkänna att det är sällan jag blir som mest involverad i en (o)typisk prom queen. Historien var mycket mer karaktärsdriven än vad jag hade kunnat gissa, och ger läsaren god inblick i hur respektive huvudkaraktär tänker och känner.

Jag ser fram emot att återse gänget i del två av serien, En av oss står på tur.

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2022-04-09 00:00 / Uppdaterad: 2022-04-06 19:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8761

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?