Recension

: Häxan
Häxan Idriz Idrizi
2020
Ordlaget
9/10

Blodig vänskap

Utgiven 2020
ISBN 9789174693256
Sidor 200

Om författaren

Idriz Idrizi är född 1992 och arbetar som bibliotekarie. 2020 debuterar han som författare med barn- och ungdomsboken Häxan. Under 2021 kommer det två nya böcker.

Idriz Idrizi – författarens hemsida.

Sök efter boken

Höstlovet går mot sitt slut och ingenting är som vanligt i Celias liv. Hon har blivit övergiven av sin bästa vän Lova efter en händelse innan lovet. Lova har istället börjat umgås med de coola tjejerna i klassen och i den kretsen är inte Celia välkommen. Utfrysning och hånfulla kommentarer är nu en del av hennes vardag.

Celia bor själv tillsammans med sin mamma. Hennes pappa har lämnat sin gamla familj och startat en ny. Celia har nya syskon som hon knappt träffat och hon har inte heller någon kontakt med sin pappa. Pappan tar inte heller något initiativ till att umgås vilket är förkrossande för Celia.

Celia går med tunga steg till skolan efter höstlovet men första lektionen presenterar klassens mentor en ny elev. Hon heter Nellie och är inte lik någon av de andra i klassen.

Med sitt speciella utseende och sin frispråkiga personlighet tar Nellie sig an den tilltufsade Celia. En stark och galen vänskap utvecklas snabbt och Celia sugs in i Nellies värld.

En kväll får Celia ett sms från Nellie. ”Tror du på häxor?”.  Det gör Celia inte men snart får hon anledning att omvärdera det…

Nellie bjuder in Celia in i sin magiska, skumma och bitvis dysfunktionella värld av magi i den enorma lägenheten där Nellie och hennes mamma bor.

De blandar sitt blod och blir blodssystrar. Celias önskningar om de som saknas henne i livet går kanske att fixa med lite magi. Eller?

Häxan är en bok som är intensiv och spännande – en riktigt bladvändare. Jag, 11-åringen och en för läslovet inlånad 13-åring sträckläste flera kapitel vid läggdags.

Det är spänning som är temat mer än skräck, så boken passar bra att läsa på kvällen utan att lämna de unga lyssnarna paralyserade av skräck.

Språket är fritt och fångande för läsaren – Idriz Idrizi har verkligen lyckats få till ett bra flyt och dessutom en rolig tonalitet.

Tweeniesarna undrar redan när bok två kommer, och har massor med uppslag vad som skulle kunna hända i Celia, Nellie och Lovas liv.

Några ord från 11-åringen:
Den här boken var väldigt intressant, bra och speciell. Till skillnad från andra böcker höll den spänningen från första sidan hela vägen till slutet.

Jag gillade boken väldigt mycket eftersom den beskriver så mycket känslor, till exempel arg, ledsen, glad, rasande, och så vidare.

Boken handlar om en helt vanlig tjej som heter Celia, som bor i en lägenhet. Celia har haft höstlov men någonting har gått fel med hennes bästa vän Lova. 

När Celia kommer tillbaka till skolan tittar ingen ens på henne. När jag läste det här såg jag verkligen framför mig att alla barnen sitter vid sina bänkar och pratar men när Celia kommer lägger ingen ens märke till henne och det blir knäpptyst. Lova, Celias bästa vän kollar inte ens på henne.

När alla barn är inne i klassrummet har det börjat en ny elev, Nellie. När jag hörde namnet Nellie tänkte jag på en liten gullig flicka som gillar rosa unicorns men det var ju tvärtemot en rockig tjej med lila hår och e-girl look. 

/Vendela Magnusson

Anna Magnusson

Publicerad: 2020-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2020-10-30 23:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8269

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?