Recension

: Long way down
Long way down Jason Reynolds Danica Novgorodoff (illustratör)
2020
Faber & Faber
9/10

Våldets evighetscirkel

Utgiven 2020
ISBN 9780571366019
Sidor 208
Först utgiven 2017

Om författaren

Jason Reynolds föddes 1983 i Washington D C. Han debuterade som författare 2014 med romanen When I Was The Greatest. Sedan dess har han bland annat skrivit Long Way Down (2017), Look Both Ways (2019) och Marvel-romanen Miles Morales: Spider-Man (2017).

Jason Writes Books – författarens hemsida. Här finns bland annat underavdelningen Procrastination.

Sök efter boken

En tonårskille kliver in i en hiss på sjunde våningen. Sextio sekunder senare stannar hissen på markplan, och det är dags att kliva av. Egentligen är det vad som händer mellan första sidan och sista i Jason Reynolds roman Long way down.

Samtidigt händer såklart en hel del. För varje våning kliver det på någon i hissen. Någon som inte borde kunna finnas där på riktigt. Någon som är död, men som inte borde vara död.

I byxlinningen bak har Will, som tonårskillen i hissen heter, en pistol instoppad. Den är inte hans, eller var det åtminstone inte nyss. Den var hans storebrors, Shawns. Nu är Shawn död. Hans blod fläckar fortfarande asfalten där Will och hans kompisar spelade basket. Alldeles nyss, innan skotten. Innan ambulansen. Innan polisens avspärrningsband och frågorna Will inte ens kan uppfatta.

När Will kliver in i hissen vet han tre saker. Det finns regler.

No. 1: Crying.
Don’t.
No matter what.
Don’t.

No. 2: Snitching
Don’t.
No matter what.
Don’t.

No. 3: Revenge
If someone you love
gets killed,

find the person
who killed
them and …

kill
them.

Det är bara det att personerna som kliver in i hissen på varenda våning mellan Wills hem och hämnden har saker att säga om de där reglerna. Om konsekvenserna.

Reynolds poetiskt koncentrerade berättelse fungerar ovanligt bra som serieroman, helt kongenialt tillsammans med Danica Novgorodoffs mjuka och samtidigt brutala akvareller. Det är fullkomligt hjärtskärande hur bilderna bokstavligt talat låter världen slitas i bitar när Shawn blir skjuten. Skriken, skotten skär över sidorna.

Precis som de gjort genom Wills liv.

Och hissen öppnas på markplan.

Ella Andrén

Publicerad: 2022-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2022-02-05 20:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8704

4 kommentarer

Jag har varit så nyfiken på denna så länge. Tänkte köpa hem boken sedan hörde jag att serie versionen av den kanske ändå var lite bättre så har väntat med det men är så otroligt nyfiken på den!

Bokprinsessorna Oregistrerad 2022-02-06 10:23
 

Kul att höra! Jag kan tyvärr inte jämföra, för jag har inte läst romanen, men serieversionen är verkligen väldigt fint gjort.

Däremot insåg jag när jag skrev författarpresentationen att jag har både författarens Miles Morales: Spider-Man och All American Boys liggande hemma, så jag får väl börja med dem :)

Ella Andrén Redaktionen 2022-02-06 10:35
 

Boken är också mycket bra. Och efter den här recensionen får det bli ett inköp av serieversionen till gymnasiebiblioteket!

Jessica Oregistrerad 2022-02-09 12:05
 

Så himla bra komponerad historia. En av de starkaste serieromanerna jag läst på länge.

Björn Oregistrerad 2022-02-11 10:05
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?